Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 6 důvodů, proč kina nezkrachují a budeme do nich chodit i za deset let


ikona
TedGeorge
anděl páněavatarbarbiebolek polívkacinema citydeadpooldisneydisney+hbo maxjá, padouchmaverickminecraftnetflixscarlett johanssonshrektaylor swifttik toktom cruisetop guntržbyv hlavěvlnywarner bros.will smithwolverine
Navzdory neustále klesajícímu počtu prodaných vstupenek do kin se najde pár důvodů, proč být optimistou.  

Ještě než mě budete chtít ukřižovat před nejbližším multiplexem Cinema City, který si žádá manipulační poplatek 24 Kč ke každému on-line zakoupenému lístku, vyslechněte mě prosím. Nejsem včerejší a dobře si uvědomuji, že kina se zase a znovu ocitla na rozcestí a těch výzev, s nimiž se potýkají, je mnoho. Vlastně bych klidně mohl dát dohromady TOP 6 důvodů, proč jsou kina v řiti a dost možná bude ještě hůř. O některé palčivé problémy se v textu (především na úplný závěr) ostatně také otřu.

Nebudu si to však dělat jednoduché a místo hejtování zkusím být pozitivní. To světlo na konci tunelu totiž po zpočátku tragickém létu v kinech už vidím. Možná je to jenom dočasné poblikávání, které zapříčinila především megaúspěšná miliardová trojka Deadpoola, V hlavě 2 a Já, padouch 4, ale jak už zpívali Monty PythoniAlways look on the bright side of life. Takže hlavu vzhůru, fanoušci kin a lepší zítřky věčně vyhlížející kinaři. Následuje šestka důvodů, proč SNAD bude časem zase dobře.

2. Animáky frčí a rodinky navzdory drahým vstupenkám „vesele“ cálují
Je to trochu kontroverzní téma a budu kolem něj našlapovat zpočátku velmi opatrně. Naprosto chápu, že můj pohled na problematiku nacenění vstupenek nejenom u nás je velmi omezený. Je velký rozdíl, když jako single muž neřeším, jestli vstupenka do kina stojí dvě kila nebo tři a já za měsíc utratím za návštěvu kina (multiplexu) celkově šest kil místo čtyř. Pokud však máte děti, tak se holt neobejdete bez předraženého občerstvení (někde holt musí vydělat, no) a jedna návštěva Já, padoucha 4 s rodinkou vás klidně vyjde na litr. A více.

To už se v rodinném rozpočtu negativně projeví. Zvláště, když děti chtějí na svůj oblíbený snímek, který posléze doma ještě x-krát uvidí na streamu, jít do kina vícekrát. Když zůstaneme v našich končinách, tak krvácející peněženky rodičů samozřejmě rozčílí, že kina poslední roky neinvestují dostatečně do vylepšování zvuku, pohodlnějších sedaček atd. Nemluvě o tom na začátku zmiňovaném manipulačním poplatku Cinema City, který už je vyloženě na*írací a skoro až vybízí k bojkotu dotyčného řetězce.

Ještě více mnohé rodiče jistě naštve moje následující myšlenka. Důvod, proč kina mají pořád na nájem + energie a já se můžu i na Vysočině ocitnout v poloprázdném sálu na povedeném hororu/thrilleru Longlegs, je ten, že za mě ty peníze utratí právě oni. Nekončící ochota solit desítky dolarů a tisíce korun tu navzdory mastným cenám vstupenek jistě je. Jinak by V hlavě 2 a Já, padouch 4 nedaly v pokladnách celkem 2,5 miliardy dolarů globálně, respektive 220 milionů korun u nás.

Letos se tedy v plné nahotě ukazuje, že jsou animáky (samozřejmě až na výjimky) tím dost možná posledním neselhávajícím tahákem, který jakž takž vyrovnává očividný úbytek teenagerů v kinech. Ty s jejich neustále klesajícím prahem pozornosti už tolik nelákají blockbustery, což je oproti letům 2000–2019 velikánský rozdíl. Tik Tok, YouTube a Twitch je mocná (a levná) konkurence, která je mnohem zásadnější než nějaký nástup HBO Max.

Když se tak koukám na již potvrzené Ledové království 3, zástup sequelů pixarovek jako Toy Story 5, Úžasňákovi 3 (jistě přibydou další) a potom samozřejmě Zootropolis 2, Super Mario Bros. ve filmu 2, Shrek 5, Mimoni atd., tak je nasnadě očekávat, že rodinné filmy potáhnou Hollywood a kina i v následujících letech.

Schválně teď znovu nepíšu „animáky“, protože dominantní postavení franšíz zaslíbených nejmenším znamená, že Hollywood nám v budoucnu nabídne i hranou Moanu a Jak vycvičit draka. I ten jarní Minecraft s Jasonem Momoou a Jackem Blackem vlastně bude hraný. Tady se souvislosti s množstvím chystaného obsahu v žánru rozhodně nezpomaluje. Spíše naopak.

1. Avatar, Anděl Páně a další rozdílové megahity
Původní záměr byl, že si přečtete TOP 10. Potom mi však došlo, že řešit kromě již zmiňovaných animáků i další žánry a dokonce jednotlivé filmy, které si v kinech dojdou v příštích letech pro miliardy, je špatný nápad a zvládneme to vše v jednom bodu. Alfa a omega je prostě a jednoduše lákavý filmový obsah, který dotáhne do kin dostatečné množství solventních diváků. Tady jsem do budoucna mírný optimista.

 

Můžeme hořekovat nad tím, že většina ložených miliard v příštích letech budou sequely, ale nedá se nic dělat. Za všechny zmíním Boba Igera, tedy znovu dosazeného šéfa Disneyho. Robert se vrátil zpátky do čela molochu na konci roku 2022. Burzovní trhy kvitovaly návrat megaúspěšného velitele s povděkem a Bob se přízně panikařících akcionářů těšil ještě dobře půl roku, protože o Vánocích přišel Avatar 2, který v kinech po celém světě trhnul více než 2,3 miliardy dolarů.

Potom už to bylo horší (symptomatickými byly pro Disneyho především marvelovské propadáky), ale pomalu se ukazuje, že myšák je navzdory chystané a snad celým internetem hejtované Sněhurce z nejhoršího venku. Proč? Protože znovu sází vše na sequely. Mnozí čtenáři jistě budou nad ždímáním oblíbených franšíz plakat, ale být šéfem největšího hollywoodského molochu, kterého už dlouho všichni napodobují, činím stejně.

Příští rok to ještě navzdory vánoční trojce Avatara tolik nevynikne, ale v roce 2026 to zatím znovu vypadá na nářez. Zmínit musíme především Avengers 5 (návrat Downeyho na kasách kin zafunguje, věřte mi), dalšího hraného Pána prstenů (uvidíme, jestli Andy Serkis za režijním kormidlem docela šibeniční termín stihne), kolegou do_Odem vyhlíženého Batmana 2, celovečerák Mandaloriana (platí více méně to stejné jako u LOTRa), nebo odkládanou rozlučku se sérií Rychle a zběsile. A mnoho mnoho dalších.

A potom samozřejmě zástup již zmiňovaných animáků v čele s potenciálně miliardovými Shrekem 5, Toy Story 5 atd. (Ledové království 3 přijde až v roce 2027). Tak nějak nemám pocit, že by kinům zvonil umíráček. Spíše naopak, Hollywood se po slabším letošku snad pomalu nadechuje. Byť je to hra na sequelovou jistotu.

---

Delší závěrečná poznámka pod čarou: Nejsem si úplně jistý, jestli v blízké budoucnosti dojde i na ono doplňující  hořekování nad možnou budoucností Hollywoodu, respektive kinařů. Tak jenom v krátkosti budu na závěr chladit optimismus. Zatímco ještě v rekordním roce 2019 se v Americe prodalo 1,2 miliardy lístků do kin, letos se odhaduje maximálně 750 milionů. Slušný sešup.

Oslovil jsem v této souvislosti i odborníka na tuzemské tržby, Tomáše Vyskočila. Ten mi k současnému stavu v naší kotlině napsal následující: „Vloni u nás byla návštěvnost 13,3 milionu, tedy zhruba na úrovni roku 2015. Zhruba o třicet procent níž než v rekordním roce 2019.“

Tom pokračuje: „Letos to bude zajímavý, protože z prvních sedmi měsíců byly čtyři naprosto tragický a tři naprosto skvělý. Srpen totiž vypadá, že bude také tučný, takže se to začíná vyrovnávat, ale i při nejlepším možným scénáři se obávám, že do konce roku 2024 návštěvnost loňský rok nepřekoná. A budeme dál stagnovat.“

Víc už k tématu dnes nemám. Diskuze je otevřená. Napište, v jakých barvách vidíte budoucnost kin vy, a klidně přidejte, na který z chystaných bijáků se v následujících letech nejvíce těšíte. Zmínit Top Gun 3 bych vám nejraději zakázal. Ten ještě nemá oficiálně oznámenou premiéru a moc nevěřím, že se ho dočkáme dříve než v roce 2028, kdy bude Tomu Cruisovi 66 let…

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace