Ja som sa angličtinu nikdy v škole ani inak neučil. Chodil som na nemčinu celú základnú a strednú školu, no anglicky rozumiem asi o 100 000 % viac ako nemecky.
V podstate za všetko vďačím YouTube. Mal som nejaké základy z hier a filmov, ale bolo to ozaj minimum. Učiť sa mi to chodením na nejaký kurz nechcelo, tak som začal pozerať videá na YouTube s témami, ktorá ma zaujímala/bavila resp. som chápal kontext o čom tam asi hovoria. Je neuveriteľné koľko toho človek pochytí časom aj bez tituliek. Normálne som sa po pár rokoch dostal do momentu, že som si mohol pustiť seriál/ktorý ešte nemal české titulky. Jediný problém je, že neviem rozprávať. Naučil som sa len rozumieť. Keď sme boli v Amerike, dokonca sa nám párkrát stálo, že som rozumel niekomu lepšie ako kamoš, ktorý plynule anglicky rozpráva. Len som mu nevedel tak dobre odpovedať. Nejakú tú frázu zo seba dostanem, ale niečo zložitejšie, napríklad sa niekde niečo opýtať neviem. Jednoducho mi tie správne slová neprídu na myseľ, ale keby ich niekto povedal za mňa, okamžite by som rozumel. Ale asi je to ako hovorí Hlad, že možno sa len bojím, ale prax by som v tom určite potreboval.
reagovat
|