Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuzní fórum DOMÁCÍ KINO

příspěvky 521 - 540 Napsat příspěvek
reaguje na: Haggar
Můj otec s 17" 4:3 monitorem disagrees :D
Kolikrát jsem mu přinesl nějakej svůj vyřazenej FHD monitor konfekční velikosti a poslal mě s ním do pryč, že je to na něj moc velké ... staré zaryté lidi nepřesvědčíš ?)
882294
Můj otec s 17" 4:3 monitorem disagrees *:D* Kolikrát jsem mu přinesl nějakej svůj vyřazenej FHD monitor konfekční velikosti a poslal mě s ním do pryč, že je to na něj moc velké ... staré zaryté lidi nepřesvědčíš *?)*
882293
8 0
reagovat
reaguje na: Gonzi
Já s tebou naprosto souhlasím, nad takovým tím "ta televize je k nám do obýváku moc velká, my sedíme blízko", vždycky kroutím hlavou.
Ad rozlišení, ten příklad s mobilem moc neberu, protože tam je to věc marketingu a ty rozlišení, co tam jsou, jsou imho zbytečně vysoký.
Ale jinak se i na tom rozlišení asi shodneme. Jen mi ten tvůj test s čárou přišel trochu zavádějíící. Protože podle mě, kdybys dal černou čáru na bílé pozadí, tak to z velké dálky poznáš při sebevětším rozlišení z důvodu velkého kontrastu. Ten test by ti mohl říct, že poznáš rozdíl mezi 64K a 128K. Ano, tímto testem poznáš, ale ten rozdíl by při praktickém použití byl nulový.
882293
Já s tebou naprosto souhlasím, nad takovým tím "ta televize je k nám do obýváku moc velká, my sedíme blízko", vždycky kroutím hlavou. Ad rozlišení, ten příklad s mobilem moc neberu, protože tam je to věc marketingu a ty rozlišení, co tam jsou, jsou imho zbytečně vysoký. Ale jinak se i na tom rozlišení asi shodneme. Jen mi ten tvůj test s čárou přišel trochu zavádějíící. Protože podle mě, kdybys dal černou čáru na bílé pozadí, tak to z velké dálky poznáš při sebevětším rozlišení z důvodu velkého kontrastu. Ten test by ti mohl říct, že poznáš rozdíl mezi 64K a 128K. Ano, tímto testem poznáš, ale ten rozdíl by při praktickém použití byl nulový.
882270
2 0
reagují: Gonzi, esmo
reagovat
reaguje na: Haggar
Lidské oko celkovou informaci skládá z informací o barvě, kontrastu a jasu.
Ten test s bílou na černé je test jasový a zároveň kontrastní. Vzhledem k tomu, že intenzitu vydává testovaná linie, patrná bude nad rámec.
Tvůj test je kontrastní. Místo hnědé se zpravidla používá šedá.
Test na barvu by musel být postaven na nekontrastních barvách stejné světelné intenzity. Takže žlutá na zelené a naopak, ideálně barvy smíchané z červené a zelené a zelené a modré.
Jedna linie upoutá pozornost, psychicky člověk ví, co má hledat. Nepomůže ani mřížka, proto se používají testovací obrazce složené z čar (vodorovných, svislých i úhlopříčných) rozbitých kruhy.
tl;dr: Není to jako test ostrosti vidění. Každá podmínka má jinou pozorovací vzdálenost. Komplexní vnímání obrazu se navíc neskládá z vjemu všech detailů, ale zrak detaily vypichuje a to na základě právě kontrastu, jasu i barvy.
Test to je ale hezký...
882271
Lidské oko celkovou informaci skládá z informací o barvě, kontrastu a jasu. Ten test s bílou na černé je test jasový a zároveň kontrastní. Vzhledem k tomu, že intenzitu vydává testovaná linie, patrná bude nad rámec. Tvůj test je kontrastní. Místo hnědé se zpravidla používá šedá. Test na barvu by musel být postaven na nekontrastních barvách stejné světelné intenzity. Takže žlutá na zelené a naopak, ideálně barvy smíchané z červené a zelené a zelené a modré. Jedna linie upoutá pozornost, psychicky člověk ví, co má hledat. Nepomůže ani mřížka, proto se používají testovací obrazce složené z čar (vodorovných, svislých i úhlopříčných) rozbitých kruhy. tl;dr: Není to jako test ostrosti vidění. Každá podmínka má jinou pozorovací vzdálenost. Komplexní vnímání obrazu se navíc neskládá z vjemu všech detailů, ale zrak detaily vypichuje a to na základě právě kontrastu, jasu i barvy. Test to je ale hezký...
882261
3 0
reagovat
reaguje na: Haggar
Já tomu obecně rozumím, jen říkám, že lidské rozlišení je mnohem dál, než co aktuální televize dávají a že to zároveň nikomu nevadí třeba v kině. Totéž platí pro velikost, kdy kdyby sis mohl běžně koupit 100" TV, tak by je měl každý 5. obývák a najednou by to už moc velké nebylo.

Vem si svůj mobil do ruky, tu ruku napni jako důchodce když na blízko neumí číst, a otoč se na televizi. Kolikkrát se ti tam ten mobil vleze, tolikkrát větší rozlišení bys tam potřeboval, abys měl ekvivalent. Já ho dám do mé 65" v mé pozorovací vzdálenosti cca 3x3 krát, tzn jsem přesně mezi 4K a 8K...

Tím neříkám, že bych potřeboval, nebo nějak výrazně ocenil 8K. Obvzlášť u filmů mi je to fakt upřímně jedno. Spíš říkám, že FullHD je v mých podmínkách dostačující tak pro 30" a už na ní bych velmi pravděpodobně viděl rozdíl mezi FHD a 4K (opět, ne u random filmu, ale třeba u herního UI, v browseru apod.).

Toliko k mému pozorování "rozlišitelnosti". Ty to máš jinak?
882270
Já tomu obecně rozumím, jen říkám, že lidské rozlišení je mnohem dál, než co aktuální televize dávají a že to zároveň nikomu nevadí třeba v kině. Totéž platí pro velikost, kdy kdyby sis mohl běžně koupit 100" TV, tak by je měl každý 5. obývák a najednou by to už moc velké nebylo. Vem si svůj mobil do ruky, tu ruku napni jako důchodce když na blízko neumí číst, a otoč se na televizi. Kolikkrát se ti tam ten mobil vleze, tolikkrát větší rozlišení bys tam potřeboval, abys měl ekvivalent. Já ho dám do mé 65" v mé pozorovací vzdálenosti cca 3x3 krát, tzn jsem přesně mezi 4K a 8K... Tím neříkám, že bych potřeboval, nebo nějak výrazně ocenil 8K. Obvzlášť u filmů mi je to fakt upřímně jedno. Spíš říkám, že FullHD je v mých podmínkách dostačující tak pro 30" a už na ní bych velmi pravděpodobně viděl rozdíl mezi FHD a 4K (opět, ne u random filmu, ale třeba u herního UI, v browseru apod.). Toliko k mému pozorování "rozlišitelnosti". Ty to máš jinak?
882261
2 0
reagují: Haggar
reagovat
reaguje na: Gonzi
To co řeší ta doporučení bych přesněji nazval spíš "rozlišitelnost". Takže správně měl ten váš pokus spíš vypadat tak, že byste tam dali 1 pixel širokou černou, pod ni jeden pixel širokou hnědou, pod ni zase černou, zase hnědou a takhle řekněme 10krát po sobě. A ověřovat z jaké vzdálenosti jste ještě schopni vnímat jednotlivé přechody z hnědé na černou a zase zpět.
882261
To co řeší ta doporučení bych přesněji nazval spíš "rozlišitelnost". Takže správně měl ten váš pokus spíš vypadat tak, že byste tam dali 1 pixel širokou černou, pod ni jeden pixel širokou hnědou, pod ni zase černou, zase hnědou a takhle řekněme 10krát po sobě. A ověřovat z jaké vzdálenosti jste ještě schopni vnímat jednotlivé přechody z hnědé na černou a zase zpět.
882256
7 0
reagují: KARLOS, Gonzi
reagovat
reaguje na: Vardant
Mno, já jsem k těmhle doporučením trochu skeptický. Řeší většinou "viditelnost" toho 4K pixelu. My to zkoušeli v kanclu tak, že jsme na 4K 40" televizi dali 1 pixel širokou černou čáru, stoupli si cca 7m od ní a pořád jsme je viděli. Fakt tedy nevím, kdy a kde vzniklo, že na tolik a tolik metrů už je 4K zbytečné, ale přijde mi to vytažené z paty.

Z druhé strany, TV chceš takovou, aby ti vyplnila co jak největší zorné pole, resp. plátna se doporučují stylem 100" na 3m vzdálenost, takže mě opět nějak míjí, proč by to u TV mělo být menší (tedy, kromě reklamního záměru, kdy je trochu blbé zákazníkovi říkat, že jeho nová 80" TV je pořád malá :D).

Každopádně vzhledem k trhu zatím u TV skoro univerzálně platí, že větší = lepší.
882256
Mno, já jsem k těmhle doporučením trochu skeptický. Řeší většinou "viditelnost" toho 4K pixelu. My to zkoušeli v kanclu tak, že jsme na 4K 40" televizi dali 1 pixel širokou černou čáru, stoupli si cca 7m od ní a pořád jsme je viděli. Fakt tedy nevím, kdy a kde vzniklo, že na tolik a tolik metrů už je 4K zbytečné, ale přijde mi to vytažené z paty. Z druhé strany, TV chceš takovou, aby ti vyplnila co jak největší zorné pole, resp. plátna se doporučují stylem 100" na 3m vzdálenost, takže mě opět nějak míjí, proč by to u TV mělo být menší (tedy, kromě reklamního záměru, kdy je trochu blbé zákazníkovi říkat, že jeho nová 80" TV je pořád malá *:D*). Každopádně vzhledem k trhu zatím u TV skoro univerzálně platí, že větší = lepší.
882253
5 0
reagují: Haggar
reagovat
reaguje na: Memphis
Tak záleží jestli ti stačí ten obraz vidět nebo si ho užít naplno.
Proto taky na 4m doporučují 85" na 4K, ale na FHD stačí už 65".
882253
Tak záleží jestli ti stačí ten obraz vidět nebo si ho užít naplno. Proto taky na 4m doporučují 85" na 4K, ale na FHD stačí už 65".
882249
3 0
reagují: Gonzi
reagovat
Moje nebožka babička, která sledovala asi 20'' CRT televizi přes celý obývák, by vás hnala. :D
882249
Moje nebožka babička, která sledovala asi 20'' CRT televizi přes celý obývák, by vás hnala. *:D*
11 0
reagují: Vardant
reagovat
reaguje na: Bay_watch
Na 4 metry je málo i těch 65", na 55" bys potřeboval dalekohled:D
Pro představu, doporučovaná úhlopříčka na 4m je minimálně 85".

Já jsem před tím myslel tuhle link
882246
Na 4 metry je málo i těch 65", na 55" bys potřeboval dalekohled*:D* Pro představu, doporučovaná úhlopříčka na 4m je minimálně 85". Já jsem před tím myslel tuhle https://www.ispace.cz/tcl-65c735.html
882238
2 -1
reagují: Bay_watch
reagovat
Co jinak říkáte na tuhle? 
Koukám, že ta 55" je tam dokonce ve výprodeji jen za 13 tisíc... 
Reálně teď přemýšlím, jestli kvůli tomu neslevím alespoň z té úhlopříčky. Na telku bychom se dívali z gauče z asi 4 metrů. 
882238
Co jinak říkáte na [url=https://www.electroworld.cz/tcl-65c739]tuhle?  [/url]Koukám, že ta 55" je tam dokonce ve výprodeji jen za 13 tisíc...  Reálně teď přemýšlím, jestli kvůli tomu neslevím alespoň z té úhlopříčky. Na telku bychom se dívali z gauče z asi 4 metrů. 
1 0
reagují: Vardant
reagovat
reaguje na: Bay_watch
A potřebuješ určitě 100Hz? Dneska stejně jede všechno s bídou na 60fps v případě konzolí.
Jinak tady se slevovým kódem za 15tis.
Pro 100Hz bys musel skutečně přitlačit alespn dalších 6 tisíc.
882216
A potřebuješ určitě 100Hz? Dneska stejně jede všechno s bídou na 60fps v případě konzolí. Jinak [url=https://www.alza.cz/65-tcl-65c645-d7683837.htm]tady[/url] se slevovým kódem za 15tis. Pro 100Hz bys musel skutečně přitlačit alespn [url=https://www.alza.cz/65-tcl-65c745-d7740157.htm]dalších 6 tisíc[/url].
882109
1 -2
reagovat
reaguje na: Vardant
Tak jasně, stačí se podívat, máš i za 11500,-, ale to je 50hz apod.

link

Tu níž v odkazu jsem bral jako takové použitelné minimum, ale já bych teda nechtěl ani tu. Raději fakt došetřit nebo vzít trošku menší, což je i tak pořád kráva, ale kvalitnější.
882210
Tak jasně, stačí se podívat, máš i za 11500,-, ale to je 50hz apod. https://www.czc.cz/tcl-65p635-164cm/349334/produkt Tu níž v odkazu jsem bral jako takové použitelné minimum, ale já bych teda nechtěl ani tu. Raději fakt došetřit nebo vzít trošku menší, což je i tak pořád kráva, ale kvalitnější.
882206
1 0
reagovat
reaguje na: GhostFromHell
No viděl jsem i jiný model od TCL za 17k, ale pod 15k nic takového určitě v téhle úhlopříčce není a menší bych vážně nebral.
882206
No viděl jsem i jiný model od TCL za 17k, ale pod 15k nic takového určitě v téhle úhlopříčce není a menší bych vážně nebral.
882161
1 0
reagují: GhostFromHell
reagovat
reaguje na: Bay_watch
Došetři a nebo jdi níž s úhlopříčkou, za 15tis těžko něco seženeš (krom podobné bídy link ), nejlevnější minima jsou někde tady..

link
882161
Došetři a nebo jdi níž s úhlopříčkou, za 15tis těžko něco seženeš (krom podobné bídy https://www.alza.cz/65-metz-65muc8500z-d6798883.htm ), nejlevnější minima jsou někde tady.. https://www.czc.cz/tcl-65c745-164cm/372939/produkt
882109
1 0
reagují: Vardant
reagovat
Ahoj, sháním se po nějakém budgetovém televizoru na hry a filmy. Úhlopříčka 65, obnovovací frekvence 120 Hz a výš, odezva co nejmenší a nějakej herní mód. Rozpočet bych měl tak do 15 tisíc, ale ideálně co nejlepší cena/výkon. 
Koukal jsem, že v Améru se dá sehnat TCL 555 za nějakých 400 dolarů, což by byl sen, jenže tady to u nás asi není nikde k sehnání, bo všude čtu, že TCL v Evropě a USA jsou úplně jiné produkty.
Nemám problém ani koupit něco z bazaru, pokud byste měli tipy na dobré starší modely, které by se dneska daly sehnat za dobrou cenu. 
882109
Ahoj, sháním se po nějakém budgetovém televizoru na hry a filmy. Úhlopříčka 65, obnovovací frekvence 120 Hz a výš, odezva co nejmenší a nějakej herní mód. Rozpočet bych měl tak do 15 tisíc, ale ideálně co nejlepší cena/výkon.  Koukal jsem, že v Améru se dá sehnat TCL 555 za nějakých 400 dolarů, což by byl sen, jenže tady to u nás asi není nikde k sehnání, bo všude čtu, že TCL v Evropě a USA jsou úplně jiné produkty. Nemám problém ani koupit něco z bazaru, pokud byste měli tipy na dobré starší modely, které by se dneska daly sehnat za dobrou cenu. 
2 0
reagují: esmo, GhostFromHell
reagovat
reaguje na: Godlike
Jo my jsme jak ti makakové co pořvávají na Václaváku kvůli demokracii. Slyšet jsme, ale skutek utek 8)
881875
Jo my jsme jak ti makakové co pořvávají na Václaváku kvůli demokracii. Slyšet jsme, ale skutek utek *8)*
881846
3 0
reagovat
reaguje na: esmo
Lidí, co kříčí po malých telefonech je poměrně dost, ale asi jste jen hodně slyšet nebo nevim.:D Neprodává se, vůbec. Ale byl to super telefonik.
881846
Lidí, co kříčí po malých telefonech je poměrně dost, ale asi jste jen hodně slyšet nebo nevim.*:D* Neprodává se, vůbec. Ale byl to super telefonik.
881593
2 0
reagují: esmo
reagovat
reaguje na: esmo
Thats what She said
881597
Thats what She said
881593
6 0
reagovat
Tak jsem se dozvěděl, že Apple stáhl z lineupu 13 Mini. Mám to brát tak, že pro nás chtivé malých velikostí, už nebude v budoucnu žádný model? Nutí mě tedy Apple koupit jejich telefon, i když jej aktuálně nepotřebuji, jenom ze strachu, že se vyprodají sklady?
Ach jo. :(
881593
Tak jsem se dozvěděl, že Apple stáhl z lineupu 13 Mini. Mám to brát tak, že pro nás chtivé malých velikostí, už nebude v budoucnu žádný model? Nutí mě tedy Apple koupit jejich telefon, i když jej aktuálně nepotřebuji, jenom ze strachu, že se vyprodají sklady? Ach jo. *:(*
4 0
reagují: Godlike, xxendxx
reagovat
reaguje na: Vardant
fijalova drahota, odctup vládo!
880577
fijalova drahota, odctup vládo!
880575
4 0
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se