Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MovieZone vs. Šílený Max aneb které Millerovo postapo je nejlepší?


ikona
KarelR
anya taylor-joycharlize therongeorge millermel gibsonsileny maxtom hardy
Šílený Max je tu s námi už dlouhých 45 let. Kterým dílům slavné série byste měli dát šanci? 

Když jsem v redakci začal lovit hodnocení jednotlivých dílů Šíleného Maxe, abych dal dohromady tuhle topku, brzy se naplnila moje obava, že bude „omladina“ nepolíbená původní trilogií. Rimsy hodnocení raději neposlal, protože prý filmy s Gibsonem viděl jako malé pískle a nejvíc se mu líbila trojka (u Rimsyho nepřekvapivé?), jinak ale kdekdo opravdu začal čtyřkou a neobtěžoval se po ní zacouvat do minulosti. Inu, co se dá dělat, i tak mám pocit, že by to s pořadím nezahýbalo. Na tom, kde se Millerovi dařilo víc a kde míň, se stejně dost shodujeme – jen si můžete všimnout, že mají někteří z nás tuhle sérii výrazně raději než jiní.

Šílený Max: Dóm hromu (1985)

Průměrné hodnocení: 6/10 (Cival 5/10, imf 7/10, Mr. Hlad 7/10, KarelR 5/10, Crom 6/10)

Třetí Šílený Max je bezesporu nejslabším dílem série, ne však z důvodů, které by se nabízely. Miller se rozhodně nezačal flákat a opakovat, naopak se na vyvrcholení původní trilogie očividně vyřádil stejně jako na předchozích dílech. Problém byl bohužel v tom, že natočil až moc divný film, jenž málo využíval největší přednosti série (= drsné scény s auty) a naopak rychle spadnul do totálního bizáru, u něhož řada lidí jen zděšeně kroutila hlavou. V českých televizích míval tenhle úlet mnohem víc prostoru než jeho předchůdci, a i proto je třeba bitka z Dómu hromu tak známá i u nás. Zbytek filmu ale velebí možná tak imf s Hladem (a Rimsy!), my ostatní bychom reprízu neriskovali.

Šílený Max (1979)

Průměrné hodnocení: 6,9/10 (Cival 6/10, imf 8/10, Mr. Hlad 8/10, KarelR 6/10, Jokolo 6/10, krauset 7/10, Crom 7/10)

Hlad prvního Šíleného Maxe protlačil do VIMka (už v roce 2008!) a nejde proti tomu protestovat. Nejzásadnější dílo v dějinách australské kinematografie totiž dobylo Ameriku s mohutnými stomilionovými tržbami a dalo nám nejen obří vlnu následovníků, ale hlavně – ano – Mela Gibsona. Z dnešního pohledu je tahle low-budgetová drsárna až moc pomalá a také dost nedivácká. U řady scén se však pořád tají dech (ať už jde o kaskadérské kousky či absolutně nekompromisní zvraty) a její historický význam je zkrátka nezpochybnitelný, takže byste ji měli risknout v rámci doplňování vzdělání. Možná vám sedne, možná ne, o bezvýznamný malý revenge thriller ale vážně nejde.

Šílený Max: Bojovník silnic (1981)

Průměrné hodnocení: 8/10 (Cival 7/10, imf 8/10, Mr. Hlad 9/10, KarelR 8/10, Crom 8/10)

Když jsem ledabyle napsal, že bych dvojku Šíleného Maxe možná vecpal mezi deset nejlepších akčňáků 80. let, Hlad mě víceméně podpořil (taky ho v roce 2006 napsal do VIM) a imf hnal vidlemi. Všichni se ale shodujeme na tom, že kdybyste měli vidět jediného Maxe s Melem Gibsonem, je to tenhle. Jednička vlastně není klasická našlapaná řežba a trojka šla totálně za hranu, Bojovník silnic však přináší skvělou rovnováhu mezi brutálním postapem a akční šlehou plnou neuvěřitelného řádění s auty. Právě tenhle film nastavil fungování žánru na mnoho let dopředu (kde asi bral Fallout nejvíc inspirace?) a dodnes platí za klenot, jenž nesmí za žádnou cenu upadnout v zapomnění.

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024)

Průměrné hodnocení: 8,1/10 (Cival 7/10, imf 8/10, Mr. Hlad 8/10, KarelR 8/10, Rimsy 8/10, dO_od 10/10, krauset 9/10, Crom 8/10)

No a jsme v současnosti. V Hollywoodu bývá zvykem, že nové díly slavných sérií za těmi původními zaostávají, George Millera ale tohle pravidlo nezajímá. Jeho prequel Zběsilé cesty je totiž velkolepou a totálně nabušenou akční podívanou, která bohužel dojela na absenci velkých hvězd a na kampaň, která tenhle epický příběh neprodala dostatku lidí. Zkusme však na tristní tržby zase tolik nemyslet. Teď je důležité, aby všichni akční fajnšmekři vyrazili do kina dřív, než bude pozdě. Doma by se pak totiž fackovali za to, že Furiosu minuli na velkém plátně, kam od první do poslední minuty bezesporu patří.

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

Průměrné hodnocení: 9,3/10 (Cival 8/10, imf 10/10, Mr. Hlad 10/10, KarelR 10/10, Rimsy 8/10, dO_od 10/10, TedGeorge 9/10, Jokolo 8/10, krauset 10/10, Crom 10/10)

Ne, nemohlo vyhrát nic jiného. Zběsilá cesta je nejen nejlepší díl Šíleného Maxe, ale také jeden z nejlepších akčňáků 21. století (ne-li ten vůbec nejlepší). Je naprosto nevídané, aby se sedmdesátiletý režisér vrátil k látce, kterou ve čtyřiceti nadobro pohřbil, a vykřesal z ní adrenalinové mistrovské dílo. Jak už však padlo výše, George Millera běžné fungování Hollywoodu nikdy nezajímalo, a tak prostě vzal Toma Hardyho a Charlize Theron, posadil je do náklaďáku a rozhodl se celému světu vytřít zrak. Zběsilá cesta za rok oslaví deset let od premiéry, když jsem ji ale o víkendu viděl (nejde přijít z Furiosy a nedat si její přímé pokračování!), utvrdil jsem se v tom, že nezestárla ani o den. A vsadil bych se, že podobně jako třeba Blade Runner nezestárne nikdy, tady se holt zrodil opravdu nesmrtelný žánrový milník.

Jak byste jednotlivé díly Šíleného Maxe ohodnotili a seřadili vy? Dejte vědět v diskuzi... i když jste třeba viděli jen čtyřku, že jo!

Video: Šílený Max Speciál

Video: První dojmy z Furiosy

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace