Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Vlny stále první, Beetlejuice u nás nezáří jako v Americe


ikona
Thomas
alienbeetlejuicekinomaniaktržbyvetřelecvlny,zápisník alkoholičky
Čeští diváci dávají přednost českým hitům. Novinka Tima Burtona příliš nezaujala.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Po masivním otvíráku z USA se vlna popularity novinky Tima Burtona do Česka nepřelila, protože tady vládnou jiné Vlny. Další novinky neměly šanci proti starším animovaným, komiksovým a hororovým hitům.

S návratem do školy a faktem, že jsme zažili zřejmě opravdu poslední horký víkend (konečně!), se návštěvnost českých kin logicky výrazně propadla oproti předchozím týdnům. Nejlépe to ustál český film Vlny, který dále pokračuje ve skvělém tempu a zaslouženě se stal vítězem posledního TOP 20. Nových 35 tisíc diváků znamená, že se celková návštěvnost přehoupla přes 350 tisíc. Třetí režisérský počin Jiřího Mádla sprintuje jak o závod v souboji o nej český film roku, kde zatím s náskokem 5 týdnů a 150 tisíc diváků vede osmý režijní počin Dana Svátka Zápisník alkoholičky

Ten si připisuje aktuálně pokoření mety 500 tisíc a zatím si drží nejen titul národní jedničky, ale také bronz z letošního roku. Fenomén těchto dvou letních snímků zářijové české premiéry zatím narušit nedokázaly. Dokument tata_bojs.doc přilákal první víkend jen 800 diváků, takže kapelu Tata Bojs evidentně chce více lidí slyšet hrát než vidět povídat. Komorní drama Světýlka necelými 400 diváků v premiéře pokračuje v okrajovém zájmu, kde se pohybovaly i předchozí filmy Beaty Parkanové. I slovenský thriller MIKI měl minulý a tento víkend lepší výsledek.

Po drtivém nástupu v USA se hororová komedie Beetlejuice Beetlejuice uvedla ve zbytku světa dle očekávání jen velmi průměrně a ani Česko, nedotknuté 40 let starou mánií prvního dílu, není výjimkou. Za 23 tisíc diváků v otvíráku může distributor děkovat hlavně mladé hvězdičce jménem Jenna Ortega, která je pro našince po Vřískotu a Wednesday tahounkou další vzkříšené strašidelné série. Kdyby byla v kinech větší konkurence, byl by to otvírák ještě slabší, takhle můžeme za běžných okolností čekat cíl někde okolo 60-65 tisíc, napoví příští víkend a popremiérový propad.

A fakt, že Beetlejuice dokáže porazit béčkové horory, jako tento víkend levnou kanadskou novinku Past na myši, nebude relevantní, protože to není opravdová konkurence. Strašidelnější soupeř byl temný krimi thriller Longlegs, ten se ale už po třech týdnech propadá rychleji, než by chtěl a svůj sympatický otvírák 8 tisíc diváků s vypětím všech sil zřejmě jen ztrojnásobí.

Dospělácká skupina se spokojeně dostává či vrací na krvavější dvojku Deadpool & Wolverine a Vetřelec. Třetí díl komiksového tlučhuby, kterému přihrává Wolverine, nedohmátl tento víkend na 500 tisíc diváků, oslava se odkládá na další víkend, kde by potřeboval udržet alespoň aktuálních 8 tisíc, lepší skóre by ho mohlo dočasně katapultovat také před Zápisník alkoholičky a dočasně z něj udělat letošní trojku.

Nových 7 tisíc diváků pro Vetřelec: Romulus znamená, že padl ve vetřeleckém žebříčku Covenant a pořád je ještě naděje, že by mohl být ohrožen Prometheus. Radost z výdrže této dvojice určitě nemá nová Vrána, která po premiéře padla o hrozivých 76% a ze žebříčku zřejmě zmizí ještě rychleji než řeknete "Borderlands". Píšeme si ji na seznam největších propadáků roku.

Naopak hitovkou dále zůstává pixarovka V hlavě 2, která byla o víkendu po Vlnách a Beetlejuice třetí s novými 13 tisíci diváky a už jen jeden lepší týden či víkend ji dělí od pokoření mety 800 tisíc. S úctyhodným odstupem, ale i tak pěkným skóre, ji sleduje Já, padouch 4. Plus 6 tisíc diváků a celkem 523 tisíc, tedy letošní dvojka.

Nový béčkový animák OZI: Hlas pralesa si došel ještě pro větší výprask než naši fotbalisti v Gruzii a přitáhl pouze 2 tisíce diváků. I jeho druholigová konkurence z minulých víkendů (10 životů kocourka Mňouka, Cesta za legendou, Eli a parta příšeráků) otevírala alespoň za dvojnásobek. Kocour Mňouk se zřejmě vydrápe na 30 tisíc diváků, zbylí dva se brzy rozloučí s TOP 20 a výsledkem max 10 tisíc diváků.

Kompletní žebříček tržeb zde

Podobný scénář si zopakuje následující víkend další laciný animovaný přírůstek Medvídek panda v Africe, o lepší výsledek v hororové kategorii bude bojovat americký remake Nepřivolávej nic zlého. Tématem zajímavou, ale divácky nepříliš atraktivní kartu budou hrát příští víkend české drama Už tě nemám rád a švédská komedie Hypnóza. Naopak příšerné recenze má polská novinka Influencerky . Černým koněm víkendu tak bude film Milé laskavosti, ve kterém se po u nás relativně úspěšných Chudáčcích vrací režisér Yorgos Lanthimos a herečka Emma Stone.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace