Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hororový Vetřelec po letech znovu vábí do kin davy. Dočkáme se dalších pokračování?


ikona
TedGeorge
alienalien: romulusblake livelydeadpooldeadpool & wolverinedisneyhugh jackmaninside outkoralínamarvelnámi to nekončípixarryan reynoldstržbyv hlavě 2vetřelecvetřelec: romuluswolverine
Režisér Fede Alvarez dává s úspěšným Romulem zapomenout na rozpačitého Scottova Covenanta.  

Když jsme si před dvěma lety snad úplně všichni doma pustili Predátora: Kořist, nejenom v hollywoodských kuloárech a na MovieZone se okamžitě začalo spekulovat, že tohle Disney možná trochu prokaučoval. Premiéra na Hulu (respektive ve většině světa na Disney+ pod dospěláckou kolonkou Star) znamenala, že vylidněná kina úplně zbytečně utřela.

Můžeme jenom odhadovat, kolik by povedená žánrovka s reportovanou cenovkou 65 milionů dolarů tenkrát v multiplexech utržila. Podle mě dost, protože v srpnu 2022 bylo v kinech sucho a sympatická Komančka Amber Midthunder pod vedením šikovného Dana Trachtenberga se vesměs líbila. Současných 74 % na ČSFD a 7,1 na IMDb hovoří za vše.

Další vděčný foxovský pohrobek Vetřelec: Romulus měl původně ve hvězdách napsaný stejný osud jako Predátor. Tedy srpnovou premiéru na Hulu/Disney+. To by sice znamenalo, že novinku Fede Alvareze uvidí v době premiéry o prázdninách zase úplně všichni (ano, i ti, kteří si žádný z disneyovských streamů nepředplácejí), ale v ústředí studia naštěstí pro jednou zvítězil zdravý rozum.

Místo nejistého lákání nových předplatitelů bylo ještě před začátkem natáčení v Maďarsku na začátku minulého roku rozhodnuto, že legendární emzáci zamíří exkluzivně do kin. Právě končící víkend ukázal, že se jednalo o správné rozhodnutí. V Americe padlo za první tři dny 41,5 milionů dolarů, což je úspěch. Jasně, o kasovní jackpot se nejedná, ale kilo v Americe nakonec bez problémů padne. Poslední týdny jste při svých toulkách internetem sice mohli natrefit i na 60milionové tipy, ale více než čtyři startovní pětky pro návrat kultovního Vetřelce jsou fajn.

Optimista jsem nejenom kvůli tržbám z USA, ale i díky číslům ze zbytku světa. Především s pomocí odhadovaných 26 milionů z nevypočitatelné Číny padlo mimo Ameriku dalších 67 míčů a globální součet je tím pádem vystavený na respektuhodných 108 milionů. Premiéra sice o víkendu proběhla fakticky všude najednou (Japonsko budiž klasickou otálející výjimkou), ale i tak je radno očekávat konec tržební pouti za čtvrt miliardou. Kdo ví, jestli nakonec nepadnou i ta tři kila.

Přijde vám, že jsem ve svých odhadech pořád příliš rezervovaný a kina právě plundrující Romulus půjde ještě výš? Ne tak zhurta. Kritici sice dávají na Rotten Tomatoes palce nahoru s průměrným hodnocením 6,5 a pro horor je první divácké CinemaScore hodnocení B+ také dobrou zprávou, nicméně pořád mluvíme o žánrovce, na kterou se největší fandové franšízy nejspíše nahrnuli již první víkend.

Dost bych se divil, kdybychom v následujících týdnech sledovali nějaký kasovní držák. Spíše očekávám vyšší poklesy z ranku 60 a více procent. Ridleyho Vetřelci po roce 2010 ostatně také v amerických kinech pokaždé padali rychlostí blesku.

Především tedy to poslední rozpačité rendezvous s xenomorfem, které pod dozorem Scotta proběhlo multiplexy v roce 2017. Po otvíráku 36,5 mega následoval v USA krutý padák o šílených 71 %. První víkend se nakonec tak tak povedlo zdvojnásobit, takže 74 mega z pořád ještě nejdůležitější Ameriky a 240 z celého světa ani zdaleka nestačilo na profit už z kin. Rozpočet Covenanta byl navíc podle všeho 111 milionů dolarů, nikoliv původně uváděných 90.

Co víc, (ne)kvality Vetřelce: Covenanta, jenž po jakž takž úspěšném Prometheovi už definitivně dostal milovanou sérii do slepé uličky, znamenaly, že franšíza se na dlouhých sedm let ocitla v tzv. limbu. Sice se od té doby objevovaly zprávy, že třeba Neil Blomkamp pracuje na Alienovi, v němž by se měla vrátit Ripleyová alias Sigourney Weaver, ale nic z toho nakonec nebylo.

Ne, ani Romulusvycházející hvězdičkou Cailee Spaeny není tím vysněným Vetřelcem, ze kterého by skákali úplně všichni nadšením do výšky. Na kvalitách se ostatně neshodneme ani v redakci, přičemž brblající Hlad a překvapivě spokojený Rimsy si v nadcházejícím MovieZone Live jistě budou mít co říct. Fanservice a přece jenom přímočařejší žánrovka se však bezesporu ukázala jako správný recept na úspěch.

Fede Alvarez je naštěstí schopný realizátor a šikovný producent. V již zmiňovaném (a navzdory bobtnající inflaci pořád levném) Maďarsku prý nechal pouhé čtyři pětky a celkový rozpočet jeho Vetřelce se zastavil na rozumných 80 milionech. Byť musíme připočítat obligátní desítky milionů na nutné disneyovské marketingové pošoupnutí, pořád je navýsost jasné, že se film zaplatí už z kin. Trojnásobek rozpočtu z kas multiplexů většinou stačí.

Hodně bych se tedy divil, kdyby spokojený Disney stejně jako v případě Predátora (do kin podle všeho nejprve půjde sci-fi sólovka Badlands s Elle Fanning a pak možná i indiánský sequel jako takový s Amber) neodmávnul další instanci/instance Vetřelce. Když se daří, tak se daří a rodinné foxovské stříbro je třeba vytěžit. Jenom bych se přimlouval, aby už nikdy nikoho proboha nenapadlo míchat Vetřelce s Predátorem. Dvakrát bohatě stačilo.

Jenom Vetřelcem však není správný kinožrout živý. Nabídka v multiplexech je na povětšinou slabší srpen překvapivě pestrá. Svoji vlastní kasovní show jede už skoro měsíc především Deadpool & Wolverine na stříbrné pozici.

Dalších 29 mega pro divácky suverénně nejoblíbenější film Shawna Levyho (ČSFD hlásí 84 %!) znamená, že eRková komiksárna má v Americe na kontě už 545 mega a v součtu se zbytkem světa jsme na 1 miliardě a 142 milionech k tomu. Konečná bude daleko za hranicí 1,3 miliardy, což je pro Reynoldse, Jackmana a především Feigeho pohádka.

V dolarech se topí i manželka Ryana, tedy Blake Lively na trojce. Gossip Girl se sice podle zákulisních informací během natáčení nepohodla s režisérem a hereckým kolegou Justinem Baldonim a internetem se navíc šíří video, kde se Blake před lety nechovala úplně hezky k jedné evropské novinářce, ale to je při pohledu na vysoké tržby Námi to končí pěna dní.

Drama/romantika podle velmi populární knihy má totiž na kontě už 98 mega z USA a dalších 82 ze zbytku světa. Wow. S rozpočtem pouhých 25 se nám tu pomalu klube megahit, který se pravděpodobně nezastaví ani na té čtvrt miliardě. Blake teď jistě bude mít v Hollywoodu dveře doširoka otevřené. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se snažila konkurovat úspěšné producentce Reese Witherspoon a nově se účastnila aukce na filmová práva u každého druhého populárního románu, zaslíbeného Hollywoodem pořád trochu podceňovaným ženám.

Co brambora? V Americe nadále berou dech Twisters. Akčňák s tornády, který to vyhrál především velmi povedeným castingem (sympaťáci Glen Powell a Daisy Edgar-Jones film táhnou i ve slabších chvílích), je v USA prvotřídní trvalka. Jinak by biják po 80milionovém otvíráku a dalším nízkém propadu nepřepočítával již fantastických 238 mega!

Čtvrt miliardy v Americe nakonec padne, jako že se TedGeorge jmenuju. No a kdyby i ve zbytku světa někdo chodil do multiplexů (pořád tam ještě nepadlo ani kilo), tak se klidně mohlo uvažovat o sequelu. Takhle bude globální konečná Twisters "pouze" 350 mega, což navzdory nepopiratelnému úspěchu v zámoří vzhledem k vysokému rozpočtu prostě nestačí. Škoda.

Dostáváme se k pětce a já si teď musel promnout oči, jestli vidím správně. Animák Koralína a svět za tejnými dveřmi se přesně 15 let po premiéře vrátil do amerických multiplexů a vyzbrojen třetím rozměrem parádně zaskóroval. Více než 11 mega z 1 500 kin za prodloužený víkend je bez jakéhokoliv přehánění pecka.

Kam se hrabou letošní návraty Pánů prstenůSpider-ManůStar Wars a dalších. Jenom bych na tomto místě pro srovnaní připomenul, že Disney na začátku roku cpal do kin i pixarovky, které se během covidu ukázaly pouze na jeho streamovacím plusku. Animáky LucaDuše a Proměna však všechny propadly a utržily pouhých pár set tisíc. Koralínu k mému překvapení očividně lidé i po letech milují, jinak by nemířily do zámořských sálů davy. Frčíme dál.

Šestý plac okupují Mimoni a Gru. Já, padouch 4 v kinech takřka nezpomaluje a pořád živí malou naději na překonání miliardy. V USA jsme na 340 milionech, globálně potom dokonce na 847. Trpělivý rodičovský doprovod nejmenší cílovky sice podle mě z úspěchu žvatlajících žluťásků a mluvidel Steva Carella zrovna velkou radost nemá, ale nedá se nic dělat. Jejich ratolesti je i v následujících letech potáhnou do multiplexů na další a další díly nekonečné franšízy.

Co sedmička? Josh HartnettPasti už se s kiny pomalu loučí. byť jsou to pouhé tři týdny, co se v nich poprvé objevil. Aktuálních 35 milionů z USA a dalších 27 ze zbytku světa je zklamáním, které bude samozřejmě nejvíce mrzet paběrkující Warnery. Zatímco Disney, Universal a Sony si lebedí při pohledu na překvapivé hity, moje kdysi milované studio přepočítává další a další ztráty, které jim přináší nedomyšlená spolupráce s Georgem MilleremKevinem Costnerem a konečně i tím M. Night Shyamalanem.

Zbylou trojici si už prolustrujeme jenom v rychlosti, ať vám při čtení nevystydne kafe. Megahitová pixarovka V hlavě 2 na osmém place vládne a bere dech. Zase. Kdo ví, kdy v kolonce globálních tržeb znovu uvidíme součet 1 625 milionů. Ne, Deadpool s Wolverinem tak vysoko vážně nedosáhnou.

Borderlands na devítce chřadne a na čelech neúspěšných producentů živořících na potápějící se lodi jménem Lionsgate se objevují další vrásky. Necelých 14 mega z USA a ještě méně ze zbytku světa je kapitální průser, i když studio zase předprodalo práva na uvedení do každé p*dele. Mluvím teď samozřejmě o Rusku, kde se premiéra odehrála minulý týden. Tady máte důkaz, pokud nevěříte občas nepřesnému IMDb rozpisu světových premiér.

Studio Lionsgate tedy se zločinným režimem navzdory nejenom mým námitkám i nadále obchoduje. Jako poslední „velký“ hráč v Hollywoodu. Ostudy. Režisér, producent a občasný herec Eli Roth každopádně už nikdy nedostane k ruce oscarovou Cate Blanchett a více než 100milionový budget, na to vemte kyanid.

No a konečně desítka, kde si pro americkou dolarovou přilepšenou došel další indický export. Stree 2 se nevím proč dočkal premiéry v 666 kinech a byla z toho dvě mega. To vzhledem k počtu kin ještě jde a jako vždy – klikněte na všeříkající trailer a v duchu si řekněte, jestli byste na podobný film zašli do kina i u nás.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde.

Příští víkend přijdou znovu na buben zoufalci z LionsgateVrána s Billem Skarsgardem už v mizerném traileru naštvala především fanoušky devadesátkové (a tragickou smrtí Brandona Lee poznamené) fantasy Alexe Proyase. Zbytek výše odkazovanou upoutávku viděl a hned poté zapomněl.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace