Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Do kin se chodilo povodním navzdory. A Jiří Mádl opět slaví


ikona
Thomas
aliendeadpoolkinomaniaktržbyvlnywolverinezápisník alkoholičky
V kinech se daří nejen Jiřímu Mádlovi a jeho Vlnám, ale i animákům, komiksům a monstrům. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak maniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Deštivý víkend sice vyvolal v mnoha místech republiky nevídané povodně a spousta lidí měla úplně jiné starosti než chodit do kina, přesto dle pravidel ošklivého počasí jiná část lidí naopak cestu do kin našla a celková návštěvnost se skoro zdvojnásobila. Naprostá většina filmů tak zcela mimo tabulky mezi víkendově stoupala o desítky či dokonce stovky procent, za což mohlo nejen mimořádně špatné počasí tento víkend, ale také velmi pěkné počasí ten předchozí. 

Popáté za sebou uspěly české Vlny, kterým parádních 66 tisíc diváků (100 % nárůst) pomohlo podstatně v boji o nej český film roku. Vlny skočily už na 446 tisíc diváků a dotahují se na Zápisník alkoholičky, rozdíl mezi nimi činí už “jen” 67 tisíc diváků. I letní fenomén Zápisník alkoholičky zaznamenal mírný nárust, ale jeho rychlost už je mnohem pomalejší a přišlo už jen nových 8 tisíc diváků. Vlny, nově orazítkované českou nominací na nominace na Oscara (podstatný rozdíl), se evidentně neokoukaly a mají velkou šanci vítězit i během září. Do konce měsíce tak čekejme prohození ve vedení českého pelotonu.

Na čele ročního závodu ovšem dál bez problémů zůstává pixarovka V hlavě 2, víkendové číslo 2 a nárůst dokonce 135 %, tedy více než 28 tisíc diváků. Skokanem víkendu byl jiný animák, konkurenční Já, padouch 4, který s vypětím všech sil přidal nových 20 tisíc diváků a poskočil hned o 252 %! Celkový rozdíl je ovšem dál podstatný, V hlavě 2 má 817 tisíc, Já, padouch 4 „pouhých“ 546 tisíc diváků. Animovaný tandem dál vede letošní žebříček, už je však trochu okoukaný, proto mohl nečekaně zazářit i nový béčkový animák Medvídek panda v Africe

Za normálních okolností by nepřelezl 5 tisíc diváků, teď však díky ošklivému počasí a rodičům bloudícím v nákupácích za slevami během Dnů Marianne nezbylo nic jiného než děti poslat do kina a Medvídka pandu tak vyšvihnout ke 13 tisícům. Uvidíme, jak dlouho tahle vlna poběží. Jiní snaživci takové štěstí neměli, OZI: Hlas pralesa či 10 životů kocoura Mňouka i přes solidní procentní nárůst nabrali jen pár nových tisíc diváků.

Po rozpačitém startu v českých kinech se díky deštivé injekci probral také hollywoodský biják Beetlejuice Beetlejuice. Nových 28 tisíc diváků je skoro třetinový nárůst proti ospalé premiéře a možná by nakonec mohlo padnout i těch 100 tisíc. 

V překonávání očekávání pokračují také starší novinky jako Deadpool & Wolverine (už celkem 510 tisíc) a Vetřelec: Romulus (celkem 138 tisíc), kteří se po malých krůčcích prokousávají žebříčkem svých sérií nahoru. Nové premiéry naopak moc diváky nezaujaly, příležitost promarnil jak horor Nepřivolávej nic zlého (jen 5 tisíc diváků start), tak miláček fajnšmekrů Yorgos Lanthimos, jehož Milé laskavosti s 2,5 tisíci diváky ani zdaleka nedosahují počáteční popularity Chudáčků. Černého Petra si uplynulý víkend dle očekávání odnesla polská novinka Influencerky, pouze 1407 diváků a další stovka (influencerů?) z předpremiér.

Minule jsme opomněli v reportu dva nenápadné hity z letních prázdnin - německá taškařice Fakjů, princezny pořád v TOP 10 nabírá nové fanoušky a překonala už 80 tisíc, jen s malou ztrátou za ní je hollywoodský doják Námi to končí. Obě víceméně levné premiéry už jedou za hranicemi původních očekávání. Z TOP 20 naopak vypadly nedávné přírůstky jako tata_bojs.docSvětýlka , Past na myši nebo nová Vrána

Kompletní žebříček tržeb zde

Podobných jepičích životů budeme v září svědky ještě několikrát. Kandidáty z premiér příštího víkendu je hned několik - akční béčko Elyas, irský horor Duše prokletých nebo bizarní podívaná Chlupatá rodinka. Od norského dramatu Až na věky se také nic moc nečeká. O comeback mezi relativně úspěšné české tvůrce se bude snažit Bohdan Sláma, pokud však Konec světa bude pokračovat v trendu Sucha či Krajiny stínu, bude to sotva stačit na první desítku. Příští víkend tak čekejme v podstatě stejné pořadí jako nyní.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace