Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 věcí, které chcete vědět o Wolverineovi


ikona
imf
mz skalpelskalpel
Nejvíc cool mutant si to chce u fanoušků vyžehlit. Jaké má šance? 

Foxové jsou v relativně nezáviděníhodné situaci. S děsem v očích pozorují, jak Marvel promění ve zlato, na co sáhne, a buduje si svůj obří vesmír plný superhrdinů. Proč s děsem? Protože Foxové mají minimálně stejný potenciál. V devadesátých letech Marvelu vyfoukli práva na X-Meny, a tak disponují stovkami postav, včetně dobře zajetých týmů profesora Xaviera a Magneta. Bohužel si většinu trumfů vystříleli v úvodní trilogii, ještě než to studiový Marvel rozjel naplno, a teď musejí našlapovat velmi opatrně - prolínající se licence a šikovně napsané smlouvy totiž znamenají, že Fox má právo jen na některé věci z marveláckého univerza (funguje to i naopak, proto není v Avengers Spider-Man, i když by tam skvěle seděl... tedy ten komiksový Peter Parker určitě). Při budování svého komiksového vesmíru to proto Foxové znovu zkoušejí s nejoblíbenějším z mutantů - Wolverinem, snad aby smazali pachuť nepovedené sólovky z roku 2009.

Snad to bude mít větší úspěch než slabý pokus Universalu o restartování Hulka. Pokud samurajský Wolverine znovu nakopne mutantskou sérii, bude mít Bryan Singer - otec původních X-Menů - s pokračováním týmovky mnohem méně práce. A Foxové budou Marvelu šlapat na paty. Je v tom ale hodně možná a kdyby. Takže radši se nejdřív zorientujme v časové ose, než začneme řešit foxáckou obdobu Iron Mana, předjezdce velkého komiksového boomu. Co všechno vlastně Wolverinea v červenci čeká?

Vzpomínky na Jean Grey

Nový Wolverine se odehrává bezprostředně po třetích X-Menech. Na první Loganovu sólovku asi chtějí i u Foxů zapomenout, takže pochybujeme, že se k ní budou jakkoliv odkazovat, ale finále třetích X-Menů byla velká věc. Řada mutantů ztratila své síly, někteří umřeli nebo se převtělili, jiní jsou zranění. Celý tým X-Menů je rozprášený a Logan musí žít s vzpomínkou na to, jak Jean Grey - která se pod vlivem síly Phoenix trochu utrhla ze řetězu - vlastníma rukama sprovodil ze světa. Není divu, že se vrátil zpátky na Aljašku a zpytuje svědomí. Při jeho zpomaleném stárnutí má na to dost času. Záběr v baru mimochodem evokuje úplně představovací scénu s Wolverinem z prvních X-Menů. Můžeme spekulovat o tom, jestli Jean Grey zůstane jen ve vzpomínkách, nebo si Foxové budou hrát s myšlenkou na její vzkříšení. Phoenix se nedá jen tak snadno zahubit... na druhou stranu při chystaném rozbíhání druhé fáze po třetím díle (ve kterém dojde k takové komornější verzi House of M) možná bude lepší položit spíš základy k žijícím postavám.

Atomový věk

V první sólovce jsme viděli, že Logan s Creedem zažili snad všechny válečné konflikty dvacátého století. A Wolverine zjevně nechyběl ani v u výbuchu atomovky v Nagasaki. Před jaderným spadem tu zachránil Yashidu, toho času řadového japonského byznysmena, teď po sedmdesáti letech šéfa jednoho z nejmocnějších zločineckých klanů v celé Asii. Jeho poddaní, jmenovitě Yukio - holka s anime designem - Logana vyhledají a přivezou do Japonska. Proč? Aby mu mohl Yoshida poděkovat. A udělat mu nabídku, která se neodmítá.

Strach z létání

Tenhle záběr mimochodem není bez zajímavosti. Logan měl pochybnosti i o stíhačce z arzenálu X-Menů, takže další několikahodinový let USA-Japonsko nese poměrně těžce. Hugh Jackman se v rozhovorech zmínil o tom, že Loganův strach z létání mu připadá sympatický. Přirovnal ho k Indymu a jeho strachu z hadů. I ten nejoblíbenější hrdina musí mít nějakou lidskou slabinu. V tomhle případě jde ale čistě o psychiku, protože všichni víme, že Wolverine by případný pád letadla bez problémů rozchodil.

Japonské gadgety

Setkání po letech probíhá v napjaté atmosféře. Yashida totiž umírá, přes všechnu technologii, kterou disponuje, se mu nedaří zastavit zub času. Možná ze závisti proto Loganovi nabídne, že ho zbaví jeho schopnosti regenerace. Aby mohl taky zestárnout, zemřít a zbavit se tak bolestné nekonečnosti. Nabízí se otázka, že Logan by klidně mohl odcestovat zpátky do Států a někde najít zbytky Léku z trojky, který by pro něj udělal zhruba totéž.

Demutantizace

Logan každopádně proceduru podstoupí a soudě dle traileru skutečně během filmu ztratí možnost zrychlené regenerace (adamantiem potažená kostra samozřejmě zůstává - i o tu však v komiksu občas přijde). Použili Japonci pokročilou genovou manipulaci nebo carbonadiem nebo snad Muramasův meč? V marveláckém vesmíru se nabízí hned několik řešení. Mohli bychom to tu zdlouhavě rozebírat, ale nejsme na hodině superhrdinské fyziky.

 

Ruská hadice

Jako kdyby Wolverine potřeboval ve svém životě víc ženských! Do vzpomínek na Jean Grey se mu bude motat samurajská dračice Yukio, svůdná Mariko, která je dcerou nového šéfa klanu, a v neposlední řadě i Viper, kterou hraje ruská herečka Svetlana Khodchenkova. Viper není mutantka, takže nemá žádné superschopnosti - je ale dobře trénovaná a především hodně úskočná. Prostě jako zmije. Ráda používá nejrůznější halucinogeny, aby se lidem dostala do hlav a mohla je ovládat. Což bude asi i tenhle případ. S Wolverinem by se měla znát z dřívějška, ale v Japonsku bude pravděpodobně spíš proto, aby převzala alespoň částečnou moc nad Yoshidovým klanem. Vztah mezi ní a Wolverinem by se dal definovat jako vzájemný respekt. Ale i ten má svoje meze.

Stříbrný protivník

Japonské klany jsou o hierarchii. Když Yoshida zemře (v ukázce jsou vidět scény z pohřbu), lze očekávat násilné převzetí moci těmi, kdo byli pod ním. Tady se do hry pravděpodobně vloží Shingen Yashida, šéf yakuzy a chlápek, který Loganovu přítomnost v Japonsku (a své vlastní rodině) velmi těžce nese. Hraje ho Hiroyuki Sanada a v ukázce ho budete hledat marně. Foxové si ho zřejmě šetří až do filmu. Úhlavním protivníkem však bude Shingenův syn Kenuichio Harada - mutant oděný ve stříbrném samurajském brnění. Odtud ostatně jeho přezdívka Stříbrný samuraj. Harada disponuje nadlidskou silou, ale především schopností nabít předměty tachyonovým polem. Dalo by se to přirovnat ke Gambitově schopnosti propůjčit běžným předmětům smrtonosnou energii. Haradova nabitá katana dokáže přetnout cokoliv, s čestnou a pro nás celkem klíčovou výjimkou adamantia.

Samuraje si zahraje Will Yun Lee, Korejec, kterého jste mohli vidět ve spoustě filmů. Hrál tam druhé až třetí housle, takže si ho velmi pravděpodobně nebudete pamatovat. Důležitější pro nás asi bude, že se umí celkem slušně ohánět mečem. Během finálního souboje už Wolverine opět disponuje regenerační schopností, což mj. naznačuje, že japonské gadgety už nejsou co bývaly (a jsou z trhu vytlačovány těmi korejskými - bože, v tomhle filmu je tolik přesahů!).

Hvězd i peněz poskrovnu

Foxové si vzali trochu příklad z Universalu, který na své restarty (Bourne) též neplýtvá penězi. Wolverine podle všeho stál jen něco málo přes sto milionů. To se zřejmě odrazilo i na obsazení. Foxové se snaží hrát na lokální notu, takže když už nabízejí samurajské a ninjovské propriety, zároveň couvají v castingu (role Viper byla původně nabídnutá např. Jessice Biel nebo Amandě Seyfried) a nabízí film, který stojí a padá s charismatem Hugh Jackmana. Zrovna v případě Wolverinea se to nedá považovat za mínus, protože tahle postava žádné podržtašky nepotřebuje. Stačí jen, aby měla dost pytlů na mrtvoly.


Z komiksu rovnou na plátno

Japonská sága v komiksovém Wolverineovi má hodně fanoušků. Včetně samotného Jackmana, ostatně ten poslední záběr v první sólovce nebyl jen tak pro nic za nic. Jackman měl samurajský výlet v hledáčku několik let a o režii dokonce projevil zájem i další fanda předlohy, Guillermo del Toro. Nakonec se za kamerou vystřídalo hned několik lidí, scénář se několikrát přepisoval, a teď se všichni bojí, co z toho vznikne. I James Mangold je ale fanda předlohy, ostatně už v ukázce je několik záběrů, které se otevřeně hlásí k původním komiksovým panelům.

Analogový samuraj

A pak je tu samozřejmě ta kritizovaná scéna na vlaku. Záběr s letícím Wolverinem vypadá hodně béčkově, ale Mangold slibuje, že podobné fantas akce je ve filmu minimum. Jeho snímek chce vyseknout poctu klasickým samurajským filmům a soustředí se na Loganovo nitro. Blockbusterovou násobilku je ale třeba respektovat, takže počítejte s houfem akčních scén. Jeden pohled do soupisky a člověk hned vidí povědomá jména - David Leitch a Jon Valera. To jsou sázky na jistotu, které jsme mohli vidět u posledního Bournea, Třístovky nebo první wolverinovské sólovky, bve které byla akce to poslední, na co si člověk mohl stěžovat. Hugh Jackman si navíc v rozhovorech pochvaluje, že konečně vyladil fyzičku podle svých představ. Měl na to dost času, protože se natáčení neustále odkládalo. A navíc kvůli roli v Bídnících dost zhubnul a mohl pak nabrat čistou svalovinu. Kdo mu pomáhal s tréninkem? Dwayne Johnson. Lepší referenci asi nepotřebujete.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (18)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace