Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Režisérská verze Rebel Moon: Part 1


ikona
krauset
očistecrebel moonsofia boutellazack Snyder
Netflix sice vydal režisérskou verzi obou dílů Rebel Moon najednou, ale to se nedalo.  

V životě filmového kritika je běžné, že musí z profesních důvodů koukat na něco, co by raději neviděl. Co už ale tak běžné není, je situace, kdy musí o několik měsíců později tentýž špatný film zhlédnout znovu, jen s přidanou hodinovou stopáží a ratingem R. Jen proto, že si pan režisér Zack Snyder usmyslel, že první díl jeho „mýtotvorné" sci-fi potřebuje stejný prostor jako Lawrence z Arábie. A my se znovu srdnatě podívali. Na otázku, co jí přivedlo k tomu, že skončila s železnou koulí na noze, odpoví jedna z postav: „Dlouhá cesta plná omylů." Tak se teď jistě musí cítit Mr. Hlad, který o prvním Rebel Moon píše už podruhé. Jeho nevybíravou recenzi původní verze si můžete připomenout zde.  

 

Jak to vidí Cival:  

V tom jiném živote, mimo čas, dokáže Zack Snyder protáhnout svůj utahaný blábol přes 200 minut. Neucítil jsem vnitřní mír, na rozdíl od jedné z postav, ale naopak úzkost a velký neklid. A taky nutkání najmout dalšího střihače. Nejen že se totiž celé vyprávění ještě víc vleče, ale dokonce jednotlivé záběry mají až narkoleptický temporytmus a zasloužily by si kuchat a kuchat. A zrychlovat a zrychlovat. 

Snyder mě naprosto fascinuje. Fakt si myslí, že když popcornový výplach roztáhnete na víc jak tři hodiny, bude to víc zábavné. A bude to někoho srážet do kolen. A pak nechutné procento stopáže zaplní jen ultranudnými zpomalovačkami a výtvarně přihnusnělými záběry z ateliérů, které mají imitovat vesmírnou epiku. Jestli tohle někomu fakt přijde jako nářez a není Snyderovou milenkou, paní na hlídání, nebo synovcem, nechtěl bych si s ním nikdy v životě povídat o krásách kinematografie. 

Jak to vidí Mr. Hlad:

Není to lepší a nějak mi ani moc nepřipadalo, že by to bylo horší. Ale hlavně kvůli tomu, že si z jedničky Rebel Moon nepamatuju prakticky nic. Snyder opět zpomaluje a míchá všechno, co kdy viděl ve sci-fi žánru, a pořád to působí spíš jako slepenec fantazií nadšeného fanboye než komplexní film zkušeného režiséra. Slepenec, který spíš než postavami, dějem nebo vizuálem zaujme absurdními scénami, za mě vede monolog robota, jenž ve zpomaleném záběru strhává plášť ze strašáka do zelí a hrdinně se do něj obléká. Ale celkově to je prostě more of the same a vzhledem k tomu, jak blbé to bylo minule, nevidím tu žádné zlepšení. 

Nové materiály jsou buď tak pitomé, že chápu, proč se nedostaly do původního sestřihu (zpívající bubáci, kteří kradou mrtvým zuby a staví si z nich puzzle), nebo jde o další hromadu naprosto zbytečných flashbacků. Jo, teče tu víc krve, vybuchne víc hlav a s fuckováním se nešetří, ale Rebel Moon pořád vypadá jako fantazie dvanáctiletého kluka, který nedával pozor ve škole, když učitelka vykládala o členovcích, a kreslil si pod lavicí do sešitu divné potvory. A nikdo mu nikdy neřekl dost rázně, že podle těch malůvek fakt nemusí točit film. Nebo v tomhle případě čtyři.  

Jak to vidí krauset:

Je nový sestřih Rebel Moon lepší než ten původní? Možná nepatrně. Ale za jakou cenu, za jakou strašnou cenu! Co se tedy změnilo? Místo úvodního převyprávění plného vysvětlivek se dočkáme řádného prologu, během něhož události dokonce vidíme. Jen ten zabere přibližně 25 minut, tedy téměř polovinu nového materiálu. Dostane se též většího zázemí postavám a dozvíme se ještě více o jejich minulosti. Spolu s prodlouženým koncem je pak k vidění i bizarní sexuální scéna, v níž figuruje hlavní záporák a spousta chapadel a za kterou by se nestyděl ani Deep z The Boys.

Nic v novém sestřihu však neadresuje skutečné problémy Rebel Moon, které se rozprostírají od zápletky samotné přes tempo po režijní a scenáristická řešení jednotlivých scén. Úvodní setba za svitu planety podobné Saturnu je stále tím nejlepším, co je tu k vidění.  Bohužel, Snyder neseje nic, do by dokázal později sklidit a vypravěčsky zužitkovat.

Ona sebedůležitost a serióznost plná patosu a zpomalovaček (kterou bych za jiných okolností v moři pomrkávajících ironických komiksovek uvítal) je o to komičtější, že Snyder nenabízí téměř nic skutečně původního.Všechno je zde odvozené, už dávno viděné, okopčené. Vezměte si scénu s gryfem: jelikož hrdina zřejmě viděl Haryho Pottera, tak ví, že se gryfovi musíte nejdřív uklonit. A jelikož viděl Avatara, ví, jak ho zkrotit. Původní verze nesla podtitul Zrozená z ohně, ale Rebel Moon je zrozen z nápadů jiných a lepších tvůrců. 

Navíc je tato Snyderova sebestylizace do pozice utlačovaného umělce, který si musí pravé verze svého díla vybojovat a vyčekat, nesmírně protivná a já proti tomuhle výtvoru rebeluji celou svou bytostí.  

Jak to vidí Jokolo:   

Nepolíben původní verzí jsem se mohl těšit na to, že mě nebudou tak rmoutit zpomalovačky či rádoby jímavé záběry o ničem. Jenže ono ne. Autorova obrovsky přebujelá potřeba hrát si na umění a tvořit památné scény je patrná z každého záběru. Je mi sympatická snaha vystavět mytologii okolo klasického příběhu bez nějakých větších příkras, ale i scénář působí jako fanfikce nadšenců na prvním stupni základky. Dramaturgický dohled tu bolestně absentuje a Snyder se naprosto urval z řetězu.

Film je sice bohatý na litry krevních tekutin, nadávky a koity a například některé akční scény díky tomu asi nevypadají až tak otřesně. Střihače ale nejspíš zapomněli přizvat k produkci, neboť film přetéká absolutně přebytečnými, unylými a nudnými scénami, které neposouvají nic krom Snyderova ega. Předpokládám, že každý autor se boji okamžiku, kdy přestane být relevantní. Jak děsivé ale musí být, když začne být směšný. Snyder tuhle laťku dávno přeskočil. 

O původní verzi Rebel Moon se pochopitelně diskutovalo i v MovieZone Live:

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace