Fascinuje mne, jak prakticky nikdo nepochopil o čem ten film je (mimo Hlada) a teď nemyslím nepochopení kvality. I z těch, co to chválí pomalu víc než já nevidím popsání esence a hlavního tématu celého filmu.
Není to o teniskách, není to primárně ani podnikatelská story a už vůbec to není o Jordanovi s jehož přítomností ve filmu si to hraje naprosto geniálně. Je to o partě průměrných vyhořelých ošklivých páprdů, kteří se díky jednomu impulsu přes své chyby dokáží vybičovat k úspěchu s historickým významem. V klíčových okamžicích je to maximálně citlivé a přitom dostatečně poutavě natočené. A já mám trochu pocit, že tam Affleck vtiaknul i část sebe jako trapného týpka na hranici průseru a slávy.
Hrozně bych si přál, aby to frontálně zaútočilo na Oscary, ale reálně tam vidím akorát nominaci pro Violu Davis a možná scénář.
Phil Knight, kterého hraje Affleck byl žákem Billa Bowermana, to je pán co vymyslel Nike s waflovačem a montážní pěnou ve filmech s Letem a Crudupem, kteří oba hráli legendárního běžce Stevea Prefontainea, kterého Bowerman trénoval.
9/10
Air: Zrození legendy (2023)
reagovat
|