Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Česká kina zejí prázdnotou a čekají na hit


ikona
Thomas
furiosagarfieldimaginární přátelékaskadérkinomaniakmizerovétržby
Ani tentokrát se do kin nechodilo. Zachrání kinaře až nová pixarovka?  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.  

Zatímco USA a většina světa křepčí z nadšení nad masivními tržbami V hlavě 2, které restartovalo důvěru kinařů a celého filmového trhu, u nás kvůli přesunu nové pixarovky až na polovinu července můžeme jen tiše závidět. Celková čísla jsou tak stejně tragická jako minulý víkend a 57 tisíc diváků za filmy TOP 20 je opět novým žhavým přírůstkem do žebříčků nejhorších víkendů uplynulých 10 let.

Kromě hezkého počasí za mizernou návštěvnost může i absence novinek, do TOP 20 se dostala pouze jedna slabá francouzská komedie s ironickým názvem Máme prachy, což opravdu není pravda, protože 1100 diváků a 240 tisíc Kč v tržbách ukazuje, že těch prachů opravdu moc nemají a stačilo to jen na 12. příčku. Celkovým číslům také nepomáhá, že chybí starší, ale výkonné hitovky. Čtvrtí Mzerové na první pohled vypadají zajímavě, protože jejich propad po premiéře je pouze 3%, ale to jen kvůli tomu, že jejich otvírák už byl sám o sobě slabý. Nových 13 tisíc diváků znamená, že celková návštěvnost jen lehce přelezla 30 tisíc a s doháněním předchozích dílů to opravdu nebude tak žhavé.

Paradoxem uplynulého víkendu je, že víkend před ním byl extrémně slabý, a tak většina filmů v první desítce mezi víkendově rostla, některé o velké desítky procent. Není to ovšem nic chvályhodného, prostě to skočilo z tisícovky diváků na dvě tisícovky. Relativně lépe se vedlo dětským filmům, dva hlavní (Garfield ve filmu a Imaginární přátelé) se v žebříčku seřadily hned za Mizery. Spokojenější může být Garfield ve filmu, který už přelezl 150 tisíc diváků v celku a bude s námi ještě celé léto. Odsun V hlavě 2 mu pomůže vytěžit poslední školní den, o týden později ho přejede čtvrtý Já, padouch. U dětských filmů ovšem platí, že příchod nového hitu automaticky neznamená konec starých, ty kvalitnější se udrží. Deváté místo Kung Fu Panda 4 svědčí o tom, že populární kousky si rodiče i děti najdou. Naopak jeden z mála propadů víkendu zaznamenal nenápadný film o Sylvání rodince a z TOP 20 brzy vypadne jen s pár tisícovkami.

Dospělácká skupina se aktuálně dělí mezi KaskadérKrálovství Planetu opic a Furiosu. Hezkou renesanci zažívá v posledních víkendech Kaskadér, který opravdu nakonec zřejmě překoná 100 tisíc diváků. Zbylí dva jsou zhruba někde na půlce a tudíž stále v kategorii zklamání. Slabá žánrová nabídka drží v TOP 20 také tři horory (HavěťTarotCizinci: Kapitola 1), což znamená, že diváci tu jsou, ale čekají na lepší film. Nové Tiché místo na konci června by jim mohlo přijít vhod. Kinaři také toužebně vyhlížejí pořádný český film, protože Sladký život, Prázdniny s broučkem a druhý druhý Gump už nasazují obrazně řečeno hodně ohrané kopie a jsou už blíže uvedení na Netflix než nějaké nové divácké injekci.

Kompletní žebříček tržeb zde.  

Do dalšího víkendu můžeme hledět s podobně pesimistickým pohledem, protože nás čekají jen dvě novinky. Německá adaptace klasického příběhu o Lassie rekordy zřejmě nezboří. Uvidíme, co náročnější drama Motorkáři , které se může chlubit slušným obsazením (Austin Butler, Tom Hardy). O něco lepší to bude snad poslední červnový víkend.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace