Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Akčňák Twisters odvrátil kasovní katastrofu a plundruje americká kina


ikona
TedGeorge
bad boysdaisy edgar-jonesdeadpooldeadpool & wolverinedisneyglen powellinside outjá, padouchlonglegsnicolas cagepixartiché místotržbytwistertwistersv hlavěvezmi mě na měsícwarner bros.
Pokračování oblíbeného devadesátkového Twistera na poslední chvíli odvrátilo osud masivního kasovního propadáku.  

Těch příjemných kasovních překvápek je poslední týdny mnoho a díky bohu za to. Kina se alespoň na chvíli hrabou z nejhoršího a člověk má teď pomalu každou neděli radost z úspěšných filmů. Kéž by to vydrželo co nejdéle. V případě pokračování Twistera alias Twisters to samozřejmě bude trochu složitější, ale ještě před pár týdny měl katastrofický biják ve hvězdách napsáno, že se stane jedním z největších propadáků roku. To se naštěstí nepotvrdilo.

Pod obrázkem níže následuje zkrácený přepis diskuze z redakčního chatu, kde jsme v pátek s kolegy v rychlosti řešili první kasovní odhady nákladného katastrofického snímku. Náhled pod pokličku samozřejmě propaluji se svolením mírně kompromitovaného a do poslední chvíle nevěřícího Imfa…

Já: No ty vole, jsem se teďka koukal na Deadline a těch 10,7 mil previews pro Twisters mi přijde skoro jako zázrak. V Americe to myslím bude otvírák za víc jak 80. Ono to fakt bude v USA končit za dvěma kilama!

Imf: Otvírák bude za 65. Oni maj ty previews i se středečníma půlnočkama. Podle mě je to frontloadovaný jako prase.

Já:  Těch 65 mi přijde strašně málo. Letos navíc v zámoří vládnou soboty víc než kdy jindy. To dá víc.

Cival: Zas je dobrý, že Ted napsal rovnou 80. Obvykle napíše 65 a ráno v sobotu: TO JE NEUVĚŘITELNÁ JÍZDA, dá to 70!

Naší fundovanou tržební diskuzi následně utíná kolega do_Od, který do chatu vkládá letitou fotku svého oblíbence Glena Powella s Billem Paxtonem. Vy už teď každopádně víte, že jsem měl se svým raným tržebním odhadem (výjimečně) pravdu. Twisters si ani zdaleka nevystřílely všechny náboje už v pátek, kdy včetně těch středečních a čtvrtečních předpremiér zvládli utržit krásných 32 mega.

V sobotu navíc přibylo podobně skvělých 27 melounů a voilà – máme tu nečekaný a nejenom pro mě šokující 80,5milionový otvírák ze zámoří. Pokud budeme brát v potaz pouze úzkou škatulku katastrofických filmů, tak se dokonce jedná o nejsilnější první víkend v Americe všech dob. Dosavadním premiantem byl Emmerichův Den poté s 68 míči. Neberu sice v potaz ošemetnou inflaci, ale před víkendem se u Twisters čekalo spíše rozpačité páďo.

Není dokonce vyloučeno, že po pondělním upřesnění padne 82 milionů a podceňovaný biják pokoří letošní start úspěšného pokračování sci-fi Duny. Pyšnil by se tedy druhým největším otvírákem roku! Dobrá práce, Universalové.

Nakonec se vám ta marketingová masáž v posledních týdnech a masivní nasazení do více než 4 000 kin vyplatilo. A jistě si zaslouží pochválit i přesné zacílení kampaně. Prim tentokrát nehrály multiplexy v New Yorku nebo Los Angeles, ale americký středozápad/jih v čele s Oklahomou, Kansasem atd. Právě tam se mimo jiné vypravil poslední týdny velmi pilný štáb v čele s představiteli hlavních rolí.

Jasně, již za pár dní obsadí kina Deadpool & Wolverine, který sympatickým naháněčům tornád Glenu Powellovi (ten má od premiéry Mavericka, respektive hitové romantiky S tebou nikdy našlápnuto na velké věci) a Daisy Edgar-Jones okamžitě ukradne velkou většinu IMAXů a dalších lukrativních sálů. Vzhledem ke spokojenosti prvních diváků si však stejně tipnu, že na celková dvě kila v USA slibný rozjezd nakonec opravdu stačit bude.

Cinemascore – tedy hodnocení po odchodu ze sálu – je stejně jako v případě původní de Bontovy klasiky z pera (nejenom) Michaela Crichtona A-. V době psaní článku svítilo na IMDb průměrné hodnocení 7,1. CSFD potom hlásí o dvě desetinky slabší výsledek. Takže spíše převažuje spokojenost, byť o nějakém nadšení se rozhodně mluvit nedá.

Vy už jistě tušíte nějaký háček. Inu, jak se povedenému akčnímu výplachu zadařilo v Americe, tak se dočkal o řád horších čísel ve zbytku světa. Štve to především Warnery, kteří se s konkurenty šábli na vysokém rozpočtu a ano, tušíte správně, právě Warneři vyfasovali distribuci ve světě. Mimo USA padlo pouhých 43 mega, což je bohužel velká slabota. Premiéra se o víkendu přitom simultánně odehrála v naprosté většině světa. Ještě nějakou dobu vyčkávající Jižní Korea a Japonsko už v dalších týdnech moc nezachrání.

Právě tady hledejme příčinu, proč dlouhé měsíce reportovaný 200 milionový rozpočet na poslední chvíli skoro až zázračně zhubnul na 155. Studio po nadějném začátku roku v čele s Dunou a Godzillou x Kongem prožívá další z řady velmi, ehm,  "složitých" období.

Po propadnuvší Furiose se totiž vůbec neujal ani jimi distribuovaný rozmáchlý western Kevina Costnera Horizont: Americká sága. Studio následně vycouvalo z měsíce předem ohlášené srpnové premiéry dvojky. V reakci na jejich krok balancují akcie molochu na hraně historického minima a jak už ve svém newsletteru trefně glosoval imf – Warnerům hoří koudel.

Zajímavé je každopádně tržební srovnání s již zmiňovaným Twisterem z roku 1996. Janem de Bontem režírovaná katastrofická klasika patřila v polovině devadesátek k těm nejúspěšnějším filmům vůbec. Nebylo to jenom díky 241 melounům z Ameriky, ale především díky 254 melounům ze zbytku světa. Navzdory faktu, že tornáda byla v té době (stejně jako stovky let předtím) především americkým fenoménem a nikdo si moc nedovedl představit, že by za pár desítek let pustošila třeba střední Evropu.

Dnes už tornáda vážně nejsou jenom americkou specialitkou, ale diváci přesto nejenom v Evropě řekli živelné novince rázné NE. Pokud budeme počítat s 200 míči z Ameriky, tak nám vychází globální závěr někde u 330–360 mega. To jsem vzhledem k opodál číhajícímu Deadpolovi ještě dost možná optimista. Chápete to správně - po velmi dlouhé době máme tu čest s blockbusterem, který v domovské Americe s největší pravděpodobností utrží více chechtáků, než ve zbytku světa.

Prvotní nadšení tedy raději trochu kroťme. Nebo ještě lépe - omezme ho právě na Ameriku. Universalové se mohou radovat, Warnerům znovu nezbývá než brečet nad rozlitým kasovním mlékem. Ať už byl rozpočet 155 nebo 200 mega, budou se stejně odepisovat desítky milionů dolarů. Mohlo však být hůř. Nejenom režisér George Miller se svou v kinech vrcholně průšvihovou Furiosou by dodal, že mnohem hůř. Jedeme dál.

Stříbrnou pozici bere Já, padouch 4. Animák díky 24milionovému víkendu (pokles o 45 %) právě v USA překonal čtvrtmiliardovou hranici. S průběžnými 259 míči se během následujících týdnů bez problému překulí přes tři kila a bude doufat, že ho téměř nulová konkurence z ranku animáků pro nejmenší vynese do konce prázdnin co nejblíže čtyřem stům. Ve světě potom protivní Mimoni a Gru berou ještě tučnější nášup a globálně zakotvili na 574 milionech. A bude líp.

Co bronz? Výsledky v redakci vesměs odzívaného sequelu oblíbené pixarovky V hlavě nadále berou dech. V USA jsme takřka na šesti kilech (aktuálně 596), celosvětově potom na neskutečné miliardě a 443 milionech k tomu. Chybí pouhých osm míčů a padne i doposud nejvýdělečnější animák všech dob, tedy Ledové království 2. S výstupem na animovaný vrchol a pokořením Elsy bude po hodně dlouhé době znovu nadšený Disney machrovat již v průběhu týdne. Příští zástavka? Padne i 1, 5 miliardy. Bez problémů.

Na bramboře si pochutnali Nicolas Cage a Maika Monroe. Kritiky velebený a nezávislý (tím pádem levný) horor Longlegs minulý víkend odstartoval v Americe s respektuhodnou 22milionovou silou a rozhodně neřekl poslední slovo. Pokles o 48 % je na žánr paráda a průběžných 44 milionů dává naději na pokoření minimálně šesti pětek.

Minulý týden jsem v tržebním reportu vyzýval české distributory, aby se nebáli a chválený biják nasadili do českých kin. Tak se (jistě nezávisle na mé prosbě) stalo a tím odvážlivcem je Continental film. V Česku se dočkáme 22. srpna. Děkuji, těším se a odpustím si hořekování nad měsíčním zpožděním oproti premiéře v USA. Lepší pozdě než nikdy.

Na pětce se spokojeně uvelebilo Tiché místo: První den. V USA se stejně jako minulý víkend klesá o méně než polovinu a výsledkem je celkových 127 melounů. Zbytek světa se nenechává zahanbit a Paramounti radostně sledují již čtvrt miliardy z celého světa. Pokořit tři kila se nakonec nejspíše nepovede, ale to nic nemění na tom, že prequel oblíbeného hororového postapa je vzhledem k pořád ještě rozumnému budgetu 67 milionů doláčů už teď v plusu.

Vezmi mě na měsíc bere až šesté místo a nelíbí se mu to. Po slaboučkém úvodním desetimilionovém víkendu totiž sledujeme kolaps v přímém přenosu. Tragický pokles o 65 % znamená, že po deseti dnech v kinech má retro romantika se Scarlett Johansson a Channingem Tatumem na kontě pouhých 16 míčů z Ameriky a podobně nízké číslo ze zbytku světa. Takový kasovní provar je jistě silná káva i pro rozhazovačný Apple, který je zvyklý na všelicos.

Zpátky do optimistických vod nás navedou úspěšní čtvrtí Mizerové s podtitulem Na život a na smrt na sedmičce. Ti už šestý víkend v kuse bojují o celková dvě kila v USA a globální dvojnásobek. V Americe jim aktuálně chybí necelých jedenáct míčů, ve světě potom tucet.

Uvidíme, jestli vděčné Sony na poslední chvíli nevrátí Willa Smithe s Martinem Lawrencem do většího počtu kin a tím neposichruje překonání obou kasovních hranic. A minimálně ještě jedno pokračování určitě vznikne, dejte na mě. S rozpočtem okolo 100 milionů babek takové kasovní výsledky prostě chcete.

Osmý plac bere další víkendová novinka. Nekonečnou řadu výplňových bollywoodských exportů v amerických kinech rozšířilo Bad Newz. Z necelé pětistovky kin padl pouhý milion. Když se tak dívám na divoký orientální trailer, tak to je asi maximum možného. Vlastně jsem si na moment vzpomněl na Zbouchnutou, ale to srovnání kulhá na obě nohy nejenom kvůli faktu, že ve filmu Judda Apatowa pohybově limitovaný Seth Rogen netancuje.

Tržební povídání by nebylo kompletní bez zmínky o MaXXXine a Motorkářích na devátém, respektive desátém místě. Zatímco levně pořízený závěr trilogie z hlavy Ti Westa se loučí u jakž takž dostatečných 14 melounů z USA, Tom Hardy a spol. na silných mašinách oplakávají nedostatečných 21 mega. Rozpočet byl dvojnásobný a kasovní výsledky ze zbytku světa snad ani nestojí za zmínku.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend zbourá kina po celém světě Deadpool & Wolverine. Odhady sice poslední týdny oproti prapůvodnímu 200 milionovému trackingu z analytického webu The Quorum  klesají a čerstvě oscilují okolo amerického otvíráku 150 melounů, ale nechme se překvapit.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace