Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Druhý Joker je všem pro smích. A může si za to sám


ikona
imf
beetlejuice Beetlejuicebox officejoaquin phoenixjokerlady gagalionsgatemegalopolistržbywarner bros
Vlak zkázy a beznaděje konečně dorazil do zastávky. Je na čase sečíst tu hrstku cestujících. 

Kde tentokrát začít, aniž by to bylo opakování všeho, co si straky štěbetaly na hollywoodských střechách už od uvedení filmu na benátském festivalu? Mohl bych dlouhý odstavec mluvit o marné snaze Hollywoodu zalíbit se evropskému filmovému snobovi s titulem, který není pro daný festival absolutně vhodný. Jistě, můžete si dojít pro povinný několikaminutový potlesk jako pátý Indy, ale zároveň rozdáváte ostré střelivo filmovým kritikům, co na vás nenechají nit suchou.

Zvlášť když vás ego nutí jít proti markeťákům a účetním s francouzským podtitulkem odkazujícím na duševní chorobu a muzikálovými čísly, kterých je prý ve filmu tak “málo”, že z nich Lady Gaga dokázala poskládat nové hudební album. V případě Jokera ještě můžeme argumentovat, že on přece před pěti lety v Benátkách vyhrál Zlatého medvěda, ale tady holt platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš.

Mohl bych se rozepsat o tom, jak režírující Todd Phillips a hrající Joaquin Phoenix tak zoufale nechtěli dvojku točit, ale studio jim vyloženě nutilo peníze do chřtánu, a tak s vidinou brzkého důchodu natočili projekt, s nímž za sebou pálí hned několik mostů. Dvousetmilionový rozpočet Phillips na sociálních sítích obhajuje slovy “taky byste to vzali, abyste nakrmili desítky rodin (hlavně tu moji!)” a to i tváří v tvář nejvyšším exekutivcům z Warner Bros. Media. Tohle je trolling za obrovské peníze a veřejné divadýlko trvající mnoho týdnů. Není divu, že tracking otvírákového víkendu spadnul ze 100+ milionů (oficiální čísla Warnerů!) na cca 50 milionů po čtvrtečních půlnočkách.

I to se ukázalo být přehnaně optimistickým, protože snímek ze soboty na neděli spadnul jako dělová koule a kromě jednoho z nejnenáviděnějších pokračování (ať už podle Cinema Score, Rottenů nebo IMDb hodnocení) si připíše i několik tržebních nej, zejména co se týče rychlého víkendového “skonu”. Reportovaných 40 milionů otvíráku se pravděpodobně během zítřka bude ještě korigovat směrem dolů. Pro srovnání, první Joker otevřel za 96,2 milionů dolarů a došel pohodlně za miliardovou hranici.

Kdyby dvojka stála stejných 60 milionů jako originál, v podstatě by ji nešlo sestřelit. I zmíněný trolling režiséra, snaha o neumětelský společenský komentář zabalený do muzikálových vsuvek, nebo vyloženě neobratný marketing, to všechno by přebilo dobrozdání z povedené jedničky, jak ostatně můžeme vidět na úspěšném startu na sedmi desítkách mezinárodních trhů. Film si v globálním debutu došel pro 121 milionů, mimo USA to znamená nezanedbatelných 81 milionů, což kopíruje i velký potenciál před pěti lety, díky kterému si film došel pro zmíněnou miliardu. I s mizernou šeptandou se Folie á Deux doškrábe ke dvěma, třem stovkám milionů celosvětově.

 

Tváří v tvář jedničce je to ostuda, v kontextu přepáleného dvousetmilionového rozpočtu už vyloženě průšvih. Jistě, snadno ho zamáznete ziskem z miliardového originálu. Vlastně se nešlo v rámci série dostat do mínusu, to by musel Phillips utratit dvakrát tolik. Jenže takhle kouzlit neumí ani účetní od Bugse Bunnyho.

Navíc je trestuhodný pád druhého Jokera velkou prohrou i pro kinaře, kteří se chtěli na erkovém dramatu zahojit před vánoční sezónou. Zázrak se nekonal a jakkoliv jsme na ten náraz s realitou byli připravováni mnoho týdnů, stejně je to bouračka, jejíž ozvěna hučí v uších.

Celkově ale provozovatelé multiplexů mohou být klidní, protože do kin se chodí. I na animovaného Rozzuma v divočině, který sice nezboří rekordy, ale bude trvalkou nejen v USA. Doma si připsal dalších 18,7 milionů s propadem o 48 %, celosvětově už je za hranicí sto milionů a zahraniční trhy hlásí propad pouhých 12 %, což je mnohem lepší kondice než u Transformers Jedna (v USA 5,5 milionu, celkově necelých sto, přičemž skoro pětinu globální sumy zajistila Čína).

Na trojce je stále silný Beetlejuice Beetlejuice, kterému jsem před pár týdny prorokoval minimálně 400 milionů, z toho třetinu až čtvrtinu z Evropy. A už jsme tam, přičemž z mimoamerických teritorií je skoro přesně třetina (137,6 milionu). Pochválím se, nikdo jiný to za mě neudělá. Jedeme dál, částečně také na vlně vychytaného crosspromo merche, nazelenalé produkty s tematikou Beetlejuice vidím na předvánočním trhu úplně všude.

Co zbytek žebříčku? Bez vyložených překvapení. Nepřivolávej nic zlého klesá rychlostí kamene vrženého do Macochy, ale se 2,8 miliony pohodlně uteklo nevýrazné premiéře Bílého ptáčete, nového počinu Marca Forstera, v němž Lionsgate marně tuší oscarové drápky. Debut na sedmém místě s 1,5 miliony - o tisíce před (nebo možná za) definitivně odcházejícím Deadpoolem & Wolverinem (pořád se hraje v šestnácti stovkách kin!), nebo oscarově podstatně slibnější Substancí, kterou v USA distribuuje streamovací trpaslík MUBI.

A abychom měli tu topku hotovou, zmíníme na chvostu Megalopolis se 74% propadem oproti prvnímu víkendu. Podle očekávání, Francisi Forde Floppolo. Teď si dáme chvilku pauzu, protože od Saturday Night Live příští týden nikdo nečeká rekordy (na filmy o televizi se obecně moc nechodí). Kdo mohl tušit, že druhý Joker nerozesměje? Za dva týdny ho pravděpodobně pošle k čertu podstatně prořízlejší Úsměv 2. A tady je potřeba v nejlepším přestat, protože oslí můstky i ochota vršit řádky kvapně dochází. Kéž by to měl podobně i Todd Phillips, mohlo zůstat u jednoho filmu a aureoly moderního Taxikáře.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (4)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace