Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Deadpool s Wolverinem u nás rekordy nebořili, ale i tak mají parádní odpich


ikona
Thomas
DeadpoolDeadpool & WolverineMarvelMCUtržby
Do kin vtrhla dlouho očekávaná komiksárna a ve světě z toho padlo hned několik rekordů. V Česku se však návštěvnost Deadpoola s Wolverinem držela překvapivě na uzdě. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone. Článek o rekordních tržbách ze světa jste si mohli přečíst v neděli večer.

Dle očekávání se nová komiksová jízda u nás setkala s velkým zájmem, ale nej tabulky kvůli tomu měnit nebudeme. Naopak se více daří V hlavě 2, které s víkendem v zádech hrálo s novou marvelovkou rovnocenný souboj. 

 

Za oceánem si velmi očekávaný crossover dvou komiksových legend vysloužil nejlepší otvírák v kategorii “mládeži nepřístupno” a vstupenku do deseti nejlepších otvíráků všech dob. U nás 115 tisíc diváků za první čtyři dny nebude stačit ani na první padesátku, když si pomůžeme ještě dalšími 27 tisíci z předpremiér (celkově 142 tisíc), bude to jakž takž na první čtyřicítku stačit. Ani v “mládeži nepřístupno” kategorii to nebude jednička, tu si u nás delší dobu nárokují kousky jako trilogie Padesát odstínů či český Vyšehrad. Mezi komiksovými filmy to bude někde v druhé desítce a teď se podržte, v případě čistých 4 dní otvíráku jsou to dokonce nepatrně menší čísla, než měl u nás druhý Deadpool (117 tisíc). Ten mimochodem také nabral solidní čísla z předpremiér a po necelém prvním týdnu měl 139 tisíc diváků. Jednička otevírala jen těsně pod 100 tisíc, nicméně líbila se dlouhodobě více a v celkových číslech dvojku postupně trumfla (350 vs 341 tisíc). Od Deadpoola s Wolverinem se bude čekat nejdříve překonání těchto met a pak se můžeme bavit o mimořádném úspěchu.

Spanilou marveláckou jízdu u nás komplikuje fakt, že přeci jen komiksové trháky mají jiné publikum než v USA a omezená přístupnost tím pádem zakazuje vytěžit nejmladší ročníky, které už na Marvelu vyrostly. Hezké srovnání nabízí výsledky všem přístupného animáku V hlavě 2, který sice po prvním víkendu padl o 42 %, ale i tak se jeho čísla dají považovat stále za masivní a chybělo jen málo, aby padla po jedenácté v historii hranice 100 tisíc diváků za druhý víkend. I tak V hlavě 2 míří bez problémů za letošním vítězstvím. Po oficiálním týdnu a půl v kinech už má bezmála 400 tisíc diváků, což znamená, že dosud vedoucí Duna 2 (477 tisíc) padne až následující víkend. Novou pixarovku může uchlácholit překonání konkurenčního animáku Já, padouch 4, který jejím nástupem ztratil svůj drahocenný náskok z úvodu července a už nosí jen cca čtvrtinová čísla. V roční tabulce je každopádně hned v závěsu a dá se očekávat, že letos budou vévodit číslům návštěvnosti a jako jediní mají jistých 500 tisíc diváků. U Deadpoola a Wolverina to zatím ještě necháme s otazníkem.

Nebojácně se do této komerčně líbivé skupiny vrhá česká novinka Zápisník alkoholičky. Za třetí víkend na ní bylo zvědavo téměř 39 tisíc diváků a v celkovém úhrnu už pokukuje po hranici 300 tisíc. O víkendu překonal Zápsník v českém srovnání dosud vedoucí Aristokratku ve Varu a film tak bude rozhodně bojovat o letošní TOP 5, kde by měl minimálně do předvánoční sezóny vydržet. Úspěch Zápisníku alkoholičky vynikne i při pohledu dál do pelotonu, kde se díky dopingu letních kin seřadilo to nejlepší z letošní bezstarostné zábavy (Sladký život, Gump - jsme dvojka, Prázdniny s Broučkem, Matka v trapu, Jedeme na teambuilding plus již zmíněná Aristokratka) a přihazují alespoň malé stovky či tisícovky diváků do svých již solidních úhrnů. Úmyslně do této skupiny nepočítáme novinku Zahradníkův rok, který sice dohmátl na 5. místo, ale o svém druhém víkendu padl o 63 % a do dalších týdnů ho čeká podobný sešup. Celkově se tu bavíme tak o 40 tisících divácích, takže hluboko v českém podprůměru.

Na konci první desítky za největší elitou a českým gangem najdeme trápící se blockbuster Twisters, který na rozdíl od USA má v Česku parametry propadáku. Propad o druhém víkendu o 70 % a nechybělo tolik, aby ho v nostalgickém vzpomínání překonal díky letním kinům z archivu vyhrabaný Top Gun: Maverick, který se do TOP 20 vrací po letech. Holt Češi mají raději Glena Powella, když nahání Toma Cruise v letadle, než když nahání v autě tornáda. Sympaticky se stále drží v druhé desítce nové Tiché místo (celkem už 46 tisíc diváků), naopak na ručník v ringu jsou zralé novinky Vezmi mě na Měsíc či Zatracená krvavá láska.

Kompletní žebříček tržeb zde

Následující víkend už bude na nové masivní souboje skromnější. Thriller Past ohrozí tak maximálně polovinu tabulky a nové Tiché místo. Dobrodružná rodinná podívaná Harold a kouzelná pastelka si jde naproti megahitům jako V hlavě 2 či Já, padouch 4 pro popravu. Nezávislá dramata Nedělej vlny (neplést s chystaným českým filmem Vlny) a Rodinný poklad budou rády za vstup do TOP 20. Nejvíce tak budeme zvědaví, jak si povede v přímém souboji o čísla nová marvelovka a nová pixarovka.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace