Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Malé filmy, které vydělaly hodně peněz


ikona
TedGeorge
tedgeorgetéma
Hollywood občas pošle do kin hit a nepotřebuje k tomu 200 milionů dolarů. 

Máte tu další téma. Tentokrát si budeme povídat o filmech, jejichž rozpočet byl malý, a přesto vydělaly v kinech velké peníze. Některé jsem už v minulých článcích zmínil, s jinými nebudete souhlasit, ale to je vlastně skoro jedno. Necelý tucet mých voleb poskytne jistě dostatečný výběr pro každého správného filmového fanouška. Na tomto místě je třeba říct, že se jedná spíše o výčet (nikoliv žebříček) a film na třetím místě mohl vydělat klidně méně peněz než film na místě desátém. Zároveň je pravdou, že jsem si zavařil už tím názvem článku. Malý film. To je hodně ambivalentní pojem. Přesnější by asi bylo, kdybych článek přejmenoval na: „TOP 11: Jak Hollywood vydělává na filmech s relativně nízkým rozpočtem“. Nadpis však není nafukovací a jak se říká, pozdě bycha honiti. Pokud chcete, tak si ke čtení otevřete kvalitní červené víno. Moje volba tentokrát padla na Merlot z Templářských sklepů Čejkovice.

9. Králova řeč (2010)

Právě o tomhle jsem mluvil v úvodním odstavci. Jak byste definovali malý film? Rozpočet pár set tisíc dolarů, nebo 15 mega? Filmové zadrhávání řeči britského krále Jiřího VI. produkovali Weisteini a já už o tom v minulosti psal. S rozpočtem 15 milionů dolarů si esenciální Brit Colin Firth pomalu došel pro naprosto absurdních 414 milionů dolarů v celosvětových tržbách. Těžko říct, kde je pravý důvod toho neopakovatelného úspěchu.

Někdo by řekl kvalitní upoutávky. Jiný by argumentoval podařenou marketingovou kampaní. Můj názor je, že tím pravým důvodem je oscarová sezóna. Weinsteini jsou mágové a ve svém specifickém řemeslu nepřekonatelní profesionálové. Kdo jiný by prosím vás pěkně dokázal udělat z filmu o vadě řeči víc než půl století mrtvého panovníka událost sezóny? Největší legrace je, že bratři v triku nemuseli investovat ani těch 40-80 milionů dolarů do marketingové kampaně.

Šuškanda byla tentokrát mocná a lidé na historický film chodili prostě sami. V okamžiku, kdy snímek vydělal 177 milionů dolarů globálně, vyšel článek v novinách The Guardian velebící neopakovatelný úspěch nezávislého filmu. Autor tam chválil rostoucí byznys produkovaný britskými filmy a fakt, že Králova řeč možná bude atakovat 300 milionů dolarů jenom v kinech a podobná čísla za prodej stříbrných nosičů a tržeb z celosvětových prodejů televizních práv. Kdyby jenom ten pisálek tušil…


8. V zajetí démonů (2013)

S rozpočtem 19 milionů dolarů a tržbami atakujícími 320 mega celosvětově se bezesporu jedná o jeden z největších hollywoodských úspěchů všech dob. Co na tom, že už tak trochu balancujeme za hranicí definice „malý film“. Přeci jenom se jedná o klasický studiový film s velkou kampaní. Ten úspěch byl ale tak obří a nečekaný, že jsem se V zajetí démonů nakonec rozhodnul do výčtu zařadit. Počínaje prvním trailerem, který děsil kina po celém světě pouhým škrtáním sirkou, a konče nadšenými recenzemi oslavujícími styl neskutečně nadaného režiséra, měl Conjuring jasně napsaný osud.

Jak zní? Inu, "bude to obří sukces a o režiséra Jamese Wana se budou všichni rvát"! Dobrá, jeden odstavec odbyl všechno podstatné (pro další info pokračujte třeba sem) a ten následující bude zase jednou moje osobní omáčka, kterou můžete s klidným srdcem přeskočit.

V práci (velký a známý hotel) dělám většinou noční. Pracují tam pokaždé dva „sekuriťáci“. Jeden z nich, říkejme mu pan M, ke mně jednou přišel a řekl mi, abych mu nějakou noc přinesl kvalitní film. Hned tu následující jsem mu na flash disku donesl několik horkých kandidátů. Kolem půlnoci jsem procházel kolem jeho „buňky“ a pozoroval jeho zaujatý výraz při sledování jednoho z „mých“ filmů. Když jsem chvíli na to neplánovaně otevřel dveře do jeho království zaplněného kamerami, tak mě „sprdnul“ a byl nepříjemný. Hned mi bylo jasné, co si pustil. Někdy ve 3 v noci za mnou přišel a zeptal jsem mě, co je ten film „V zajetí démonů“ zač. Osvětlil jsem mu situaci, načež hotelový bodyguard vytáhnul papír a tužku. Pokakanému strážci pořádku jsem musel nadiktovat název filmu, jméno režiséra a další podobné filmy. A to je pan M docela drsnej…


7. Šílený Max (1979)

Ano, původní Šílený Max z roku 1979 stál nicotných 350 000 dolarů a opravdu vydělal ve světě 100 mega. Až do příchodu Záhady Blair Witch tedy držel rekord nejprofitabilnějšího filmu všech dob. Jak se tento výborný katastrofický film podařilo režiséru Georgi Millerovi natočit tak levně? Tak předně – natáčení probíhalo v Austrálii a štáb si přece jenom mohl dovolit víc než v Hollywoodu. Třeba zavírat silnice bez povolení, ničit vyřazená policejní auta a vůbec vyvádět při natáčení šílenosti.

Miller sám vsadil na svůj první kino-film hodně. Kromě vlastních peněz, které si vydělával jako doktor na jedné pohotovosti v Melbourne, i svoje auto, které pro natáčení propůjčil. Nedostávalo se totiž peněz na koupi vozu určenému k filmovému zničení. Kapitola sama pro sebe je obsazení Mela Gibsona. Toho ještě vůbec nikdo neznal a na casting doprovázel svou ségru. Zároveň je třeba říct, že se noc předtím škaredě porval v jednom baru. Produkci zaujal jeho totálně rozbitý obličej a domluvila si s ním kamerové zkoušky, které se měly odehrát za 3 týdny. Sháněli totiž do filmu divně vypadající šílence.

Mel se dostavil se zahojenými ránami a Miller mu nakonec nabídnul hlavní roli. To byl docela risk, protože Gibsona tenkrát neznal vážně vůbec nikdo. V prvních amerických trailerech mimochodem vůbec není vidět, tvůrci vsadili na akční scény a auta. Vyplatilo se jim to, protože v Americe vydělal snímek během své první pouti v kinech skoro 9 mega a odstartovalo kult, jehož nejnovější „pokračování“ jsme si všichni tak užili minulý rok v kinech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace