Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Duna pokořena! Pixarovka V hlavě 2 plundruje kina, Motorkáři s Hardym nepropadli


ikona
TedGeorge
austin butlerbad boysdisneyinside outinside out 2jodie comermizerovémotorkářipixarrussell crowethe bikeridersthe exorcismthelmatom hardytržbyv hlavěv hlavě 2
Odepisovaný Pixar zachraňuje multiplexy po celém světě a na kasách kin míří daleko za miliardu dolarů!  

Uzlíček radosti. Tak můžeme do češtiny přeložit název úvodní skladby Michaela Giacchina ze soundtracku jedničky V hlavě a právě takový pocit jistě mají – při pohledu na po dlouhých měsících znovu narvané sály – kinaři ve většině světa. Tedy s výjimkou Česka, kde se dočkáme premiéry poslední pixarovky až za pár týdnů. Stovky milionů dolarů najednou skoro až zázračně létají kolem, jako kdyby se nechumelilo, a smutek si po propadácích Kaskadér a Furiosa alespoň na chvíli dává pohov.

Že bude V hlavě 2 megahit, který zamíří za miliardu dolarů, bylo jasné už minulý pátek. První americký den připsal animák dlouho neviděných a bez přehánění šokujících 62 melounů. Víkendových 154 mega z USA a podobné číslo ze zbytku světa sneslo srovnání s největšími hity minulého roku, tedy miliardáři Barbie a Super-Mariem.

Rodinky byly při pohledu na všechny hodnotící databáze vrcholně spokojené a tak nějak se čekalo, že návrat Pixaru k sequelům bude tvrdit tržební muziku i v dalších týdnech. Až takový nářez však nikdo (znovu) nečekal a já začnu v Americe, kde mimochodem ve středu padlo 30 milionů dolarů. Za jediný den.

V USA totiž v roce 2021 zavedli nový červnový svátek s těžko přeložitelným názvem „Juneteenth“ a vděčné rodinky se ho v zámoří očividně rozhodly oslavit v multiplexech. Ten pravý kasovní nářez se však odehrál až teď o víkendu. Podle prvních odhadů totiž padlo senzačních 100 milionů dolarů! Čtete správně. To není výsledek za první americký víkend (a kdyby byl, tak ho mimochodem nejenom já pochválím). Takový nášup reportují zámořská kina až za ten druhý pátek, sobotu a neděli.

Již zmiňované megahity Super-Mario Bros. ve filmu a Barbie zvládly druhý víkend 92, respektive 93 mega a všichni při pohledu na obdivuhodnou kasovní výdrž tehdejších hegemonů jásali. V hlavě 2 jde ještě výš, v žebříčku druhých víkendů se řadí jenom kousek pod první Avengers. Pokud odhady vydrží nebo dokonce narostou, tak v přímém přenosu sledujeme teprve sedmý biják v historii, jenž zvládnul za druhý víkend více než kilo. Minulý 154milionový víkend přitom byl „až“ TOP 25 odpich všech dob.

TOP 100 nejlepších druhých víkendů v amerických kinech zde

V Americe jsme tedy po prvních deseti dnech na 355 (!!!) milionech a brzdit se nebude u půlmiliardy. Kdepak. Konečnou čekejme někde u šesti kil. Sequel V hlavě si to suše rozdá o první pozici mezi pixarovkami s dvojkou Úžasňákových, kteří před před šesti lety zvládli v USA utržit 608 mega. Souboj kreslených megahitů se však neodehraje pouze v zámoří. Pokračování animáků si to rozdají i globálně, kde pan Úžasňák, Elastička a jejich šikovní potomci trhli (včetně USA) fantastických 1 243 melounů. Když se tak koukám na čísla V hlavě 2 ze zbytku světa, tak začínám mít pocit, že nástupu emocí superhrdinové neodolají.

Celosvětově jsme po čerstvých startech v Číně, Itálii, Brazílii, Španělsku a Francii na vyloženě fantastických 724 milionech. Duna: Část druhá se 711 melouny padla a letošní kasovní premiant se podle mě nezmění ani s nástupem očekávaného Deadpoola laškujícího s Wolverinem nebo dalšího pokračování animáku – tedy Já, padoucha 4. Co se nadcházejících pozdních startů pixarovky týče, tak totiž pořád nekončíme a já bych snad ani nevylučoval konečnou někde u miliardy a půl.

Na premiéru pořád ještě čekají třeba v již zmiňovaném Česku, Švédsku a především Japonsku, kde Pixar skoro pokaždé rozbije bank. Tak třeba Toy Story 4 v Japonsku skončilo na 93 milionech. Mijazakiho domovina holt nedá na skákající lampičku dopustit.

Dnes je to analyzování výjimečných kasovních výsledků trochu delší, ale vypíchnu ještě několik čísel v jednotlivých zemích. Mexiko v roce 2017 vzalo za své pixarovku Coco. Dojemný snímek tam s 57 miliony dolarů překonal Avengers a v jednu chvíli (pozor, i díky nízkému kurzu tamní měny) tam byl nejúspěšnějším hollywoodským filmem vůbec. Co se V hlavě 2 týče, tak vězte, že po dvou víkendech utržil v Mexiku podle prvních odhadů dost možná více než 60 mega (v pátek byl účet vystavený na 49...). Frčímě dál.

V Itálii padlo 9,3 milionů dolarů. Nikoliv za víkend, za pátek. To není jenom nejsilnější první den roku. Není to ani „pouze“ nejostřejší start pixarovky nebo animáku vůbec. To je ten nejsilnější italský pátek hollywoodského exportu všech dob. Žádní Avengers nebo Avatar se u našich jižních sousedů nechytají. Ve výčtu krásných výsledků bych mohl u jednotlivých trhů pokračovat, ale vás spíše zajímá, jestli vůbec někde pubertální trampoty Riley zklamaly. Ano, zklamaly. A kde jinde, než v Číně.

V miliardové zemi se na Pixar nikdy moc nechodilo. Jedna jediná výjimka je již zmiňovaná Coco, která v Číně před lety překvapivě vylétla až ke 190 milionům. To bylo více, než kolik v orientální zemi celkově trhlo všech předchozích tucet snímků disneyovské filiálky sídlící v Burbanku. Předběžně odhadovaný čínský odpich 15–20 milionů V hlavě 2 tak sice můžeme pokládat za jediné menší zklamání, vzhledem k dlouhotrvajícím čínským trampotám s Hollywoodem však nikoliv za překvapení.

K číslům to snad pomalu stačí, dovolte už jenom závěrečný pixarovský "přípodotek". Před pár dny jsem narazil na názor, že aktuální sukces animáku můžeme do jisté míry připsat i oblibě a dostupnosti pixarovek na Disney+. Nesouhlasím a spíš bych řekl, že to je streamovacímu plusku navzdory. Jasně, rodinky míří v davech na něco, co dobře znají a z domova milují, ale to kdysi spěchaly i na čtyřku Toy Story a dvojky Hledá se Nemo nebo Úžasňákových. V době, kdy ambiciózní plány na vlastní konkurenci Netflixu teprve krystalizovaly v hlavách disneyovských hlavounů.

Navrátivší se Bob Iger po kvapném odchodu Boba Chapeka z Disneyho zařadil zpátečku. Žádné hybridní (nebo dokonce exkluzivní) premiéry na streamu. Žádné další originály s červenými pandami nebo prequely Toy Story bez oblíbených hraček. Kdepak, lidé chtějí další V hlavě, kovboje Woodyho a samozřejmě Ledové království. No a také je v následujících letech dostanou.

Pro někoho možná trochu smutný ústup od sympatického riskování, ale při pohledu na propouštění nejenom u Pixaru se jedná o nutné zařazení zpátečky a návrat k tomu, co spolehlivě zaplní kina. Někdo by řekl, že sequely jsou menší zlo, protože alternativou je při pohledu na poslední měsíce v kinech bankrot většiny zúčastněných.

Rychle k druhému místu, kde i nadále intenzivně vydělávají dolary Mizerové: Na život a na smrt. Čtyřka týmovky sice v Americe nakonec nejspíše nenapodobí covidem na závěr tržební pouti postiženou trojku a nepůjde za dvě kila, ale další nízký pokles a extra 19 milionů se počítá. V USA jsme po třech víkendech na 147 melounech, v součtu se zbytkem světa potom Mizerové 4 vystoupali už na krásných 289 mega.

Globální konečnou čekejme ještě někde o 80 melounů výše, což je vzhledem ke stomilionovému budgetu bezesporu úspěch. Budiž to poučení pro budoucí generace hollywoodských hvězd. Když spácháte „nějaký“ průšvih na udílení Oscarů a celý svět vás kvůli tomu zavrhne, na nic nečekejte a vrhněte do kin jakýkoliv hit.

Will Smith najednou není persona non grata. Sony si ho nově pojistilo pro sci-fi thriller Resistor a vůbec bych se nedivil, kdyby se brzy rozhoupali i Warneři a došlo na dekády odkládaný sequel Já, legendy. Studia při pohledu na chechtáky odpouštějí rychleji než svalnatý Rock, který se mnohokrát zaklínal, že s Vinem Dieselem už nikdy nebude pracovat. No a vidíte, jeho Luke Hobbs se v dalším Rychle a zběsile samozřejmě vrátí v plné polní. Komedianti.

Co bronz? Tady žhaví svoje mašiny Motorkáři v čele s Tomem Hardym, Austinem Butlerem a půvabnou Jodie Comer. Přiznám se, že ještě před pár dny jsem se obával nejhoršího. Náročnější a dospělejšímu publiku zaslíbená látka od Jeffa Nicholse je přesně ten typ filmů, na který se do kin poslední roky vůbec nechodí a diváci ho vyhledávají spíše na Netflixu.

Tam naštěstí snímek nezamířil, protože v péči streamovacího giganta by byl zákonitě mnohem horší (spokojenost s Motorkáři v kině čerstvě hlásí i Cival). Těch deset mega za první víkend z amerických kin je ještě cajk. Jasně, s takřka čtyřnásobným rozpočtem a nutnými náklady na marketing můžeme rovnou zapomenout na nějaký profit, ale já osobně tipoval poloviční otvírák a totální propadák.

Místo toho sledujeme důstojnou kasovní prohru, které se na poslední chvíli ujali u Focus Features. Především díky nim jsme se v kinech Hardyho a spol. dočkali. Foxové, respektive Disney, totiž nad nechtěným a odkládaným snímkem minulý rok kvůli stávkám nadobro zlomili hůl. Díky bohu za ty čím vzácnější dary.

Bramboru loupe Království Planeta opic. Ve světě už opičáky v kinech moc nepotkáte, ale v Americe se na Freyu Allan a chundelaté lidoopy pořád chodí. Výsledkem je další malinký třetinový pokles a celkově sympatických 164 míčů jenom z USA. Globálně jsme pár set tisíc za 380 melouny a čtyři kila nakonec jenom velmi těsně nejspíše nepadnou. Na sequel to bohužel pořád moc nevidím, ale nechme se překvapit.

Pokračování se podle mne nakonec dočká animovaný Garfield ve filmu. Chris Pratt sice minulý týden schytal u tuzemské „konkurence“ MovieZone obsáhlý hejt, ale česká nenávist v zámoří očividně nijak nerezonuje. Jinak by líný kocour v Americe pomalu nepokukoval po kilu (aktuálně má na kontě 85 mega) a globálně by spokojeně nelínal nedaleko (dobrá, ještě chybí dvacet mega) čtvrt miliardy. S nízkým rozpočtem šest pětek taková čísla z kin každopádně chcete.

Když už jsme u více či méně kvalitně nakreslených chlupáčů, tak si posvítíme na Imaginární přátele. Krasinskiho úkrok od hororů směrem k hřejivým rodinným podívaným sice na šestce v Americe na rozdíl od Garfielda už pokořil stovku (čerstvě jsme na 106), ale ve zbytku světa reportuje o poznání slabší čísla (globálně pořád ještě nepadly ani dvě kila).

Do rovnice si přidejte fakt, že Krasinski (respektive studio) musel zaplatit pokaždé drahého Ryana Reynoldse. Díky tomu rozpočet vystoupal až někam k 110 milionům, a máte jasnou odpověď, jestli se dočkáme pokračování. Nedočkáme, Paramounti znovu tratí kalhoty a něco mi říká, že prozatím jenom velmi pozvolně plánovaný Top Gun 3 už vznikne pod jiným studiovým dohledem.

Sedma = další víkendová novinka. Russell Crowe emituje životní postoj Garfielda, už to podle mě tak trochu vzdal a při vydělávání na důchod jde od šmíry k propadáku (čest výjimkám). Jak jinak si vysvětlit, že po nedávném Papežově vymítači znovu vstoupil do stejné řeky a natočil velmi podobný horor The Exorcism. V něm hraje démony pronásledovaného herce a diváci na jeho poslední film neslyší. Nepíšu to jenom kvůli prachbídným 2,5 milionům z více než 2 200 kin.

Zmiňuji to především při pohledu na vzácně špatné déčkové Cinemascore. Takové tragické dojmy prvních návštěvníků kin neznamenají pouze to, že by diváci snímek nedoporučovali kolem sebe. To už je čirá nenávist a zlost, za co to bláhově utratili těch pár dolarů. Budu mluvit i za zbytek redakce, když napíšu, že se na nového Crowea netěšíme. Naštěstí pořád ještě nevidím tuzemské datum premiéry, tak možná se tahání nejkratší sirky při delegování nutné recenze nakonec vyhneme. Pořád nekončíme.

Na osmičce je záznam koncertu metalové kapely. Ghost: Rite Here Rite Now si díky tuzemského distributorovi Aerofilms mohli užít i domácí fanoušci švédské kapely a při čtení nadšených reakcí na CSFD se tak stalo. Netuším, neznám, hudební žánr jde mimo mě, tak raději jenom doplním, že v Americe to z 751 kin stačilo na 2,4 milionů doláčů. Budu srovnávat jablka s hruškami, ale Taylor Swift byla se svým megaúspěšným koncertním záznamem The Eras Tour minulý podzim někde trochu jinde.

S novinkami pořád nekončíme a já jsem se skoro na závěr článku málem dopustil slušné minely. Vysvětlím. Devátý plac totiž bere Thelma. Akorát, že špatná Thelma. Měl jsem připravený hezký odstavec, kde jsem rozebíral mne neznámý hororový thriller Joachima TrieraRimsy viděl a chválil, psal jsem. V USA z premiéry ve více než 1 200 kinech káplo 2,2 mega, což mi přišlo vzhledem k očividně náročnější látce a hůře prodatelnému evropskému exportu jako maximum možného. Následuje obrázek k Thelmě, o které jsem původně psal a nevšiml si, že recenze jaksi vyšla už v roce 2017.

Ta správná Thelma, která v Americe trhla více než dva míče, je samozřejmě úplně o něčem jiném. Za vše nechám mluvit následující obrázek z dotyčného filmu…

Tržební maraton zakončím desátým místem, kde se loučí dcera Shyamalana Ishana. Ta se potatila a do kin naservírovala nelogickou (byť prý docela atmosférickou) hororovou haluz Strážci, na kterou velká většina diváků spíše nadává. Tomu odpovídá i slaboučkých 17 mega z USA a ještě nižší číslo ze zbylých trhů. Warneři jistě čekali mnohem víc.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend budeme doufat, že se na úspěšné kasovní vlně posledních týdnů sveze i prequel hororového Tichého místa s podtitulem První den. První odhady tržeb jsou docela nadějné.

Sny o desítkách milionů za první dny v kinech si naopak nejspíše bude muset nechat zajít Kevin Costner s prvním dílem westernové epiky Horizont: Americká sága. Navzdory sympatickým snahám redakčního souputníka KarlaR o naverbování co nejvíce diváků do multiplexů v okolí Plzně se raději připravme na smutný globální propadák.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (49)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace