Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Zběsilá Furiosa je největší propadák roku, kinaři nadále vyhlíží spásu

příspěvky 21 - 40 Napsat příspěvek
reaguje na: Nazgul
Jj tusim ze v 2014/15 zacal v US prevladat notebook jako zpusob prehravani filmu. Pro drtivou vetsinu divaku to fakt neni o tom "domacim kinu".

Ceny listku... No, lidi to radi nadhazuji, ale ja fakt nevim. V US maji ty discount tuesday za $5, spousta filmu vyjde v ramci T-Mobile Atom dealu za $4-5... Ale realne to tak obrovskej rozdil nedela. A vlastne je otazka, jestli Gen Z je na tom o tolik hur, jak se v mediich casto nadhazuje (ted to beru jen z pohledu US trhu, protoze je stejne ten urcujici) link
906411
Jj tusim ze v 2014/15 zacal v US prevladat notebook jako zpusob prehravani filmu. Pro drtivou vetsinu divaku to fakt neni o tom "domacim kinu". Ceny listku... No, lidi to radi nadhazuji, ale ja fakt nevim. V US maji ty discount tuesday za $5, spousta filmu vyjde v ramci T-Mobile Atom dealu za $4-5... Ale realne to tak obrovskej rozdil nedela. A vlastne je otazka, jestli Gen Z je na tom o tolik hur, jak se v mediich casto nadhazuje (ted to beru jen z pohledu US trhu, protoze je stejne ten urcujici) https://x.com/SusanLund_DC/status/1784216428263931981
906390
1 0
reagují: Gonzi
reagovat
Letos kina spasí pouze Ježíš z Marvelu v podání Wadea Wilsona a trojzubce na rukou v podání Jamese Logana. Deadpool a Wolverine to podle zájmu a předprodejů dotáhnout nad miliardu a po loňském létě tu bude další letní hit, který snad nakopne kina směrem do vesmíru, prostoru a TVA.8):D:+
906404
Letos kina spasí pouze Ježíš z Marvelu v podání Wadea Wilsona a trojzubce na rukou v podání Jamese Logana. Deadpool a Wolverine to podle zájmu a předprodejů dotáhnout nad miliardu a po loňském létě tu bude další letní hit, který snad nakopne kina směrem do vesmíru, prostoru a TVA.*8)**:D**:+*
1 -1
reagovat
reaguje na: Nazgul
Krásně si to napsal. To je právě ono, ve zbytku diskuze tu jede řada dohadů a oslích můstků (sám je občas dělám, netvrdím že ne), ale já pak proti nim slyším zkušenosti z terénu a jsem spíš skeptik. Nikdo se tu záměrně nenaváží do TikToku, jde jenom o popis té změny návyků na konzumaci obsahu.

Spousta lidí má ten den rozkouskovanej, že skutečně během těch dvaceti minut pauzy mezi jednou a druhou činností raději sáhne po mobilní hře nebo několika zábavných videích. A ten infinite scroll poháněný algoritmem, kdy oni i vy víte, že vám naservírují to, co máte rádi, je zkrátka mocná zbraň.

Viděl jsem i v rozhovorech celebrit, že se občas se svým drahým/drahou večer schoulí do postele a koukají na Tiktoky. Že to může být párová aktivita a plnohodnotné sledování obsahu.

Koukal jsem na to, jak tele na nový vrata, ale to je právě ta generační propast. A nikdo tu nepořádá boomerský války (doufám), jde jen o konstatování faktu a snahu pochopit, proč ti, kteří měli přijít, nepřišli. Gonziho pěstování kultury někam směřuje, než se ztratí mezi sportovníma metaforama, ale obávám se, že jenom o tom chodit s dětma do kina to není. Peer Pressure ve škole je silnější než táta, co je blázen do filmu.

Řešení to celé jistě má, ale stále víc se obávám, že ho nenajdou ti, co sedí na vedoucích studiových pozicích dnes. 
906400
Krásně si to napsal. To je právě ono, ve zbytku diskuze tu jede řada dohadů a oslích můstků (sám je občas dělám, netvrdím že ne), ale já pak proti nim slyším zkušenosti z terénu a jsem spíš skeptik. Nikdo se tu záměrně nenaváží do TikToku, jde jenom o popis té změny návyků na konzumaci obsahu. Spousta lidí má ten den rozkouskovanej, že skutečně během těch dvaceti minut pauzy mezi jednou a druhou činností raději sáhne po mobilní hře nebo několika zábavných videích. A ten infinite scroll poháněný algoritmem, kdy oni i vy víte, že vám naservírují to, co máte rádi, je zkrátka mocná zbraň. Viděl jsem i v rozhovorech celebrit, že se občas se svým drahým/drahou večer schoulí do postele a koukají na Tiktoky. Že to může být párová aktivita a plnohodnotné sledování obsahu. Koukal jsem na to, jak tele na nový vrata, ale to je právě ta generační propast. A nikdo tu nepořádá boomerský války (doufám), jde jen o konstatování faktu a snahu pochopit, proč ti, kteří měli přijít, nepřišli. Gonziho pěstování kultury někam směřuje, než se ztratí mezi sportovníma metaforama, ale obávám se, že jenom o tom chodit s dětma do kina to není. Peer Pressure ve škole je silnější než táta, co je blázen do filmu. Řešení to celé jistě má, ale stále víc se obávám, že ho nenajdou ti, co sedí na vedoucích studiových pozicích dnes. 
906390
13 0
reagují: P.Kratky
reagovat
Gonzi a Joker
Fotbal má u nás odjakživa větší sledovanost než hokej a je sportem č. 1 u nás. Hokej je těsně v závěsu a když se vyhraje MS, tak se samozřejmě dostane před fotbal na nějakej čas, ale už za 14 dní začne ME ve fotbale a jestli se tam našemu nároďáku bude dařit, tak budeme zase fotbalovej národ.

No nic, zpět k filmu
Barv666 - to že tady někdo napíše, že mladí radši koukaj na youtube atd. je pouze konstatování faktu, nikoliv nějaké kopání do té platformy, nevšiml jsem si, že by tady o youtube někdo mluvil nějak, že by ho shazoval jako blbost.

Další věc, kterou tu někdo zmínil je délka filmů, já si nedávno chtěl pustit film na Netflixu, měl jsem asi 1 hodinku a 45 minut čas a než jsem našel film, co netrvá přes dvě hodiny, tak uplynula půlhodina a nepustil jsem si nic. Až teď tam zavedli sekci 90 minutové filmy, asi si to uvědomili, ale točí se opravdu minimum filmů pod dvě hodiny a spíš mají teď ty filmy blíže ke třem hodinám, než opačně kolikrát. Mě to nevadí, ale mlaďasové tohle fakt nedávaj.

Taky ta představa zdejší bubliny, že má doma každej televizi s 2 metry úhlopříčkou a domácí kino je směšná, to má naprostý minimum lidí. Pro většinu lidí co znám je televize s úhlopříčkou třeba 88 cm už něco obrovskýho. Mládež dává dokonce přednost přehrávání filmů na mobilu a to i filmů jako Duna, takže o tomto to také není. Je to o tom, že právě to chtěj mít v ruce, kdykoliv to přerušit a třeba kouknout na sociální sítě a pak pokračovat v přehrávání.

Nefunguje to ani, jak tu někdo psal, že si přeci nenaplánují na 18 hodinu sledování streamu místo filmu na dvě hodinky. Ono to doslova funguje tak a viděl jsem to u kolegy v práci, byť není mlaďas, ale na mobilu je opravdu závislák, že mu třeba přijde zpráva, on odepíše a pak se jen tak koukne, co novýho na třeba tom tik toku a ono mu to furt nabízí nový a nový videa a tak i když říkal, že si jde na pět minut vyřídit zprávu, tak když se ani po dvou hodinách nevrátil, tak jsem za ním šel do kanclu, co dělá a on prostě čuměl do mobilu, tlemil se a vůbec neměl pojem o čase. Jen pronesl, že to bude muset fakt už omezit, protože mu nějaká aplikace píše, že na mobilu tráví více, než 8 hodin denně.

Poslední faktor jsou ty ceny lístků, mládež fakt nemá na to platit takovýhle prachy za lístky. A rodiny koneckonců už vůbec ne, když se musí platit za celou rodinu + občerstvení. Tak chodí jen na ty největší věci.
906390
Gonzi a Joker Fotbal má u nás odjakživa větší sledovanost než hokej a je sportem č. 1 u nás. Hokej je těsně v závěsu a když se vyhraje MS, tak se samozřejmě dostane před fotbal na nějakej čas, ale už za 14 dní začne ME ve fotbale a jestli se tam našemu nároďáku bude dařit, tak budeme zase fotbalovej národ. No nic, zpět k filmu Barv666 - to že tady někdo napíše, že mladí radši koukaj na youtube atd. je pouze konstatování faktu, nikoliv nějaké kopání do té platformy, nevšiml jsem si, že by tady o youtube někdo mluvil nějak, že by ho shazoval jako blbost. Další věc, kterou tu někdo zmínil je délka filmů, já si nedávno chtěl pustit film na Netflixu, měl jsem asi 1 hodinku a 45 minut čas a než jsem našel film, co netrvá přes dvě hodiny, tak uplynula půlhodina a nepustil jsem si nic. Až teď tam zavedli sekci 90 minutové filmy, asi si to uvědomili, ale točí se opravdu minimum filmů pod dvě hodiny a spíš mají teď ty filmy blíže ke třem hodinám, než opačně kolikrát. Mě to nevadí, ale mlaďasové tohle fakt nedávaj. Taky ta představa zdejší bubliny, že má doma každej televizi s 2 metry úhlopříčkou a domácí kino je směšná, to má naprostý minimum lidí. Pro většinu lidí co znám je televize s úhlopříčkou třeba 88 cm už něco obrovskýho. Mládež dává dokonce přednost přehrávání filmů na mobilu a to i filmů jako Duna, takže o tomto to také není. Je to o tom, že právě to chtěj mít v ruce, kdykoliv to přerušit a třeba kouknout na sociální sítě a pak pokračovat v přehrávání. Nefunguje to ani, jak tu někdo psal, že si přeci nenaplánují na 18 hodinu sledování streamu místo filmu na dvě hodinky. Ono to doslova funguje tak a viděl jsem to u kolegy v práci, byť není mlaďas, ale na mobilu je opravdu závislák, že mu třeba přijde zpráva, on odepíše a pak se jen tak koukne, co novýho na třeba tom tik toku a ono mu to furt nabízí nový a nový videa a tak i když říkal, že si jde na pět minut vyřídit zprávu, tak když se ani po dvou hodinách nevrátil, tak jsem za ním šel do kanclu, co dělá a on prostě čuměl do mobilu, tlemil se a vůbec neměl pojem o čase. Jen pronesl, že to bude muset fakt už omezit, protože mu nějaká aplikace píše, že na mobilu tráví více, než 8 hodin denně. Poslední faktor jsou ty ceny lístků, mládež fakt nemá na to platit takovýhle prachy za lístky. A rodiny koneckonců už vůbec ne, když se musí platit za celou rodinu + občerstvení. Tak chodí jen na ty největší věci.
9 0
reagují: The Joker, imf
reagovat
reaguje na: TedGeorge
kino = pragmaticky zbytečnost, kulturně super.
Save the kultura, save the kino.
906380
kino = pragmaticky zbytečnost, kulturně super. [url=https://youtu.be/_Ay4gjBhQb4?t=84]Save the kultura, save the kino.[/url]
906375
1 0
reagovat
reaguje na: Gonzi
Už jsem se v té hokejové diskuzi trochu ztratil.
906375
Už jsem se v té hokejové diskuzi trochu ztratil.
906374
1 0
reagují: Gonzi
reagovat
reaguje na: Jerec
Ach jo. A? Celá pointa je, že je v Česku, v tuto chvíli (i před aktuálním zlatem) hokej populárnější, než by měl být čistě z pohledu země atd. a že je to protože se tady dlouhá léta pěstuje. Pokud tedy kina nejsou potřeba (všichni mají tv, mobily a stačí jim to - cokoli si o tom můžeme myslet), tak je to potřeba vzít z té druhé strany, tak jak aktuálně hokej funguje.
906374
Ach jo. A? Celá pointa je, že je v Česku, v tuto chvíli (i před aktuálním zlatem) hokej populárnější, než by měl být čistě z pohledu země atd. a že je to protože se tady dlouhá léta pěstuje. Pokud tedy kina nejsou potřeba (všichni mají tv, mobily a stačí jim to - cokoli si o tom můžeme myslet), tak je to potřeba vzít z té druhé strany, tak jak aktuálně hokej funguje.
906335
0 0
reagují: MeaCulpa, TedGeorge
reagovat
reaguje na: The Joker
Když kouknu na kinomaniaka, tak u nás právě ten pád zájmu o kino úplně nevidím. Jasně, covid hodil vidle do poměrně silně stoupající tendence, ale loňská a předloňská čísla jsou pořád velmi dobrá a za posledních 30 let patří ke špičce.
Letošek bude slabší, ale pořád mi připadá, že daleko od katastrofy, pláči všech tržebních kecalů navzdory.:) To v USA je to samozřejmě jiná písnička, tam jsou ty pády hrozivé.
906341
Když kouknu na [url=https://kinomaniak.cz/navstevnost-kin/celkova]kinomaniaka[/url], tak u nás právě ten pád zájmu o kino úplně nevidím. Jasně, covid hodil vidle do poměrně silně stoupající tendence, ale loňská a předloňská čísla jsou pořád velmi dobrá a za posledních 30 let patří ke špičce. Letošek bude slabší, ale pořád mi připadá, že daleko od katastrofy, pláči všech tržebních kecalů navzdory.*:)* To [url=https://www.the-numbers.com/market/]v USA[/url] je to samozřejmě jiná písnička, tam jsou ty pády hrozivé.
906318
4 0
reagovat
reaguje na: Jerec
Tez myslim. CUS v Cesku eviduje snad 5krat tolik fotbalistu co hokejistu a kdyz vezmu jakej trend-setter jsou US, tak tam NHL a hokej sleduje snad jen 9% sport fanousku a tech do 18ti let jen 3%. Jestli neco, tak je to spis sport na "vymreni". Dnes je celkove tezky k necemu prilakat decka, zvlast kdyz, jak psal do_od u kin, je k tomu neprivedou jejich rodice, ale...fotbal a hraci maji obrovskou presence na sockach plus k tomu sportu potrebujes jen balon a nohy. Vlastne... hokej x fotbal je neco jak kino x domaci zabava, kdyz nad tim tak uvazuji. :))
906340
Tez myslim. CUS v Cesku eviduje snad 5krat tolik fotbalistu co hokejistu a kdyz vezmu jakej trend-setter jsou US, tak tam NHL a hokej sleduje snad jen 9% sport fanousku a tech do 18ti let jen 3%. Jestli neco, tak je to spis sport na "vymreni". Dnes je celkove tezky k necemu prilakat decka, zvlast kdyz, jak psal do_od u kin, je k tomu neprivedou jejich rodice, ale...fotbal a hraci maji obrovskou presence na sockach plus k tomu sportu potrebujes jen balon a nohy. Vlastne... hokej x fotbal je neco jak kino x domaci zabava, kdyz nad tim tak uvazuji. :))
906335
1 -1
reagovat
reaguje na: Gonzi
Tak ona je v první řadě hodně pochybná už ta tvoje úvodní teze, že jsme hokejovej a ne fotbalovej národ. Tyto dva sporty jsou na tom s popularitou +/- stejně (fotbal je nejpopulárnější skoro v každé evropské zemi). A pokud bych si měl tipnout, budoucnost patří spíš fotbalu. Stejně jako všude.:)
906335
Tak ona je v první řadě hodně pochybná už ta tvoje úvodní teze, že jsme hokejovej a ne fotbalovej národ. Tyto dva sporty jsou na tom s popularitou +/- stejně (fotbal je nejpopulárnější skoro v každé evropské zemi). A pokud bych si měl tipnout, budoucnost patří spíš fotbalu. Stejně jako všude.*:)*
906328
3 -1
reagují: Gonzi, The Joker
reagovat
reaguje na: The Joker
Ale však jo, to byla moje pointa. Hokej se tu nehraje kvůli kvality sportu, nebo vhodnosti podnebí, nebo čehokoli podobného, ale protože je jakými způsobem součást naší kultury ("Kdo neskáče není Čech").
Kino imho pro "konzumenty" už není ani z daleka tak atraktivní, jako 10 a víc let zpět a nikdy se tam nevrátí. Jediná šance pro nějakou udržitelnost je, že se napozicuje do pozice filmového svatostánku (ne konzumní zábavy) a že se celkově zapracuje na kultuře s filmy spojené. Pořád je to poměrně vděčná kultura.
Jen ji někdo nesmí skoro proaktivně zabíjet: link
906328
Ale však jo, to byla moje pointa. Hokej se tu nehraje kvůli kvality sportu, nebo vhodnosti podnebí, nebo čehokoli podobného, ale protože je jakými způsobem součást naší kultury ("Kdo neskáče není Čech"). Kino imho pro "konzumenty" už není ani z daleka tak atraktivní, jako 10 a víc let zpět a nikdy se tam nevrátí. Jediná šance pro nějakou udržitelnost je, že se napozicuje do pozice filmového svatostánku (ne konzumní zábavy) a že se celkově zapracuje na kultuře s filmy spojené. Pořád je to poměrně vděčná kultura. Jen ji někdo nesmí skoro proaktivně zabíjet: https://www.youtube.com/watch?v=-JmVjdYE7qY
906324
0 -1
reagují: Jerec
reagovat
reaguje na: Gonzi
Tak je to tady historicky, tradice a takove. Hokej... To je predevsim Skandinavie, Severni Amerika a ten byvaly vychodni blok, takze i faktor podnebi. Navic cesi neradi zmeny, spis preferuji "klid" a ten pocit kontroly s tim spjaty. Proto se tady treba absolutne nechyta pickleball, kterej za posledni rok v US melo hrat aspon jednou temer 50M jejich obyvatel. Nebo padel, kterej je zas velkej v Evrope a hraje ho vetsina top fotbalistu vcetne Messiho a Ronalda, takze to ma prostor i v online svete. Ale v Cesku je to absolutne mimo, zadny vyznam.
906324
Tak je to tady historicky, tradice a takove. Hokej... To je predevsim Skandinavie, Severni Amerika a ten byvaly vychodni blok, takze i faktor podnebi. Navic cesi neradi zmeny, spis preferuji "klid" a ten pocit kontroly s tim spjaty. Proto se tady treba absolutne nechyta pickleball, kterej za posledni rok v US melo hrat aspon jednou temer 50M jejich obyvatel. Nebo padel, kterej je zas velkej v Evrope a hraje ho vetsina top fotbalistu vcetne Messiho a Ronalda, takze to ma prostor i v online svete. Ale v Cesku je to absolutne mimo, zadny vyznam.
906323
0 0
reagují: Gonzi
reagovat
reaguje na: The Joker
A my jsme jedna z těch osmi zemí protože? ;)
906323
A my jsme jedna z těch osmi zemí protože? *;)*
906318
0 0
reagují: The Joker
reagovat
reaguje na: Gonzi
Tak fotbalovy Cesko neni hlavne proto... Ze fotbal hraje uplne kazdy na svete. Zatimco hokej je vec 7-8 zemi. :))


Jinak souhlas s do_odem ze decka uz tak nemaji od rodicu zazite to chozeni do kina, protoze realne navstevnost v US klesa od druhe pulky 00s, ale... To je fakt problem US a nekterych dalsich bohatych zemi. U CR je naopak argument, ze jak se tady vyrazne zvysovala zivotni uroven ve druhe polovine 2010s, tak se chodilo vic a vic a kdo mel v te dobe 4 az 14, tak by ten navyk mel mit pomerne dost silny. Takze je otazka, pri tom celosvetovym padu zajmu o kino... Jestli ty duvody jsou vsude komplet stejny nebo treba jen z 70% a ve zbytku si tam kazda ta zeme prida neco sveho a vysledek je nakonec totozny. Coz je zas pomerne dulezite v pripade snahy to nejak zmenit.
906318
Tak fotbalovy Cesko neni hlavne proto... Ze fotbal hraje uplne kazdy na svete. Zatimco hokej je vec 7-8 zemi. :)) Jinak souhlas s do_odem ze decka uz tak nemaji od rodicu zazite to chozeni do kina, protoze realne navstevnost v US klesa od druhe pulky 00s, ale... To je fakt problem US a nekterych dalsich bohatych zemi. U CR je naopak argument, ze jak se tady vyrazne zvysovala zivotni uroven ve druhe polovine 2010s, tak se chodilo vic a vic a kdo mel v te dobe 4 az 14, tak by ten navyk mel mit pomerne dost silny. Takze je otazka, pri tom celosvetovym padu zajmu o kino... Jestli ty duvody jsou vsude komplet stejny nebo treba jen z 70% a ve zbytku si tam kazda ta zeme prida neco sveho a vysledek je nakonec totozny. Coz je zas pomerne dulezite v pripade snahy to nejak zmenit.
906306
2 0
reagují: Jerec, Gonzi
reagovat
Popravdě nechápu kopání mnohých do YouTube. Když pominu Google kraviny a neschopnosti, není na světě větší a lepší video zdroj. Je tam doslova vše - od shortů á la TikTok, přes streamy prakticky čehokoliv, fan-filmy, které kolikrát kvalitou vyloženě až ponižují studia, seriály, reálné filmy, až třeba po dokumenty kolikrát tak skvělé, že se můžou ČT a BBC stydět. Doslova je to jen o výběru. Kopat do TikToku je asi pochopitelné, ale do YT je to prostě hloupé.
906310
Popravdě nechápu kopání mnohých do YouTube. Když pominu Google kraviny a neschopnosti, není na světě větší a lepší video zdroj. Je tam doslova vše - od shortů á la TikTok, přes streamy prakticky čehokoliv, fan-filmy, které kolikrát kvalitou vyloženě až ponižují studia, seriály, reálné filmy, až třeba po dokumenty kolikrát tak skvělé, že se můžou ČT a BBC stydět. Doslova je to jen o výběru. Kopat do TikToku je asi pochopitelné, ale do YT je to prostě hloupé.
13 0
reagovat
reaguje na: do_Od
První odstavec souhlas, ovlivňuje to attention span (ostatně, i ty hry musí být "pořád něco", nedejbože abys v RDR pomalu stahoval kůži ze srnky...). Ale ti lidi pořád dělají jiné věci, pořád si jdou "zahrát tenis" a nečekám že nová generace si pronajímá kurty v 15 minutových blocích. Spíš mi jde o to, že do jejich "dedicated time activities" kino moc nepatří. Že jdou radši dělat [cokoli co dělají].

Covid, atd. jasně, ale jde o tu zajímavost kina (ne obsahu). 20 let zpět jsi chtěl vidět blockbuster a buď sis zašel do kina (kde bylo plátno až po strop, analogová "4K" projekce, prostorový zvuk atd), nebo jsi to viděl o půl roku později doma, z VHS, nebo s reklamami na Nově. Ten rozdíl byl obrovský. Dnes ten rozdíl silně odpadl. Neříkám, že není žádný, ale že "I kdybych měl tu televizi sebevětší, ten zážitek z kina se vším co se s tím pojí to nemůže nikdy nahradit." sice může platit, ale pokud ten rozdíl není 100% kino a 20% doma (kdysi) ale 100% kino a 70% doma (dnes), tak už to mnoho obyčejných lidí přehodnotí.

Každopádně mi v tom postu nešlo o kvalitu projekce, jako spíš o to, že si dnešní klučina řekne, jestli chce radši hrát Ghost of Tsushima, nebo jestli radši půjde na Furiosu (a nejde jen o hry). Tohle je naprosto zásadní nezájem o kinokulturu jako takovou.

Když to řeknu úplně jinak: Proč jsme hokejový a ne třeba fotbalový národ? Protože máme plno stadiónů, protože je to společenské téma, protože nás na stadión brávají tátové/strejdové a je to super, protože od mala je to relativně dostupné, protože "být hokejista" je něco jako být superman, atd. atp. To je prostě společenská/kulturní záležitost. Kina byly už dávno degradované na konsumerismus (Marvel+Cola), jenže konzument (hlavně s covidem) objevil, že vlastně kina nepotřebuje.

Cesta je vrátit kina zpět na nějaký status symbol. Délka mezi kinem a streamem, "povyšování" kvalitních věcí ze streamu do kin (Extraction) a naopak odmítání projekcí sraček (Morbius) by tomu asi pomohly. Stejně tak kinoakce (u Duny je v sále písek :D, u vetřelce můžou po chodbách obchodního centra viset "slizy" apod). V menší míře pak lístek i popcorn za polovinu, protože ta cena je pro pravidelnější návštěvníky či rodiny fakt vysoká a právě tu pravidelnost (=kulturu) je potřeba budovat.

Prostě musí vzniknout rozdíl mezi "filmem" a "kinofilmem", který není jen o velikosti plátna. Ono se dá říct, že i teď to tak je, že třeba Duna nebo Oppenheimer se tak prezentovali a najednou se lidi mohli pokakat ze 70MM u ... dialogového dramatu. Protože měli pocit exkluzivity, pocit kinozážitku, který jinde neseženou...

Filmová kultura (=popularita moviezone) + kvalitní a exkluzivní kinozážitek = profit
filmové barbarství + zaměnitelný kinozážitek = aktuální stav

EDIT: sorry za esej,
tl;dr: kinům nestačí kvalita projekce, protože ta už není tak exkluzivní jako kdysi, problém je, že dnešní generace na kina sere a kroky k otočení nejsou nutně u kvality jednotlivých filmů, jako spíš pozice samotného kina v širší kultuře, byť by pomohlo, kdyby "kinofilm" nebyl "film v kině" ale "film hodný kina".
906306
První odstavec souhlas, ovlivňuje to attention span (ostatně, i ty hry musí být "pořád něco", nedejbože abys v RDR pomalu stahoval kůži ze srnky...). Ale ti lidi pořád dělají jiné věci, pořád si jdou "zahrát tenis" a nečekám že nová generace si pronajímá kurty v 15 minutových blocích. Spíš mi jde o to, že do jejich "dedicated time activities" kino moc nepatří. Že jdou radši dělat [cokoli co dělají]. Covid, atd. jasně, ale jde o tu zajímavost kina (ne obsahu). 20 let zpět jsi chtěl vidět blockbuster a buď sis zašel do kina (kde bylo plátno až po strop, analogová "4K" projekce, prostorový zvuk atd), nebo jsi to viděl o půl roku později doma, z VHS, nebo s reklamami na Nově. Ten rozdíl byl obrovský. Dnes ten rozdíl silně odpadl. Neříkám, že není žádný, ale že [i]"I kdybych měl tu televizi sebevětší, ten zážitek z kina se vším co se s tím pojí to nemůže nikdy nahradit."[/i] sice může platit, ale pokud ten rozdíl není 100% kino a 20% doma (kdysi) ale 100% kino a 70% doma (dnes), tak už to mnoho obyčejných lidí přehodnotí. Každopádně mi v tom postu nešlo o kvalitu projekce, jako spíš o to, že si dnešní klučina řekne, jestli chce radši hrát Ghost of Tsushima, nebo jestli radši půjde na Furiosu (a nejde jen o hry). Tohle je naprosto zásadní nezájem o kinokulturu jako takovou. Když to řeknu úplně jinak: Proč jsme hokejový a ne třeba fotbalový národ? Protože máme plno stadiónů, protože je to společenské téma, protože nás na stadión brávají tátové/strejdové a je to super, protože od mala je to relativně dostupné, protože "být hokejista" je něco jako být superman, atd. atp. To je prostě společenská/kulturní záležitost. Kina byly už dávno degradované na konsumerismus (Marvel+Cola), jenže konzument (hlavně s covidem) objevil, že vlastně kina nepotřebuje. Cesta je vrátit kina zpět na nějaký status symbol. Délka mezi kinem a streamem, "povyšování" kvalitních věcí ze streamu do kin (Extraction) a naopak odmítání projekcí sraček (Morbius) by tomu asi pomohly. Stejně tak kinoakce (u Duny je v sále písek *:D*, u vetřelce můžou po chodbách obchodního centra viset "slizy" apod). V menší míře pak lístek i popcorn za polovinu, protože ta cena je pro pravidelnější návštěvníky či rodiny fakt vysoká a právě tu pravidelnost (=kulturu) je potřeba budovat. Prostě musí vzniknout rozdíl mezi "filmem" a "kinofilmem", který není jen o velikosti plátna. Ono se dá říct, že i teď to tak je, že třeba Duna nebo Oppenheimer se tak prezentovali a najednou se lidi mohli pokakat ze 70MM u ... dialogového dramatu. Protože měli pocit exkluzivity, pocit kinozážitku, který jinde neseženou... Filmová kultura (=popularita moviezone) + kvalitní a exkluzivní kinozážitek = profit filmové barbarství + zaměnitelný kinozážitek = aktuální stav EDIT: sorry za esej, tl;dr: kinům nestačí kvalita projekce, protože ta už není tak exkluzivní jako kdysi, problém je, že dnešní generace na kina sere a kroky k otočení nejsou nutně u kvality jednotlivých filmů, jako spíš pozice samotného kina v širší kultuře, byť by pomohlo, kdyby "kinofilm" nebyl "film v kině" ale "film hodný kina".
906280
4 -1
reagují: The Joker
reagovat
reaguje na: Gonzi
Tak nevím jestli všichni mladí hrajou hry, spíš je to fakt o tom, že filmy jsou "moc dlouhé", vždyť i Millie Bobby Brown nedávno plácla, že na svoje filmy nekouká, protože filmy jsou na ni moc dlouhé. TikTok skutečně nějakým způsobem ovlivnil vnímání těch mladších, zkonzumují toho mnohem víc a je to pro ně i zábavnější, než filmy. A když už, tak si pustí radši seriál na jedné z milionu streamovacích služeb nebo nějakou reality show než jít do kina. Pokud to není event a nejdou tam i všichni ostatní.

Příčin tady toho bude víc, nepodceňoval bych ani covid, kdy si všichni zvykli, že se bez toho dá žít, stejně tak za to můžou částečně podle mě i předchozí generace, že prostě nechodili (opět z různých důvodů) do kina pravidelně tak, aby to od nich děcka odkoukaly, aby si na to navykly. Radši dáš dítěti od mala do rukou tablet, kde čumí celý den na YouTube, než abys ho vzal o víkendu do kina.

Jakože svádět všechno na to, že v kinech není dostatečně zajímavý obsah, je podle mě nefér vůči všem těm zajímavým a dobrým filmům, které se mimochodem točily vždycky, ale dřív se na ně běžně chodilo právě do toho kina, kdežto dnes....dnes si nezajdeš na dobrý drama, protože si pustíš radši něco doma. Ochuzuješ se přitom o zážitek, který často ani nevíš, nebo si neuvědomuješ, že z kina budeš mít. Beru v potaz i ty, kteří tam odmítají chodit kvůli ostatním, ale to bude podle mě fakt naprostá minorita. Já furt chodím celkem často a špatných zkušeností mám minimum. Jestli jednou za rok se stane, že je někdo v sále otravnej? A naposledy to možná dokonce bylo na novinářské (respektive "influencerské").

V půlce covidu jsem byl rád za rozhodnutí Warnerů sázet to všechno na stream day & date, zpětně to ale fakt byla chyba a dneska bych za největšího viníka smrti kinozážitku označil fakt ty streamovací platformy. Možná je to přirozený progress, možná to k tomu nevyhnutelně vždycky spělo, ale osobně si prostě nedovedu představit, že už by v budoucnu neměly vznikat filmy jako Furiosa nebo Kaskadér, a když, tak bych je jako první viděl doma. I kdybych měl tu televizi sebevětší, ten zážitek z kina se vším co se s tím pojí to nemůže nikdy nahradit.
906280
Tak nevím jestli všichni mladí hrajou hry, spíš je to fakt o tom, že filmy jsou "moc dlouhé", vždyť i Millie Bobby Brown nedávno plácla, že na svoje filmy nekouká, protože filmy jsou na ni moc dlouhé. TikTok skutečně nějakým způsobem ovlivnil vnímání těch mladších, zkonzumují toho mnohem víc a je to pro ně i zábavnější, než filmy. A když už, tak si pustí radši seriál na jedné z milionu streamovacích služeb nebo nějakou reality show než jít do kina. Pokud to není event a nejdou tam i všichni ostatní. Příčin tady toho bude víc, nepodceňoval bych ani covid, kdy si všichni zvykli, že se bez toho dá žít, stejně tak za to můžou částečně podle mě i předchozí generace, že prostě nechodili (opět z různých důvodů) do kina pravidelně tak, aby to od nich děcka odkoukaly, aby si na to navykly. Radši dáš dítěti od mala do rukou tablet, kde čumí celý den na YouTube, než abys ho vzal o víkendu do kina. Jakože svádět všechno na to, že v kinech není dostatečně zajímavý obsah, je podle mě nefér vůči všem těm zajímavým a dobrým filmům, které se mimochodem točily vždycky, ale dřív se na ně běžně chodilo právě do toho kina, kdežto dnes....dnes si nezajdeš na dobrý drama, protože si pustíš radši něco doma. Ochuzuješ se přitom o zážitek, který často ani nevíš, nebo si neuvědomuješ, že z kina budeš mít. Beru v potaz i ty, kteří tam odmítají chodit kvůli ostatním, ale to bude podle mě fakt naprostá minorita. Já furt chodím celkem často a špatných zkušeností mám minimum. Jestli jednou za rok se stane, že je někdo v sále otravnej? A naposledy to možná dokonce bylo na novinářské (respektive "influencerské"). V půlce covidu jsem byl rád za rozhodnutí Warnerů sázet to všechno na stream day & date, zpětně to ale fakt byla chyba a dneska bych za největšího viníka smrti kinozážitku označil fakt ty streamovací platformy. Možná je to přirozený progress, možná to k tomu nevyhnutelně vždycky spělo, ale osobně si prostě nedovedu představit, že už by v budoucnu neměly vznikat filmy jako Furiosa nebo Kaskadér, a když, tak bych je jako první viděl doma. I kdybych měl tu televizi sebevětší, ten zážitek z kina se vším co se s tím pojí to nemůže nikdy nahradit.
906271
15 0
reagují: Gonzi
reagovat
reaguje na: Gonzi
Na druhou stranu, dle tohodle grafu nejvic penez v hrach generuji ty mobilni a v druhe pulce 2010s pc preskocily konzole link A ja ciste jako ne-gamer, tim padem hrozne subjektivne: kdyz sel do prodeje prvni Spidey, tak jsem o tom cetl furt. U dvojky uz jen nejaky den. Trochu mi to pripomnelo blockbustery, kdy sice "vsechno" delalo miliardu, ale uz ten vyznam venku a nejaky odkaz slabl a slabl az je dnes situace takova jaka je. Bude zajimave, jestli to za par let bude u AAA her podobne.
906277
Na druhou stranu, dle tohodle grafu nejvic penez v hrach generuji ty mobilni a v druhe pulce 2010s pc preskocily konzole https://www.tomshardware.com/video-games/pc-gaming/50-years-of-pc-vs-console-gaming-revenue-visualized-pc-maintains-lead-over-consoles-vr-mobile-and-handheld-market-data-included A ja ciste jako ne-gamer, tim padem hrozne subjektivne: kdyz sel do prodeje prvni Spidey, tak jsem o tom cetl furt. U dvojky uz jen nejaky den. Trochu mi to pripomnelo blockbustery, kdy sice "vsechno" delalo miliardu, ale uz ten vyznam venku a nejaky odkaz slabl a slabl az je dnes situace takova jaka je. Bude zajimave, jestli to za par let bude u AAA her podobne.
906271
2 -1
reagovat
Úplně nesouhlasím s takovým tím, že za to může TikTok, Youtube či Twitch. Přijde mi to spíš jako kopání do mladší generace. Možná jsem jen naivní, ale osobně tyhle platformy nevnímám jako "cíl". Nedovedu si představit, že si mladý člověk zařídí den tak, aby mu v 18:00 zbyl čas na TikTok, objedná si pizzu, zatemní si pokojíček a jde dvě hodiny cíleně TikTok sjíždět.

Tyhle věci jsou IMHO mnohem více o "času mezi". Nudím se ve škole, jsem v tramvaji domů, jedu do hospody...

Problém kin není TikTok, který by ta generace konzumovala v tramvaji do kina, nebo v sále během reklam, (nebo během filmu, pokud by se nudila). Problém je, že do toho kina v první řadě vůbec nechce. že svůj "páteční večer" radši stráví úplně jinak.

Nabízí se spíš hry. Je kolem nich mnohem větší buzz obecně, plus, když už si člověk rozehraje nějaký 40h epos, tak mu to vezme čas na 10 kinovečerů... A když to zrovna hraje kámoš, tak o tom taky ty dva týdny mluví, že...
906271
Úplně nesouhlasím s takovým tím, že za to může TikTok, Youtube či Twitch. Přijde mi to spíš jako kopání do mladší generace. Možná jsem jen naivní, ale osobně tyhle platformy nevnímám jako "cíl". Nedovedu si představit, že si mladý člověk zařídí den tak, aby mu v 18:00 zbyl čas na TikTok, objedná si pizzu, zatemní si pokojíček a jde dvě hodiny cíleně TikTok sjíždět. Tyhle věci jsou IMHO mnohem více o "času mezi". Nudím se ve škole, jsem v tramvaji domů, jedu do hospody... Problém kin není TikTok, který by ta generace konzumovala v tramvaji do kina, nebo v sále během reklam, (nebo během filmu, pokud by se nudila). Problém je, že do toho kina v první řadě vůbec nechce. že svůj "páteční večer" radši stráví úplně jinak. Nabízí se spíš hry. Je kolem nich mnohem větší buzz obecně, plus, když už si člověk rozehraje nějaký 40h epos, tak mu to vezme čas na 10 kinovečerů... A když to zrovna hraje kámoš, tak o tom taky ty dva týdny mluví, že...
9 0
reagují: do_Od, The Joker
reagovat
reaguje na: The Joker
To by museli nabrat člověka s jasnou vizí, zápalem pro látku, a hlavně mu pak nechat dostatečně volnou ruku. Což se třeba u Spidermana docela povedlo teď s těmi animáky od Lorda s Millerem, ale u hraných MCU je to úplně sci fi. 

Dobrých mladých režisérů je jinak dost, třeba od Damiena Chazelle by nějaký supehero film mohl být velmi zajímavý, nebo jak Raimi začínal u hororů tak mě napadá třeba Ari Aster
906262
To by museli nabrat člověka s jasnou vizí, zápalem pro látku, a hlavně mu pak nechat dostatečně volnou ruku. Což se třeba u Spidermana docela povedlo teď s těmi animáky od Lorda s Millerem, ale u hraných MCU je to úplně sci fi.  Dobrých mladých režisérů je jinak dost, třeba od Damiena Chazelle by nějaký supehero film mohl být velmi zajímavý, nebo jak Raimi začínal u hororů tak mě napadá třeba Ari Aster
906228
1 0
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se