Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nolan vede boj s pekelným Motion Plus


ikona
KarelR
christopher nolanjonathan mostowmotion pluspaul thomas anderson
Dočkáme se chvíle, kdy bude nastavení "ať to vypadá jako soap opera" konečně minulostí? 

Asi každý z nás už párkrát dorazil k televizi (většinou rodičů nebo prarodičů) a zhrozil se, že je na ní zapnutý Motion Plus. Tahle obraz zrychlující nehoráznost je defaultně nastavená ve spoustě televizí, a to jen kvůli tomu, že na ní vypadají lépe demonstrační animace a sportovní zápasy. Jinak jde hlavně o pekelný likvidátor obrazu, na který se drtivá většina z nás nedovede dívat ani půl minuty.

Hollywood o tomhle problému samozřejmě ví a dlouhodobě se ho pokouší řešit. Loni v červnu se o to snažil James Gunn, který spojil síly a Rianem Johnsonem, Edgarem Wrightem, Mattem Reevesem, Chrisem McQuarriem a Tomem Cruisem, jimiž také záleží na tom, aby byly jejich filmy koukatelné i na televizi. Vůdce téhle party je ale momentálně "na blacklistu" a celé hnutí tak potřebovalo nového velitele.

Ano, jak už vám prozradil titulek, celou záležitost si vzal do ruky Christopher Nolan, jehož do problému angažoval McQuarrie. Nolan je (společně s Jonathanem Mostowem) aktuálním ředitelem Komise kreativních práv v DGA, tedy ve Sdružení amerických režisérů. A protože už má vyhlazování obrazu plné zuby, začal s pomocí Paula Thomase Andersona jednat s prodejci televizí a zároveň vyzval svoje kolegy, aby mu napsali, co si o Motion Plus myslí a jak přesně by se ho chtěli zbavit.

V tuhle chvíli se mluví o novém nastavení jménem "reference mode", které by na televizích zachovalo nejen framerate, ale i další vizuální aspekty celovečerních filmů. Otázkou přitom je, jak moc by bylo pohřbené v menu (ideálně vůbec...) a jak by ho implementovali všichni výrobci televizí, když mají jiné softwareové postupy a nejde jim tak úplně nařídit, co mají se svými produkty dělat.

Snad Nolanova účast celý problém konečně posune kupředu. Ne, nejsme tak naivní, abychom čekali jeho brzké vyřešení. Kdyby ale reference mode dorazil třeba do pěti let a nabídl se při prvním zapnutí televize, byl by to pro filmaře i filmové fandy takový malý splněný sen...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace