Nedávno jsem znovu nakoukal všechny Jacksonovy Hobity a i jako nejhrdější ze všech hrdých lembasových hlav je mi z toho k pláči, u všech třech filmů jsem musel s odstupem čawsu snížit hodnocení, to je tak neopravdový, tak nepohádkový, tak nijaký. Proč o tom ale píšu tady, ono méně je ne někdy, ale často více.
Dračí srdce je film mého dětství. Zpětně jsem ho nikdy nepovažoval za kdovíjak kvalitní, jako spíš z ranku guilty pleasure. S jedinou výjimkou, soundtrack patří do absolutní podkresové topky vůbec, jen těsně pod Pouledourisovým Conanem, tam se Randy Edelman opravdu vytáhnul.
Po pár minutách filmu a ještě více letech jsem měl jasno Dračí srdce > Hobití trilogie, prakticky ve všech kategoriích. Dennis Quaid jeden z nej filmových rytířů a taaaaakhle jinde, než slaboučký Richard Armitage. Draco > Šmak, dělí je pomalu 20 a CGI urazila za tu dobu několik milníků, ale Draco je prostě hezčí, pohádkovější, opravdovější, je to postava, Šmak byl digitál s hlasem Cumberbatche, který byl imho ještě slabší jak Conneryho Draco. Ale hlavně se to odehrávalo v opravdických lesích! (na Slovensku) často jsem si říkal, sakra takhle komorního Hobita jsem vlastně taky chtěl, natočenýho normálně v přírodě, netrpícího CGI megalomanií. I vedlejší postavy - skvělý Thewlis, Isaacs, Pete Postlehwaite... i tohle jsem v Hobitovi hrozně postrádal a to točil prosím Rob Cohen a jak ukázal Jacksonovi do budoucnosti záda. Jasně, ten film se točil v uplně jiných intencích, ale to měl i Hobit. Za nějakých 10 let si zase radši pustím tohle, než Hobity, který mám pocit, že už v životě nechci vidět.
Dračí srdce / Dragonhearth (1996) vs. Hobbit
reagovat
|