Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

20 filmů, které byste letos ve Varech měli vidět


ikona
Rimsy
filmový festivalkarlovy varykviff
I letos to bude na kolonádě pořádně vřít. 

Blíží se konec školního roku, a to znamená mimo jiné i to, že na dveře klepe karlovarský festival. Již 58. ročník probíhá v termínu od 28. června do 6. července a jako tradičně nabídne několik stovek snímků. Mezi nimi nebudou chybět úplné novinky, ať už v rámci soutěží, či zvláštních uvedení, které karlovarské publikum uvidí jako vůbec první. Zároveň budou moci festivaloví nadšenci dohnat kousky, co se během uplynulých měsíců objevily třeba v Cannes či Berlíně. Ale které to vlastně jsou? Podívejte se s námi na abecedně seřazenou dvacítku vybraných titulů, jež můžete v sálech (nejen) Thermalu zhlédnout předtím, než Ivan Trojan na slavnostním zakončení převezme Cenu prezidenta a než si dáte oplatku s Viggem Mortensenem, Stevenem Soderberghem nebo Clivem Owenem. 

Architekton

Victor Kossakovsky před pár lety zaujal citlivou observací prasnice Gundy, z jejíchž interakcí s dalším osazenstvem hospodářství dokázal vykřesat velmi dojemný příběh. Tentokrát se zamýšlí nad tím, jakou roli hraje architektura v lidské civilizaci a co o nás jednotlivé typy staveb vlastně říkají. Tohle vypadá na neuspěchanou podívanou pro náročnější publikum, jméno tvůrce by však mělo být zárukou podnětného zážitku.

Grand Tour

Jeden z nejvýraznějších portugalských režisérů Miguel Gomes zaujal před pár lety originálními Évonprs deníky a ve své novince mixuje rozličné kinematografické vlivy a žánrové vzorce natolik zdatně, až si z Cannes odnesl cenu za režii.

Ještě nejsem, kým chci být

Dokumentaristka Klára Tasovská letos v Berlíně velmi úspěšně uvedla portrét fotografky Libuše Jarcovjákové, který sestává pouze z jejích fotek, podle ohlasů se však jedná o nečekaně dynamický a vtahující snímek.

Kupředu nikam

Tchajwanská nemesis vyznavačů rychlého střihu a zběsilého tempa vystaví Vary další várce své nekonečné pomalosti. Tsai Ming-liang bude tradičně neuspěchaně sledovat buddhistického mnicha tentokrát na jeho procházce Washingtonem a jistě opět půjde o radikálně meditativní podívanou.

MaXXXine

Ti West a Mia Goth potřetí. I tahle půlnoční šílenost se krátce po festivalu dostane do kin, nemalé množství fanoušků snímků Pearl a X však může zajásat už o něco dříve. Závěrečný díl specifické trilogie opět slibuje propojení erotiky s děsem a vyprávěcí meta-rovinou.

Milé laskavosti

I když ohlasy z Cannes kdovíjak nadšené nebyly, jen těžko jde novinku Yorgose Lanthimose nezmínit mezi nejočekávanějšími filmy, které se k nám v rámci sekce Horizonty dostávají. Další režisérova spolupráce s Emmou Stone láká na tři bizarní příběhy.

Mord

V Hlavní soutěži se letos objeví dva české tituly. Vedle Světýlek Beaty Parkanové se s celovečerním debutem vytasí Adam Martinec, který už ve svých školních kraťasech Anatomie českého odpoledne a Cukr a sůl prokázal zdatné pozorovatelské oko tuzemského venkova. Doufejme, že podobně zdařile dopadne i Mord.

Němá trilogie

Finský režisér Juho Kuosmanen před třemi lety natočil festivalový crowd pleaser Kupé č. 6, který si oblíbilo i karlovarské publikum. Nyní přichází s groteskně komickým, přitom však humanistickým triptychem, v němž si navíc vystačí zcela beze slov.

Parthenope

Když se ve Varech objeví novinka Paola Sorrentina, nejde o událost, kterou by šlo jen tak přehlédnout. Přesto se snímek věčné hledače krásy navzdory angažování Garyho Oldmana nesetkal v Cannes s vřelým přijetím. Uvidíme, jak na snivé pábitelství zareaguje tuzemské publikum.

Paříž, Texas

Osmdesátková klasika Wima Wenderse přijede do Varů v nově restaurované verzi a tuhle melancholickou road-movie, která je o všem a zároveň cíleně o ničem, byste si neměli nechat ujít.

Proces

Velmi specifickou sekcí bude bezesporu vzpomínání na Franze Kafku, ať už prostřednictvím adaptací jeho děl, anebo s filmy, které „jen“ odrážejí kafkovskou existenciální náladu. Vedle Wellesova Procesu či Soderberghova Kafky tu tak stojí jména jako Martin Scorsese, David Lynch, Federico Fellini či Roman Polanski.

Proudy lásky

Jako každý rok i letos nechybí v programové nabídce jeden kousek od mistra amerického nezávislého filmu Johna Cassavetese. Tentokrát jde o jeho poslední dílo, částečně sebezpytné Proudy lásky, zabývající se jak nezáviděníhodnými závislostmi, tak i mapováním rozličných vztahových schémat.

Substance

Velký comeback Demi Moore se v Cannes dočkal nadšených ohlasů a podle mnohých se jednalo o nejintenzivnější zážitek celého festivalu. V kombinaci satiry na moderní trendy a body hororu se navíc objevuje i Margaret Qualley a dohromady by dílo režisérky Coralie Fargeat mohlo zapůsobit i ve Varech.

Tatabojs.doc

Spojení Marka Najbrta a kapely Tatabojs dává tušit, že nepůjde o běžný portrétní dokument, v němž bychom se dozvěděli pár biografických údajů, slyšeli několik písniček a řada mluvících hlav vysvětlila důležitost kapely. Naopak by mělo jít o originálnější a neotřelejší uchopení ducha jedné z nejvýraznějších tuzemských kapel posledních dvou dekád.

To nejsem já

V Cannes se objevil také specifický autoportrét, který kvůli své pouze 40minutové délce bude jen těžko hledat cestu do běžných kin. Filmařský nezmar Leos Carax, jenž se naposledy představil s podvratným muzikálem Annette, se zde zamýšlí sám nad sebou, ale podněty k sebereflexi tím nabízí každému z nás.

Ty krávo!

Co by to za Vary bez trochy pastevectví? Rurálnost tentokrát zastupuje milé francouzské coming-of-age dramátko, které se v Cannes stalo miláčkem publika. V hlavní roli nejsou ani tak samotné krávy, jako spíše jejich produkty – konkrétně sýr, který musí dosud spíše letargický mladík vyrobit, aby se postaral o svou rodinu.

Umírání

Trochu života do toho festivalu! V Berlíně zaujal Matthias Glasner svým černohumorným dramatem o jedné dysfunkční rodině natolik, až z toho byla cena za scénář. Fanoušci rozmáchlých vyprávění (stopáž přesahuje tři hodiny) i smíchu skrze slzy si tu nejspíš přijdou na své.

Vražda ing. Čerta

Zapomenuté satiře Ester Krumbachové se dostává zasloužené pozornosti až v posledních letech a uvedení v Karlových Varech je toho důkazem. Chytrý a velmi podnětně stylizovaný políček patriarchátu nestojí jen na těžkotonážním feministickém poselství, nýbrž je i překvapivě vtipnou a vtahující podívanou.

Zatracená krvavá láska

Jen tři týdny před vstupem do běžných kin se v rámci půlnočních projekcí dočkáme jedné hormonálně nabité queer romance z posilovny s Kristen Stewart v hlavní roli. Dosud spokojené festivalové ohlasy chválí hlavně špinavou, neo-noirovou atmosféru 80. let.

Život k sežrání

Český animák před pár dny získal Cenu poroty na prestižní festivalu v Annecy. Zdá se, že zaujala jak hravá loutková animace Kristiny Dufkové, tak i neotřelé téma dětské obezity, jež autorka zpracovala citlivě a bez stereotypů.

Záměrně jsme opomenuli pár tuzemských novinek, které se díky slavným tvůrcům i tak dočkají spousty pozornosti. Pokud vás ale při procházení programu zaujaly i další tipy, neváhejte se o ně podělit v komentářích.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace