Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: očekávaný Deadpool & Wolverine


ikona
Jokolo
deadpooldeadpool & wolverinehugh jackmanmarvelmcuryan reynoldsshawn levy
Maskovaný hrdina konečně spojil síly s jednou z nejoblíbenějších komiksových postav vůbec. Jak jejich setkání dopadlo? 

Kdysi epický svět, jenž naplňoval kinosály k prasknutí, skomírá. Posledním příspěvkem do bohaté komiksové ságy od Marvelu byla týmovka Marvels, která zklamala po tržební i kvalitativní stránce. Třetí Strážci Galaxie byli fajn, napravit pachuť po zhůvěřilosti, jakou byl Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, se ale příliš nepodařilo. Velká očekávání se proto pojila s filmem, jenž měl v divácích znovu probudit chuť chodit na marvelovky a ukázat, že tenhle svět ještě má co říci. Vzal si proto k ruce prvky, které na diváky v minulosti spolehlivě fungovaly - nahláškovaného Deadpoola, hrátky s multivesmíry, jež dávají příslib mnoha starých postav, a zejména návrat jedné z nejoblíbenějších. Hugh Jackman si jako Wolverine znovu vyzkouši drápy z adamantia a spojí síly s Deadpoolem, aby zachránili svůj svět. Jak se to povedlo?

Jak to vidí KarelR:

Trojka Deadpoola se předem pasovala na spasitele MCU a… vlastně tenhle slib splnila? Ne, nečekejte velkolepou blockbusterovou událost ve stylu Avengers 3 a 4, pořád jde o celkem komorní akčňák se spoustou vtipkování. Mnohem důležitější ale je, že po pěti letech dostáváme komiksárnu, která perfektně ví, pro koho je a co chce nabídnout.

Ryan Reynolds se vrací s trefným fackováním Marvelu, které zvládá vybalancovat smysluplná camea, říznou akci a nekonečný vodopád Deadpoolových průpovídek. S příběhem a padouchy to bohužel (jak je často zvykem) moc zázračné není. Ty nejdůležitější věci ale skvěle šlapou a všichni by měli opouštět kino s pocitem, že tu zase jednou máme fajn marvelovku, která si vytyčila rozumné ambice a zvládla naplnit divácká očekávání.

Jak to vidí Mr. Hlad:

V co jsem doufal, to jsem dostal. Třetí Deadpool jede na prověřené vlně kombinující komické násilí a rychlopalbu Reynoldsova hláškování. Jako vždycky občas mine cíl, ale většinou se umí trefit a pokud se vám ještě nezačal zajídat, budete se u jeho fórů bavit. Kontrast s  Wolverinem funguje na jedničku, Jackman je ve formě a očividně si návrat užil, a Shawn Levy dělá to, co se po něm chce a nic nekazí, což je v jeho případě vlastně pochvala.

Příběhově nejde o nijak objevnou a pro MCU ani zásadní záležitost, spíš velmi příjemné ohlédnutí za minulostí komiksového žánru a studia Fox. Miniroliček starých známých možná není tolik, kolik byste čekali, na druhou stranu všechny tu mají svoje opodstatnění a nikdo tu není jen proto, aby zamával na diváky a připomněl, že existuje a kdysi byl slavný. A celou dobu to perfektně deadpoolovsky šlape. Pokud bych měl něco vyloženě vyčíst, tak snad jen slabší rozjezd a vizuálně ne až tak atraktivní lokace, ale o ty tu jde až v poslední řadě. Ty dvě hodiny mi utekly jako voda, podobně jako předchozí dva díly. Deadpool (respektive Reynolds) ví, v čem je jeho síla a dává divákům to, co od něj očekávají. A dělá to dobře. 

Jak to vidí do_Od:

Deadpool & Wolverine se povedl. On se dokonce velmi povedl. Diváci unavení složitou historií MCU, neustálými snahami o představení nových, pro někoho ne tak sympatických postav, nebo jenom faktem, že se tvůrci snaží měnit zajetý a léty ověřený koncept a "experimentovat", budou u nového filmu skákat radostí. Je to totiž přesně ten návrat ke kořenům, po jakém mnozí volali. Dva oblíbení superhrdinové konečně spolu na velkém plátně, spousta skvěle natočené eRkové akce, nekorektní humor a nejrůznější pomrknutí, aby měl člověk pocit, že všechno, co přišlo předtím, nebylo zbytečné. V tomhle zkrátka film odvádí skvělou práci a vůbec bych se nebál jej označit za jednu z nejzábavnějších přímočarých marvelovek dodnes. 

Na druhou stranu, pokud od filmu přece jen budete chtít víc, jako třeba nosný příběh, přesah, paralely na skutečných svět, nějakou vyšší formu řemesla, prostě ty věci, co povyšují některé jiné komiksové filmy, pak je třeba se připravit na velké zklamání, protože nic takového ve třetím Deadpoolovi není. Emoce? Do nějaké míry fungují. Stejně tak bych řekl, že camea nejsou samoúčelná, protože jim většinou tvůrci dopřejí dost času na to, aby buď vypointovaly nějaký vtip, nebo rovnou posunuly zápletku dál. A vlastně jsem si užil i záporáky, Matthew Macfadyen totiž pokračuje v tom, co hrál v Boji o moc (a funguje to) a Emma Corrin jako Cassandra Nova je jak ten meme s Fassbenderem. Perfection.

Nejvíc si ale cením práce s vztahem hlavních postav, konečně tu je totiž po dlouhé době zase silná bromance, která dává vzpomenout na ty nejlepší chemie z žánru akčních buddy komedií. Díky tomu to do sebe vlastně celé zaklapne i při samotném finále, které tak má celkem grády. Jako celek zkrátka chválím, film plní přesně to, co se po něm chtělo. Asi bych neřekl, že je zase až tak zásadní pro budoucnost Marvelu, jak se o něm tvrdí, rozhodně je to ale důležitý milník minimálně po straně toho, jaké věci na fanoušky zjevně stále fungují, a jaké filmy tím pádem budeme moci očekávat do budoucna. Rozepsal bych se i k tomuhle, ale už tak natahuji. Prostě na to běžte.

Jak to vidí Jokolo:

Fandové nahláškovaného hrdiny pravděpodobně dostanou, co chtějí. Třetí Deadpool totiž dává divákům přesně to, na co lákaly trailery i nápaditá kampaň - laškování dvou oblíbených postav, poměrně povedenou akci i vytříbené hraní si s multivesmíry, které je na míle daleko od toho, co předváděl například druhý Doctor Strange. Cameo roličky tu jsou využity skvěle, mají své místo a pokud vás míjely úniky z placu, čekají vás opravdu povedená překvapení. Reynolds si i napotřetí Deadpoola užívá, je vidět, že mu role pořád sedí, z čehož se mu daří vyždímat mnoho povedených vtipů a stylových scén, z nichž hned ta první s úvodními titulky ve mně zůstává nejvíc. 

 

Když se však odejde od pošťuchování ústředních hrdinů a přechází se k ostatním postavám, záporákům či zápletce, jde opět o plytkou komiksovku, která moc nemá co říct. Expozice je mnohdy příliš krkolomná, svět Prázdna okolo hrdinů moc nezabaví a motivace většiny vedlejších postav absentuje, u těch hlavních pak působí trochu na sílu. Vidět znovu Wolverina je sice fajn, ale většinu času si musíme vystačit jen s tím, že jen nadává a odsekává, aniž by to bylo pro jeho postavu tak důležité, či pro film tak zábavné jako v předchozích filmech. Ve filmu tak výborně funguje hlavně humor, cameo role a práce s některými postavami. Jako zábavný výplach tedy Deadpool bez problému funguje, čekat ale cokoliv víc by byl omyl.

Recenzi čekejte velmi brzy. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (18)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace