Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Já, padouch 4 zachraňuje před prázdninami česká kina


ikona
Thomas
despicable megarfieldjá, padouchkinomaniaktržbyvary
Animovaný megahit přichází a drtí konkurenci.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Kina jsou zpátky! Tedy alespoň prozatím, dočasně a s velmi důrazným “ale”. Poslední červnový víkend totiž zachránil Já, padouch 4, který se stal vítězem víkendu, ačkoliv oficiálně do kin vstupuje až nyní v červenci. Konec června obvykle patří filmovému festivalu v Karlových Varech, odjezdům na dovolenou či cestování do Chorvatska, ale každý rok se i tak najde pozitivní trend poukazující na nastupující letní sezónu. A na tu se nejen čeští kinaři po hubených týdnech těší opravdu vydatně. První předkrm si mohli dopřát už nyní, protože předpremiéra Já, padouch 4 se nakonec stala víc než jen obyčejnou nedělní předpremiérou a v několika vlnách mohutně udeřila na více místech najednou. 

Nejen po vysvědčení si tak děti mohly na padoucha Gru a jeho Mimoně zajít dříve než ostatní a potvrdit, že se téhle sérii u nás mimořádně daří. 53 tisíc diváků za předpremiérový víkend je suverénně nej předpremiéra za hodně dlouhou dobu a mimochodem i větší číslo než měl oficiální start prvních dvou Padouchů. 100 tisíc plus oficiální start je ovšem otázkou, protože na rozdíl od předchozích dílů startuje čtvrtý Já, padouch právě až před červencovými svátky (doposud měl výhodu posledního červnového víkendu) a bez ohledu na masivní start, první červencový víkend kvůli absenci dětí i rodičů každý předchozí díl přeci jen zakolísal a do lepších kolejí se vrátil až druhý červencový víkend. O masivní start tu ale až tak nejde, protože jakékoliv animáky jedou na dlouhodobou výdrž a nebude vůbec překvapením, když čtvrtého Padoucha budeme reportovat ještě před Vánoci.

Padoucha také trochu zpomalil Garfield, který se rozhodl ještě naposledy zabojovat na konci školního roku a díky injekci z vysvědčení mezivíkendově poskočil o 31 procent a s 15 tisíci diváky vybojoval druhou příčku. Poslední školní výpravy a první letní opakovačky vyhnaly nahoru v žebříčku i takové ohrané veterány jako Kung Fu Panda 4 či Ptáci stěhováci, kteří sice přisypávají jen pár tisícovek, ale vzhledem ke své oblíbenosti v pohodě převálcovali mnohem novější, ale nikterak úspěšné věci jako novou Lassie. Také Imaginární přátelé nevyužili posledního mečbolu před létem a z páté pozice víkendu vymáčkli jen necelých 5 tisícovek diváků. Naopak nastupující sezóna letních kin přeje českým klasikám, takže v první desítce tu najednou máme zpátky ve slušné formě věci jako Prázdniny s Broučkem či Gump - jsme dvojka. Protože český film nedoručil v posledních dvou měsících lepší pohodovou zábavu, musí kinaři - a vlastně i docela s vděkem - nasadit jarní premiéry.

Vedle Padoucha bojovali o pozornost také tři regulérní novinky týdne. Nejlépe dopadlo předkračování hororové série Tiché místo s podtitulem První den. Necelých 15 tisíc diváků stačilo na 3. místo a snese srovnání s otvírákem druhého dílu. Nedostižná jednička pořád jasně vede, ale zdá se, že První den by mohl potěšit hororové fanoušky, kteří poslední týdny hladověli jen s věcmi jako Tarot nebo Strážci, které jsou aktuálně zralé na vyhazov z TOP 20. Do první desítky se také vmáčkla francouzská akční parodie Rychle a nemožně, 5 tisíc diváků ovšem na nějaké velké soupeření třeba s akční sérií Taxi stačit nebude. Nejhůře dopadl dle očekávání náročný western Horizont: Americká sága, na tříhodinový epos Kevina Costnera bylo zvědavo jen zhruba 2,5 tisíce diváků a upřímně moc dalších jich v následujících týdnech nečekejme. Druhý díl rozpůlené ságy mimochodem zatím nemá oficiální českou premiérou a nebylo by úplně překvapení, kdyby vzhledem ke slabým výsledkům ani nebyla.

Kompletní žebříček tržeb zde

Uvidíme, zda v rámci westernových dramat na tom bude lépe o nadcházejícím víkendu novinka Až na konec světa, kterou ve Varech promuje Viggo Mortensen. Favoritem ovšem bude samozřejmě Já, padouch 4, na pamětníky romantické klasiky potom zaútočí nová verze románu Hrabě Monte Christo. Majitelé aut značek Audi či Lancia nechť poté zbystří u filmu Závod o slávu, pod kterým se skrývá dramatická rekonstrukce tohoto továrního soupeření. Nejlépe rozjetý je ovšem v tomto závodě stále Kaskadér, kterému aktuálně gratulujeme k pokoření hranice 100 tisíc diváků a přejeme mu hodně repríz v letních kinech.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace