Wonka
Hezká a okouzlující pohádka, která si vás snadno získá, pokud snížíte svůj cynicmus. Režisér Paul King mi dvakrát ukázal, že umí točit pohádky, které baví děti i dospělé a proto jsem mu věřil, že by i jeho nejnovější počin mohl dopadnout dobře. Trailery na mě fungovaly, tak na půl. Viděl jsem tam kouzelné momenty, ale lehce mě strašila stylizace a muzikálové pojetí. Naštěstí se to Kingovi povedlo svým způsobem ukočírovat a natočil film, který se pravděpodobně stane klasikou jako předchozí dva filmy, kde byl Willy Wonka. King se tady od první minuty prezentuje jako skvělý řemeslník a vypravěč. Velmi lehce nám představí svět a postavy, a během pár minut si nás získá. Je chvályhodné, že King přichází se svou vlastní vizí a i pojetím a celým film pojal optimisticky, idealisticky a co nejvíce pohádkově. I samotný Willy Wonka v podání Timothée Chalameta je jiný, než byl Deppův v Burtonově adaptaci. Tady je to prostě mnohem více pohádkový a kouzelnější. King si parádně vyhrál s vizuální stránkou, má spoustu nápadů a nebojí se být ultimatně přeslazený. Velkou oporu má King v Chalametovi, který je jako Wonka výborný. Chalamet zvládá muzikálová čísla, hýří radostí a optimismem a je správně naivní a okouzlující. Tahle role Chalametovi hodně sedla a vůbec bych se nedivil, kdyby za ní dostal nějaké nominace na ceny. Calah Lane je přesně obsazená a její výkon se mi hodně líbil. Totéž mohu napsat o všech hercích ve vedlejší rolí, kteří si moc užívají, že jsou ve filmu a jejich role je baví (Grant, Davis, Colman, Key, Atkinson, a trojice Joseph, Lucas a Baynton). Hodně jsem si film užil, ale z mého pohledu tam bylo až moc muzikálových čísel - dabing jim fakt nepomohl. A taky mi nesedlo, že je film místy až moc plný digitálních efektů. King spoustu scén točí prakticky a pak jsou scény, které jsou opravdu zbytečně překombinované a přeplácané. Wonka je krásná pohádka, kterou si užijí jak děti, tak i dospělý. 7,5-8/10
reagovat
|