Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

V hlavě 2 zbouralo česká kina. Přepisují se rekordy


ikona
Thomas
já, padouchkinomaniakpixartržbytwistersv hlavězápisník alkoholičky
Emoce od Pixaru slaví úspěch, Alkoholička padá a na Twisters se nechodí.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone. Článek o tržbách ze světa očekávejte během úterý. 

Po masivním startu v USA jsme si museli na druhé V hlavě počkat jeden celý měsíc, ale stálo to za to. Je to nej start roku, třetí nej animovaný start historie a potvrzení, že kina mají naději, dokud se do nich posílají ty správné filmy.

Vidíte, a pak že to nejde. To se tady nejdříve distributor ošíval, že musí přesunout premiéru pixarovky V hlavě 2 z června na červenec, protože hrozilo, že nikdo nepřijde. A pak najednou uprostřed prázdnin a největšího pařáku, dorazí za první čtyři dny skoro 174 tisíc diváků! To je třetí největší animovaný start české historie, hned za dvojkou Ledového království a prvními Mimoni. Protože se V hlavě hrálo v předpremiérách už také minulý víkend, činí součet po dvou víkendech promítání masivních 213 tisíc diváků a hned se tak stejně jako v USA a zbytku světa stává V hlavě 2 hlavním kandidátem na film roku. Jen pár dní stačilo na celkově 6. místo a při podobném tempu to bude do dvou tří týdnů číslo 1 (a nebo 2, viz závěr reportu). 

Duna 2 má na prvním místě “jen“ 477 tisíc, za ní je se na 332 tisíci Já, padouch 4. Ten musí mít z pozdějšího nástupu V hlavě 2 pramalou radost, protože po prvním víkendu (s polovičními čísly co V hlavě 2) poklesl o více než polovinu a bude mít tedy ve společné sérii s Mimoni spíše horší výsledky. Půl milión by měl být jistý, ale cokoliv za tím už je otázkou. Oba dva animáky vymazaly předchozí dětské favority (Garfield ve filmu, Kung-fu Panda 4). Výhodou je, že víceméně až do Vánoc bude nabídka na velké animáky skoupá, takže V hlavě 2 + Já, padouch 4 můžou táhnout rodinné výlety ještě několik měsíců.

Mezi animované duo se o víkendu vmáčkl ještě nový český megahit Zápisník alkoholičky, který posledně zboural všechna očekávání s více než 104 tisíci za první víkend. Teď se kleslo o 44 %, což je o dost více než obvykle, ale nezapomínejme na zlaté pravidlo, že čím vyšší start, tím vyšší pád. Úspěšné české filmy obvykle mají spíše pomalejší náběh, ale velkou trvanlivost, uvidíme, jak tomuto pravidlu půjde naproti právě Deník alkoholičky. V součtu už je to 223 tisíc, čerstvá TOP 5 roku a brzy čekejme překonání i dosavadní české jedničky roku 2024, kterým je Aristokratka ve varu (288 tisíc). 

Ta se mimochodem po uplynulém víkendu díky promítání v letních kinech stále drží v žebříčku, letní reprízy pomohly i návratu dalším už skoro zapomenutým česko-slovenským filmům z poslední doby jako Gump - Jsme dvojkaJedeme na teambuilding nebo Matka v trapu. Spolu s novějšími přírůstky jako Prázdniny s Broučkem nebo Sladký život je to dohromady už 7 lokálních filmů v TOP 20. Jestli jste již dosud v odstavci napočítali šest, tak nesmíme samozřejmě zapomenout ještě na novinku Zahradníkův rok, která už s velkým odstupem za úvodní trojkou zaujala jen 13 tisíc diváků a i přes předešlé úspěchy zúčastněných to na další “Mimořádnou událost” nevypadá. Čeští tvůrci nemohou dostatečně děkovat fenoménu letních kin.

Propadákem víkendu je ovšem hollywoodská novinka Twisters. Zatímco v USA se pokračování třicet let staré katastrofické pecky překvapivě utrhlo ze řetězu, ve zbytku světa už se zázrak nekonal a u nás je to doslova a do písmene katastrofa. 5 tisíc diváků za první víkend znamená ještě větší nezájem, než měly podobné návraty jako nová Planeta opic či Krotitelé duchů a můžeme čekat rychlý propad žebříčkem. Čtvrt miliónu diváků pro první díl zůstane nepřekonáno zřejmě tak 20x. 

Pamětníci devadesátek se málem raději znova vypravili na čtvrté Mizery, kteří v žebříčku kroutí už 7. týden a překonali aktuálně 70 tisíc diváků. Na podobnou částku míří i nové Tiché místo. Jeden z mála komerčně zajímavých hororů poslední doby nabral po měsíci 43 tisíc diváků a může dál ještě během prázdnin po malých kouscích nabírat další. Čekalo se také více od nové adaptace klasiky Hrabě Monte Christo, který po třetím víkendu opět povážlivé padá a nevypadá to na více než 20 tisíc diváků. Nejhorší výsledek z červencových velkých premiér bude mít ambiciózní Vezmi mě na Měsíc, po skromné premiéře propad skoro o 60 % a málem ho v číslech překonaly i takové fajnšmekrovské kousky jako novinka Zatracená krvavá láska nebo anime Blue Lock the Movie.

Kompletní žebříček tržeb zde

Příští víkend bude na počty novinek skoupý, chystá se totiž pouze jedna. Ale protože se jedná bez diskuzí o nejočekávanější, nejhlasitější a nejvelkolepější film roku, tak mu raději všichni ustoupili z cesty a čekají jaké zbourá rekordy. Kolik tipujete vy, že v českých kinech uvidí diváků komiksovku Deadpool & Wolverine? A kdo se nakonec stane filmem roku? Pixarovka nebo Marvelovka?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace