Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Deadpool, Vetřelec i Mimoni dál válí, nezastavil je ani prezident


ikona
Cival
afraidalienalien: romulusblake livelyblink twicechanning tatumdeadpooldeadpool & wolverinedennis quaiddisneyhugh jackmaninside outmarvelnámi to nekončípixarreaganryan reynoldsthe crowtržbyv hlavě 2vetřelecvetřelec: romuluszoe kravitz
Kinaři si stále užívají nečekaného optimismu. Prosadí se vedle blockbusterových hitů i menší filmy? 

V časech, kdy kina celého světa ještě nepostihovaly brutální propady návštěvnosti, býval poslední srpnový víkend a začátek září tím nejsmutnějším obdobím kasovního roku. Covid, vpád streamovacích platforem a změny diváckých návyků i situace na trhu ale těmito standardy poněkud zamávaly a spokojíme se i s menšími balíky – takže když na prvním místě vidíme třetího Deadpoola s dalšími patnácti miliony, nevyznívá to najednou vůbec marně.

Ano, nové tituly neměly šanci. Prim tak o americkém víkendu hrály letní hity, jež se posunuly na nové milníky. Nejvýrazněji pochopitelně Deadpool s Wolverinem, kteří dohmátli na kótu 600 milionů z Ameriky – povést se jim to mohlo díky dalšímu nizoučkému propadu (jen o 17 %!), což je několikátá parádní vizitka pro tuhle totální komiksovou trefu.

 

Deadpool famózním způsobem vrátil Disneyho i Marvel na vrchol potravního řetězce a to konkrétně díky utržené miliardě a 262 milionům z celého světa. Jiné roky by to mohlo stačit i na celkový triumf ve výročních tabulkách, ostatně Deadpool s Wolviem budou atakovat až 1,4 miliardy. Disney se ale furt může kochat pohledem na V hlavě 2, které se stále úpěnlivě drží na chvostu top desítky… a je ještě o level výš!

 

Fenomenální pixarovka se tlačí už na globální 1,7 miliardy – na tuhle metu už chybí jen 33 mega. V hlavě 2 se teď čerstvě prokousalo na deváté místo historických tabulek (bez započtení inflace) a díky tomu, že přeskočilo novou verzi Lvího krále, definitivně vládne všem animákům a pohádkám kasovní historie. Jurský svět na osmičce pak padne během týdne – a to bude pro megaúspěšnou pixarovku krásná definitivní konečná.

Já mimochodem celou dobu věřím, že se na tu miliardu zvládne došourat i čtyřka Já, padouch. Z amerických čtyřmilionových výnosů se to nemusí zdát zrovna pravděpodobné, ale oblíbený animák taky prakticky neklesá a zbytek světa ho i díky letním kinům a projekcím pro ratolesti dál vydatně dopuje. Díky tomu mohla padnout meta 900 milionů a mimoni se pošoupli na 915 mega globálně. Bude to ještě boj, ale Universal rozhodně ještě má naději.

 

Od hitů pro celou rodinu ale můžeme povyskočit zpátky na stříbrnou a bronzovou příčku, kde mají oba úspěšné tituly v kapse shodně 285 milionů celosvětově: Větší šok je to pořád od romance Námi to končí s Blake Lively, která kdyby utržila pětinu téhle sumy, nikdo by se extra nedivil ani nelamentoval. Ale famílie Deadpoola Ryana Reynoldse holt zažívá krásné léto a připisuje si i tenhle romantický triumf.

Alien: Romulus pak famózním způsobem sytí Čína. Oslizlý eRkový průjezd vetřelčím světem, který je paradoxně další disneyovskou trefou léta, si ale vede dobře všude možně a kila se dočká i v Americe. A to taky nebyla samozřejmost. Je fajn vidět, že Predátor s Vetřelcem se při návratu ujali. Tak teď… ehm, ten další pokus o AVP?

 

Ze zajetých titulů v desítce najdete ještě další nábožné drama The Forge a Tiché znamení s Channingem Tatumem od jeho lásky Zoë Kravitz, které komerčně nijak zásadně nezaujalo.

Tučné tržby ale má ještě sequel Twisters - jeho 358 milionů je o to cennějších, že byly vytěženy zejména z Ameriky (už tu přisvištěla čtvrtmiliarda). Mohutný rozpočet ale přeci jen nechává nad případným pokračováním poletovat samé otazníky.

Kasovní žebříček je tedy našlapán blockbustery s pořádně napěchovanými konty a Hollywood sám musí zírat, jak se po jarní mizérii a lehkých nadějích z kraje léta povedlo kina fantastickým způsobem nakopnout. A nahnat diváky do multiplexů v davech, o nichž asi nikdo ani nesnil.

Je samozřejmě otázkou, co bude dál, protože řadové novinky to pořád nebudou mít snadné. Ale nejde jen čekat na dvojky Beetlejuice, Jokera a Odvážné Vaiany. Tenhle víkend to zkusilo životopisné drama Reagan (s další velkou letošní rolí pro Dennise Quaida), po drtivých recenzích a průměrných diváckých ohlasech z toho ale byl start jen za sedm milionů. Žádný šlágr.

 

Ještě hůř bohužel dopadl hororový thriller Afraid dávného prcičkáře Chrise Weitze. Ten totiž z tří tisícovek kin neutržil ani čtyři miliony a navíc ho rozsekaly mizerné recenze i reakce běžného publika. Hrozba moderní technologií úplně nezabrala. Třeba Karla Janáka, režiséra Důvěrného nepřítele, by to ale asi úplně nepřekvapilo.

 

Kompletní žebříček tržeb tady.

Za týden zkusí klesající výnosy zaplašit thriller The Front Room od A24, velké dolarové nakopnutí ale přinese úplně jiný flák - dvojka Beetlejuice!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace