Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

V hlavě 2 pokořilo miliardu, Tiché místo uspělo, Costnerův western je propadák


ikona
TedGeorge
chris pratthorizont: americká ságainside out 2kevin costnermizerovémotorkářipixarthe quiet placetiché místotiché místo: první dentržbyv hlavěv hlavě 2western
Pixar slaví miliardový comeback a zachraňuje kina. Hororové Tiché místo na kasách také příjemně překvapilo.  

Řekni, kde ty miliardové filmy jsou… No v roce 2019, kdy jsme především díky Disneymu přidali do bobtnajícího seznamu hned devět snímků a budoucnost kin byla navzdory prvním varovným signálům ještě naposledy veskrze optimistická.

Pak přišel covid, v jednu chvíli vyloženě kanibalizující streamy (zdravím nejenom Warnery), kvapné zkracování exkluzivního promítacího okna v kinech (zamávejme především uspěchaným Universalům), ústup mocných franšíz ze slávy, nákladné disneyovské přešlapy, s pandemií i streamováním přímo související změny diváckých návyků a katastrofa byla pomalu na světě.

Faktem je, že v letech 2020–2023 jsme se dočkali pouhých šesti miliardových filmů. Konkrétně šlo o Spider-Man: Bez domova, Top Gun: Maverick, Jurský svět: Nadvláda, Avatar: The Way of Water, Super Mario Bros. ve filmu a konečně Barbie. Ne, Oppenheimer na prestižní milník těsně nedosáhl, byť se nakonec dočkal i té nepravděpodobné premiéry v Japonsku. Chybělo pouhých 25 mega.

Letošek, poznamenaný „stávkovými odklady“, byl vyhlížený s velkým napětím. Právě končící první polovina roku byla však až do předpředminulého týdne maximálně tragická. S kolegou imfem jsme si pod dojmem propadnuvšího Kaskadéra s Furiosou a při pohledu na slabší distribuční plán premiér dokonce ještě na začátku června říkali, jestli do konce roku vůbec nějaká miliarda padne. Až teď. Historicky padesátéčtvrté překonání milníku je doma a děkovat můžeme Pixarům.

Globálně nejúspěšnější filmy všech dob

V hlavě 2 totiž pokračuje v krasojízdě a znovu vyhrává. Globální účet je v neděli večer vystavený na miliardu a 15 milionů dolarů k tomu. Milník padnul během pouhých 19 dní, což je v případě animáku nejrychleji v historii. Předchozím rychlostním rekordmanem bylo Ledové království 2, které těch dnů potřeboval o šest více. K celkovým americkým 469 milionům (za víkend přibylo dalších 57 míčů při poklesu 43 %) přidává navíc 545 zbytek světa (Mexiko vede a bere dech s více než 80 melouny!).

Co se USA týče, tak tam teď už je fakticky jistý závěr za šesti kily a velmi pravděpodobné je překonání druhých Úžasňákových s 608 melouny. Zbylé světové trhy potom reportují ještě nižší poklesy než v Americe a to se prosím pěkně ještě čeká na pár posledních premiér v čele s Českem a Japonskem. Globálně tedy očekávejme finiš někde u 1,4–1,5 miliardy. Wow!

TOP 50 filmů, které rozbily bank a do roku 2022 překonaly miliardu

Jedeme z extrému do extrému. Zatímco před měsícem zaznívalo v souvislosti s kinobyznysem ono okřídlené: „Poslední, ať zhasne“, najednou jsme znovu na vítězné vlně. Už ve čtvrtek se skoro po celém světě (tentokrát včetně Česka) dočkají rodinky návratu šišlajících Mimoňů ve čtyřce Já, padoucha. Až taková dolarová síla jako sequel V hlavě to nejspíše nebude, ale další miliardu bych zatím rozhodně nevylučoval.

Na konci měsíce potom budou úřadovat Deadpool s Wolverinem. V souvislosti s americkým otvírákem se hovoří o dlouho neviděných dvou kilech, takže další paráda je na obzoru. Že na něco zapomínám? Mezi Padoucha a Wolvieho se v půlce července ještě vleze další "sequel". Twisters měly ve hvězdách napsáno, že budou megapropadák. Najednou však člověk sleduje tracking hovořící o relativně slušném padesátimilionovém otvíráku v USA.

Jasně, na splacení tučného 200 milionového budgetu to pořád s největší pravděpodobností stačit nebude, ale vypadá to vypadá, že Universalové jsou z nejhoršího venku a zoufale prodělečný Kaskadér se opakovat nebude. Snad.

No a důvod k radosti mají čerstvě i Paramounti, kteří zkusili znovu vyždímat hororovou franšízu Tiché místo, a ono to kupodivu zase klaplo. Navzdory faktu, že John Krasinski přenechal místo na režisérské stolici Michaelu Sarnoskimu, jenž před třemi lety debutoval neotřelým dramatem Pig s Nicolasem Cagem.

Tiché místo: První den si v Americe připisuje 53milionový odpich, což jenom těsně nestačilo na víkendové prvenství. Povedlo se každopádně překonat padesátimilionový otvírák jedničky a samozřejmě i o chlup nižší start dvojky. Ještě před víkendem se přitom u apokalyptického prequelu očekával 40 milionový nášup, takže můžeme mluvit o velmi příjemném překvápku.

Rozpočet sice oproti jedničce za 17 míčů a dvojce za 55–60 znovu nabobtnal, ale utratit 67 milionů za snímek bez velkých hvězd (Lupita Nyong'o promine), který v Americe otevře za více než páďo, to je ve všech pomyslných kasovních učebnicích bráno jako úspěch. Pohled na úvodních 45 melounů ze zbytku světa navíc dává naději, že stejně jako v případě dvojky budeme finišovat až někde u tří globálních kil. Třetina je doma už po prvním víkendu. Nebo snad zamíříme ještě výše? Nemyslím si.

Nad kvalitami prequelu s prý nezapomenutelnou asistenční kočkou hartusí nejenom většina redakce MovieZone, ale trochu méně intenzivně i první zámořští diváci, kterým se už „tichý koncept“ také pomalu zajídá. U Paramountů by každopádně byli blázni, kdyby do stejné hororové řeky nevstoupili ještě alespoň jednou. Takhle vyrovnaná kasovní výkonost franšízy se jen tak nevidí a byť musí zákonitě časem narazit, v tuto chvíli ještě nemají nejmenší důvod dávat vysoce profitabilní značce vale.

Dost už bylo jásání, někdo si toho pomyslného černého Petra vytáhnout musel. Nepřekvapivě smutní Kevin Costner se svým westernovým Horizontem: Americkou ságou na bronzové pozici. První díl plánované epické ságy zvládnul za víkend trhnout pouhých 11 mega. Ať už byl rozpočet páďo nebo kilo (zdroje se rozchází, přičemž některé tvrdí, že kilo stály dohromady první dva díly), tak mluvíme o propadáku.

Zbytek světa totiž hrdého Costnera s největší pravděpodobností hraničící s jistotou také nepodržel a do prázdné kasičky přisypal pouze pár melounů. První čísla ze světa nebyla v době psaní článku ještě bohužel známa. Jak už bylo v minulosti mnohkrát zmíněno – nejvíce do vysněného megaprojektu zainvestoval právě sám sebe znovu režírující Kevin v jedné z mnoha hlavních rolí. Warneři sice v Americe distribuují, ale s rozpočtem prý moc nepomohli. Nutné miliony na natočení kromě hrstky dalších investorů poskytl ještě fakt, že Kevin po vzoru Lionsgate předprodal práva na uvedení po celém světě. Hádejte dvakrát, proč se promenádoval v Cannes.

Podle čerstvého článku webzinu Variety je v tom sám Costner každopádně namočený za nějakých 50 mega. Deadline spekuluje, že dokonce ještě o něco více. Ne, nemluvíme naštěstí pouze o jedničce a pořád nejdeme do totálního extrému à la Francis Ford Coppola, jenž prý prodal vinice a vysolil na dřevo vlastních 120 mega za Megalopolis, ale stejně to bude – doteď díky končíčímu Yellowstoneu solventního – Kevina hodně bolet.

Co bude dál? Dvojka už je podle všeho hotová a má premiéru naplánovanou na polovinu srpna. Té se snad ještě dočkáme. Co se dalších dílů týče (plánovány byly původně celkem čtyři), tak sveřepý Costner se před měsícem a půl nechal slyšet, že začíná točit trojku. Navzdory faktu, že ještě nemá zajištěny všechny nutné finanční zdroje.

Inu, po tomhle úvodním tříhodinovém kasovním propadáku, který se jednoznačného doporučení nedočkal ani od žánrové maximálně pozitivního KarlaR, už mu nikdo nedá ani dolar. Bude ještě hodně zajímavé/smutné sledovat, jak to s dalšími díly dopadne. Osobně bych si tipnul, že dvojky se ještě v kinech dočkáme a zbytek se jako minisérie za pár let bez velké pompy objeví na streamovacím MAXu. V kinech se totiž dost možná nepodaří zaplatit ani náklady na uvedení a s nimi související marketingovou kampaň. Uf. Jedeme raději dál.

Bramboru spokojené loupou Will Smith, Martin Lawrence a studio Sony, které zbytečně nepřeplácelo a čtyřku Mizerů pořídilo za rozumné kilo. Tím pádem se jim jistě velmi dobře dívá na pořád pomalu rostoucích 165 míčů z Ameriky a fakticky totožné číslo ze zbytku světa.

Globálních 332 mega dává naději na celkové čtyři stovky a tím pádem i další pokračování. Vzhledem k věku hlavních představitelů a jisté vyčpělosti materiálu bych se u pětky možná přimlouval za podtitul: „Poslední mise“.

Když už jsme u té pětky, tak tam po delší době válčí další z řady z indických exportů. Kalki 2898 AD je epická orientální divočina se špetkou sci-fi. Indické megafilmy čím dál častěji penetrují i mimo svoji domovinu a právě v USA to pro ně bývá díky početné menšině většinou nejsnazší. Cirka 5 mega za víkend budiž důkazem. Víc k tomu asi nemám, podívejte se na trailer.

Až s šestkou se museli spokojit Motorkáři. Diváci bohužel Toma Hardyho a spol. druhý víkend v kinech moc nepodrželi, protože pokles o dvě třetiny je velmi nepříjemný. V USA jsme na 16 milionech, zbytek světa přidává pouhých 7,5. Minulý týden jsem byl na novinku Jeffa Nicholse možná příliš vlídný, tady se vzhledem k 40+ milionovému rozpočtu bude odepisovat ranec.

Zbylou čtveřici už vezmu jenom letem světem. Garfield ve filmu na sedmičce vyklízí pozice u 90 mega z Ameriky a v globálu bude spokojený s průběžnými 240 melouny. Jenom mimochodem – Chris Pratt se objevil na place chystaného Gunnova Supermana a nechal se slyšet, že by se nebránil přestupu do komiksového DC universa. Uvidíme, jestli se nakonec nemihne už v tom Supermanovi.

 

Království Planeta opic na osmém place je v Americe držák, protože osmý víkend v kuse okupuje víkendovou TOP 10 a čerstvě má v zámoří na kontě 168 mega. Celosvětově potom opičáci počítají už 387 míčů. Pěkné.

Na devítce si z pouhých 143 kin došel pro 1,5 milionů babek další zástupce z Bollywoodu. Jatt & Juliet 3 je romantická komedie. Pokud jsem tedy trailer pochopil správně.

No a konečně povídkové Milé laskavosti. Yorgos Lanthimos a jeho můza Emma Stone se po Chudáčcích snaží znovu vetřít do přízně kritiků i diváků. Daří se jim to tak napůl, protože Rotteny hlásí průměrné skóre 6,2 a zámořští diváci o víkendu utratili v 490 kinech nic moc milion a půl. Tady to na dalšího oscarového favorita moc nevypadá.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend nahradí pixarovku na první pozici Illumination Entertainment. Jejich animák Já, padouch 4 smete všechno v cestě a konkurovat mu bude maximálně završení oblíbené trilogie Ti Westa (zdravíme ho do Karlových Varů) jménem MaXXXine. Ta přece jenom cílí na trochu náročnější diváky.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (17)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace