Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 filmů, které v blízké budoucnosti zaútočí na miliardové tržby


ikona
TedGeorge
avataravengerscaptain americadeadpooljason momoajoaquin phillipsjokerlady gagamarvelmiliardaminecraftrobert downey jr.super mariothe rockthunderboltstom cruisetop 10tržbyuniversalv hlavě 2warner bros.wolverine
Který film vyhraje po Deadpoolovi jako první jackpot a zvládne utržit další miliardu dolarů?  

Už to je pár let, co jsem na MovieZone naposledy věštil z lógru a predikoval budoucí miliardové filmy. Proč jsem si dával s podobnými články tři roky pauzu? Jednak kvůli covidu, který přiškrtil návštěvnost kin na historické minimum a jednak kvůli faktu, že jsem se se svými tipy až příliš často mýlil.

Není to holt úplně jednoduché, odhadnout bez traileru rok a déle dopředu, který hollywoodský snímek rozbije bank a stane se tím vytouženým eventem, na který zamíří nejenom rodinky s hyperaktivními ratolestmi, ale i váš tatínek. Čest výjimkám, za které je nejčastěji zodpovědný James Cameron nebo továrny na vděčné animované megahity.

Co mě dokopalo k tomu znovu se historicky znemožnit a nabídnout čtenářům další tipy na ty nejúspěšnější filmy „blízké“ budoucnosti? Inu, v přímém přenosu můžete právě sledovat druhý blockbuster, který v krátké době tu vysněnou a pořád sakra prestižní miliardu pokořil (nebo ji v návaznosti na datum vydání článku v nejbližších dnech/hodinách pokoří).

Deadpool laškující s Wolverinem válcuje multiplexy pouhých pár týdnů po pixarovce V hlavě 2 a kinaři se velmi pomalu hrabou z nejhoršího. Je samozřejmě otázkou, jak dlouho jim to vydrží…

Na následujících řádcích jsem dal dohromady desítku filmů, které v následujících měsících a letech budou podle mého názoru těmi největšími favority na překonání miliardy dolarů ve světových kinech. Rád bych napsal, že většina má velkou šanci, ale realita je taková, že teď vidím fakticky jenom tři (skoro) jistoty, které se jí dočkají. Až čas napoví, a já teď při pohledu na konkurenční imfovi tipy koukám, že jsem možná (zase) až příliš velký optimista.

Specialitkou oproti minulosti bude časové ohraničení článku. Pojedu chronologicky, takže už asi tušíte, u kterého klauna začnu. Skončím potom právě včas na jaře 2026, kdy se dočká návratu jeden milovaný herec (doufejme, že se za rok a půl neukáže, že je také klaun) v paběrkující komiksové franšíze. Na úvod stačí, jdeme na to.

7. Fast X: Part 2
Datum premiéry: 3. dubna 2025 (UPDATE: Byl jsem v diskuzi pod článkem upozorněný, že se premiéra odsunula až na rok 2026) 
Pravděpodobnost, že podle mě padne miliarda:
35 %
Pravděpodobnost, že podle imfa padne miliarda: 15 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 210
Můj odhad celkových globálních tržeb: 840
KarelR od filmu očekává: Epické finále zběsilé ságy, v němž zase ožije kupa postav a všechno skončí grilovačkou.

Vidíte správně, prý závěrečný díl nekonečné série o rychlých a debi… zběsilých řidičích má datum premiéry pořád určené na stejný jarní den, jako Minecraft. Jeden z nich podle mě ještě na poslední chvíli uhne, protože jak u adaptace populární počítačové hry, tak u Rychle a zběsile lze očekávat stovky milionů dolarů z kin, které by pocházely i z exkluzivních IMAXů. No a těch samozřejmě není (mimo Čínu) zrovna mnoho.

Je úplně jedno, že cílovka obou filmů je trochu jiná, dva velké filmy startují stejný den v kinech jenom velmi výjimečně. Čest výjimkám. Studia se většinou snaží podobnému požírání velkých a premiových sálů vyhýbat jako čert kříži. O jaké cílovce v případě Fast X: Části druhé vlastně mluvím?

Těžko říct. Teenageři podle mě už na eskapády Vina Diesela a spol. tolik neslyší. To stejné můžeme ostatně v posledních letech říci o každém druhém hollywoodském velkofilmu. Rozhodně to více než kdy jindy platí o Americe, kde tržby výplachové akční franšízy s každým dalším dílem klesají. V případě první části desátého (uf) dílu se minulý rok zastavily na podměrečných 146 milionech.

Pokud se však vyčpělé franšíze, k níž se po krátké přestávce vrátí i oportunista The Rock, podaří rozlučku pořádně (a samozřejmě osudově) prodat, můžou být zase dobře. Kasovní žně, které na kasách kin dalece překonají 704, respektive 726 milionů, jež utržily předchozí dva díly, nejsou vyloučeny. Klíčová v tomto případě nebude ani tak Amerika, jako spíš Čína, kde v dobách největší slávy atakovali dobrosrdeční řidiči/lupiči i 400 mega. Paul Walker každopádně chybí.

6. Mission: Impossible 8
Datum premiéry: 23. května 2025
Pravděpodobnost, že podle mě padne miliarda: 20 %
Pravděpodobnost, že podle imfa padne miliarda: 5 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 240
Můj odhad celkových globálních tržeb: 760
KarelR od filmu očekává: Po slabší sedmičce návrat do formy a jeden z nejlepších dílů Mission: Impossible. Ano, pořád jsem optimista!

Místo Mission: Impossible, která kinech se svým sedmým dílem zklamala minulý rok (vinit můžeme i Barbenheimer), tu původně měl být Superman: Legacy. Včas jsem však byl upozorněn nejmenovaným redakčním kolegou, že to fakt ne, takže James Gunn se svým návratem Supermana utřel a posvítíme si na Toma Cruise.

Ten se právě připravuje na závěrečný olympijský ceremoniál v Paříži a pak se jistě velmi rychle přesune zpět na plac Christophera McQuarrieho. Ne, pořád ještě není dotočeno. Můžeme jenom doufat, že stejně jako v případě šíleného skoku na motorce do hluboké norské propasti se nebojácný Cruise nezabije při pádu z letadla a my se v kinech (samozřejmě znovu opožděného) návratu Ethana Hunta dočkáme.

Bude to naposledy, co se Cruise ve své ikonické roli proběhne? Nikdy neříkej nikdy, zvlášť v případě nevypočitatelného Toma, ale nejspíše ano. Herec navzdory své snaze nemládne a náklady na čím dál ambicióznější akčňák nezanedbatelně bobtnají s každým dalším dílem.

V případě druhé části osmičky se dokonce spekuluje o rozpočtu neskutečných 400 (!!!) milionů dolarů, takže Paramount má čím dál menší motivaci i nadále cálovat za kdysi velmi rentabilní blockbustery. Šance na – pro franšízu historicky první – miliardu je samozřejmě malá, ale asi nebudu jediný, kdo by ji na závěr Cruisovi a spol. srdečně přál.

5. Jurský svět 4
Datum premiéry: 3. července 2025
Pravděpodobnost, že podle mě padne miliarda: 45 %
Pravděpodobnost, že podle imfa padne miliarda: 20 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 330
Můj odhad celkových globálních tržeb: 940
KarelR od filmu očekává: Ééééé… průměrné vzkříšení ságy, jejíž předchozí díl stál vyloženě na tom, že to je definitivní finále?

Jurský svět ji (miliardu) zvládnul třikrát po sobě, tak proč ne po čtvrté? Možná kvůli tomu, že je další díl očividně šitý horkou jehlou. Studiem uháněný režisér David Leitch to před pár měsíci vzdal a o skoro až nemožnou misi poslat film do kin již za necelý rok se pokusí režisér GodzillyRogue One: Star Wars Story a konečně nedávno propadnuvšího Stvořitele Gareth Edwards.

Natáčet se začalo teprve letos v červnu, tak uvidíme. Edwards má každopádně k ruce Scarlett Johansson, jež se po rozpačité covidové rozlučce s rolí Black Widow a Marvelem jako takovým nedávno představila v Applem financovaném retro propadáku Vezmi mě na měsíc. Herečka by pořádný kasovní úspěch, který by její skomírající kariéru nakopnul správným směrem, setsakra potřebovala.

Jasně, nabízí se myšlenka, zda čtvrtí dinosauři za poslední dekádu nejsou už trochu moc a diváci nebudou mocných T-Rexů přesycení. Ale to se povídalo už v souvislosti s Jurským světem: Nadvládou a miliarda potřetí v řadě znovu cinkla.

Počkejme si tedy na první trailery a doufejme, že Edwards vyfasoval na stůl scénář, který nebude po tolika instancích franšízy slabounký/trapný . Byť osobně o kvalitách dalšího Juráče zatím hodně pochybuji, v mém desetičlenném filmovém výčtu tuším překonání prestižní kasovní mety u Jurského světa 4 jako jedno z těch pravděpodobnějších.

4. Zootropolis 2
Datum premiéry: 26. listopadu 2025
Pravděpodobnost, že podle mě padne miliarda: 70 %
Pravděpodobnost, že podle imfa padne miliarda: 60 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 410
Můj odhad celkových globálních tržeb: 1160
KarelR od filmu očekává: Tady se režiséři jedničky vracejí, takže stejně nadprůměrný animák jako minule?

Že jsem tu miliardu a sto čtyřicet míčů v případě dvojky Zootropolisu přepálil? Nemyslím si. Nezapomínejme na fakt, že za rok a čtvrt bude úřadovat inflace, vstupenky zdraží (což platí pro většinu mých zmiňovaných "favoritů"), ale hlavně… Nepodceňujme oblíbenost miliardové jedničky. Není týdne, kdy bych na oblíbený animák někde v okolí nenarazil.

Když na mě v práci tlačí, abych něco sakra už dodělal, přijde mi od kolegy meme s lenochodem. Když se s Mr. Hladem bavíme o první sérii Reachera, kde si policistku Roscoe zahrála vrcholně sympatická Willa Fitzgerald, tak od Hlada najednou zazní hezký postřeh, že mu blonďatá herečka připomíná strážnici Judy Hopkavou právě z Města zvířat. A mohl bych pokračovat.

Mohutnou penetraci osm let starého animáku do popkultury musí vidět každý a jestli studio pojme marketingovou kampaň chytře (vyloženě se třeba nabízí první teaser rok před premiérou, kde bude vládnout jenom lenochod), tak diváci znovu přijdou v houfech.

Být rodič, tak vlastně skáču nadšením, že ratolest chce zrovna na další Zootropolis, nikoliv na Mimoně. Kdepak, tohle bude velké a nikdo mi teď nenakuká opak. Už jenom kvůli tomu, co letos předvádějí animáky. Není důvod předpokládat, že podobná nadvláda žánru nebude pokračovat i v dalších letech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace