Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuzní fórum DOMÁCÍ KINO

příspěvky 3441 - 3460 Napsat příspěvek
Ja by som tiez potom poprosil. Ale uz som si tam dnes stihol precitat par velmi pekne a zaujimavo napisanych clankov :+
653835
Ja by som tiez potom poprosil. Ale uz som si tam dnes stihol precitat par velmi pekne a zaujimavo napisanych clankov *:+*
0 0
reagovat

st39.6

Standardně tam nechodím, takže kdyby tě to neobtěžovalo tak sem prosím prosím vždy hoď odkaz 8)
653827
Standardně tam nechodím, takže kdyby tě to neobtěžovalo tak sem prosím prosím vždy hoď odkaz *8)*
st39.6
0 0
reagovat
a je to High Dynamic Range, ne rate, a jedná se o rozsah, ne o kontrast (i když vlastně technicky vzato je to jedno a to samý, jen Karlose chytám za slovo, to my si občas děláme :D)
653824
a je to High Dynamic Range, ne rate, a jedná se o rozsah, ne o kontrast (i když vlastně technicky vzato je to jedno a to samý, jen Karlose chytám za slovo, to my si občas děláme :D)
0 0
reagovat
ad HDR atp., na Blu-spac o nich teď budu psát několikrát, pln dojmů z IFA potvrzuji, že se jedná o posun, kterej je mnohem zajímavější, než samotný UHD nebo 3D. Na highend televizích vypadaj i filmy, který co do HDR nemaj co nabídnout (např. BvS), úplně fantasticky, a některý srovnávačky byly fakt působivý (např. u Philipsu pouštěli SDR a HDR verzi Pana a ... phew, dva úplně jiný obrázky)
653823
ad HDR atp., na Blu-spac o nich teď budu psát několikrát, pln dojmů z IFA potvrzuji, že se jedná o posun, kterej je mnohem zajímavější, než samotný UHD nebo 3D. Na highend televizích vypadaj i filmy, který co do HDR nemaj co nabídnout (např. BvS), úplně fantasticky, a některý srovnávačky byly fakt působivý (např. u Philipsu pouštěli SDR a HDR verzi Pana a ... phew, dva úplně jiný obrázky)
0 0
reagovat

Vardant

I televize, které mají 120 nebo dokonce 240 Hz panely (prosím neplést sem ten nesmysl o evropských 50 Hz), tak na vstupu stejně přijímají pouze běžných 60 Hz. Ještě jsem neslyšel o žádném modelu, kde by to bylo jinak (výjimkou potvrzující pravidlo budiž nějaká Vizia a podobná exotika). Takže pokud člověk chce hrát z PC na více než 60 Hz, tak je v současnosti jedinou možností opravdu jen ten herní monitor.
653789
I televize, které mají 120 nebo dokonce 240 Hz panely (prosím neplést sem ten nesmysl o evropských 50 Hz), tak na vstupu stejně přijímají pouze běžných 60 Hz. Ještě jsem neslyšel o žádném modelu, kde by to bylo jinak (výjimkou potvrzující pravidlo budiž nějaká Vizia a podobná exotika). Takže pokud člověk chce hrát z PC na více než 60 Hz, tak je v současnosti jedinou možností opravdu jen ten herní monitor.
Vardant
0 0
reagovat
Levnější verze HDR umí signal jen zpracovat, zobrazí ho přeboostovanym dynamickým kontrastem, což nikdo nechce a vypada to asi blbě...
OLED vs HDR OLED není tak dechberouci ve svitivosti, ale v umění vykreslit značně podexponovanou scénu...
Imo je teď pořád na HDR TV brzy a vyplatí se ještě jeden dva roky počkat...
653785
Levnější verze HDR umí signal jen zpracovat, zobrazí ho přeboostovanym dynamickým kontrastem, což nikdo nechce a vypada to asi blbě... OLED vs HDR OLED není tak dechberouci ve svitivosti, ale v umění vykreslit značně podexponovanou scénu... Imo je teď pořád na HDR TV brzy a vyplatí se ještě jeden dva roky počkat...
0 0
reagovat
Na hraní jsou monitory.
653784
Na hraní jsou monitory.
0 0
reagovat
Mimochodem jsem ještě při pročítání diskuzi zjistil, že jedinou rozumnou odezvu pro hraní v HDR mají Samsungy. Rozdíl u ostatních výrobců je při zapnutí HDR +30ms až někam k 55-60ms oproti přijatelným 25ms u normálního režimu. A dost těch TV má hardwarově jen 50Hz panely...:-
653782
Mimochodem jsem ještě při pročítání diskuzi zjistil, že jedinou rozumnou odezvu pro hraní v HDR mají Samsungy. Rozdíl u ostatních výrobců je při zapnutí HDR +30ms až někam k 55-60ms oproti přijatelným 25ms u normálního režimu. A dost těch TV má hardwarově jen 50Hz panely...*:-*
0 0
reagovat
No to by ale taky chtělo znát životnost poslední generace OLED a tu zjistíš pár let po koupi, až se jí budeš chtít zbavit a bude neprodejná nebo nedej bože měnit kvůli vypálení nebo vysoké ztrátě kontrastu/úmrtí.
653781
No to by ale taky chtělo znát životnost poslední generace OLED a tu zjistíš pár let po koupi, až se jí budeš chtít zbavit a bude neprodejná nebo nedej bože měnit kvůli vypálení nebo vysoké ztrátě kontrastu/úmrtí.
0 0
reagovat

Vardant

Já bych v tomhle směru asi chtěl vidět "jen" oled vs hdr oled mno.
653779
Já bych v tomhle směru asi chtěl vidět "jen" oled vs hdr oled mno.
Vardant
0 0
reagovat
Normálně teda v elektru jen chodím kolem, ale tentokrát jsem si prošel HDR TV a za ty peníze to asi stojí. Jen škoda, že tam mají HDR na TV až od 50k. Rád bych viděl to levnější provedení u TV do 30k, jak moc velký je tam rozdíl.
653778
Normálně teda v elektru jen chodím kolem, ale tentokrát jsem si prošel HDR TV a za ty peníze to asi stojí. Jen škoda, že tam mají HDR na TV až od 50k. Rád bych viděl to levnější provedení u TV do 30k, jak moc velký je tam rozdíl.
0 0
reagovat
Co jste vyresili, uz je neco lepsiho jak posledni plazmy od Panaku nebo furt delaji takovy lcd mrdky? :)
653740
Co jste vyresili, uz je neco lepsiho jak posledni plazmy od Panaku nebo furt delaji takovy lcd mrdky? :)
0 0
reagovat

Memphis

ten článek jsem si otevřel v noci na mobilu - nevěděl jsem že půjdu spát o hodinu později :D
A ano, je naprosto peckovní :+

KARLOS: jj, jsem si to právě potřeboval dát do kontextu s např. AMOLED telefonem :-) .
653736
ten článek jsem si otevřel v noci na mobilu - nevěděl jsem že půjdu spát o hodinu později *:D* A ano, je naprosto peckovní *:+* KARLOS: jj, jsem si to právě potřeboval dát do kontextu s např. AMOLED telefonem :-) .
Memphis
0 0
reagovat
Gonzi: "Já bych se to nebál označit za "prostě kvalitnější panel"". Přesně. Nic jiného to samozřejmě není. Problém je, že si spoustu televizí na sebe nalepí cedulku o podpoře HDR, ale ve své podstatě ho jen přijmou a zpracují, ale už ho nezobrazí...
653728
Gonzi: "Já bych se to nebál označit za "prostě kvalitnější panel"". Přesně. Nic jiného to samozřejmě není. Problém je, že si spoustu televizí na sebe nalepí cedulku o podpoře HDR, ale ve své podstatě ho jen přijmou a zpracují, ale už ho nezobrazí...
0 0
reagovat
Čtu to s přestávkama asi hodinu a jsem teprv v půlce... :D

KARLOS, díky za sdílení, strašně dobrej článek. Tohle by měla bejt povinná četba pro všechny, kdo to s filmama myslí trochu vážně. :+
653727
Čtu to s přestávkama asi hodinu a jsem teprv v půlce... *:D* [b]KARLOS[/b], díky za sdílení, strašně dobrej článek. Tohle by měla bejt povinná četba pro všechny, kdo to s filmama myslí trochu vážně. *:+*
0 0
reagovat

Dikes

Tož mám pocit že mé vnímání není daleko od skutečnosti (hlavně z pohledu zobrazování PC signálu). Já bych se to (kromě normalizace/standardizace) nebál označit za "prostě kvalitnější panel" (+signály, kabely a tak).

Článek od Štěpána vypadá zajímavě, sečtu :)
653725
Tož mám pocit že mé vnímání není daleko od skutečnosti (hlavně z pohledu zobrazování PC signálu). Já bych se to (kromě normalizace/standardizace) nebál označit za "prostě kvalitnější panel" (+signály, kabely a tak). Článek od Štěpána vypadá zajímavě, sečtu *:)*
Dikes
0 0
reagovat
Trdlo to popsal dobře, jen to rozšířím a asi trochu poopravím...

Nazaměňovat barvy a kontrast (v návaznosti na jas).8mi bitové barvy jsou přímo soustažné na obrazové panely, které mají téměř všechny dnešní TV pořád 8mi bitové. Hodně loňských TV tedy rozšiřovala barevný prostor, ale vykreslovala stále osmi bity. Tady v tomhle bodě se dost často zaměňují a pletou dvě věci - WCG (rozšířený barevný prostor) a právě to HDRko. Celý stávající, přes dvacet let starý formát operuje v ořezaném barevném prostoru zabírajícím nějakých deset procent celého spektra a barvy jsou odstupňované v těch osmi bitech na barevný kanál - tj. 8bit na RGB. Na barvu to tedy vychází 256 úrovní, každý kanál ale násobí ten další, takže celkový počet barev u staříka je nějakých cca 16 milionů barev, které berou z prostoru zabírajícího necelých deset procent z celého viditelného spektra.
Nový TV standart víceméně uvažuje o dvou rozšířených barevných prostorech - o P3, což je formát, který dnes používají profíci a na co se koukáme v kině. Pokrývá nějakých pětarřicet procent celého spektra. Nakonec je tu ubr dubr barevný prostor, který se pomaličku začleňuje do UHD standartů, nese v sobě obě starší varianty a dosahuje nějakých devadesáti procent celého spektra.
Většina techniky je ráda, když splní P3. Profíci toho musí dosáhnout automaticky, telky se k tomu teprve dostávají, ale už je lze najít.
Tento prostor (P3, o novějším může být řeč, ale zatím je to jen nevyužitá (a tudíš nevyužitelná fičura, která tu ještě pár let nebude), proto už se bavme jen o aktuálním rozšířeném b.prostoru) je "prokreslen" né 8mi bity na barevný kanál, ale deseti. Nebo tak alespoň činí profíci a kinaři. Televize se k tomu dopracovávají jen velmi těžko, ale vzhledem k tomu, že je to jeden z parametrů UHD Premium certifikace lze očekávat, že se začnou objevovat častěji. To je právě onen 10ti bitový panel...
HDRko je v překladu High Dymamic Rate, čili vysoký dynamický kontrast. Ale pozor, neplést s fyzickým kontrastem. Plazmy mají něco okolo milionu ku jedné. Takže nejsvětlejší a nejtmavší bod má milionový rozdíl mezi sebou. To je hezké, u HDRka podstatné, ale pro nás bezpředmětné. Protože z ten milion nenamapuje na milion úrovní, ale jen nějakých 256 (nebo těch 16-235 jak to je v oněch stávajících parametrech) Signál prostě mapuje stále na osm bitů. Navíc opět operuje v prostoru - ale tentokrát jasovém - od oněch 0.05 cd/m2 do těch asi sta. A teď přichází ono kouzlo HDRka:
Signál se nemapuje na 8 bitů, ale na 10 (u základní verze (HDR10), která je i pevnou součástí UHD BD), či na 12 (Dolby Vision - chápána jako nadstavba pro "klasické HDR10", dostupná v několika televizích a používaná v Dolby Cinema sálech) bitů, takže počet úrovní se rozšiřuje na tisíc (HDR10), nebo bambilion (u Dolby Vision) a tyhle úrovně musí umět kreslit v prostoru značně expandovaném - u OLED nějakých 400 cd/m2 (zatím technologie neumí vysvítit dostatečný výkon), u LCD těch 1000 cd/m2. Dolby VIsion má mimochodem strom ještě desetinásobný. A teď - k čemu to je (toť otázka, kterou položil Gonzi)? Inu:
Vypadat by to mělo "úplně stejně" jako klasický obraz SDR, ale s tím, že černá může být ještě černější (ani plazma jednotlivé pixely úplně nezhasínala), především ale mnohem mnohem svítivější pixely a - t těchno částech obrazu bude systém pořád schopný vykreslovat informace (detaily).
Laicky řečeno - nebude docházet k přepalům, nebo slévání černé. A pokud si někdo myslí, že se tak u stávajícího systému neděje - pak děje a to jsou přesně ty rozdíly, co třeba "film dělá film" od reálného vnímání lidským okem.
Pokud má člověk chuť, Štěpán to milionkrát líp a detailněji vysvětloval na Blu-space.cz ;).
653718
Trdlo to popsal dobře, jen to rozšířím a asi trochu poopravím... Nazaměňovat barvy a kontrast (v návaznosti na jas).8mi bitové barvy jsou přímo soustažné na obrazové panely, které mají téměř všechny dnešní TV pořád 8mi bitové. Hodně loňských TV tedy rozšiřovala barevný prostor, ale vykreslovala stále osmi bity. Tady v tomhle bodě se dost často zaměňují a pletou dvě věci - WCG (rozšířený barevný prostor) a právě to HDRko. Celý stávající, přes dvacet let starý formát operuje v ořezaném barevném prostoru zabírajícím nějakých deset procent celého spektra a barvy jsou odstupňované v těch osmi bitech na barevný kanál - tj. 8bit na RGB. Na barvu to tedy vychází 256 úrovní, každý kanál ale násobí ten další, takže celkový počet barev u staříka je nějakých cca 16 milionů barev, které berou z prostoru zabírajícího necelých deset procent z celého viditelného spektra. Nový TV standart víceméně uvažuje o dvou rozšířených barevných prostorech - o P3, což je formát, který dnes používají profíci a na co se koukáme v kině. Pokrývá nějakých pětarřicet procent celého spektra. Nakonec je tu ubr dubr barevný prostor, který se pomaličku začleňuje do UHD standartů, nese v sobě obě starší varianty a dosahuje nějakých devadesáti procent celého spektra. Většina techniky je ráda, když splní P3. Profíci toho musí dosáhnout automaticky, telky se k tomu teprve dostávají, ale už je lze najít. Tento prostor (P3, o novějším může být řeč, ale zatím je to jen nevyužitá (a tudíš nevyužitelná fičura, která tu ještě pár let nebude), proto už se bavme jen o aktuálním rozšířeném b.prostoru) je "prokreslen" né 8mi bity na barevný kanál, ale deseti. Nebo tak alespoň činí profíci a kinaři. Televize se k tomu dopracovávají jen velmi těžko, ale vzhledem k tomu, že je to jeden z parametrů UHD Premium certifikace lze očekávat, že se začnou objevovat častěji. To je právě onen 10ti bitový panel... HDRko je v překladu High Dymamic Rate, čili vysoký dynamický kontrast. Ale pozor, neplést s fyzickým kontrastem. Plazmy mají něco okolo milionu ku jedné. Takže nejsvětlejší a nejtmavší bod má milionový rozdíl mezi sebou. To je hezké, u HDRka podstatné, ale pro nás bezpředmětné. Protože z ten milion nenamapuje na milion úrovní, ale jen nějakých 256 (nebo těch 16-235 jak to je v oněch stávajících parametrech) Signál prostě mapuje stále na osm bitů. Navíc opět operuje v prostoru - ale tentokrát jasovém - od oněch 0.05 cd/m2 do těch asi sta. A teď přichází ono kouzlo HDRka: Signál se nemapuje na 8 bitů, ale na 10 (u základní verze (HDR10), která je i pevnou součástí UHD BD), či na 12 (Dolby Vision - chápána jako nadstavba pro "klasické HDR10", dostupná v několika televizích a používaná v Dolby Cinema sálech) bitů, takže počet úrovní se rozšiřuje na tisíc (HDR10), nebo bambilion (u Dolby Vision) a tyhle úrovně musí umět kreslit v prostoru značně expandovaném - u OLED nějakých 400 cd/m2 (zatím technologie neumí vysvítit dostatečný výkon), u LCD těch 1000 cd/m2. Dolby VIsion má mimochodem strom ještě desetinásobný. A teď - k čemu to je (toť otázka, kterou položil Gonzi)? Inu: Vypadat by to mělo "úplně stejně" jako klasický obraz SDR, ale s tím, že černá může být ještě černější (ani plazma jednotlivé pixely úplně nezhasínala), především ale mnohem mnohem svítivější pixely a - t těchno částech obrazu bude systém pořád schopný vykreslovat informace (detaily). Laicky řečeno - nebude docházet k přepalům, nebo slévání černé. A pokud si někdo myslí, že se tak u stávajícího systému neděje - pak děje a to jsou přesně ty rozdíly, co třeba "film dělá film" od reálného vnímání lidským okem. Pokud má člověk chuť, Štěpán to milionkrát líp a detailněji vysvětloval na [link="http://www.blu-space.cz/single-post/2016/06/14/Co-je-4k-Ultra-HD-V%C5%A1e-o-UHD-4k-HDR-WCG-Ultra-HD-Bluray-a-problematice-nov%C3%BDch-form%C3%A1t%C5%AF-videa"]Blu-space.cz[/link] ;).
0 0
reagovat
Nemůžu tvrdit, že bych tomu rozumněl nějak do detailu, ale moje představa je zhruba následující.

První rovina je, jak naznačuješ, rozšíření hloubky barev už na úrovni zdroje. Dneska má Blu-ray 8-bit barvy a podle standardu se navíc historicky mapují na limited color space 16-235. Takže když to zjednodušíme na černou, tak mezi nejjasnějším a nejtmavším bodem máš jenom 219 stupňů šedi. HDR tohle rozšiřuje na 10 nebo 12 bitů - kdo trochu zná tuhle matematiku tak už vidí, že to je násobné zvýšení barevného rozsahu.

Na opačné strašně je pak samotný panel a zda dokáže takovýhle signál zobrazit. Dnes se TV kalibrují na špičkový jas 120 cd/m2, od toho se odvíjí dosažitelné minimální úrovně černé někde kolem 0.05 cd/m2 a získáváme kontrast. HDR předepisuje, aby byl špičkový jas výrazně vyšší - přes 1000 cd/m2, ale pouze pokud bude zachována úroveň černé pod 0.05 cd/m2. Je tam tuším i alternativní standard speciálně pro OLED, který je posunutý níže (tzn. jas nemusí být tak vysoko, pokud ten vysoký kontrast dosáhnu naopak výrazně hlubší černou).

No a pak tu máme technickou specifikaci pro celou signálovou cestu od Blu-ray disku až po samotný panel, aby to všechno klaplo a jednotlivé komponenty se spolu správně domluvily. Včerně nějaké zpětné kompatibility apod. - HDR obsah musí jít přehrávat i na SDR televizi, akorát bude zkrátka vypadat jako dosavadní Blu-ray, ty dodatečné informace se zahodí, ale přehrát to půjde. Tohle všechno ty HDR standardy zaštiťují.

Takže když to shrnu, tak dnešní OLED TV podle mě už řadu těch předpisů dnes nejspíš splňují, ale může jim chybět to správné zpracování/rozpoznání signálu v pozadí. U LCD TV je to pak skutečně určitý bič na výrobce, aby se trochu vytáhli, protože LCD dokáže ty minimální požadavky splnit pouze za využití FALD.
653716
Nemůžu tvrdit, že bych tomu rozumněl nějak do detailu, ale moje představa je zhruba následující. První rovina je, jak naznačuješ, rozšíření hloubky barev už na úrovni zdroje. Dneska má Blu-ray 8-bit barvy a podle standardu se navíc historicky mapují na limited color space 16-235. Takže když to zjednodušíme na černou, tak mezi nejjasnějším a nejtmavším bodem máš jenom 219 stupňů šedi. HDR tohle rozšiřuje na 10 nebo 12 bitů - kdo trochu zná tuhle matematiku tak už vidí, že to je násobné zvýšení barevného rozsahu. Na opačné strašně je pak samotný panel a zda dokáže takovýhle signál zobrazit. Dnes se TV kalibrují na špičkový jas 120 cd/m2, od toho se odvíjí dosažitelné minimální úrovně černé někde kolem 0.05 cd/m2 a získáváme kontrast. HDR předepisuje, aby byl špičkový jas výrazně vyšší - přes 1000 cd/m2, ale pouze pokud bude zachována úroveň černé pod 0.05 cd/m2. Je tam tuším i alternativní standard speciálně pro OLED, který je posunutý níže (tzn. jas nemusí být tak vysoko, pokud ten vysoký kontrast dosáhnu naopak výrazně hlubší černou). No a pak tu máme technickou specifikaci pro celou signálovou cestu od Blu-ray disku až po samotný panel, aby to všechno klaplo a jednotlivé komponenty se spolu správně domluvily. Včerně nějaké zpětné kompatibility apod. - HDR obsah musí jít přehrávat i na SDR televizi, akorát bude zkrátka vypadat jako dosavadní Blu-ray, ty dodatečné informace se zahodí, ale přehrát to půjde. Tohle všechno ty HDR standardy zaštiťují. Takže když to shrnu, tak dnešní OLED TV podle mě už řadu těch předpisů dnes nejspíš splňují, ale může jim chybět to správné zpracování/rozpoznání signálu v pozadí. U LCD TV je to pak skutečně určitý bič na výrobce, aby se trochu vytáhli, protože LCD dokáže ty minimální požadavky splnit pouze za využití FALD.
0 0
reagovat
Chápete někdo jak funguje HDR u televizí? Pokud to rozšiřuje počet bitů tak fajn (ne že bych měl kdykoli problém s colorbandingem u nekompresovaných 24bit barev). Ale co dál? OLED panely umí vypnutý černý pixel a zářící bílý pixel (a dříve to uměly plazmy) - v čem je tedy další pointa? V čem bude vymazlený HDR záběr vypadat jinak na HDR televizi oproti normální OLED televizi?
653715
Chápete někdo jak funguje HDR u televizí? Pokud to rozšiřuje počet bitů tak fajn (ne že bych měl kdykoli problém s colorbandingem u nekompresovaných 24bit barev). Ale co dál? OLED panely umí vypnutý černý pixel a zářící bílý pixel (a dříve to uměly plazmy) - v čem je tedy další pointa? V čem bude vymazlený HDR záběr vypadat jinak na HDR televizi oproti normální OLED televizi?
0 0
reagovat
LDK: Vypadá to výborně, díky!
653406
LDK: Vypadá to výborně, díky!
0 0
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se