Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Jak se povedl druhý Joker?


ikona
krauset
DCjoaquin phoenixjokerkomikslady gaga
Pokračování miliardového Jokera s Joaquinem Phoenixem se včera dočkalo premiéry na festivalu v Benátkách. Co o něm míní kritici?  

Joker s podtitulem Folie à Deux, což znamená sdílený přelud či stav blouznění ve dvou, nás zavádí do léčebny Arkham, kde byl Arthur Fleck lomeno Joker hospitalizován po událostech minulého filmu. Zde potkává Harley Quinn s tváří Lady Gaga a spolu najdou soucítění i lásku. Stane se osudová láska jednomu z nich osudnou? 

 

Todd Phillips se z komiksového sociálního dramatu přesunul ke komiksovému muzikálu, což se trailery snažily dlouho tajit. A přestože si Joker vysloužil desetiminutový potlesk v Benátkách (a kdo ne?), kritici o něm nepíší zrovna smířlivě. Za sympatické můžeme nicméně považovat, že studio netrvalo na embargu a nechalo kritiky volně soudit. 

Reakce jsou tedy rozporuplné. Joker momentálně hlásí 60 % pozitivních recenzí na Rotten Tomatoes po započítání více než čtyř desítek recenzí (s průměrným hodnocením 54 % na Metacritic). První Joker nicméně také nebyl přijat bez výhrad a jeho 69 % pozitivních recenzí nijak neovlivnilo nominaci na Oscara za nejlepší film (v silné konkurenci Parazita a Tenkrát v Hollywoodu) ani udělení sošky Phoenixovi. 

Jokerovo pokračování je podle recenzí „nevyrovnané“ (David Rooney píšící pro The Hollywood Reporter). Ten ovšem chválí výkon Lady Gaga i muzikálová čísla, s čímž souhlasí John Nugent z Empire. David Ehrlich z IndieWire například napsal, že se film „zdá být špatný záměrně“, přirovnal jej k „filmovému trollu“ a vyčítá mu nedostatečné využití Lady Gaga. To je ostatně výtka, která zaznívá v kritikách opakovaně (Peter Bradshaw z The Guardian).

Skloňuje se také slovo „nudný“ (Jo-Ann Titmarsh, Evening Standard). Allison Willmore (Vulture) například poznamenává, že jedním z problémů filmu je to, že Arthur „prostě není až tak zajímavý, navzdory snahám Phoenixe“. Podle Pavla Sladkého je Joker „muzikál bez choreografie, soudní a vězeňské drama bez napětí a psychologické drama bez hloubky“. 

V Česku bude mít Joker: Folie à Deux premiéru 3. října. Odrazují vás první reakce, nebo filmu na základě silných trailerů a dojmů z jedničky stále věříte? Podělte se v diskusi. 

Zdroj: Hollywood Reporter, Metacritic, Rotten Tomatoes

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace