Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Gladiátor II je epický návrat režiséra Ridleyho Scotta do Kolosea


ikona
TedGeorge
denzel washingtongladiátorgladiátor 2gladiátor IInapoleonparamountpaul mescalpedro pascalposlední soubojprvní reakceridley scottrussell crowe
Měsíc před premiérou zaplavily internet první reakce na očekávaný návrat Gladiátora. Je na čase se pomalu těšit?  

První trailer Gladiátora II s rapovým podkresem sice v létě nasbíral za prvních pár dní více než 200 milionů zhlédnutí, ale že by se dočkal bezvýhradně nadšeného přijetí? Ne. Nelze se tedy divit, že maximálně ambiciózní (a s rozpočtem odhadovaným na 250-300 milionů i vrcholně drahá) sandálová epika je už pěkných pár měsíců vyhlížená spíše s obavami.

Pilný Ridley Scott po kasovních propadácích Posledního souboje a Napoleona už potřebuje hit jako prase drbání a to stejné platí pro problémy stíhané studio Paramount.

V pátek se v Los Angeles každopádně odehrála první projekce dvou a půl hodinového bijáku a někteří „kritici“ už mají jasno. Co na pokračování Gladiátora říkají? Inu, až na pár výhrad jsou snad všichni velmi spokojení. Chválí se především obří a v hollywoodských blockbusterech prý hodně dlouho neviděné měřítko a s tím přímo související parádní akční scény. Jenom výjimečně se zmiňuje jistá emociální plochost sequelu.

Spíše se objevují vyloženě nadšené reakce hovořící o filmu roku, nejlepším snímku Ridleyho od dob Marťana, a nejlepším možném sequelu pro nestárnoucí klasiku s Russellem Crowem. Dokázal mimochodem Russella nahradit Paul Mescal v hlavní roli? Tady úplná shoda nepanuje.

Téma: Gladiátor si to v kinech rozdá s muzikálovou Čarodějkou

Většina ho sice chválí, ale objevuje se i povzdech, že na charismatického generála Maxima alias Crowea se talentovaný herec přece jenom nechytá. Pokud však někoho velebí úplně všichni, je to Denzel Washington, jenž si prý chvílemi krade film pro sebe. Starověký zbrojní dealer Macrinus údajně bude patřit mezi jeho nejvíce ikonické role.

S chválou pořád nekončíme a tady už je potřeba trocha toho střízlivého kritického nadhledu. Banální skřeky, doporučující ať upalujeme do kina, bych ještě bral. Informace, že Gladiátor II patří k nejlepším sequelům všech dob a vyrovná se Kmotrovi 2 nebo Temnému rytíři, už jsou moc i na mě.

Studio Paramount si pozvalo na premiéru v LA pisálky, které bych při zběžném pohledu na jejich neznámá jména a internetovou historii označil spíše jako influencery než kritiky. Ne snad, že by je studio podmázlo, a podle všeho bylo na projekci i několik známějších kritiků, ale většině přítomných jde v první řadě o kliky.

Sami tedy aplikují autocenzuru a nebudou samozřejmě psát o problematických aspektech Gladiátora. To už by se příště na diváky vyhlíženou projekci nemuseli s předstihem dostat. Napíšu to ještě jinak. Kdyby tahle skupinka vybraných pisálků byla pozvána na podobnou předpremiéru Jokera 2, tak se následně jistě dočteme o důstojném sequelu, výjimečném hereckém výkonu Lady Gaga a skvělých kostýmech.

Znamená to snad, že bude návrat Ridleyho do antického Říma nakonec průšvih? Rozhodně ne. Až za pár týdnů uvidí film i kritici z Variety, IndieWire a dalších, přece jenom prestižnějších periodik, dost možná budou také s kvalitami megafilmu minimálně spokojení.

Do té doby nám nezbývá než si žít (vychytralým studiem právě přiživený) sen, že Scott to má pořád v ruce a na konci listopadu se dočkáme vizuálně opulentního velkofilmu, na který budeme mířit na Flóru opakovaně. Držím palce.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (12)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace