Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 filmů, které v blízké budoucnosti zaútočí na miliardové tržby


ikona
TedGeorge
avataravengerscaptain americadeadpooljason momoajoaquin phillipsjokerlady gagamarvelmiliardaminecraftrobert downey jr.super mariothe rockthunderboltstom cruisetop 10tržbyuniversalv hlavě 2warner bros.wolverine
Který film vyhraje po Deadpoolovi jako první jackpot a zvládne utržit další miliardu dolarů?  

Už to je pár let, co jsem na MovieZone naposledy věštil z lógru a predikoval budoucí miliardové filmy. Proč jsem si dával s podobnými články tři roky pauzu? Jednak kvůli covidu, který přiškrtil návštěvnost kin na historické minimum a jednak kvůli faktu, že jsem se se svými tipy až příliš často mýlil.

Není to holt úplně jednoduché, odhadnout bez traileru rok a déle dopředu, který hollywoodský snímek rozbije bank a stane se tím vytouženým eventem, na který zamíří nejenom rodinky s hyperaktivními ratolestmi, ale i váš tatínek. Čest výjimkám, za které je nejčastěji zodpovědný James Cameron nebo továrny na vděčné animované megahity.

Co mě dokopalo k tomu znovu se historicky znemožnit a nabídnout čtenářům další tipy na ty nejúspěšnější filmy „blízké“ budoucnosti? Inu, v přímém přenosu můžete právě sledovat druhý blockbuster, který v krátké době tu vysněnou a pořád sakra prestižní miliardu pokořil (nebo ji v návaznosti na datum vydání článku v nejbližších dnech/hodinách pokoří).

Deadpool laškující s Wolverinem válcuje multiplexy pouhých pár týdnů po pixarovce V hlavě 2 a kinaři se velmi pomalu hrabou z nejhoršího. Je samozřejmě otázkou, jak dlouho jim to vydrží…

Na následujících řádcích jsem dal dohromady desítku filmů, které v následujících měsících a letech budou podle mého názoru těmi největšími favority na překonání miliardy dolarů ve světových kinech. Rád bych napsal, že většina má velkou šanci, ale realita je taková, že teď vidím fakticky jenom tři (skoro) jistoty, které se jí dočkají. Až čas napoví, a já teď při pohledu na konkurenční imfovi tipy koukám, že jsem možná (zase) až příliš velký optimista.

Specialitkou oproti minulosti bude časové ohraničení článku. Pojedu chronologicky, takže už asi tušíte, u kterého klauna začnu. Skončím potom právě včas na jaře 2026, kdy se dočká návratu jeden milovaný herec (doufejme, že se za rok a půl neukáže, že je také klaun) v paběrkující komiksové franšíze. Na úvod stačí, jdeme na to.

3. Avatar 3
Datum premiéry: 18. prosince 2025
Pravděpodobnost, že podle mě padne miliarda: 99,9 %
Pravděpodobnost, že podle imfa padne miliarda: 100 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 620
Můj odhad celkových globálních tržeb: 1930
KarelR od filmu očekává: Další nadprůměrný sci-fi nářez, který si ale za chvíli moc nebudeme pamatovat.

Útok mimozemšťanů, kteří byli tisíce let skrytí pod zemí. Tornáda pustošící celý svět. Globální epidemie něčeho, co by bylo ještě více smrtící než covid. Nepokoje v USA související s podivnou výzvou nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa přestat si čistit zuby. Třetí světová válka. To je těch pár nepravděpodobných důvodů, proč u miliardy dalšího Avatara nesvítí stovka, nýbrž „jenom“ 99,9 %.

Jasně, občas nevypočitatelný samorost Cameron může za pár měsíců oznámit, že náročná postprodukce již natočeného megafilmu se nestíhá a návrat na Pandoru se minimálně o rok odkládá. Pokud se tak však nestane (a v zemské kůře ukrytí emzáci nás ještě chvíli nechají na pokoji), tak snad neexistuje žádný relevantní scénář, v němž by vánoční premiéra dalšího Avatara netrhla příští rok znovu miliardu.

Otázka by spíš měla znít, zda trojka zvládne znovu překonat dvě miliardy. Tam bych možná byl mírně skeptický, protože minimálně v mém okolí se druhý díl stejně nadšených reakcí jako přelomová jednička rozhodně nedočkal.

Miliarda je však už teď asi stejná jistota, jako že zítra vyjde slunce a MovieZone král železnic Cival mě bude peskovat za meta odstavec, kde zmiňuji, že mě bude za něco peskovat. Železný Jim se ve trojce vydá za modrásky na Pandoře, kteří místo vody milují oheň, a vy u toho znovu budete. Jednou za tři roky si ty nepohodlné 3D brýle dobrovolně nasadí každý.

2. Super Mario Bros. ve filmu
Datum premiéry: 3. dubna 2026
Pravděpodobnost, že podle mě padne miliarda: 85 %
Pravděpodobnost, že podle imfa padne miliarda: 100 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 460
Můj odhad celkových globálních tržeb: 1240
KarelR od filmu očekává: Ještě zbytečnější animák než minule, i když to reálně bude koukatelný průměr? Hlavně ať zase Jack Black něco zazpívá.

Začíná se ukazovat, že nejmocnější dílnu na animáky nevlastní Disney (narážím na Pixary). Zlato bere universalovská divize animátorů,  zodpovědných nejenom za Mimoně. Tedy Illumination Entertainment. Napsal jsem nejmocnější dílna na animáky? Beru zpět a opatrně napíšu v současnosti nejmocnější studiová filiálka vůbec. Ani Marvel (natož Lucasfilm) se nechytá na miliardové hity, které Illumination spokojeným Universalům servíruje na stříbrném podnose pomalu každý rok.

Rozpočty přitom jenom málokdy překročí sto mega. Zatímco Pixar točí za dvojnásobek, protože dává práci drahým (a v posledních měsících houfně propouštěným) animátorům z okolí Burbanku, ti „osvícení“ alokují většinu kreslířské dřiny do mnohem levnější Francie.

Co se Super Maria ve filmu týče, tak mluvíme o dalším majstrštyku. Nevypichuji samozřejmě kvality ve všech směrech obyčejného pestrobarevného animáku. Mluvím o faktu, že s prvním dílem se studiu povedlo zmobilizovat nejenom vděčné rodinky, ale i tu dospělejší část populace, která se slzou v oku zavzpomínala na svoje propařené mládí na Nintendu. Načež do multiplexu často zavítala v nějakém více či méně slušivém kostýmku.

Mariovi si štěbetali snad všichni a rychle se z něj stal event, jenž na kasách kin napodobila o několik měsíců později až Barbie. Sice teď nevěřím, že plánovaný sequel na jaře léta páně 2026 překoná 1,36 miliardy jedničky, ale o dalším pokoření milníku moc nepochybuji.

1. Avengers: Doomsday
Datum premiéry: 1. května 2026
Pravděpodobnost, že podle mě padne miliarda: 90 %
Pravděpodobnost, že podle imfa padne miliarda: 100 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 500
Můj odhad celkových globálních tržeb: 1370
KarelR od filmu očekává: Těžkotonážní marvelovku, kde bude asi milion nostalgických comebacků a všichni se budou modlit, aby se k nim nějak vešel i rozumný příběh.

Marvel je už pár let s prominutím v p*deli a jeden výjimečně úspěšný Deadpool s Wolverinem na tom podle mě moc nezmění. Nevěříte? Povíme si příští rok u slabých kasovních výsledků Captain America: Nový svět a Thunderbolts. Z toho důvodu asi chápu, proč před pár týdny došlo na pódiu v San Diegu k tomu, k čemu došlo. Návrat Downeyho ke komiksárnám sice na první pohled vypadá jako trochu zoufalá z nouze ctnost, ale když tak nad comebackem oblíbeného herce přemýšlím, tak Marvelu vlastně nic moc jiného nezbývalo.

Plány na Kang Dynasty vzaly za své nejenom kvůli opletačkám se zákonem Jonathana Majorse, ale podle mého názoru i kvůli faktu, že Feige ještě neztratil úplně všechnu soudnost. Musel přece vidět, že hnusná trojka Ant-Mana zrovna velké nadšení nevzbudila a celkově je směr, kterým se „jeho“ vesmír po Avengers: Endgame ubíral, velmi nešťastný. A diváky nejenom v případě Eternals a Marvels vetšinou ignorovaný/nenáviděný.

Návrat RDJ (byť ne znovu do brnění železňáka) berme jako pokus o velký třesk. Můžeme se bavit, jestli jde o správnou cestu, ale pořád lepší „něco“ zkusit, než pozorovat totální kolaps kdysi nejmocnější filmové franšízy. Ne, na návrat Eternals v další týmovce do multiplexů po celém světě sto a více milionů lidí vážně nezamíří.

Na Downeyho Doctora Dooma možná nakonec také ne, ale zoufalá doba si žádá zoufalé činy. A zoufalé částky, když už jsme u toho. Zaplatit 80 mega bratrům Russoovým a ještě víc navrátilci Robertovi je vabank. Vyplatí se? V případě Avengers: Doomsday podle mě ještě ano a zvědavost diváků zajistí Disneymu plusové dolary už z kin. Jenom kvality pátých Avengers napoví, jestli to náhodou už nebude naposledy.

---

Poznámka pod čarou: Diskuze je otevřená. Neváhejte mě sprdnout, pokud jsem podle vás zapomněl na nějakého miliardového "favorita", který se v příštích dvaceti měsících podívá do kin. Zároveň se nenechte pobízet a u zmíněné desítky doplňte vlastní procenta pravděpodobnosti, že milník padne.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace