Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Trailer v pěti záběrech: Nosferatu aneb nejočekávanější horor současnosti


ikona
KarelR
bill skarsgardhorornosferaturobert eggerswillem dafoe
Německý režisér Friedrich Wilhelm Murnau se na začátku 20. let 20. století rozhodl načerno zadaptovat Drákulu. Výsledek otřásl kinematografií a nyní se blíží nová podoba alternativního příběhu nejslavnějšího upíra. 

Jak správně podotknul jeden moudrý muž, k němuž se dnes ještě dostaneme, Robert Eggers je hororový režisér, jehož dílo láká hodně nehororových diváků. Já sám jsem toho důkazem, protože jsem od něj viděl Maják i Seveřana (Čarodějnici jsem pořád ještě nedohnal), i když se krvavým přehlídkám hrůzy většinou vyhýbám.

No a teď se ohromně těším na Nosferatu! Eggers si jím plní svůj velký sen, jelikož remakeuje totální žánrovou klasiku z roku 1922. Fajnšmekři dobře vědí, že je původní Upír Nosferatu jedním z pilířů hororového scény, jehož postupy adoptovalo hned několik generací filmařů. Těch 84 % na ČSFD vážně není přepal, dnešní mainstreamové publikem ale tak do starého filmu bohužel nenavezete, takže je předělávka nanejvýš přijatelnou cestou.

Kór pod dohledem Eggerse, jehož hororové nadání je patrné z mnoha záběrů nejnovější upoutávky. Leckomu možná připomněla Coppolova Drákulu, který se v 90. letech pokusil o co nejrozmáchlejší kostýmní verzi slavného příběhu od Brama Stokera. Styčných ploch ale není zase tolik, protože Eggers sází na mnohem tlumenější barevnou paletu, tlačí do popředí ženskou protagonistku (Ellen v podání Lily-Rose Depp bude vyloženě hlavní hrdinkou) a především chytře neukazuje titulní monstrum.

Kdybych byl hororový guru, možná bych z tohohle materiálu vytřískal klasický MZ Skalpel. Moje znalosti ale bohužel nesahají dostatečně hluboko, takže se se mnou můžete jen sklouznout po povrchu v nové rubrice, kterou pracovně nazývám Trailer v pěti záběrech. V ideálním světě se v ní budou rozebírat výrazné nové upoutávky ve stylu „tady je pár klíčových informací k tomu, na co vlastně koukáte“. Ale dost vysvětlování, pojďme tenhle experiment uvést do praxe.

1) Orlokův hrad

Nosferatu je z 80 % opravdu kopírkou Drákuly. Sedí rozložení většiny postav i událostí, jen se změnila všechna jména a stěžejní upír není charismatický svůdník, nýbrž děsivé monstrum se zatraceně dlouhými prsty. V traileru je tak nespočet povědomých obrazů, na mě ale nejvíc zapůsobil příjezd kočáru na hrad. Tenhle výchozí bod příběhu vždycky probouzí takové to natěšení, že se člověk brzy ponoří do další „drákulovské“ řežby – a ta aktuální by opravdu měla stát za to.

2) Obětování

Zatímco záběr na hrad přímo křičí Drákula, příjezd do lesa s pochodněmi a nahou slečnou naopak křičí Eggers. Nosferatu do známého hororu přidal element moru, jenž roznáší nezbedné krysy (tentokrát jich prý byly na place i dva tisíce) a monstrózní hrabě za jejich smrtící řádění ukrývá to své. V případě nové adaptace pak očividně dojde i na lidské oběti, které mají zastavit domnělou kletbu… aka zmíněný mor.

3) Profesor Albin Eberhart Von Franz

Ano, další typicky eggersovský záběr, tentokrát na Willema Dafoe, jehož Chudáčci a dvojka Beetlejuice očividně žánrově nenaplnili. Dafoe se po hlavní roli v Majáku a vedlejší roli v Seveřanovi ujal role „zdejšího Van Helsinga“, jenž prý nebude mít daleko k Sherlocku Holmesovi. Dostane přitom i svého Watsona, doktora Sieverse v podání Ralpha Inesona, což je upřímně tak silné kombo, že budou mít ostatní přítomní hodně co dělat, aby jim stačili.

4) Děsivá erotika

Jak už jsem zmínil, hrabě Orlok se tentokrát utká především s Ellen Hunter, manželkou realitního agenta Thomase Huntera (v předloze Mína Murray a její snoubenec Jonathan Harker, že ano). Orlok ji nejprve bude trápit ve snech, a to nejen klasickými nočními můrami, ale také zvrácenou erotikou, která maličko rozklíží její harmonické manželství. Nicolas Hoult, jenž ztvárnil Thomase Huntera, dokonce přiznal, že svou postavu bral jako „dámu v nesnázích“. O novou perspektivu tak vážně nebude nouze.

5) Hrabě Orlok

Známé hororové pořekadlo říká, že čím méně ukážete z hlavního monstra, tím víc se ho divák bojí. Dobře to vědí nejen Čelisti a Vetřelec, ale třeba i nedávný hit Longlegs, jenž dokonale ukryl šíleného Nicolase Cage. V případě Nosferatu je velkým trumfem filmu hrabě Orlok v podání Billa Skarsgårda, z něhož trailer ukazuje jen střípky (tu obrys v temné chodbě, tu ruka s dlouhými nehty), jen aby vše vygradovalo ke stínu na závěsu. Skarsgård se pochopitelně chce co nejvíc distancovat od svého Pennywise, takže se připravte na zbrusu nový nižší hlas a komplikovanou masku, která se nanášela tři až šest hodin. Eggers slibuje opravdu nezapomenutelného padoucha a nezdráhám se věřit tomu, že do Orloka on i Skarsgård vložili osobní maximum.

A to je zhruba všechno, co jsem k traileru Nosferatu chtěl v rychlosti říct. Tady bychom normálně končili, jak ale možná víte, MovieZone loni vyšla Encyklopedie hororového filmu, do níž výrazně přispěl žánrový expert Honza Gál. Co si o novém traileru myslí on? Na rozloučenou jsem z něj vyprosil pár odstavců o tom, jak se na Eggersův remake vlastně těší a co od něj čeká…

Jen těžko si lze na revizi takto ikonické látky představit lepšího tvůrce, než je Robert Eggers. Nejenže patří mezi nejvýraznější hlasy současného filmového hororu, ale němou hrůzu má zkrátka v malíku, jak to dokázal už krátkometrážní prvotinou Hansel & Gretel skládající poctu žánrové kinematografii 20. let.

Očekávání nového Nosferatu tak byla vyšponovaná už s prvním ohlášením projektu někdy z druhé půlky minulé dekády, skutečné nadšení z nadcházejícího oživení démonického hraběte Orloka však přinášejí až rozpohybované obrazy z filmu. Aktuální ukázka láká na sugestivní symfonii expresionistické hrůzy, která se pozvolna, ale o to sebejistěji propadá do agonizujícího šílenství. Prohlubující se stíny odkazující až k Murnauově Faustovi spolu se siluetami v příšeří ukrytého titulního monstra uprostřed gotických kulis lákají na příchod skutečné temnoty.

Ta je navíc rámována silným sexuálním podtextem, jenž ukázce propůjčuje auru určité zapovězenosti. Prezentované obrazy dávají tušit, že se Eggers ve své vizi nenechal svázat jen původním filmem, a bude se odkazovat také k Herzogovu remaku z roku 1979 a Stokerově originální knize. Každý žánrový nerd musí navíc zaplesat nad skvělým obsazením, zvláště pak Willemem Dafoe, který si upíra Nosferatu (potažmo jeho filmového představitele Maxe Schrecka) zahrál v meta-fikčním Ve stínu upíra.

Našince pak jistě potěší, že tam, kde Murnau před 102 lety natáčel Slovensku, Eggers naopak filmoval v barrandovských ateliérech a pražských uličkách. Oravský hrad ke všemu zaměnil za rumunský Korvínův hrad, jenž je podle legend spojován se samotným Vladem III. Drákulou. Nezbývá než poslechnout trailer, poddat se té temnotě a doufat, že Eggers bude neomylný i tentokrát.

V zámoří jde Nosferatu do kin 25. prosince 2024, česká kina ho uvedou 2. ledna 2025.

Archivní video: Představení Encyklopedie hororového filmu i s Honzou Gálem

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace