Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Vlny přišly o prvenství. Žebříčku vládnou Hřebejk s Vetchým


ikona
Thomas
jan hřebejkjiří mádlkinomaniakondřej vetchýtržbyúsměvvlnyvýjimečný stav
Komedie s Ondřejem Vetchým sesadila novinářský megahit Jiřího Mádla z čela žebříčku návštěvnosti v českých kinech. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak maniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Teprve desátý víkend od své premiéry se Vlny musely poroučet z prvního místa. O víkendu našly hned dva přemožitele - dle očekávaní českou novinku Výjimečný stav a také hororové pokračování Úsměvu.

Jak říká jedna postava v jednom slavném filmu - Byla to hezká série, Kevine, ale jednou musela skončit. Devět víkendu v řadě neohroženě vzdorovaly české Vlny nové konkurenci, až desátý víkend odešly poraženy. Žezlo předávají symbolicky další české novince o novinářích - jen tedy vážný žánr střídá komedie. 

Výjimečný stav hlavně díky menším kinům a navzdory velmi průměrným recenzím otevírá s 35 tisíci diváky, což je pro kdysi největšího hitmakera českých kin Jana Hřebejka po dlouhé době půstu zase návrat k jeho lepším filmům. Podobně se před lety uvedly filmy jako první Zahradnictví, Svatá čtveřice či Nevinnost. Doba Pupenda, Pelíšků či Horem pádem je zdá se pryč, ale na středně velký hit v rozmezí 150 až 200 tisíc diváků to bude stačit. Vzhledem ke slabším hodnocením spíše okolo té nižší hranice.

Druhou příčku o víkendu pro sebe urval horor Úsměv 2, více než 18 tisíc diváků je skoro dvojnásobné zlepšení oproti dva roky staré jedničce. Vzhledem k tomu, jak moc jsou letos na podzim vyhladovělí příznivci žánru a jak moc celá série trenduje na sociálních sítích, se dají čekat solidní čísla i v dalších týdnech, kdy bude vrcholit halloweenská strašidelná atmosféra. Konkurence široko daleko žádná, Beetlejuice Beetlejuice je navíc nově online (čti na torrentech) a navíc má po 120 tisících divácích už splněno. A Substance je záležitost pro velké fajnšmekry a těch, jak víme, se v kinech moc nedostává, proto propad po prvním víkendu 36 % a zatím jen 19 tisíc diváků celkem.

Vlny nakonec nemusí po odsunutí z první příčky smutnit, pořád mají pěkné tempo, o čemž svědčí nových 15 tisíc diváků za víkend a rozšíření celkového počtu diváků už na 670 tisíc. Tenhle film uvidíme v TOP 20 ještě o Vánocích a jeho online premiéra se bude posouvat, co to půjde. To taková Amerikánka s pouhými 2 tisícovkami nových vstupenek už se moc rozšiřovat nebude a je po měsíci v kinech zralá na brzkou premiéru na Netflixu. Když už jsme u těch ambiciózních premiér, tak ještě hůře dopadl Francis Ford Coppola, jeho opulentní propadák Megapolis odzívalo v kinech při české premiéře jen něco přes 1200 diváků a je otázkou, zda ho vůbec ještě příští týden v žebříčku uvidíme. Lidé byli mnohem více nadšeni z obnovené premiéry Pulp Fiction, která se po 30 letech vrátila do českých kin a v žebříčku se vyhoupla na 5. místo s novými 6 tisíc diváky. UFD součet všech předchozích premiér neuvádí, ale vězte, že kdysi na film bylo zvědavo jen něco přes 200 tisíc diváků. Pomůžete součet rozšířit?

Obtížně si hledá cestu k dětským divákům také česká animovaná novinka Život k sežrání. Zatím jen 5 tisíc diváků v premiéře, což nestačilo ani na suveréna posledních týdnů Rozzum v divočině (nových skoro 9 tisíc diváků), ani na veterána Já, padouch 4 (nových 6 tisíc), který po odsunu V hlavě 2 na Disney+ přebral otěže v závodu o to vytrvat v TOP 20 co nejdéle (jsme na 16 týdnech). Podobně jako Velký pán tedy i Život k sežrání pokračuje v nelichotivé bilanci nových českých animáků a tvůrci blížící se animované Pyšné princezny už mohou začít panikařit. V předpremiéře se navíc do žebříčku protlačilo i pokračování béčkového animáku 100% Vlk nápaditě nazvané 200% Vlk, v druhé desítce mu dělá společnost ještě zapomenutelný australský rodinný snímek Malý velký pes.

Ten měl skoro stejně velký mezivíkendový pád jako druhý Joker, ale na rozdíl od něj nestál 200 miliónů dolarů, takže o nepovedené komiksové pokračování se otřeme více. Po třech týdnech má ambiciózní komiksovka pouhých 57 tisíc diváků a dost dobře jí také nemusíme v dalších dvou týdnech už mezi nej filmy vůbec spatřit, tak moc špatné výsledky má. Kinaři jsou z prázdnoty jistot mezi komiksovkami tak nervózní, že dál nasazují i Deadpool & Wolverine (celkových 533 tisíc ale stále nestačí na Zápisník alkoholičky v ročním žebříčku) a hezká speciální projekce Spider-Mana: Napříč Paralelními světy s 330 diváky ho dokonce poslala mezi nejlepších 20.

Kompletní žebříček zde 

Do dalšího víkendu navíc čekejme v celém žebříčku velké změny. Dorazí třetí Venom, který zatím měl vždy otvíráky nad 100 tisíc, ať už si o kvalitě filmu myslíte co chcete. Také se objeví Poklad, nová česká komedie s Jirkou Langmajerem (TM), který sice nedoručí velký otvírák, ale jeho výdrž bývá fantastická. Pokračování animáku 200% Vlk jsme už zmínili, proti němu moc šancí francouzská rodinná podíváná Bambi (neplést s Disneyovkou, ale taky o srnkách) mít nebude. Pod radarem tu bude životopisné drama Goebels (hádejte o kom) či rakouská komedie Veni, vidi, vici.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace