Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku 15 let od premiéry Star Treku: 5 důvodů, proč Abramsova pecka nestárne

příspěvky 1 - 20 Napsat příspěvek
reaguje na: HAL
Voyage Home má enviromentální a filozofický přesah - zpochybňuje antropocentrickou nadřazenost člověka nad všemi ostatními organismy. Kluci, všechny ST, které dělal Nimoy, jsou ženiální.
916092
Voyage Home má enviromentální a filozofický přesah - zpochybňuje antropocentrickou nadřazenost člověka nad všemi ostatními organismy. Kluci, všechny ST, které dělal Nimoy, jsou ženiální.
915970
0 0
reagovat
reaguje na: Polux
"Taky proto reboot a ID tak rezonoval mimo komunitu trekkies a taky proto Beyond už nikoliv, jelikož má feelingem k původnímu ST z Abramverse trilogie nejblíže. "
Podepisuji. Tahle diskuze to jen potvrzuje.
916090
"Taky proto reboot a ID tak rezonoval mimo komunitu trekkies a taky proto Beyond už nikoliv, jelikož má feelingem k původnímu ST z Abramverse trilogie nejblíže. " Podepisuji. Tahle diskuze to jen potvrzuje.
915856
1 0
reagovat
reaguje na: Will
Jasně, můžeme se jako správní nerdi se stejným zájmem, do krve hádat o jednotlivých maličkostech, ale pojďme raději brát univerzum Star Treku jako celek. Tedy zda je sklenice poloprázdná, či poloplná.

Roddenberry  stvořil Star Trek jako geek show s příklonem k budoucímu možnému, co se týče vědy a lásky a sluníčka, co se týče společnosti.
Po Nové generaci se ST začal od tohoto narativu odchylovat a poslední třetinu existence z těch šedesáti let si už razí jinou cestu.  
Přesto si myslím, že je Star Trek stále chápán jako Roddenberryho fundament a poslední trilogie, která v tomto odkazu hraje pouze na nostalgickou strunu do něj nezapadá.
916017
Jasně, můžeme se jako správní nerdi se stejným zájmem, do krve hádat o jednotlivých maličkostech, ale pojďme raději brát univerzum Star Treku jako celek. Tedy zda je sklenice poloprázdná, či poloplná. Roddenberry  stvořil Star Trek jako geek show s příklonem k budoucímu možnému, co se týče vědy a lásky a sluníčka, co se týče společnosti. Po Nové generaci se ST začal od tohoto narativu odchylovat a poslední třetinu existence z těch šedesáti let si už razí jinou cestu.   Přesto si myslím, že je Star Trek stále chápán jako Roddenberryho fundament a poslední trilogie, která v tomto odkazu hraje pouze na nostalgickou strunu do něj nezapadá.
915981
0 0
reagovat
reaguje na: HAL
Ja iba zvýrazňujem veci ktoré v tom Treku sú presne štýlom akým to urobil Abrams. Možno šiel na to z iného konca, ale nedal nám nič čo by sme ešte nevideli.

Moje osobné poradie filmov je 8 a 6 on top, potom asi 4, 2 a ďalej je to skoro jedno, posledná je 5. Ale fakt si tu nerobme ilúzie že je to čo diel seriálu to filozofické dielo alebo nejaká zásadná dráma. Zrovna TOSku som pozeral cca 2 roky dozadu. Takže LOL ano, epizodické blbosti bez návaznosti všetky running gags ala red shirts ... šak tie Lower Decks sú založené na tom ako si z týchto vecí robia srandu.

Ešte treba mať na vedomí že tie Treky ktoré maju veľký ohlas za svoje spracovanie ambivaletnej morálky atď, či už je to Undiscovered Country vo filmoch, alebo DS9 ako seriál vznikli doslova v rozpore s Roddenberryho víziou morálne čistej Star Fleet, ktorá cestuje po vesmíre a drží sa svojich pevných zásad z ktorých neuhne, kapitán má vždy pravdu a vždy všetko dobre vyrieši. Nieje tajomstvom že posledná vec ktorú videl bola práve UC a nepáčila sa mu presne kvôli tomuto. Keby bolo po jeho, nemali by sme nič z toho.
915981
Ja iba zvýrazňujem veci ktoré v tom Treku sú presne štýlom akým to urobil Abrams. Možno šiel na to z iného konca, ale nedal nám nič čo by sme ešte nevideli. Moje osobné poradie filmov je 8 a 6 on top, potom asi 4, 2 a ďalej je to skoro jedno, posledná je 5. Ale fakt si tu nerobme ilúzie že je to čo diel seriálu to filozofické dielo alebo nejaká zásadná dráma. Zrovna TOSku som pozeral cca 2 roky dozadu. Takže LOL ano, epizodické blbosti bez návaznosti všetky running gags ala red shirts ... šak tie Lower Decks sú založené na tom ako si z týchto vecí robia srandu. Ešte treba mať na vedomí že tie Treky ktoré maju veľký ohlas za svoje spracovanie ambivaletnej morálky atď, či už je to Undiscovered Country vo filmoch, alebo DS9 ako seriál vznikli doslova v rozpore s Roddenberryho víziou morálne čistej Star Fleet, ktorá cestuje po vesmíre a drží sa svojich pevných zásad z ktorých neuhne, kapitán má vždy pravdu a vždy všetko dobre vyrieši. Nieje tajomstvom že posledná vec ktorú videl bola práve UC a nepáčila sa mu presne kvôli tomuto. Keby bolo po jeho, nemali by sme nič z toho.
915970
1 0
reagují: Epochva
reagovat
reaguje na: HAL
První kontakt má tak dobrý hodnocení proto, že to pro masovku tehdy byl "ten Star Trek, kde se řežou s Borgama, takže dobrý" :D;)

Wrath of Khan je taky o akcí víc, než je u Star Treku zvykem. Je to dost ponorkovej akční thriller, takže... do velký míry same story. Přidali na akci, nepodělali jiný věci a najednou širší zásah a lepší ohlasy 8)
915975
První kontakt má tak dobrý hodnocení proto, že to pro masovku tehdy byl "ten Star Trek, kde se řežou s Borgama, takže dobrý" *:D**;)* Wrath of Khan je taky o akcí víc, než je u Star Treku zvykem. Je to dost ponorkovej akční thriller, takže... do velký míry same story. Přidali na akci, nepodělali jiný věci a najednou širší zásah a lepší ohlasy *8)*
915970
4 0
reagovat
reaguje na: Will
"Trek je minimálne z polovice epizodická blbosť kde si nikto neláme hlavu s ničím. "
LOL, ok :D

TOS má 79 epizod, ty modernější Treky jich mají 624, takže jistě že se bavíme hlavně o nich - a i TOS měl spoustu výborných příběhů, na které se scénáristicky nejnovější Treky často vůbec nechytají, obzvlášť ty Abramsovy ne. A říkat že je to kovbojka když ty Kirkovy filmy začaly s čistě intelektuálním Star Trek: The Motion Picture je dost úlet :D

Voyage Home rozhodně je vyloženě komedie, taky je mezi těmi Treky dost atypický a kvůli tomuhle zpětně dost vysmívaný (ale ne nejhorší). Nedivím se že když máš klasický Trek tak nerad tak je pro tebe tenhle highlight.
Nejvíc pro širokou veřejnost je imo First Contact ve kterém to vyvážili mnohem líp, má z nich i nejvíc hodnocení na imdb (těsně druhý a s nejlepším hodnocením je Wrath of Khan)

Btw tou kinetičností není myšlen způsob nasnímání akce, ale její množství a velmi dynamický způsob narace  (tzn zběsile uspěchaný, musel jsem se smát když jak zmiňuje Polux tam jsou povyšovaní zhruba každých deset minut, a děj i postavy skáčí po planetách rychlostí blesku, hlavně aby se pořád něco dělo)
915970
"Trek je minimálne z polovice epizodická blbosť kde si nikto neláme hlavu s ničím. " LOL, ok *:D* TOS má 79 epizod, ty modernější Treky jich mají 624, takže jistě že se bavíme hlavně o nich - a i TOS měl spoustu výborných příběhů, na které se scénáristicky nejnovější Treky často vůbec nechytají, obzvlášť ty Abramsovy ne. A říkat že je to kovbojka když ty Kirkovy filmy začaly s čistě intelektuálním Star Trek: The Motion Picture je dost úlet *:D* Voyage Home rozhodně je vyloženě komedie, taky je mezi těmi Treky dost atypický a kvůli tomuhle zpětně dost vysmívaný (ale ne nejhorší). Nedivím se že když máš klasický Trek tak nerad tak je pro tebe tenhle highlight. Nejvíc pro širokou veřejnost je imo First Contact ve kterém to vyvážili mnohem líp, má z nich i nejvíc hodnocení na imdb (těsně druhý a s nejlepším hodnocením je Wrath of Khan) Btw tou kinetičností není myšlen způsob nasnímání akce, ale její množství a velmi dynamický způsob narace  (tzn zběsile uspěchaný, musel jsem se smát když jak zmiňuje Polux tam jsou povyšovaní zhruba každých deset minut, a děj i postavy skáčí po planetách rychlostí blesku, hlavně aby se pořád něco dělo)
915966
0 0
reagují: kfk, Will, KarelR
reagovat
A samozrejme som zabudol na Voyage Home, čo je obecne braný ako najviac Trek pre širokú verejnosť, dokonca ho raz so mnou pozerala aj babička a bavila sa. Je to prakticky komédia a dufam že mi nikto z vás nechce hovoriť ako má to cestovanie časom cez warp 10 seriózny vedecký základ ktorý sa rozoberá na chodbách astronomických kongresov. Takže fakt nechápem kde je problem s týmto filmom.
915968
A samozrejme som zabudol na Voyage Home, čo je obecne braný ako najviac Trek pre širokú verejnosť, dokonca ho raz so mnou pozerala aj babička a bavila sa. Je to prakticky komédia a dufam že mi nikto z vás nechce hovoriť ako má to cestovanie časom cez warp 10 seriózny vedecký základ ktorý sa rozoberá na chodbách astronomických kongresov. Takže fakt nechápem kde je problem s týmto filmom.
3 -1
reagovat
reaguje na: HAL
Reagujem tu priamo na HALa ale ono to platí pre všetkých troch, hodne sa prekrývate a ja to tu zas nechcem spamovať.

TLDR, Trek je minimálne z polovice epizodická blbosť kde si nikto neláme hlavu s ničím. Vyčítať to Abramsovi je divné.

No striktne logické príbehy a morálne ambivalentné témy  ... tak to sa na ten Trek a špecificky TOS pozeráš prepálene ružovými okuliarmi. O takomto Treku sa môžme baviť v ére neskoršieho TNG a DS9. Z Kirkovych filmov iba fantastická Undiscovered Country.

Ale TOS je plná úplných blbostí a klasického, kapitán má vždy pravdu a robí dobré rozhodnutia. Niečo čo sa naplno vrátilo vo VOY a ENT. Takže sorry nie, ale TOS je minimálne z polovice kovbojka. A humor, dude veď polovica TOS zámerne končí wa wa momentom na mostíku plus všetky humory hlavneho tria.

Ohľadom kinetickej akcie v SW ... no to je to čo so SW urobil J.J.. Lucas to vyslovene nemal rád a dával tam nevyhnutné minimum pohybu. Najkinetickejšia je asi päťka a to vieme že ju netočil Lucas. Ešte v E3 ho museli presviedčať aby pridal aspoň camera shake pre preletí cez obraz cruiser a konečne urobili mo-cap klonom, takže sa nechýbali ako drevení panáci. V SW sa vela cestuje ale to je asi tak gro pohybu v nich.
915966
Reagujem tu priamo na HALa ale ono to platí pre všetkých troch, hodne sa prekrývate a ja to tu zas nechcem spamovať. TLDR, Trek je minimálne z polovice epizodická blbosť kde si nikto neláme hlavu s ničím. Vyčítať to Abramsovi je divné. No striktne logické príbehy a morálne ambivalentné témy  ... tak to sa na ten Trek a špecificky TOS pozeráš prepálene ružovými okuliarmi. O takomto Treku sa môžme baviť v ére neskoršieho TNG a DS9. Z Kirkovych filmov iba fantastická Undiscovered Country. Ale TOS je plná úplných blbostí a klasického, kapitán má vždy pravdu a robí dobré rozhodnutia. Niečo čo sa naplno vrátilo vo VOY a ENT. Takže sorry nie, ale TOS je minimálne z polovice kovbojka. A humor, dude veď polovica TOS zámerne končí wa wa momentom na mostíku plus všetky humory hlavneho tria. Ohľadom kinetickej akcie v SW ... no to je to čo so SW urobil J.J.. Lucas to vyslovene nemal rád a dával tam nevyhnutné minimum pohybu. Najkinetickejšia je asi päťka a to vieme že ju netočil Lucas. Ešte v E3 ho museli presviedčať aby pridal aspoň camera shake pre preletí cez obraz cruiser a konečne urobili mo-cap klonom, takže sa nechýbali ako drevení panáci. V SW sa vela cestuje ale to je asi tak gro pohybu v nich.
915951
3 0
reagují: HAL
reagovat
reaguje na: Will
Píšu to ve dvou postech po sobě, tak netuším, jak moc pomůže napsat to potřetí, ale oukej:D. Abrams ignoruje kánon (velikost Enterprise, stavba lodě na povrchu Země namísto na orbitě, neznámá planeta vedle Vulkánu, transport při warpu, "titanicová" strojovna, modrá obloha na Vulkánu, civilisti na palubě, Kirkovo přeskočení pěti hodností, nový designový jazyk před "cestou časem", která by onu změnu měla vyvolat, všemocný MacGuffin ala trojka M:I, atd.), což je jeden z nejsilnějších benefitů téhle značky. Pro někoho nepodstatný detail, pro někoho zásadní chyba filmu.

Šlo by pochopit, kdyby Abramsovi respektování kánonu (kdovíproč) nesedělo do jeho vize. On se na to ale jen vykašlal, protože ST pro něj byl jen random brand (na rozdíl od SW). Důkazem, že důležitost respektování kánonu časem (znovu) pochopili i kravaťáci v Paramountu, budiž několikrát zmíněný SNW nebo Lower Decks. 

A to úplně pomíjím ten "intelektuální" odklon od "podstaty ST" (myšlenkový přesah, poukazování na současná celospolečenská témata v nejlepší tradici žánru sci-fi, morální/právní/politická/náboženská dilemata, charaktery a jejich vztahy poháněné příběhové linky, vícevrstvé postavy, atd.), který Abrams nahradil blockbusterovým popcornem ala SW (kolotoč akce - vtipná hláška - akce - vtipná hláška), který je sice audiovizuálně atraktivní, ale tím to končí. Zkrátka kdo chce poznat ST v jeho pravé podobě, musí začít u věcí typu TNG nebo DS9 a nikoliv u Abramse.    
915962
Píšu to ve dvou postech po sobě, tak netuším, jak moc pomůže napsat to potřetí, ale oukej*:D*. Abrams ignoruje kánon (velikost Enterprise, stavba lodě na povrchu Země namísto na orbitě, neznámá planeta vedle Vulkánu, transport při warpu, "titanicová" strojovna, modrá obloha na Vulkánu, civilisti na palubě, Kirkovo přeskočení pěti hodností, nový designový jazyk před "cestou časem", která by onu změnu měla vyvolat, všemocný MacGuffin ala trojka M:I, atd.), což je jeden z nejsilnějších benefitů téhle značky. Pro někoho nepodstatný detail, pro někoho zásadní chyba filmu. Šlo by pochopit, kdyby Abramsovi respektování kánonu (kdovíproč) nesedělo do jeho vize. On se na to ale jen vykašlal, protože ST pro něj byl jen random brand (na rozdíl od SW). Důkazem, že důležitost respektování kánonu časem (znovu) pochopili i kravaťáci v Paramountu, budiž několikrát zmíněný SNW nebo Lower Decks.  A to úplně pomíjím ten "intelektuální" odklon od "podstaty ST" (myšlenkový přesah, poukazování na současná celospolečenská témata v nejlepší tradici žánru sci-fi, morální/právní/politická/náboženská dilemata, charaktery a jejich vztahy poháněné příběhové linky, vícevrstvé postavy, atd.), který Abrams nahradil blockbusterovým popcornem ala SW (kolotoč akce - vtipná hláška - akce - vtipná hláška), který je sice audiovizuálně atraktivní, ale tím to končí. Zkrátka kdo chce poznat ST v jeho pravé podobě, musí začít u věcí typu TNG nebo DS9 a nikoliv u Abramse.    
915937
0 0
reagovat
reaguje na: Will
"V čom toto nieje parádny Star Trek? Seriózna otázka na,ktorú som za tie roky nepočul odpoveď."

V kantýně vesmírného střediska v Houstonu neuslyšíš inženýry se bavit o bitce Kirka v baru. Budou diskutovat o dílech ze seriálů, ve kterých se objevily věci, jako iontový pohon, komunikátor ve tvaru mobilu, nebo dotykové ovládání a hodiny se přít, jestli to všechno Star Trek jen předpověděl, nebo se jím tvůrci jmenovaných věcí přímo inspirovali. 

V hloučku vědců ve foyer na astronomickém kongresu neuslyšíš debaty o Abramsově "rudé hmotě", ale filozofování, na témata, jenž nastínila ta nejlepší díla z univerza ST. Kdy se dá umělá inteligence považovat za živou, kolik energie je potřeba na mezihvězdný pohon, nebo kde je hranice, kdy může vyspělá civilizace zasahovat do vývoje té níže vyvinuté...

Abrams na tohle všechno z vysoka kašle a jen klouže po povrchu. Kdyby natáčel První kontakt, příběh by vypadal asi tak, že Pickard najde Zeframa Cochrana a vrazí mu do rukou plány na transwarp, se slovy, že to má zrealizovat, aby oni mohli v budoucnu dobývat vesmír. A okolo toho by pak rozlil líbivou omáčku.
Ačkoliv je nová trilogie zábavná podívaná, je to jen tuctová hollywoodská show bez přesahu, při které je radno vypínat mozek.
915954
[i]"V čom toto nieje parádny Star Trek? Seriózna otázka na,ktorú som za tie roky nepočul odpoveď." [/i]V kantýně vesmírného střediska v Houstonu neuslyšíš inženýry se bavit o bitce Kirka v baru. Budou diskutovat o dílech ze seriálů, ve kterých se objevily věci, jako iontový pohon, komunikátor ve tvaru mobilu, nebo dotykové ovládání a hodiny se přít, jestli to všechno Star Trek jen předpověděl, nebo se jím tvůrci jmenovaných věcí přímo inspirovali.  V hloučku vědců ve foyer na astronomickém kongresu neuslyšíš debaty o Abramsově "rudé hmotě", ale filozofování, na témata, jenž nastínila ta nejlepší díla z univerza ST. Kdy se dá umělá inteligence považovat za živou, kolik energie je potřeba na mezihvězdný pohon, nebo kde je hranice, kdy může vyspělá civilizace zasahovat do vývoje té níže vyvinuté... Abrams na tohle všechno z vysoka kašle a jen klouže po povrchu. Kdyby natáčel První kontakt, příběh by vypadal asi tak, že Pickard najde Zeframa Cochrana a vrazí mu do rukou plány na transwarp, se slovy, že to má zrealizovat, aby oni mohli v budoucnu dobývat vesmír. A okolo toho by pak rozlil líbivou omáčku. Ačkoliv je nová trilogie zábavná podívaná, je to jen tuctová hollywoodská show bez přesahu, při které je radno vypínat mozek.
915937
2 0
reagovat
reaguje na: Will
Jestli jsi Star Trekové filmy a seriály viděl, tak co tě na tom odsouzení v kontextu k nim, a srovnání se SW (čímž je myšleno srovnání s prequely), překvapuje?
Těžiště původního ST bylo vždycky v dialozích a ve striktně logických příbězích s často hlubší a morálně ambivalentní zápletkou, SW jsou vedle toho kinetická šestáková zábava s čistými méně rozměrnými charaktery. A Abramsův Trek je přesně to druhé, a s tím že na logiku příběhu kašle ještě víc než Lucas (v tomhle filmu jen máloco dává smysl), a snad ještě víc to strhává do záměrné komedie.

No a pak je tu samozřejmě otázka kánonu a desítky let stavěného světa s komplexní historií - a s tím si Abrams hraje čistě jak se mu zlíbí a co se mu nehodí tak ignoruje nebo přepíše. Což spoustu Trekkies sere úplně nejvíc, já k tomuhle přístupu dokážu být smířlivý pokud vede k dobrému příběhu a ten svět posune zajímavýmm směrem... což se povedlo v Last Jedi ale ne tady.
915951
Jestli jsi Star Trekové filmy a seriály viděl, tak co tě na tom odsouzení v kontextu k nim, a srovnání se SW (čímž je myšleno srovnání s prequely), překvapuje? Těžiště původního ST bylo vždycky v dialozích a ve striktně logických příbězích s často hlubší a morálně ambivalentní zápletkou, SW jsou vedle toho kinetická šestáková zábava s čistými méně rozměrnými charaktery. A Abramsův Trek je přesně to druhé, a s tím že na logiku příběhu kašle ještě víc než Lucas (v tomhle filmu jen máloco dává smysl), a snad ještě víc to strhává do záměrné komedie. No a pak je tu samozřejmě otázka kánonu a desítky let stavěného světa s komplexní historií - a s tím si Abrams hraje čistě jak se mu zlíbí a co se mu nehodí tak ignoruje nebo přepíše. Což spoustu Trekkies sere úplně nejvíc, já k tomuhle přístupu dokážu být smířlivý pokud vede k dobrému příběhu a ten svět posune zajímavýmm směrem... což se povedlo v Last Jedi ale ne tady.
915937
0 -2
reagují: Will
reagovat
reaguje na: Will
Ano, původní Star Trek byl akcí nabitá adrenalinová jízda, máš pravdu.
915950
Ano, původní Star Trek byl akcí nabitá adrenalinová jízda, máš pravdu.
915944
1 0
reagovat
reaguje na: HellFire
V seriáli sa doletelo väčšinou k nejakej planéte, tam sa udial dej a šlo sa ďalej. Tento film nijak nevybočuje z tradičnej palety seriálového Treku, akurát je tu samozrejme viac elementov pokope.
915944
V seriáli sa doletelo väčšinou k nejakej planéte, tam sa udial dej a šlo sa ďalej. Tento film nijak nevybočuje z tradičnej palety seriálového Treku, akurát je tu samozrejme viac elementov pokope.
915940
1 0
reagují: HellFire
reagovat
Nejsem vůbec fanoušek Star Treku a možná právě proto Abramsovu verzi zbožňuju a mohl bych se na film dívat pořád, aniž by mě omrzel. Úplně chápu, že v kinech neuspěl, protože je to přesný opak seriálu.
915940
Nejsem vůbec fanoušek Star Treku a možná právě proto Abramsovu verzi zbožňuju a mohl bych se na film dívat pořád, aniž by mě omrzel. Úplně chápu, že v kinech neuspěl, protože je to přesný opak seriálu.
1 0
reagují: Will
reagovat
reaguje na: Polux
V čom toto nieje parádny Star Trek? Seriózna otázka na,ktorú som za tie roky nepočul odpoveď. Iba neurčité frflanie že toto je Star Wars. Pričom ironicky v čase vzniku tohto filmu boli SW niekde úplne inde. Keď to porovnám priamo s filmami tak si to minimálne polovicu s prehľadom natre na chleba.

Súčastný Trek generuje veci ako Discovery a Picard takže nemám ziadne ilúzie o to čo by dnes prešlo schvaľovacím procesom. Nakoniec aj samotné pokračovania tohto filmu šli IMO strmo dolu kvalitou a tu ich máme. Reboot urobil presne to čo urobiť mal a našťastie sa našlo aj pár príčetných ľudí aby sme po oživení záujmu dostali aspoň SNW a Lower Decks (speaking of fan service).
915937
V čom toto nieje parádny Star Trek? Seriózna otázka na,ktorú som za tie roky nepočul odpoveď. Iba neurčité frflanie že toto je Star Wars. Pričom ironicky v čase vzniku tohto filmu boli SW niekde úplne inde. Keď to porovnám priamo s filmami tak si to minimálne polovicu s prehľadom natre na chleba. Súčastný Trek generuje veci ako Discovery a Picard takže nemám ziadne ilúzie o to čo by dnes prešlo schvaľovacím procesom. Nakoniec aj samotné pokračovania tohto filmu šli IMO strmo dolu kvalitou a tu ich máme. Reboot urobil presne to čo urobiť mal a našťastie sa našlo aj pár príčetných ľudí aby sme po oživení záujmu dostali aspoň SNW a Lower Decks (speaking of fan service).
915917
2 0
reagují: Polux, Epochva, HAL
reagovat
Co se povedlo absolutně, jsou postavy. Perfektní obsazení, ale hlavně autoři skvěle chápali, jakou přesně má která postava v kolektivu úlohu a co dělá celou posádku tak oblíbenou. Bohužel děj je děravý jak cedník a na nějakou konzistenci nebo nedejbože konzistenci se StarTrekem se kašle tak intenzivně, že to vypadá spíš jako opovrhování zdrojovým materiálem. Co mě ovšem štvalo nejvíc, byla snaha autorů všude cpát nějaký trubky. Design Enterprise si změnit nedovolili, ale jinak všechno, co má vypadat futuristicky, tam vypadá jako hromada trubek. Po nějakém třetím shlédnutí už to bylo naprosto nesnesitelné.
915931
Co se povedlo absolutně, jsou postavy. Perfektní obsazení, ale hlavně autoři skvěle chápali, jakou přesně má která postava v kolektivu úlohu a co dělá celou posádku tak oblíbenou. Bohužel děj je děravý jak cedník a na nějakou konzistenci nebo nedejbože konzistenci se StarTrekem se kašle tak intenzivně, že to vypadá spíš jako opovrhování zdrojovým materiálem. Co mě ovšem štvalo nejvíc, byla snaha autorů všude cpát nějaký trubky. Design Enterprise si změnit nedovolili, ale jinak všechno, co má vypadat futuristicky, tam vypadá jako hromada trubek. Po nějakém třetím shlédnutí už to bylo naprosto nesnesitelné.
3 0
reagovat
reaguje na: Chermy
Jako ST to neobstojí, protože na kánon ST to úplně kašle a omlouvá to "alternativní realitou", aneb jednoduchá berlička pro Abramse, jak si to udělat kompletně po svém a nestarat se o lore. Škoda, že u SW tak progresivní nebyl (právě naopak), to by při premiéře TFA jistě byla stejná (ne-li větší) legrace, jaká se odehrála po premiéře TLJ od Johnsona.

Jak jsem psal, Strange New Worlds je vedle Abramse (po stránce feelingu ST) někde úplně jinde a přitom zachovává Abramsem nastolený moderní look a podobnou filmařskou dynamiku. Takže to jde, když se jen trochu chce.  

Netvrdím, že to tak mají s filmem všichni fanoušci (je v něm i pár výborných trekovských momentů), ale mezi die hard komunitou podobný rage na Abramsův film fakt není ojedinělý názor a spousta z nich reboot odsoudila jako celek (na rozdíl ode mě). Já uznávám, že jako sci-fi blockbuster je film bomba. O to víc mě irituje, že stačilo málo a byl by to i parádní ST (jako SNW).

ST byl v té době na pokraji klinické smrti, takže hlavouni v Paramountu angažováním Abramse s jeho pitchem "všechno staré pryč, uděláme to ponovu (a btw to bude vypadat jako SW)" neměli co ztratit. Nedovedu si představit, že by něco podobného schválili v dnešní době, kdy fan service generuje miliardové tržby (TFA, Endgame, No Way Home, Maverick, D&W, atd.) nebo alespoň extra pozitivní přijetí ze strany publika (Ready Player One, Cobra Kai, SNW, Romulus, atd.)
915917
Jako ST to neobstojí, protože na kánon ST to úplně kašle a omlouvá to "alternativní realitou", aneb jednoduchá berlička pro Abramse, jak si to udělat kompletně po svém a nestarat se o lore. Škoda, že u SW tak progresivní nebyl (právě naopak), to by při premiéře TFA jistě byla stejná (ne-li větší) legrace, jaká se odehrála po premiéře TLJ od Johnsona. Jak jsem psal, Strange New Worlds je vedle Abramse (po stránce feelingu ST) někde úplně jinde a přitom zachovává Abramsem nastolený moderní look a podobnou filmařskou dynamiku. Takže to jde, když se jen trochu chce.   Netvrdím, že to tak mají s filmem všichni fanoušci (je v něm i pár výborných trekovských momentů), ale mezi die hard komunitou podobný rage na Abramsův film fakt není ojedinělý názor a spousta z nich reboot odsoudila jako celek (na rozdíl ode mě). Já uznávám, že jako sci-fi blockbuster je film bomba. O to víc mě irituje, že stačilo málo a byl by to i parádní ST (jako SNW). ST byl v té době na pokraji klinické smrti, takže hlavouni v Paramountu angažováním Abramse s jeho pitchem "všechno staré pryč, uděláme to ponovu (a btw to bude vypadat jako SW)" neměli co ztratit. Nedovedu si představit, že by něco podobného schválili v dnešní době, kdy fan service generuje miliardové tržby (TFA, Endgame, No Way Home, Maverick, D&W, atd.) nebo alespoň extra pozitivní přijetí ze strany publika (Ready Player One, Cobra Kai, SNW, Romulus, atd.)
915866
3 -2
reagují: Will
reagovat
Film je to boží! ... stejně tak další dvě pokračování.:D Prostě miluju celou trilogii!:+ Doufám, že ta čtyřka dorazí!!!!8)
915915
Film je to boží! ... stejně tak další dvě pokračování.*:D* Prostě miluju celou trilogii!*:+* Doufám, že ta čtyřka dorazí!!!!*8)*
0 0
reagovat
Jeden z mála filmů po roce 2000, na který se dá dívat znovu a znovu, za mě klenot (ST mě nikdy nebral jako tak), na který se podívám rád kdykoli znovu a znovu, něco jako TDK.
915909
Jeden z mála filmů po roce 2000, na který se dá dívat znovu a znovu, za mě klenot (ST mě nikdy nebral jako tak), na který se podívám rád kdykoli znovu a znovu, něco jako TDK.
1 0
reagovat
Článok veľmi potešil. Za mňa sa zo Star Treku stala záležitosť, ktorú si každý rok vpálim niekoľkokrát. Ten výraz "znovukoukatelnost" vystihuje najlepšie celú trilógiu. Akurát k trojke som si musel hľadať cestu trochu dlhšie, no teraz na ňu nedám dopustiť. Ja by som ale na prvé miesto prečo je to celé také skvelé vybral hereckú zostavu. Tie postavy sú napísané a zahrané výborne, s chuťou a sú nesmierne sympatické. Záber v trojke, keď  sa im podarí v tej archaickej lodi odletieť z planéty a v jednom strihu sa na seba pozrú hlavné postavy je geniálny. Kebyže som to nepozeral asi 3 týždne dozadu, dal by som si to večer znova :D
915903
Článok veľmi potešil. Za mňa sa zo Star Treku stala záležitosť, ktorú si každý rok vpálim niekoľkokrát. Ten výraz "znovukoukatelnost" vystihuje najlepšie celú trilógiu. Akurát k trojke som si musel hľadať cestu trochu dlhšie, no teraz na ňu nedám dopustiť. Ja by som ale na prvé miesto prečo je to celé také skvelé vybral hereckú zostavu. Tie postavy sú napísané a zahrané výborne, s chuťou a sú nesmierne sympatické. Záber v trojke, keď  sa im podarí v tej archaickej lodi odletieť z planéty a v jednom strihu sa na seba pozrú hlavné postavy je geniálny. Kebyže som to nepozeral asi 3 týždne dozadu, dal by som si to večer znova *:D*
1 0
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se