Skvělé téma a diskuse. Baví mě, když některé filmové scény vyprovokují všelijaké prudéry, kteří pak strašně křičí. V téhle souvislosti se mi vždy vybaví Romeo a Julie z roku 1968 od Franka Zeffirelliho, který neváhal natočit scénu s oběma protagonisty tak, jak je Bůh stvořil. Zeffirelli pak se smíchem vzpomínal, jak mu tuhle konkrétní scénu američtí i sovětští distributoři pokaždé vystřihli. Přitom tam není žádný sex, jenom obyčejná lidská nahota a dva krásní mladí lidé. U nás se ten film promítal v roce 1970 s českými titulky, a jestli československý distributor tuto scénu také vystřihl, bohužel netuším. Ale ta scéna do toho filmu krásně zapadá a nijak nevyčnívá, naopak oba protagonisty krásně polidšťuje.
Pak se mi vybaví východoněmecký snímek Sieben Sommersprossen z roku 1978. Ten je inspirován taktéž Romeem a Julií. Odehrává se na táboře. Hlavní protagonisté na tomto táboře nacvičují právě Romea a Julii a oba se během zkoušení do sebe zamilují. Je tam nádherná scéna, kde oba protagonisté pobíhají zcela nazí a vidět je úplně všechno, přičemž podotýkám, že jde o film pro mládež. Tam vidím hlavně vliv kultury FKK, která je pro Němce zcela běžná, takže tam se není čemu divit. Opět jde o nevinnou romantiku dospívajících lidí. V obou zmíněných případech hraje krásná a hodně snivá hudba, která podtrhuje absolutní nevinnost. Prošly by tyto nevinné romantické scény s krásnými nahými mladými lidmi v dnešních kinech? Nevím a na tuhle otázku si musí odpovědět každý sám. Ale určitě by neprošly normalizačními kiny 70. let.
V posledním příkladu přeskočím do současnosti k nedávnému snímku Saltburn. Z pochopitelných důvodů následující řádky dávám do spoiler tagu. V závěru filmu tančí Barry Keoghan zcela nahý po celém zámku na jeden ve své době hodně populární song. Původně ta scéna nebyla ve scénáři, vznikla až při samotném natáčení a diváky byla hodně diskutovaná. Podle režisérky a samotného Barryho jde o to, že když se Barryho postava zmocnila celého zámku, tak si může dělat úplně všechno, co chce. Včetně nahého tance. Ta scéna je esteticky nádherná, natočená v jednom jediném záběru a pro mě osobně to bylo nádherné překvapení, protože Barry je velmi přitažlivý. Ta scéna vešla do historie, mluví se o ní a dává smysl v kontextu celého hereckého ztvárnění Barrym Keoghanem. Saltburn je natočen pro Apple, tudíž nemusel procházet známým ratingovým kolečkem u MPAA, která by filmu kvůli této jediné scéně okamžitě napařila NC-17.
Jinak s vámi souhlasím v tom, že je opravdu strašné, že se tabuizuje lidská nahota, zatímco všelijaké násilné a krvavé detaily jsou zcela v pohodě. Příklad? V jedné scéně druhého dílu Raid se musí hlavní hrdina v podání Iko Uwaise svléknout před svým šéfem donaha. Kamera Uwaisovu nahotu v tomto okamžiku vůbec nezabírá, takže divák je nucen si představovat, jak hlavní hrdina asi vypadá bez oblečení. Tu scénu po filmařské stránce vnímam jako hodně pokryteckou, protože veškeré násilí nechává Gareth Edwards snímat ve všech možných detailech, aby divák tu bolest také cítil. Ale vidět normálního nahého muže? No jo, to je mravní ohrožování mládeže.
891963
Skvělé téma a diskuse. *:+* Baví mě, když některé filmové scény vyprovokují všelijaké prudéry, kteří pak strašně křičí. V téhle souvislosti se mi vždy vybaví Romeo a Julie z roku 1968 od Franka Zeffirelliho, který neváhal natočit scénu s oběma protagonisty tak, jak je Bůh stvořil. Zeffirelli pak se smíchem vzpomínal, jak mu tuhle konkrétní scénu američtí i sovětští distributoři pokaždé vystřihli. Přitom tam není žádný sex, jenom obyčejná lidská nahota a dva krásní mladí lidé. U nás se ten film promítal v roce 1970 s českými titulky, a jestli československý distributor tuto scénu také vystřihl, bohužel netuším. Ale ta scéna do toho filmu krásně zapadá a nijak nevyčnívá, naopak oba protagonisty krásně polidšťuje. *:)*
Pak se mi vybaví východoněmecký snímek Sieben Sommersprossen z roku 1978. Ten je inspirován taktéž Romeem a Julií. Odehrává se na táboře. Hlavní protagonisté na tomto táboře nacvičují právě Romea a Julii a oba se během zkoušení do sebe zamilují. Je tam nádherná scéna, kde oba protagonisté pobíhají zcela nazí a vidět je úplně všechno, přičemž podotýkám, že jde o film pro mládež. Tam vidím hlavně vliv kultury FKK, která je pro Němce zcela běžná, takže tam se není čemu divit. Opět jde o nevinnou romantiku dospívajících lidí. V obou zmíněných případech hraje krásná a hodně snivá hudba, která podtrhuje absolutní nevinnost. Prošly by tyto nevinné romantické scény s krásnými nahými mladými lidmi v dnešních kinech? Nevím a na tuhle otázku si musí odpovědět každý sám. Ale určitě by neprošly normalizačními kiny 70. let.
V posledním příkladu přeskočím do současnosti k nedávnému snímku Saltburn. Z pochopitelných důvodů následující řádky dávám do spoiler tagu. [spoiler]V závěru filmu tančí Barry Keoghan zcela nahý po celém zámku na jeden ve své době hodně populární song. Původně ta scéna nebyla ve scénáři, vznikla až při samotném natáčení a diváky byla hodně diskutovaná. Podle režisérky a samotného Barryho jde o to, že když se Barryho postava zmocnila celého zámku, tak si může dělat úplně všechno, co chce. Včetně nahého tance. Ta scéna je esteticky nádherná, natočená v jednom jediném záběru a pro mě osobně to bylo nádherné překvapení, protože Barry je velmi přitažlivý. Ta scéna vešla do historie, mluví se o ní a dává smysl v kontextu celého hereckého ztvárnění Barrym Keoghanem. Saltburn je natočen pro Apple, tudíž nemusel procházet známým ratingovým kolečkem u MPAA, která by filmu kvůli této jediné scéně okamžitě napařila NC-17. [/spoiler]
Jinak s vámi souhlasím v tom, že je opravdu strašné, že se tabuizuje lidská nahota, zatímco všelijaké násilné a krvavé detaily jsou zcela v pohodě. Příklad? V jedné scéně druhého dílu Raid se musí hlavní hrdina v podání Iko Uwaise svléknout před svým šéfem donaha. Kamera Uwaisovu nahotu v tomto okamžiku vůbec nezabírá, takže divák je nucen si představovat, jak hlavní hrdina asi vypadá bez oblečení. Tu scénu po filmařské stránce vnímam jako hodně pokryteckou, protože veškeré násilí nechává Gareth Edwards snímat ve všech možných detailech, aby divák tu bolest také cítil. Ale vidět normálního nahého muže? No jo, to je mravní ohrožování mládeže. *?)**:-*
reagují:
connor
|
reagovat
|