Mám báječnou náladu. Tu mi způsobily dva filmy, které jsem si v posledních hodinách pustil. Jel jsem včera večer vlakem do Mariánek. Znáte to - večer, nuda, tma; tak jsem si pustil irský snímeček Inside I'm Dancing - a lépe jsem nemohl udělat. Komediální drama o přátelství dvou vozíčkářů mi udělala takovou radost, že jsem byl asi jediný člověk, kterému nevadila ta děsná výluka ve Stříbře. Ale zpátky k Uvnitř tančím. Výborná hudba, skvělý scénář a hlavně herecké obsazení si zaslouží zvláštní vypíchnutí. Pustil jsem si to hlavně kvůli Jamesi McAvoyovi. Nezklamal. Je úplně geniální a ty hlášky a životní optimismus by rozesmály i naprostého suchara.
Druhý film jsem si pustil dneska ráno a opět to stálo za to. Harold a Maude. Stačí říci jen tato jména a všichni vědí. On je puberťák libující si v absurdních sebevraždách a chozeních po pohřbech, ona má osm křížků na krku a má takovou vitalitu, kterou jí všichni můžou jen a jen závidět. A právě tito dva "podivíni" se dají dohromady. Celé je to lehounce bizarní (v dobrém slova smyslu) s výborným soundtrackem a hlavně s nezapomenutelnou atmosférou, kterou dnes těžko natočíte.
Je-li zde někdo, kdo oba filmy neviděl, určitě si je sežeňte. Rozhodně nebudete litovat. Oba snímky mohu doporučit i jako lék na špatnou náladu.
reagovat
|