Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuzní fórum DOMÁCÍ KINO

příspěvky 381 - 400 Napsat příspěvek
Ještě malé upřesnění.

S tím erárním zařízením a použitím "kýmkoliv" jsem to asi trochu přehnal, reálně půjde alespoň v současnosti o +-3 lidi, kteří alespoň trochu nějaký technický skill a cit pro focení mají.

Jen mi přijde absurdní kupovat do obecního majetku za účelem fotodokumentace mobil za 20k+, řešit asociace s účty, aktualizace, životnost, ... U toho foťáku mám naivní představu, že bude 10+ let sloužit aniž by technicky nějak výrazně zastarával.
887360
Ještě malé upřesnění. S tím erárním zařízením a použitím "kýmkoliv" jsem to asi trochu přehnal, reálně půjde alespoň v současnosti o +-3 lidi, kteří alespoň trochu nějaký technický skill a cit pro focení mají. Jen mi přijde absurdní kupovat do obecního majetku za účelem fotodokumentace mobil za 20k+, řešit asociace s účty, aktualizace, životnost, ... U toho foťáku mám naivní představu, že bude 10+ let sloužit aniž by technicky nějak výrazně zastarával.
7 0
reagují: HAL, AndyKaufman
reagovat
reaguje na: HAL
Úplně normální věc mít office/obecní cellphone. Nevidím v tom nic špatnýho ani divnýho, ani střeleckýho.
Erární zařízení s přednastaveným přístupem na obecní socky je nejvíc easy věc.
A iPhone je nejvíc idiot proofed věc co existuje. To fakt dovede nafotit a hodit na fcb každej ňouma.
887357
Úplně normální věc mít office/obecní cellphone. Nevidím v tom nic špatnýho ani divnýho, ani střeleckýho. Erární zařízení s přednastaveným přístupem na obecní socky je nejvíc easy věc. A iPhone je nejvíc idiot proofed věc co existuje. To fakt dovede nafotit a hodit na fcb každej ňouma.
887349
0 0
reagovat
reaguje na: HAL
To úplně není pravda. Vylepšení se dá vypnout. 

Architekti a developeři běžně používají v práci iPhone na dokumentaci. 
887356
To úplně není pravda. Vylepšení se dá vypnout.  Architekti a developeři běžně používají v práci iPhone na dokumentaci. 
887350
1 0
reagují: HAL
reagovat
S tímhle budgetem a požadavky je levné bezzrcadlo nebo zrcadlo nejlepší cesta - speciálně na dokumentaci staveb může být potřeba širokáč s ohnisky které na kompaktech prostě už nenajdeš. A jakékoli pracovní prostředí trochu vylučuje jakékoli mobily a kompakty které spoléhají na automatické vylepšování obrazu - protože si vymýšlí, ten obraz pak je pokud možno hezký, ne realistický.

Plus z mé zkušenosti - bezzrcadlo zvládne fotit i do bezztrátového rawu když je potřeba - se kterým se samozřejmě žádný běžný uživatel crcat v postprodukci nebude, ale pro prezentaci na webu si na to u vybraných fotek můžou občas najmout grafika aby fotky upravil na co nejvíc profi level, a na to potřebuje co nejlepší zdrojové data.

Na sport se zase hodí teleobjektiv, stačí asi nějaký levný. Pokud si chce vyfotit fotbal a ne ping pong. Alternativou je ultrazoom "kompakt", ale ty nebývají moc kvalitní (už dlouho jsem je nezkoumal, za mě je to mrtvá kategorie, takže nevím do detailu). 
Na společenské události je zase nejlepší světelné střední sklo, ale to už je pro bežné lidi asi overkill. Ono moderní bezzrcadla dokáží vyhnat ISO s koukatelným obrazem do takových úrovní že na té světelnosti stejně zas tak moc nezáleží (pro začátečníka který neřeší DoF)

Začal bych basic mirrorlesem se základním objektivem s tím že tam se pak dá za rozumnou cenu dokoupit co je potřeba - když chceš vyfotit barák a on se ti nevleze do záběru, tak je problém - a u mirrorlesu máš jak ten problém vyřešit.
887350
S tímhle budgetem a požadavky je levné bezzrcadlo nebo zrcadlo nejlepší cesta - speciálně na dokumentaci staveb může být potřeba širokáč s ohnisky které na kompaktech prostě už nenajdeš. A jakékoli pracovní prostředí trochu vylučuje jakékoli mobily a kompakty které spoléhají na automatické vylepšování obrazu - protože si vymýšlí, ten obraz pak je pokud možno hezký, ne realistický. Plus z mé zkušenosti - bezzrcadlo zvládne fotit i do bezztrátového rawu když je potřeba - se kterým se samozřejmě žádný běžný uživatel crcat v postprodukci nebude, ale pro prezentaci na webu si na to u vybraných fotek můžou občas najmout grafika aby fotky upravil na co nejvíc profi level, a na to potřebuje co nejlepší zdrojové data. Na sport se zase hodí teleobjektiv, stačí asi nějaký levný. Pokud si chce vyfotit fotbal a ne ping pong. Alternativou je ultrazoom "kompakt", ale ty nebývají moc kvalitní (už dlouho jsem je nezkoumal, za mě je to mrtvá kategorie, takže nevím do detailu).  Na společenské události je zase nejlepší světelné střední sklo, ale to už je pro bežné lidi asi overkill. Ono moderní bezzrcadla dokáží vyhnat ISO s koukatelným obrazem do takových úrovní že na té světelnosti stejně zas tak moc nezáleží (pro začátečníka který neřeší DoF) Začal bych basic mirrorlesem se základním objektivem s tím že tam se pak dá za rozumnou cenu dokoupit co je potřeba - když chceš vyfotit barák a on se ti nevleze do záběru, tak je problém - a u mirrorlesu máš jak ten problém vyřešit.
5 0
reagují: AndyKaufman
reagovat
Mě baví jak tady napíše proč mobil prostě nejde použít, a vy první co uděláte je poradíte ať fotí na mobil :D
Jestli je vaší praxí dát zaměstnanci svůj mobil s tím ať jede někam něco nafotit a třeba někdy během týdne vám ho přiveze zpátky, tak to jste trochu větší střelci než bych byl já.
887349
Mě baví jak tady napíše proč mobil prostě nejde použít, a vy první co uděláte je poradíte ať fotí na mobil *:D* Jestli je vaší praxí dát zaměstnanci svůj mobil s tím ať jede někam něco nafotit a třeba někdy během týdne vám ho přiveze zpátky, tak to jste trochu větší střelci než bych byl já.
8 -1
reagují: verbst
reagovat
reaguje na: TrDLo
Pokud na facebook a obecní web a bez editací, tak fakt mobil. Pixel, iPhone whatever.
A rovnou to na ty sítě můžete prát odtamtud.
887345
Pokud na facebook a obecní web a bez editací, tak fakt mobil. Pixel, iPhone whatever. A rovnou to na ty sítě můžete prát odtamtud.
887337
0 0
reagovat
reaguje na: TrDLo
Jestli s tím nebude fotit někdo, kdo si prošel alespoň nějakým kurzem, tak to líp než iPhone fotit nebude. 
887341
Jestli s tím nebude fotit někdo, kdo si prošel alespoň nějakým kurzem, tak to líp než iPhone fotit nebude. 
887337
0 0
reagovat

Foťák pro obec

Ahoj. Opět bych si tu rád nechal poradit od zkušenějších.

Pro potřeby naší malé obce bych rád nechal pořídit nějaký kvalitnější foťák pro dokumentování různých obecních kulturních/společenských/sportovních akcí, popř. stavebních realizací apod. Zkrátka kdykoliv je potřeba něco nafotit ať už pro založení k digitální dokumentaci, pro další generace, nebo za účelem publicity na Facebooku, webu, apod.

V téhle oblasti se vyznám jen okrajově, takže bych si rád nechal poradit, kterým směrem se vůbec ubírat.

Očekávám, že by to mělo fotit lépe než např. iPhone 14, ale spíš než o kvalitu jde o to, aby se jednalo o "erární" zařízení, které může v případě potřeby vzít do ruky kdokoliv - a ne že se pak obecní fotky shání po různých soukromých mobilech. Z dalších požadavků mě napadá leda rozumná výdrž na baterie, pohodlný úchop a jednoduchý způsob jak dostat fotky z foťáku do PC.

V budoucnu nevylučuju ani použití i na video nebo se stativem.

Vzhledem k tomu, že nemám zájem se fotografii nijak zvlášť věnovat, ani to nebude moje osobní zařízení, mělo by se jednat o pokud možno
jednoduchý přístroj bez vysokých nároků na obsluhu. Ideálně by tedy mělo
stačit vzít do ruky a s nějakými základními schopnosti začít cvakat fotky jak
mobilem.

Na základě tohoto jsem logicky usoudil, že nemá smysl uvažovat o zrcadlovce. Zároveň mi ale vyjmenované požadavky nepasují ani na malé kompakty - např. hmotnost a rozměry hrají jen malou roli.

Je správnou cestou segment tzv. bezzrcadlovek? Doporučíte něco konkrétního?

Rozpočet cca do 20.000,- CZK.

Díky moc.
887337
Ahoj. Opět bych si tu rád nechal poradit od zkušenějších. Pro potřeby naší malé obce bych rád nechal pořídit nějaký kvalitnější foťák pro dokumentování různých obecních kulturních/společenských/sportovních akcí, popř. stavebních realizací apod. Zkrátka kdykoliv je potřeba něco nafotit ať už pro založení k digitální dokumentaci, pro další generace, nebo za účelem publicity na Facebooku, webu, apod. V téhle oblasti se vyznám jen okrajově, takže bych si rád nechal poradit, kterým směrem se vůbec ubírat. Očekávám, že by to mělo fotit lépe než např. iPhone 14, ale spíš než o kvalitu jde o to, aby se jednalo o "erární" zařízení, které může v případě potřeby vzít do ruky kdokoliv - a ne že se pak obecní fotky shání po různých soukromých mobilech. Z dalších požadavků mě napadá leda rozumná výdrž na baterie, pohodlný úchop a jednoduchý způsob jak dostat fotky z foťáku do PC. V budoucnu nevylučuju ani použití i na video nebo se stativem. Vzhledem k tomu, že nemám zájem se fotografii nijak zvlášť věnovat, ani to nebude moje osobní zařízení, mělo by se jednat o pokud možno jednoduchý přístroj bez vysokých nároků na obsluhu. Ideálně by tedy mělo stačit vzít do ruky a s nějakými základními schopnosti začít cvakat fotky jak mobilem. Na základě tohoto jsem logicky usoudil, že nemá smysl uvažovat o zrcadlovce. Zároveň mi ale vyjmenované požadavky nepasují ani na malé kompakty - např. hmotnost a rozměry hrají jen malou roli. Je správnou cestou segment tzv. bezzrcadlovek? Doporučíte něco konkrétního? Rozpočet cca do 20.000,- CZK. Díky moc.
Foťák pro obec
0 0
reagují: verbst, AndyKaufman
reagovat
reaguje na: mkubalikova
Já mám s Garminy něco přes 2 týdny a to sportuju i 2x denně a mám zapnutou plnou diagnostiku, bez ní by to byly 3 pohodlně. 
886995
Já mám s Garminy něco přes 2 týdny a to sportuju i 2x denně a mám zapnutou plnou diagnostiku, bez ní by to byly 3 pohodlně. 
886967
3 0
reagovat
Pěkné, ale byť to není to, co jsem si myslel, že je, asi (určitě) bych do tohoto typu stejně nešel. Čímž to nechci nijak hanit.:)
Pochopil jsem a budu muset akceptovat, že běžné hodinky nebudou "vteřinově přesné". Pravděpodobně opravdu půjdu do některého z těch starých Primů. Jako první hodinky ok, chápu, že Memphis je fajnšmekr a tunu věcí oprávněně může považovat za nedostatky, ale opět - jsem obyčejný chlap, co mu udělá radost málo a troufnu si tvrdit, že většinu přidané hodnoty bych neocenil. Že se to ošoupe budu dopředu počítat.:D
886992
Pěkné, ale byť to není to, co jsem si myslel, že je, asi (určitě) bych do tohoto typu stejně nešel. Čímž to nechci nijak hanit.*:)* Pochopil jsem a budu muset akceptovat, že běžné hodinky nebudou "vteřinově přesné". Pravděpodobně opravdu půjdu do některého z těch starých Primů. Jako první hodinky ok, chápu, že Memphis je fajnšmekr a tunu věcí oprávněně může považovat za nedostatky, ale opět - jsem obyčejný chlap, co mu udělá radost málo a troufnu si tvrdit, že většinu přidané hodnoty bych neocenil. Že se to ošoupe budu dopředu počítat.*:D*
2 0
reagovat
reaguje na: Memphis
Takhle, na ruce teď mám link (Karlosi, jen pro jistotu, to jsou ty moje "digitálky", když mluvím o quartzu)
a dřív jsem měl: link

Ty dřívější hodinky zbožňuji kvůli těm funkcím. Když chci stopky, tak je chci vidět (vím kolik je hodin obecně a teď mě logicky zajímají primárně stopky... na nových hodinkách to běží na nějakém mikrociferníku zakrytém hlavníma ručičkama... jako proč?). Vizuální, reverzní odpočet je pak něco, co on-off hledám už dva roky a ještě jsem nenašel jiné hodinky, co to umí. Ta funkce (asi) nemá vůbec jméno, které by šlo googlit (timer on primary face, countdown on primary face apod jsem zkoušel). I plno dalších Casií (random edifice, gshocky apod) mají časovací funkce na poddisplayi, nebo digitálkách :-.

Má idea kdysi byla mít ty starší hodinky a pak si polepšit na něco, co má třeba titanové tělo, safírové sklíčko apod. (vidíš jak jsou už domlácené), ale umí víceméně ty stejné funkce. Docela mě překvapilo, o kolik jsou ta nová Casia v tomto směru horší.

Anyways, kdybys měl tip na hodinky, co umí ten reverzní odpočet (a jsou jinak elegantní jako ty eqb-1100), nebo alespoň jak tu funkčnost hledat, hodně by mi to bodlo.

PS: Pokud to někomu přijde jako blbost, tak je pomodoro technika práce a k ní mít přesný odpočet zbývajících minut, který má ale takový ten taktilní pocit, že to tiká je prostě něco nenahraditelného.
886989
Takhle, na ruce teď mám https://www.hodinky-365.cz/blog/casio-edifice-eqb-1100-recenze (Karlosi, jen pro jistotu, to jsou ty moje "digitálky", když mluvím o quartzu) a dřív jsem měl: https://www.youtube.com/watch?v=Dj2TAG44LbQ Ty dřívější hodinky zbožňuji kvůli těm funkcím. Když chci stopky, tak je chci vidět (vím kolik je hodin obecně a teď mě logicky zajímají primárně stopky... na nových hodinkách to běží na nějakém mikrociferníku zakrytém hlavníma ručičkama... jako proč?). Vizuální, reverzní odpočet je pak něco, co on-off hledám už dva roky a ještě jsem nenašel jiné hodinky, co to umí. Ta funkce (asi) nemá vůbec jméno, které by šlo googlit (timer on primary face, countdown on primary face apod jsem zkoušel). I plno dalších Casií (random edifice, gshocky apod) mají časovací funkce na poddisplayi, nebo digitálkách *:-*. Má idea kdysi byla mít ty starší hodinky a pak si polepšit na něco, co má třeba titanové tělo, safírové sklíčko apod. (vidíš jak jsou už domlácené), ale umí víceméně ty stejné funkce. Docela mě překvapilo, o kolik jsou ta nová Casia v tomto směru horší. Anyways, kdybys měl tip na hodinky, co umí ten reverzní odpočet (a jsou jinak elegantní jako ty eqb-1100), nebo alespoň jak tu funkčnost hledat, hodně by mi to bodlo. PS: Pokud to někomu přijde jako blbost, tak je pomodoro technika práce a k ní mít přesný odpočet zbývajících minut, který má ale takový ten taktilní pocit, že to tiká je prostě něco nenahraditelného.
886957
2 0
reagovat
reaguje na: (=LIFTY=)
"Baterka vydrží i čtyři dny" :D Já fakt měla sakra šťastnou ruku. Spousta lidí kolem mě relativně rychle smartwatche odloží, protože je to neustále dobíjení obtěžuje. Já nabíjím jednou za tři týdny a pak je mám na ruce krom koupání nonstop. 
886967
"Baterka vydrží i čtyři dny" *:D* Já fakt měla sakra šťastnou ruku. Spousta lidí kolem mě relativně rychle smartwatche odloží, protože je to neustále dobíjení obtěžuje. Já nabíjím jednou za tři týdny a pak je mám na ruce krom koupání nonstop. 
886773
8 0
reagují: AndyKaufman
reagovat
reaguje na: Memphis
Já to teď musím celé vztřebat a minimálně ještě třikrát přečíst, ale obrovský dík :)):+:+:+
886965
Já to teď musím celé vztřebat a minimálně ještě třikrát přečíst, ale obrovský dík *:))**:+**:+**:+*
886955
2 0
reagovat
reaguje na: KARLOS
Co mechanické digitálky? :D

link
886961
Co mechanické digitálky? *:D* https://youtu.be/2UuofEFjPKs?si=w8YTh1ZJOhz3VLU_
886934
1 0
reagovat
reaguje na: Memphis
Chtěla jsem k hodinkám něco napsat, protože mě hodinky baví a dva pěkné kousky doma mám, ale tomuhle konkurovat opravdu nemohu. :D 

Já jen doplním dotaz ohledně smartwatch. V lednu to bude 3 roky, co jsem za covidu koupila Amazfit GTR 47mm Stainless Steel, protože jsem potřebovala motivaci k venkovním sportovním aktivitám, a ty hodinky jsem dodnes nesundala z ruky, jen jsem jednou vyměnila řemínek. Vydrží 3 týdny na nabití, hovory, sport, ovládání hudby... vše funguje skvěle. Garminy jsem tehdy nekoupila, protože se mi prostě ty hodinky nelíbily. Mám ráda elegantní pánskou klasiku a tohle bylo nejblíž, co se k tomu tehdy dalo rychle sehnat. 
886960
Chtěla jsem k hodinkám něco napsat, protože mě hodinky baví a dva pěkné kousky doma mám, ale tomuhle konkurovat opravdu nemohu. *:D*  Já jen doplním dotaz ohledně smartwatch. V lednu to bude 3 roky, co jsem za covidu koupila [url=https://www.alza.cz/xiaomi-amazfit-gtr-47mm-stainless-steel-d5645515.htm]Amazfit GTR 47mm Stainless Steel[/url], protože jsem potřebovala motivaci k venkovním sportovním aktivitám, a ty hodinky jsem dodnes nesundala z ruky, jen jsem jednou vyměnila řemínek. Vydrží 3 týdny na nabití, hovory, sport, ovládání hudby... vše funguje skvěle. Garminy jsem tehdy nekoupila, protože se mi prostě ty hodinky nelíbily. Mám ráda elegantní pánskou klasiku a tohle bylo nejblíž, co se k tomu tehdy dalo rychle sehnat. 
886955
5 -1
reagovat
reaguje na: Gonzi
High-tech quartz dělá Grand Seiko, Cartier, Breitling... Ale to není asi úplně to, co hledáš. Podívej se na Seiko Astron.

Solární nabíjení s pěkným zpracováním dělával Citizen. Aktuální nabídku ale budeš muset prostudovat sám.
886957
High-tech quartz dělá Grand Seiko, Cartier, Breitling... Ale to není asi úplně to, co hledáš. Podívej se na Seiko Astron. Solární nabíjení s pěkným zpracováním dělával Citizen. Aktuální nabídku ale budeš muset prostudovat sám.
886787
1 0
reagují: Gonzi
reagovat
reaguje na: KARLOS
Co se týče mechanických hodinek, začal bych tím, že bych se podíval na nabídku entry level Swiss Made značek — Tissot, Certina, Hamilton nebo např. Mido — a Japonců — Seiko a Citizen. U těchto značek platí, že v podstatě nemůžeš šlápnout vedle, a dostaneš to, co si zaplatíš (nepřiplácíš za značku ani nekupuješ předražený šmuk). Doporučuju zajít na stánky Koscom.cz a vyfiltrovat si modely podle typu strojku (mechanický s automatickým/ručním pohonem). Případně přímo stránky výrobců.

Takový pěkný do-it-all model je např. Tissot Gentleman.

S tou Festinou to byla trochu nadsázka. Dívám se, že už dělají i mechaniky a dávají do nich strojky ETA (největší výrobce hodinkových strojků v Evropě patřící pod Swatch Group, jehož kalibry používá kde kdo od Tissot po Tag Heuer nebo IWC). Čili potud ok. Ty pilotky jsou asi i pěkné, ale kdybych chtěl něco v tomhle stylu, díval bych se osobně jinam. Festina obecně leží mnoha hodinkovým nadšencům v žaludku spíš kvůli designu svých bateriových modelů. Bývaly to tradičně takové předražené kolotoče. Teď je to spíš kopírka jiných značek, ale jejich decentní levnější modely jsou za tu cenu asi v pohodě.

Jinak rozhodně se vyhnout značkám jako Invicta, která pořád bůhvíproč u spousty lidí asociuje něco lepšího, tomu druhému a levnějšímu Primu, který nesídlí v Novém Městě a se kterým se „ten pravý“ Prim stále soudí o značku (je to komplikované, víc to tu radši rozepisovat nebudu), a myriádě tzv. fashion značek jak Emporio Armani, Gant, Diesel apod. (Obvykle platí, že pokud firma vyrábí i oblečení, tak nebrat. :D)

Konečně tedy ke strojkům: v zásadě — když pomineme některé zvláštnosti od Seika jako Kinetic nebo Spring Drive — se dělí na dva typy. S automatickým nátahem, které se natahují samy pohybem ruky při běžných denních činnostech (ne, masturbace fakt není podmínkou, ha ha), a s ručním nátahem, které musíš jednou za den až dva natáhnout sám otáčením korunky. Tady je výběr čistě na tobě. Automat je modernější (bavíme se o circa 30. letech 20. století :D), pragmatičtější, uživatelsky přívětivější a bude v naprosté většině mechanických hodinek v té nižší cenové kategorii. Ruční nátah je zase větší romantika. Když pominu vintage hodinky jako Prim, tak hodně oblíbený současný model s ručním nátahem je Hamilton Khaki Mechanical.

Důležitým údajem u mechanického strojku je tzv. rezerva nátahu. Tzn. jak dlouho strojek vydrží běžet od plného natažení do zastavení. Dřív bylo standardem kolem 38-40 hodin. V posledních letech se to nicméně začíná měnit, kdy už i u entry level značek patřících pod Swatch Group jako Tissot nebo Certina najdeš strojek Powermatic 80, který jak už název napovídá, má rezervu nátahu 80 hodin. Pro mě osobně tohle při výběru hodinek není dealbreaker, ale delší rezerva je rozhodně bonus. Pokud třeba hodinky často sundáváš na celý víkend nebo střídáš více kousků, tak je fajn vzít je po dvou dnech z boxu a nemuset je znovu nařizovat.

U automatů jinak platí, že pokud hodinky nosíš a provozuješ normální lidské činnosti, tak jsou v podstatě neustále natažené naplno. Nicméně setkal jsem se s tvrzením, že problém může nastat u seniorů, kteří toho pohybu už tolik nemají.

Ke konci rezervy nátahu pak může docházet k tomu, co jsi zmínil, že strojek začne jít pomaleji. Ale to se děje opravdu až na samotném konci a při dennodenním nošení k tomu nedojde.

S přesností mechanických strojků je to tak, jak píše Gonzi. Zatímco u bateriových hodinek bývá udávána přesnost kolem plus mínus 5 vteřin za měsíc, u mechanik je to klidně i 20 vteřin za den. S tím, že každý výrobce udává vlastní toleranci a většinou je reálná přesnost daleko lepší. Může se stát, že chytíš špatný kus, ale většinu současných strojků už šikovný hodinář umí zregulovat tak, aby šly klidně do 2-5 vteřin do plusu nebo do mínusu za den. Přičemž na výsledný údaj může mít vliv i to, jakým způsobem hodinky odkládáš na noc.

Osobně absolutní přesnost neřeším. Tím, jak mám vícero hodinek, tak častěji dochází k tomu, že jedny odložím dřív, než zaregistruju nějakou významnou odchylku a ony se prostě zastaví, zatímco nosím jiné.

Speciální kategorií jsou hodinky s tzv. certifikátem chronometru COSC, což znamená, že strojek je zregulovaný a otestovaný tak, že jeho přesnost je garantovaná na -4 až +6 vteřin za den. link Je to samozřejmě promítnuté i do ceny hodinek. Hodně to dělá např. Longines a takový Breitling snad dokonce u všech svých hodinek. Některé lepší a dražší značky si tohle testování provádějí samy a jsou schopny garantovat ještě větší přesnost, ale to už se bavíme o kategorii Rolex, Omega apod.

Pokud jde o materiál sklíčka, na naprosté většině hodinek dejme tomu od 6 tisíc Kč výš už najdeš safír. Výjimečně, zpravidla u retro modelů, se dává akrylátové neboli plastové sklíčko, které ale najdeš i u mnoha vintage hodinek. Má své výhody a lze ho většinou snadno vyleštit (profesionálně i doma), ale osobně bych ho už nebral. Seiko (ano, Japonci musí mít furt něco extra) pak na své potápěčské modely dává tzv. hardlex, který je tvrdostí někde mezi obyčejným minerálním a safírovým sklem. Mají k tomu své důvody, já ho mám ho vyzkoušený a vůbec bych se ho nebál. Ale safír je safír.

Spíš výjimečně pak můžeš narazit i na variantu sklíčka, které je minerální, ale má navrchu safírovou vrstvu. To by mělo být odolností někde mezi. Je to způsob jak ušetřit, takže je to záležitost některých levnějších hodinek.

Další věcí, kterou lidé při výběru prvních mechanických hodinek často řeší, je průhled na strojek. Občas může být skrz ciferník — říká se tomu open-heart — což spousta lidí včetně mě považuje za kýč. Anebo častěji skrz sklíčko na dýnku (dýnko je ta spodní část pouzdra, co je většinu času přilepená na ruku). Třeba Seiko tohle dělá hodně často i u entry-level mechanických hodinek. Můj názor na to je takový, že pokud ten strojek není aspoň trošku hezky zdobený (což v nižší cenové kategorii zpravidla nebývá), tak je to zbytečné. Zaujme to možná ze začátku, ale časem se to okouká nebo to přestaneš řešit.

Pokud jde o design, zpravidla jednodušší bývá lepší, protože se tak rychle neokouká. Hodně lidí je fixovaných na takové ty „budíky“ na ciferníku (odborně nazývané subciferníky), ale zase: stopky na denní bázi používá málokdo, a pokud bychom se měli bavit o mechanických stopkách, tak tam pak výrazně roste cena. A další věc — z vlastní zkušenosti — nejběžnější strojek, který se do levnějších mechanických chronografů dává, tj. Valjoux 7750, nemá úplně přívětivý chod a trpí na některé další neduhy. Takže pro začátečníka obecně doporučuju klasické „tříručky“ (hodiny, minuty, vteřiny, případně datum), i když nabídka dostupných chronografů s novějšími a lepšími stojky pomalu roste. (Longines Big Eye)

K těm Prim hodinkách, co posílal Mr. Hlad, jako proč ne. Můj styl to není a úplně se v nich nevyznám, tak jen stručně. Počítej s tím, že sklíčko nebude safír (tipuju u většiny akrylát), vodotěsnost asi bude spíš nic než moc, a ty pouzdra mám dojem budou pouze pochromovaná nebo pozlacená mosaz. On ten povrch něco vydrží, ale velkou odolnost nebo dlouhověkost bych od toho nečekal a stárne to docela nehezky. Na druhou stranu, ty ceny na stránkách myslím odpovídají. Pokud se ti líbí a máš pro Prim slabost, směle do nich.

Můj osobní vztah k Primu je takový dost ambivalentní. Jejich vintage hodinky uznávám, je to kus naší historie. Sám jsem před iks lety pro otce pořídil renovační limitku „Aeskulap“ s ocelovým pouzdrem, kterou tehdy snad dělal přímo Elton hodinářská v Novém Městě. Jenže částky, jaké si dnes Elton dovolí požadovat za hodinky, které technologicky, designem i zpracováním zaostávají za zahraniční konkurencí o světelné roky, považuju přinejmenším za naprostou nesoudnost.

Tolik jen tak pro začátek. Určitě jsem spoustu věcí zapomněl zmínit, nebo vědomě ani neotevřel (vodotěsnost), tak se kdyžtak klidně ptej tady nebo přes vzkazník. Můžeš i ke konkrétním modelům, pokusím se poradit, jak nejlépe umím, případně dotaz předám povolanějším. :)
886955
Co se týče mechanických hodinek, začal bych tím, že bych se podíval na nabídku entry level Swiss Made značek — Tissot, Certina, Hamilton nebo např. Mido — a Japonců — Seiko a Citizen. U těchto značek platí, že v podstatě nemůžeš šlápnout vedle, a dostaneš to, co si zaplatíš (nepřiplácíš za značku ani nekupuješ předražený šmuk). Doporučuju zajít na stánky Koscom.cz a vyfiltrovat si modely podle typu strojku (mechanický s automatickým/ručním pohonem). Případně přímo stránky výrobců. Takový pěkný do-it-all model je např. Tissot Gentleman. S tou Festinou to byla trochu nadsázka. Dívám se, že už dělají i mechaniky a dávají do nich strojky ETA (největší výrobce hodinkových strojků v Evropě patřící pod Swatch Group, jehož kalibry používá kde kdo od Tissot po Tag Heuer nebo IWC). Čili potud ok. Ty pilotky jsou asi i pěkné, ale kdybych chtěl něco v tomhle stylu, díval bych se osobně jinam. Festina obecně leží mnoha hodinkovým nadšencům v žaludku spíš kvůli designu svých bateriových modelů. Bývaly to tradičně takové předražené kolotoče. Teď je to spíš kopírka jiných značek, ale jejich decentní levnější modely jsou za tu cenu asi v pohodě. Jinak rozhodně se vyhnout značkám jako Invicta, která pořád bůhvíproč u spousty lidí asociuje něco lepšího, tomu druhému a levnějšímu Primu, který nesídlí v Novém Městě a se kterým se „ten pravý“ Prim stále soudí o značku (je to komplikované, víc to tu radši rozepisovat nebudu), a myriádě tzv. fashion značek jak Emporio Armani, Gant, Diesel apod. (Obvykle platí, že pokud firma vyrábí i oblečení, tak nebrat. *:D*) Konečně tedy ke strojkům: v zásadě — když pomineme některé zvláštnosti od Seika jako Kinetic nebo Spring Drive — se dělí na dva typy. S automatickým nátahem, které se natahují samy pohybem ruky při běžných denních činnostech (ne, masturbace fakt není podmínkou, ha ha), a s ručním nátahem, které musíš jednou za den až dva natáhnout sám otáčením korunky. Tady je výběr čistě na tobě. Automat je modernější (bavíme se o circa 30. letech 20. století *:D*), pragmatičtější, uživatelsky přívětivější a bude v naprosté většině mechanických hodinek v té nižší cenové kategorii. Ruční nátah je zase větší romantika. Když pominu vintage hodinky jako Prim, tak hodně oblíbený současný model s ručním nátahem je Hamilton Khaki Mechanical. Důležitým údajem u mechanického strojku je tzv. rezerva nátahu. Tzn. jak dlouho strojek vydrží běžet od plného natažení do zastavení. Dřív bylo standardem kolem 38-40 hodin. V posledních letech se to nicméně začíná měnit, kdy už i u entry level značek patřících pod Swatch Group jako Tissot nebo Certina najdeš strojek Powermatic 80, který jak už název napovídá, má rezervu nátahu 80 hodin. Pro mě osobně tohle při výběru hodinek není dealbreaker, ale delší rezerva je rozhodně bonus. Pokud třeba hodinky často sundáváš na celý víkend nebo střídáš více kousků, tak je fajn vzít je po dvou dnech z boxu a nemuset je znovu nařizovat. U automatů jinak platí, že pokud hodinky nosíš a provozuješ normální lidské činnosti, tak jsou v podstatě neustále natažené naplno. Nicméně setkal jsem se s tvrzením, že problém může nastat u seniorů, kteří toho pohybu už tolik nemají. Ke konci rezervy nátahu pak může docházet k tomu, co jsi zmínil, že strojek začne jít pomaleji. Ale to se děje opravdu až na samotném konci a při dennodenním nošení k tomu nedojde. S přesností mechanických strojků je to tak, jak píše Gonzi. Zatímco u bateriových hodinek bývá udávána přesnost kolem plus mínus 5 vteřin za měsíc, u mechanik je to klidně i 20 vteřin za den. S tím, že každý výrobce udává vlastní toleranci a většinou je reálná přesnost daleko lepší. Může se stát, že chytíš špatný kus, ale většinu současných strojků už šikovný hodinář umí zregulovat tak, aby šly klidně do 2-5 vteřin do plusu nebo do mínusu za den. Přičemž na výsledný údaj může mít vliv i to, jakým způsobem hodinky odkládáš na noc. Osobně absolutní přesnost neřeším. Tím, jak mám vícero hodinek, tak častěji dochází k tomu, že jedny odložím dřív, než zaregistruju nějakou významnou odchylku a ony se prostě zastaví, zatímco nosím jiné. Speciální kategorií jsou hodinky s tzv. certifikátem chronometru COSC, což znamená, že strojek je zregulovaný a otestovaný tak, že jeho přesnost je garantovaná na -4 až +6 vteřin za den. https://www.cosc.swiss/en/certification/mechanical-movements Je to samozřejmě promítnuté i do ceny hodinek. Hodně to dělá např. Longines a takový Breitling snad dokonce u všech svých hodinek. Některé lepší a dražší značky si tohle testování provádějí samy a jsou schopny garantovat ještě větší přesnost, ale to už se bavíme o kategorii Rolex, Omega apod. Pokud jde o materiál sklíčka, na naprosté většině hodinek dejme tomu od 6 tisíc Kč výš už najdeš safír. Výjimečně, zpravidla u retro modelů, se dává akrylátové neboli plastové sklíčko, které ale najdeš i u mnoha vintage hodinek. Má své výhody a lze ho většinou snadno vyleštit (profesionálně i doma), ale osobně bych ho už nebral. Seiko (ano, Japonci musí mít furt něco extra) pak na své potápěčské modely dává tzv. hardlex, který je tvrdostí někde mezi obyčejným minerálním a safírovým sklem. Mají k tomu své důvody, já ho mám ho vyzkoušený a vůbec bych se ho nebál. Ale safír je safír. Spíš výjimečně pak můžeš narazit i na variantu sklíčka, které je minerální, ale má navrchu safírovou vrstvu. To by mělo být odolností někde mezi. Je to způsob jak ušetřit, takže je to záležitost některých levnějších hodinek. Další věcí, kterou lidé při výběru prvních mechanických hodinek často řeší, je průhled na strojek. Občas může být skrz ciferník — říká se tomu open-heart — což spousta lidí včetně mě považuje za kýč. Anebo častěji skrz sklíčko na dýnku (dýnko je ta spodní část pouzdra, co je většinu času přilepená na ruku). Třeba Seiko tohle dělá hodně často i u entry-level mechanických hodinek. Můj názor na to je takový, že pokud ten strojek není aspoň trošku hezky zdobený (což v nižší cenové kategorii zpravidla nebývá), tak je to zbytečné. Zaujme to možná ze začátku, ale časem se to okouká nebo to přestaneš řešit. Pokud jde o design, zpravidla jednodušší bývá lepší, protože se tak rychle neokouká. Hodně lidí je fixovaných na takové ty „budíky“ na ciferníku (odborně nazývané subciferníky), ale zase: stopky na denní bázi používá málokdo, a pokud bychom se měli bavit o mechanických stopkách, tak tam pak výrazně roste cena. A další věc — z vlastní zkušenosti — nejběžnější strojek, který se do levnějších mechanických chronografů dává, tj. Valjoux 7750, nemá úplně přívětivý chod a trpí na některé další neduhy. Takže pro začátečníka obecně doporučuju klasické „tříručky“ (hodiny, minuty, vteřiny, případně datum), i když nabídka dostupných chronografů s novějšími a lepšími stojky pomalu roste. (Longines Big Eye) K těm Prim hodinkách, co posílal Mr. Hlad, jako proč ne. Můj styl to není a úplně se v nich nevyznám, tak jen stručně. Počítej s tím, že sklíčko nebude safír (tipuju u většiny akrylát), vodotěsnost asi bude spíš nic než moc, a ty pouzdra mám dojem budou pouze pochromovaná nebo pozlacená mosaz. On ten povrch něco vydrží, ale velkou odolnost nebo dlouhověkost bych od toho nečekal a stárne to docela nehezky. Na druhou stranu, ty ceny na stránkách myslím odpovídají. Pokud se ti líbí a máš pro Prim slabost, směle do nich. Můj osobní vztah k Primu je takový dost ambivalentní. Jejich vintage hodinky uznávám, je to kus naší historie. Sám jsem před iks lety pro otce pořídil renovační limitku „Aeskulap“ s ocelovým pouzdrem, kterou tehdy snad dělal přímo Elton hodinářská v Novém Městě. Jenže částky, jaké si dnes Elton dovolí požadovat za hodinky, které technologicky, designem i zpracováním zaostávají za zahraniční konkurencí o světelné roky, považuju přinejmenším za naprostou nesoudnost. Tolik jen tak pro začátek. Určitě jsem spoustu věcí zapomněl zmínit, nebo vědomě ani neotevřel (vodotěsnost), tak se kdyžtak klidně ptej tady nebo přes vzkazník. Můžeš i ke konkrétním modelům, pokusím se poradit, jak nejlépe umím, případně dotaz předám povolanějším. *:)*
886819
7 0
reagují: KARLOS, mkubalikova
reagovat
reaguje na: Adventurer
Bazarové Garmin Fénix 7 se dají pořídit už kolem 13k. Mě se teď povedl super kup Fénix 7 Solar Sapphire minimálně jeté se zárukou za 11k, které dostane taťka jako dárek k narozeninám.
Sám mám už 2 roky fenixy 6 Pro Sapphire a když bych šel do nových Garminu, tak to bude Epix gen 2 ve verzi 51 mm se safirem. 
886954
Bazarové Garmin Fénix 7 se dají pořídit už kolem 13k. Mě se teď povedl super kup Fénix 7 Solar Sapphire minimálně jeté se zárukou za 11k, které dostane taťka jako dárek k narozeninám. Sám mám už 2 roky fenixy 6 Pro Sapphire a když bych šel do nových Garminu, tak to bude Epix gen 2 ve verzi 51 mm se safirem. 
886946
3 0
reagovat
reaguje na: Memphis
Já je mám x let a jsem spokojený. Rád si poslechnu Tvůj názor na ně.
886947
Já je mám x let a jsem spokojený. Rád si poslechnu Tvůj názor na ně.
886839
2 0
reagovat

Čtení myšlenek

Zrovna včera jsem začal shanet hodinky.
Měl jsem oba modely co nosil Chris Pratt V Jurským světě 1 a 2.
Kdysi i nějaký chytrý amazfit jenže se mě nelíbil design.
Casio G shock a Pro trek jsou prostě TOP

Jenže teď bych chtěl i nějaký funkce jako kontrola tepové frekvence, výškoměr, kompas....

Gshocky už jsou taky ve Smart verzi od 10k 
Nebo i levnější hranatý verze kolem 7k
link

Docela se mě líbí i amazfit T-Rex 2 za zajímavou cenu 5k 
link

Kolega má Garmini za 17k a prý jsou boží ale to je už na mě moc peněz 
886946
Zrovna včera jsem začal shanet hodinky. Měl jsem oba modely co nosil Chris Pratt V Jurským světě 1 a 2. Kdysi i nějaký chytrý amazfit jenže se mě nelíbil design. Casio G shock a Pro trek jsou prostě TOP Jenže teď bych chtěl i nějaký funkce jako kontrola tepové frekvence, výškoměr, kompas.... Gshocky už jsou taky ve Smart verzi od 10k  Nebo i levnější hranatý verze kolem 7k https://www.helveti.cz/casio-g-shock-g-squad-dw-h5600-1er?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA9dGqBhAqEiwAmRpTC6JipM-H0HbgacU7-n7_HDvog10z-y813dDJfQmdb0sKigu-WNgq-hoCJRYQAvD_BwE Docela se mě líbí i amazfit T-Rex 2 za zajímavou cenu 5k  https://m.alza.cz/amazfit-t-rex-2-ember-black-d7241602.htm Kolega má Garmini za 17k a prý jsou boží ale to je už na mě moc peněz 
Čtení myšlenek
2 0
reagují: l-e-t-o
reagovat
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se