Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Vlny drží první pozici. Z Amerikánky hit nejspíš nebude


ikona
Thomas
amerikánkajiří mádlkinomaniakrozzum v divočinětržbyvlny
Vlny Jiřího Mádla stále neochvějně na čele žebříčku návštěvnosti. Nejspíš ale naposledy.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak maniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

První podzimní víkend, který tentokrát nemohl využít svátečního prodloužení (protože vyšlo na sobotu) přinesl jen málo změn v žebříčku. Celková návštěvnost lehce stoupla, pořád se však čeká na novou pecku.

Už posedmé za sebou dokázaly české Vlny vyhrát víkendový žebříček, a to hlavně díky kombinaci několika faktorů. Šeptanda o nej českém filmu letošního roku se stále drží, od minulého týdne navíc potvrzená nejen hodnocením, ale i překonáním Zápisníku alkoholičky právě v číslech návštěvnosti - aktuálně 556 tisíc diváků vs 527 tisíc. Novým 35 tisícům diváků a lehkému mezi víkendovému nárůstu pomohlo horší počasí a také slabá konkurence. Na víc si hlavně myslela ambiciózní Amerikánka, ale experimentální snímek masy diváků do kin nepřivábil.

Novinka Viktora Tauše se musela spokojit až s třetím místem o víkendu a na český film hodně podprůměrným startem 12 tisíc diváků. Zatímco tedy Vlny už mají své místo v historii zabetonované, Amerikánka bude potřebovat hodně šeptandy v dalších týdnech, aby se dostala někam nad hranici 60 tisíc diváků. Češi navíc nepohrdli ani dokumentem Janžurka, který se 4,5 tisíci diváky skončil také v první desítce. Naopak mimo TOP 20 míří po pouhém týdnu Konec světa, novinka Bohdana Slámy padla o 69 % a s pěti tisíci diváky v úhrnu míří do zapomnění.

Mezi Vlny a Amerikánku se vmáčkl o víkendu nový animák Rozzum v divočině. Necelých 18 tisíc diváků je pro středně velký hollywoodský animák slušný start, ale otázkou je, zda to není podobná náhoda jako u některých béčkových animáků z poslední doby. Děti a rodiče už otravují opakované návštěvy zavedeného tandemu V hlavě 2 či Já, padouch 4 a hledají cokoliv nového. Mimochodem oba dva filmy jsou stále v TOP 10, hned seřazené za sebou na pátém a šestém místě s průměrem okolo 8 tisíc diváků. 

Podobný tandem tvoří i v ročním žebříčku, ale to se změní již příští víkend, kdy bude muset Já, padouch 4 stříbrnou příčku přepustit právě Vlnám, které po Zápisníku pochodují pro další skalp. Rozdíl 7 tisíc smáznou pravděpodobně už během týdne, tuplem když animákům v první desítce ještě okopávají nohy béčkové kousky v druhé desítce - Medvídek panda v Africe a 10 životů kocourka Mňouka s průměrem okolo tisíce nebo dvou tisíců diváků za víkend.

Slušně se stále drží Beetlejuice Beetlejuice, po rozpačitém startu mezi víkendově vůbec neklesl a nových 11 tisíc diváků znamená, že meta 100 tisíc už je za rohem a tedy že plán bude splněn. Vzdát se také nechce Deadpool & Wolverine, má sice poloviční tempo, ale dohromady 524 tisíc diváků pořád stačí na TOP 5 letošního roku. Marvelovského hrdinu ovšem teprve teď čeká opravdová výzva - jednak se chystá tento týden na první online prodeje a hlavně jde o víkendu do kin jeho úhlavní soupeř z DC v podobě dvojky Jokera. Ten bude nebezpečím i pro Vetřelec: Romulus, který se s vypětím všech sil snaží dohnat výsledky Promethea (aktuální skóre 147 vs 151 tisíc), uvidíme, zda to stihne. Naopak v klidu bude Interstellar, který i druhý víkend po obnovené premiéře stále bez problémů vyprodává své jediné IMAX představení a stačí mu to na to být v TOP 10.

Poráží tak nejen už hodně vyčerpané černé koně minulých týdnů, třeba německou fantasy komedii Fakjů, princezny (těch 100 tisíc diváků možná nakonec nepadne) či dojemnou romantiku Námi to končí (končíme na 72 tisících). Na svůj velký hit čekají i horory, po slabém startu Duše prokletých či Nepřivolávej nic zlého se rozbil o divácký nezájem i nový přírůstek Nikdy se nepouštěj. I norské fajnšmekrovské drama Až na věky bude mít v součtu větší návštěvnost.

Kompletní žebříček tržeb zde

Žebříček by se mohl konečně výrazně zatřást následující říjnový víkend. Animáky Velký pán (Česko) a Buffalo Kids (Španělsko) spíše lehce zahřmí, ještě menší ambice mají dokumenty Ještě nejsem, kým chci být a drama Jiný člověk, ale pokračování komiksového Jokera s podtitulem Folie a Deux už parametry megahitu naplňuje. Jednička u nás otevřela před pěti lety nad 100 tisíc diváků, bude se tato nečekaná pohádka opakovat? A nebo to dopadne tak, jak už napovídají první americké reakce a předprodeje a máme se spíše bát komerčního a diváckého zklamání?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace