Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Marvel vrací úder! Deadpool s Wolverinem rozsekali kina i tunu rekordů


ikona
Cival
deadpooldeadpool & wolverinedisneyhugh jackmaninside outkomiksmarvelryan reynoldstržbyv hlavě 2wolverine
Deadpool to má v suchu a V hlavě 2 překonalo další milník! 

Spása přišla. Nejen pro kinaře a hollywoodské cifršpiony, ale hlavně pro komiksové krále z Marvelu, jejichž panování se na pět let povážlivě zadrhlo. Od triumfálního Endgame to bylo jedno tápání za druhým, zklamání střídalo rozčarování a loni došlo k definitivnímu kolapsu žánru v jeho hrané podobě díky Marvels (z druhé strany pak paběrkovali Blue Beetle nebo Flash).

I kvůli kreativní nemohoucnosti naštěstí došlo k výraznému rozvolnění plánů a alespoň v nějakých případech soustředěnému návratu ke kořenům. Disney využil akvizice studia 20th Century Fox a trojku Deadpoola rozhýbal naplno v rámci x-menovského univerza ve středobodu s milovaným (a pohřbeným) Wolverinem. A zatraceně se to vyplatilo.

 

Fanboyovský průlet komiksovým výstavištěm se spoustou deadpoolovských drzých štulců a úsměvných cameo výstupů se dokonale trefil do poptávky a dokázal plně vytěžit (sečíst? znásobit?) zájem o oba oblíbené charaktery.

Výsledkem je předpokládaný, ale veskrze monstrózní dvousetmilionový otvírák, jaký u eRkové (tedy nepřístupné) blockbusterové zábavy nepamatujeme. Jak bychom taky mohli, když jde o rekordní položku, překonávající start prvních dvou Deadpoolů, hororu To i Jokera.

 

Už páteční start za 96 mega byl kolosální a bezprecedentní, trojce Deadpoola ale pára nedošla ani o víkendu, takže se Disney s Marvelem můžou radovat z nástupu za 205 mega! Taškařice Reynoldse s Jackmanem má navíc áčkový CinemaScore od diváků, vysoké hodnocení na databázích a velmi dobré, vesměs spokojené recenze, takže je zjevné, že zájem jen tak neopadne a film snadno přeletí miliardu dolarů.

Pomůže v tom stejnou měrou i zbytek světa, kde se na okostýmované fešáky chodilo zcela srovnatelně, výsledkem čehož je globální start za 438 milionů… a nejen suverénně nejlepší start roku, ale dokonce i nej nástup od dvojky Avatara. Deadpool opanoval všechna teritoria – Reynoldsovi se tedy opravdu povedlo svého srdečního hrdinu nakopnout zase o level výš – a měl by bez problémů atakovat spíš globální miliardu a čtvrt, a tedy letošní celkové stříbro.

 

Ano, na první místo výročních tabulek to stačit nebude, protože v nich bude neohroženě kralovat další disneyovské pokračování, V hlavě 2 (inu, mocný Disneyho dvojtakt!), ale i tak jde o parádní výsledek a jeden ze zásadních příznaků spásy pro uvadající kinozábavu. Imponující o to víc, že na rozdíl od roztomilé pixarovky se tu necílí i na tu nejmenší drobotinu, takže verbování maličkých platících duší je přeci jen o fous složitější.

Povede se tenhle sukces brzy napodobit? Marvel to bude mít sakra těžké, i když nám aktuálně chce vlít do žil optimismus oznámením dvou pokračování Avengers a návratem Downeyho s maskou na filmové plátno. Jednoduché to nebude. Na druhou stranu v březnu a dubnu bychom takhle euforickým výsledkům během parných letních dní snad ani nevěřili, takže buďme za tyhle blockbusterové zázraky rádi a věřme, že hollywoodští hlavouni si z úspěchu vezmou ty správné informace a ukutí další suverénní zábavu, co obstojí komerčně, kvalitou i schopností uspokojit publikum.

 

S jásotem nad koncem komiksové kocoviny na každý pád počkejme, protože jiná rozhodnutí budí solidní rozpaky a nikde není psáno, že návrat Russoovců k Avengers klapne, nový Kapitán Amerika nesklidí jen výsměch, Blade se někdy vyhrabe z produkčního pekla, v Marvelu někdy zvládnou natočit zásadně povedený seriál nad úrovní tuctové spotřebky a že DC zvládne zopakovat své trefy s muzikálovým Jokerem a dvojkou Pattinsonova Batmana.

Naději ale máme, jen se musí podložit kvalitními příběhy a nosnými koncepty – jen žít z nostalgie a ohledávání úspěchů starých známých okostýmovaných gerojů nelze.

Zbytek žebříčku samozřejmě působí poněkud chudě. Nejvíc to oplakávají Twisters, které sice nečekaně hezky zafungovaly na těch místech Ameriky, kde dávají tornáda lidem dobrou noc, ale teď je převálcoval (a to nejen v IMAXech) Deadpool. Solidní sequel tak klesl o 57 % na 35 mega a 230 milionů z Ameriky pro něj budou konečná. 

Ještě mrzutější je ale nezájem o Twisters ve zbytku světa, protože tam jsou čísla opravdu nízká – viz i katastrofální start v českých kinech – a dotváří rozpačitý globální mezisoučet na 221 milionech.

 

Čtyřka Já, padouch se na bronzovém stupínku zase přehoupla přes další milník a přepočítává 677 milionů. Mimoni doufají, že jako aktuálně nejsilnější animák v oběhu se udrží v popředí celé léto a aktuálních čtrnáct mega z víkendového amerického žebříčku zvládnou rozmnožit ještě několikanásobně.

Co se týče procentuálních propadů mezi víkendy, je ale V hlavě 2 pořád trumfuje, přitom pixarovka už má dávno vyděláno. Právě totiž překonala metu jedné a půl miliardy! A tím se pořád nekončí, protože v Americe se bude atakovat 650 milionů a zbytek světa díky přejícím prázdninovým podmínkám a zájmu capartů bude přisypávat do Disneyho peněženky ještě o to víc. Totální úspěch!

 

Na pátém místě si dál velmi hezky vede hororový thriller Longlegs, jedna ze zásadních událostí letošní žánrové sezóny. My se jí naštěstí dočkáme v kinech taky, a to 22. srpna. A těšíme se moc - hlavně kvůli extatickým recenzím a hezkým diváckým reakcím. A tyky kvůli Nicolasi Cageovi, jenž nejspíš taky uznale zírá na už skoro šedesát mega z amerických kin! Famózní výsledek pro levný dryák.

V desítce najdete ještě čtvrtmiliardové třetí Tiché místo, záhy čtyřsetmilionovou čtyřku Mizerů (ano, u obou značek čekejme další setkání), skomírající komedii pro starší ženy The Fabulous Four s jedním milionem a báječně nepovedeným plakátem, vyhořelou romantiku Vezmi mě na Měsíc, kterou zachrání až premiéra na streamu, a hororovou MaXXXine.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden dostanou od Deadpoola s Wolviem nařezáno Shyamalanova thrillerová Past a dětský biják Harold a kouzelná pastelka.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (25)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace