Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Vlny vládnou, Joker padá a novinky nezaujaly


ikona
Thomas
jokerkinomaniakrozzum v divočinětransformerstržbyvlnywild robot
Vlny Jiřího Mádla opět vládnou žebříčku návštěvnosti. Konkurence neměla šanci.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak maniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Kvůli slabším novinkám se českým kinům o víkendu moc nedařilo, z nových věcí se chytli jen animovaní Transformers. Dál vedou neohroženě Vlny, Joker si připisuje tvrdý pád.

Devátý víkend od premiéry a devátý víkend číslo jedna. Neuvěřitelná jízda českého filmu Vlny dále pokračuje. I během slabého víkendu, kdy do kin na filmy TOP 20 nedorazilo ani 100 tisíc diváků, vyhrál film Jirky Mádla o parník před dalšími pronásledovateli. 22 tisíc diváků za víkend plus dalších 18 tisíc z týdne znamená, že Vlny už mají celkem 640 tisíc diváků. V české tabulce nej filmů se posunuly z 33. na 28. místo, ze kterého shodou okolností odsunuly Snowboarďáky. Symbolicky se tak uzavírá éra pubertálních filmů Jirky Mádla a Vojty Kotka a završila se éra jejich dospělých snímků. 

Na fenomenální drama nestačila žádná z českých novinek, tedy ani komorní drama Rok vdovy (v premiéře jen 3,5 tisíc diváků) a už vůbec ne Amerikánka, která po třech týdnech vyklízí pozice a ještě nedosáhla ani na 30 tisíc diváků v úhrnu. Jen o něco méně se chodí na další fenomén letošního léta, a to je Zápisník alkoholičky, který už atakuje hranici 540 tisíc. Pro pořádek doplníme ještě 20. místo českého dokumentu Tajemství smrti, který si přišel vyzkoušet kina dva týdny před oficiální premiérou.

Komiksový velikán Joker přechází po nepřesvědčivých výsledcích z premiérového víkendu do volného pádu. Sice se nejedná o 80% pokles na dno jako v USA, ale skok mínus 66 % je druhý víkend velmi tvrdý náraz. V divácích to stačilo až na 4. místo víkendu (v tržbách druhé) a necelých 10 tisíc diváků jen velmi pomalu naplňuje skromný měšec tržeb. Zatím to je pouhých 50 tisíc diváků a 10 miliónů Kč, tedy ani ne 10 % předchůdce. Nálada lidí byla tak špatná, že zezdola mají druhého Jokera na dostřel dva zdánliví trpaslíci. 

Beetlejuice, Beetlejuice by ještě před pár lety neměl proti komiksovému antihrdinovi šanci, tuplem když má v nohách o měsíc víc, ale tempo pádu Folie à Deux je tak strmé, že příští víkend původní Batman nového Jokera už na čísla zřejmě porazí. Také hodně fajnšmekrovská záležitost jménem Substance by normálně proti komerčním gigantům neobstála, ale dobrá šeptanda vyhnala čísla až na 6,5 tisíce diváků a vůbec není vyloučen minimální pokles příští víkend.

Největším překvapením víkendu je druhé místo (v divácích) pro animovaný restart Transformerů. Necelých 10 tisíc diváků je sice více než polovičním propadem proti těm nejslabším startům hrané série, ale vzhledem ke změně stylu a cílovky je nakonec tohle číslo především v českých kruzích malý zázrak. Transformers Jedna si navíc trouflo i na další animované překvapení letošního podzimu, kterým je Rozzum v divočině. Ten poslední dva víkendy úspěšně luxoval děti těch rodičů, kterým už opakované návštěvy V hlavě 2 a Já, padouch 4 lezly krkem. Rozzum si každopádně přijde už během dnešních představení na metu 50 tisíc diváků a mohl by spolu s Transformers vydržet v popředí do nájezdu předvánočních novinek. 

Moc by jim pomohlo vyřadit z promítání právě dvojici V hlavě a Já, padouch, ale zdá se, že na tyhle postavičky se ještě všichni třikrát nepodívali, takže je najdeme na konci první desítky. Kvůli premiéře V hlavě 2 na Disney+ má aktuálně navrch Já, padouch 4, na celková čísla je to ale jasně ve prospěch poslední pixarovky (580 tisíc vs 851 tisíc). V druhé desítce najdeme ještě několik dalších rodinných kousků včetně slabé premiéry hraného australského filmu Malý velký pes (2,5 tisíce) či dvojice béčkových evropských animáků (Buffalo Kids, Medvídek panda v Africe).

Ve zbytku žebříčku se slušně uchytila poslední velká novinka, náročné drama Lee: Fotografka v první linii (necelé 4 tisíce), které ale nemá aktuálně velkou konkurenci, maximálně tak norské drama Až na věky (něco přes tisícovku). Opuštěně se před Halloweenem musí cítit hororoví diváci, pouze jeden kousek (Duše prokletých) a jen necelých tisíc diváků za víkend. To už se více chodí popáté na Deadpool & Wolverine, ale stále to nestačí, aby v roční tabulce přejel Zápisník alkoholičky (531 tisíc vs 537 tisíc).

Kompletní žebříček zde

Příští víkend čekejme v TOP 20 větší změny, čeká nás totiž hodně očekávaných návratů. Do českých kin se vrací po sedmi letech bývalý hitmaker Jan Hřebejk s novou komedií Výjimečný stav. Hororoví fanoušci se těší na pokračování virálního hitu Úsměv. Do přítmí kinosálů se po čtvrtstoletí také vrací Francis Ford Coppola se svým kontroverzním velkofilmem Megalopolis. Spíše do počtu bude český animák Život k sežrání či islandské drama Když se světlo zlomí. A nebo si raději zajdete na obnovenou premiéru Pulp Fiction po 30 letech?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace