Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Rychle a zběsile 6


ikona
imf
dwayne johnsonrychle a zbesileskalpelvin diesel
Detailní pohled na zdaleka nejočekávanější jarní akčňák 

O Rychle a zběsile už jsme toho napsali dost. Mohli bychom znovu a znovu opakovat, že máme radost ze způsobu, jakým tahle série drží osamoceně prapor akčního filmu vysoko nad hlavou. Radost z toho, že po chudokrevné trojce se Justin Lin pochlapil a čtyřkou odpálil druhou trilogii, která by za pár týdnů měla kulminovat ve slezině, která castingem dotahuje Expendables, ale měřítkem je dalece překonává. A taky radost z toho, že Vin Diesel si po dvou úspěšných filmech nehodil nohy na stůl, ale poslouchá fanoušky, hledá nové tváře a tráví čas tím, že spolu s režisérem deset hodin v kuse kecá o tom, co by se ještě dalo vylepšit a vyšperkovat. Od teenagerského závodění s hustokárama jsme se dostali k Dieselovým parťákům - modernímu a našlapanému heist akčňáku, ve kterém si ovšem napětí nepodává ruku s logikou a místo toho zápasí s adrenalinem. A to se nám líbí. Kam to celé posunout? Justin Lin tvrdí, že šestka je jako Nelítostný souboj na steroidech, přičemž volbou záporáka a prostředí série dostává až bondovské parametry. Ostatním tvůrcům bychom se za podobně silácké příměry vysmáli. Tady si ale přisedáme blíž, protože chceme slyšet víc.

TRAILER: RYCHLE A ZBĚSILE 6

Dom si užívá "důchodu" v teple u moře, v náruči Eleny (Elsa Pataky), kterou sbalil v závěru pětky. Nebo ona jeho? Rýsuje se nám tu zásadní milostný trojúhelník, ve chvíli kdy dorazí Hobbs a ukáže svou fotokolekci? O přeživší Letty víme už z potitulkové sekvence pětky, ale tahle postelová škatulata určitě Domovi nadělají v hlavě hodně zmatků. Tentokrát nepůjde o peníze, nýbrž o záchranu odpadlíka. Bez ohledu na to, jestli chce nebo nechce zachránit. Uvidíme, jestli v tom Dom uvidí jen princip, nebo to pro něj bude srdeční záležitost.

Zatímco v pětce visel Dieselovým parťákům na zadku jen nabušený Hobbs, který ale musel hrát podle pravidel vytyčených zákonem, tentokrát je to souboj s konkurenčním týmem mezinárodních zlodějů. V podstatě jde o ty samé týpky, akorát s trochu křivějšími morálními hodnotami. Hobbs je neúspěšně honí napříč zeměkoulí, a jak je vidět z obrázku, jejich technika si v ničem nezadá s Dieselovými přepadávačkami. A protože oheň se nejlíp hasí ohněm, poprosí Hobbs Torreta o pomoc. Jeho trumfovým esem je právě Letty, která se z neznámých důvodů k záporákům přidala. Tej (Ludacris) to komentuje: Tohle je vyrovnaný souboj epických rozměrů. Oni jsou naše horší já. Bude to jako Justice League vs. Legie Zkázy.


A většina toho souboje se odehraje v Londýně. Dokonce se dočkáme i honičky skrz slavný Picadilly Circus. Právě z Anglie pochází hlavní záporák Shaw, bývalý příslušník speciálních jednotek, co se rozhodl si přivydělat bokem. A začalo ho to bavit. Obchod se zbraněmi, loupeže všech rozměrů, s jeho armádními kamarádíčky, drahým hardwarem a znalostí infrastruktury není nic, co by nedokázal. A taky je docela fanda do aut, seznamte se s jeho obrněnou formulí, které říká Podběrák. Kdo jí neuhne, ten se proletí.

Shaw má evidentně k Letty hodně blízko, zvlášť když se proflákne, že její osud není Torretovi lhostejný. S Shawovými zkušenostmi nemůžeme vyloučit malý brainwashing, kvůli kterému je Letty ochotná nasypat Domovi pár broků do kožichu a poslušně se vrátit k Shawovi jako oddaný pitbul. Tenhle vztah bude potřebovat rozseknout a zůstává největším tajemstvím (a trumfem) celé zápletky. Buď bude překážet nebo scénář plný akčních scén vykopne trochu výš.

Návrat Letty mimochodem producenti zvažovali už v pětce, ale přišlo jim to jako zbrklé míchání karet. Michelle Rodriguez se vrátit chtěla, ale musela si počkat až na šestku. Pro nás to mimochodem znamená korunovaci filmu efektní kočkovanou. Hobbs si totiž do akce přivede parťačku Riley, kterou hraje Gina Carano. O jejích schopnostech jste se mohli přesvědčit v Soderberghově Zkratu... je to ostrá holka, takže bude pro Letty zdatnou soupeřkou. Domova pravá ruka si to rozdá s pravou rukou Hobbse? To zní jako symbolické pokračování souboje Titánů z pětky. Justin Lin má ale v rukávu mnohem víc es. Finále snímku by mělo být jednou velkou akční scénou, ve které se bude mydlit celkem devatenáct postav v sedmi různých soubojích. A to jsme přitom v ukázce z těchhle držkových skoro nic neviděli!

Hlavní roli totiž v prvním traileru hrají auta. Dokonce je tu i mírný flashback směrem ke kořenům série. Nemusíme se ale bát záplavy krutovozů a hustoroštěnek, protože i ve čtyřce a pětce použil Domův tým pouliční závody jen coby prostředek k infiltraci místního (v tomhle případě londýnského) podsvětí.

V tomhle případě si Torettova Daytona (opět masivně nabušená a vzpínající se na zadní) poměří své koně s Shawovým přibližovadlem. A protože je Luke Evans patriot, sedlá legendární britskou raketu Jensen Interceptor (pak do ní přesedne i Letty, to je ta scéna, kdy Interceptora honí BMW M5). Fanoušci závodění by ale měli svoje emoce držet na uzdě. Zbytek ukázky jasně naznačuje, že auta jsou tu spíš cíle a prostředky, nikoliv velké hvězdy. Tuhle roli už dávno převzali herci.

Tady je ostatně vidíte u stolu. To nejlepší co série dala: Paul Walker z jedničky, Tyrese Gibson a Ludacris ze dvojky, Kang Sung ze trojky (která se odehrává až po šestce) a Gal Gadot ze čtyřky. Na druhé straně záběru pak stojí Dwayne Johnson s Dieselem, jejichž muskulatura dodává týmu ten správný respekt. S touhle partou do nepohody není problém zlikvidovat před kamerou 250 aut. Jak se to povedlo? Rychle a zběsile 6 předvádí autoválky, o kterých se autorům Kobry 11 ani nesnilo.


Tank na dálnici, bazuka v každém kokpitu a spousta skákání z auta na auto (v tomhle případě Tyrese skáče na Walkerův Ford Escort první generace, který byl pravděpodobně vybrán pro svou nízkou hmotnost... viz jeho obří skok v úvodu dálniční sekvence). Ale kde se vlastně tahle scéna odehrává? Určitě to není Anglie a nevypadá to ani jako německá autobahn. Finále by se prý mělo odehrávat částečně ve Španělsku, ale podíváme se i do dalších zemí, takže těžko tipovat. Tank baštící civilní sedany se ale bude jen těžko trumfovat.

Což neznamená, že to Diesel s Linem nezkusí. V závěru se celý tým snaží stáhnout k zemi obří Antonov a s pomocí ocelových lan a koordinovaných smyků se to celkem i daří. Větší letadlo a větší exploze si už asi nemůžeme přát. Sedmička tak bude muset v tomhle ohledu hodně kreativní. Jen bůh a Diesel ví, co nás čeká... v hlavě má prý rozplánovaný děj až někam k desátému dílu.

Tady jen malá ochutnávka zevnitř Antonova. Hobbs s Torettem se snaží společnými silami sejmout Kima Kolda, dánského kulturistu, který umí zastínit i Johnsonovu nadlidskou muskulaturu. Jen se podívejte na Rockův zklamaný výraz během natáčení téhle scény:

Těch souběžných bitek tu bude opravdu hodně. Michelle Rodriguez vs. Gina Carano už jsme zmiňovali, Kang Sung a Gal Gadot budou mít také plné bouchačky práce a Paul Walker se popere se samotným Shawem - ostatně jsou celkem podobné váhové kategorie. Volba Lukea Evanse nám připadá rozumná. Ve hře byl i Jason Statham nebo David Tennant (hlavně kvůli jeho popularitě coby seriálového Dr. Who). Stathamovi by se ale musel dát mnohem větší prostor a Tennant zase není příliš akčně vybavený. Evans je neokoukaný, bývalého vojáka mu bez problému věříte, a spolu s účastí v Hobitech mu tahle role může přihřát hodně hollywoodské polívčičky.

Ale co bude dál s naším týmem? Pokud šestka otevře podobně velkolepě jako předchozí díl, můžeme očekávat další díl v roce 2015. Diesel to má evidentně vymyšlené a potitulková sekvence nabídne další cliffhanger. Jenže kam vlastně jít? Ve čtyřce jde o pomstu, v pětce o útěk před spravedlností a šestka naše kriminálníky staví do nedobrovolné role strážců zákona. Hobbs jim slíbil, že když vyřídí Shawa, dostanou milost a budou z nich zase slušní lidé. To je ale jenom bonus. Hlavní je záchrana Letty, kvůli které to tahle "rodinka" podniká především. Je celkem jasné, že jedno z toho nebude mít šťastný konec, protože Toretta z jeho rekreačního módu vyhnala jen znovu otevřená rána v podobě Letty. Kdyby všechno dopadlo růžově, neměl by důvod se ke staré kariéře vracet. Že by se v závěru opravdu objevil Statham, třeba jako Shawův brácha a Dieselovci dostali v sedmičce ochutnat vlastní medicínu, v podobě staré dobré pomsty? Uvidíme...

 

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace