Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel Jon Landau, producent Titanicu a Avatara


ikona
krauset
avatarjames cameronjon landautitanic
Jon Landau produkoval tři ze čtyř nejvýdělečnějších filmů všech dob. 

„Neumím hrát, neumím skládat, neumím dělat vizuální efekty. Asi proto jsem producent,“ těmito skromnými slovy přebíral Jon Landau Oscara za snímek Titanic. Dlouholetý spolupracovník Jamese Camerona, který se o něm vyjádřil jako o „skvělém producentu a skvělém člověku“, podlehl minulý týden ve věku 63 let rakovině. 

Landau, syn producentů Elyho a Eddie Landauových, začínal ve studiu 20th Century Fox, kde pod jeho viceprezidentováním vznikly hity jako Poslední Mohykán a Smrtonosná past 2, nejplodnější spolupráci nicméně navázal s Jamesem Cameronem. Jeho producentský dohled provázel nejen jedenáctioscarový Titanic, ale též Avatara a jeho pokračování. 

Landau se stal Cameronovou pravou rukou a výkonným producentem režisérovy vlastní produkční společnosti, Lightstorm Entertainment. Nebyl z líhně producentů, co jen podepisují lejstra u stolu. Chtěl být živou a přínosnou součástí natáčení. A velmi za Cameronem stál během jeho rozhodnutí točit více pokračování Avatara naráz a s obrovským odstupem od prvního veleúspěšného dílu. Cameron o něm mimo jiné prohlásil: „Jeho humor, osobní magnetismus, velká štědrost ducha a prudká vůle držela náš avatarovský vesmír po téměř dvě dekády. Jeho dědictvím nejsou jen filmy, které produkoval, ale také jeho osobní příklad."  

Peter Jackson s Fran Walsh, jejichž studio Weta vytvářelo revoluční efekty Avatara, se o Jonovi vyjádřili takto: „Jon byl nejen monumentální figurou filmového průmyslu, ale též vážený spolupracovník a přítel.“  

Leonardo a Dicaprio s Kate Winslet měli na jeho adresu též jen slova chvály. „Jon byl nesmírně vlídná, moudrá, empatická duše,“ nechal se slyšet herec. A Winslet dodává: „Jon patřil k nejvlídnějším, nejlepším mužům.“

Jon po sobě zanechal dva potomky, Jamieho a Jodie, a manželku Julii. 

Zdroj: Hollywood Reporter, The Guardian, Time 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace