Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: comicsová týmovka Avengers


ikona
imf
téma
Nejočekávanější comicsová párty příštího roku přímo křičí o pozornost a zkoumání každého políčka. Kdo všechno tu na nás vlastně pomrkává? 

Geekovský sen téhle generace se blíží do kin a je potřeba publikovat ukázky, vyrábět obrázky, figurky, odznáčky a vůbec roztáčet marketingovou mašinérii. Tohle nejsou Expendables pro pár pamětníků, co drží palce svalnatým klukům. Od chvíle, kdy Marvel poprvé zatočil s filmovými comicsy všechno směřovalo k téhle slezině. Pod vizitkou Josse Whedona si většina z nás představí metahumor, těhotné dialogy a spíše anorektickou akci, nicméně jeho předchozí výlet na stříbrné plátno (Serenity) popřel, že by Whedonovi byla akce cizí - finální duel sice moc neuhrál, ale třeba bitka v baru nebo honičky a přestřelky patří k tomu lepšímu - jsou přehledné, s dlouhými záběry, chytrou choreografií a navrch špikované hláškami. Což je přesně to, co od Avengers čekáme. Proč? Protože autoři počítačových her už Hollywood několikrát předběhli. A týmová souhra v jejich podání byla dechberoucí.

Filmová verze si ovšem musí odpustit Spider-Mana, členy Fantastické čtyřky a X-Meny, protože ti jsou stále v područí konkurenčních studií. Byla by to dohromady hezká parta, ale i Iron Man, Thor, Kapitán Amerika, Hulk a další udělají dost parády. Ostatně Marvelu se tahle sestava celkem hodí do krámu. Úplně první Avengers příběh byl o tom, jak Loki uvězněný na Asgardu zkouší vyprovokovat Thora a do své manipulace vláká i Hulka, Iron Mana a další hrdiny (v comicsu to byli Ant-Man a Wasp, tady si vypomůžeme Kapitánem Amerikou, Hawkeyem a Black Widow). Právě během téhle akce se comicsoví hrdinové stmelili a šlo jim to dohromady tak dobře, že pod hlavičkou Shieldu vytvořili tým.  


P.S. Nejhnusnější ukázka lepení vrstev (herců) k sobě a přephotoshopovaných obličejů. Doufejme, že na dalších materiálech si dají v Marvelu záležet víc.
 

 Whedonův film si tenhle origin převypráví po svém. Loki totiž na Zemi rovnou zaútočí, aby se pomstil Thorovi za události z jejich společného filmu. Už nejde jen o sourozenecké přetahování. Loki si je vědom své síly a dost možná má i mocné spojence. Velkolepý úvod traileru, lidé vzhlížející vzhůru a newyorské ulice čištěné výbuchy… hodně to připomíná Bayovy třetí Transformers a definitivně to naznačuje, že dekádu po 11. září už jsou bortící se mrakodrapy a velkoměsta v ohrožení zase "in". Od dob kdy metropole vymetal Roland Emmerich se Dnem nezávislosti ovšem uplynulo hodně vody, takže odpálit jednu výlohu, jako kdysi ve Smrtonosné pasti 3 (viz spodní obrázek) už prostě nestačí. Další důvod proč bude rozpočet Avengers atakovat hranici 200 milionů dolarů.

Válka v ulicích vypadá hezky špinavě a představa superhrdinů běhajících mezi vystrašenými vojáky je taktéž lákavá, ale proti komu vlastně bojujeme? Všude se mluví o Skrullech, inteligentní mimozemské rase, která je mj. schopná měnit svou podobu. Marvelácké comicsy invazi Skrullů věnovaly hodně prostoru v sérii, která prozradila, že několik superhrdinů je mrtvých a byli potichu nahrazeni Skrully. Velkou invazi se nakonec povedlo zkrotit, ale za cenu velkých obětí. Mohli by být Avengers cestičkou k téhle linii? Podle mého by to marveláckým vesmírem zatřáslo ještě dřív, než by se stačil usadit v myslích fandů. Loki by měl volit nějaké subtilnější řešení. Ukázka ovšem prozrazuje, že je vždy o krok před svými protivníky.

Přitom byste to do něj neřekli, že ne? Hiddleston na rozdíl od ostatních svůj kostým nijak neaktualizuje. Asgardská rohatá helma by na Zemi vypadala až příliš exoticky, takže musí stačit dlouhý kožený kabát a úlisný pohled. Zvláštní pozornost ale můžeme věnovat Lokiho zbrani. Jeho oblíbená hůl má v sobě modrý krystal. Podle všeho je to úlomek Cosmic Cube - mocného artefaktu, který jsme mohli zahlédnout v Thorovi a hlavně v Kapitánu Amerikovi.

Kostka je velmi mocná, což by vysvětlovalo i Lokiho velkou moc (teoreticky by jejím prostřednictvím zvládnul útok na Zemi i bez Skrullů). Kostka je nadána vlastní inteligencí a ovlivňuje (k horšímu) ty, kdo s ní manipulují. V případě Lokiho se tak z podrazáka může stát superpodrazák. Jeho cool hůl každopádně bude víc než zdatným soupeřem pro Mjolnir, což je asi nejmocnější zbraň v arzenálu Avengers.

Nový kostým Kapitána Ameriky vypadá spíš jako výbava do baletní školy, ale v pohybu to určitě nebude žádný průšvih. Kde se vlastně nacházíme? Dost možná na Helicarrier - obří létající základně Shieldu, kterou Lokiho noshledi zničí ve snaze vysvobodit ho ze zajetí (nechat se chytit je ten nejlepší způsob, jak zjistit, co má Shield za lubem, no ne?). Celý Shield se později přestěhuje do Stark Tower, což je mrakodrap uprostřed New Yorku, který Tony velkodušně poskytne Avengers jako hlavní základnu. Tím z něj samozřejmě udělá i velký terč, což je jedním z důvodů, proč se velká část akčních scén a bitev odehrává právě v New Yorku. 

První ukázka staví Tonyho dopředu, ale nenechte se tím vyvést z míry. Marvel rozhodně nechystá jen Iron Mana 3 a moc dobře ví, proč cpe Tonyho dopředu. Kromě největší kasovní hodnoty je to proto, že Tony se všude hlásí o pozornost a to přesto, že Kapitán je tu jen jeden. Nick Fury jako šéf Shieldu musí Tonymu jít trochu na ruku, protože kdo myslíte, že to celé platí a kdo vymýšlí všechny ty úžasné hračky a zbraně? Kapitán Amerika a jeho vojenská kázeň jsou vodou, Starkova nevypočítatelnost a klackovitost naopak ohněm. Není divu, že si moc do oka nepadnou, tím spíš, že Rogers znal Starkova otce a má pocit, že lidstvo za padesát let jeho hibernace zařadilo v evoluci zpátečku.

Každá postava má ovšem v Avengers svůj vlastní ranec starostí. Tony se naučí být týmovým hráčem, pravděpodobně poté, co mu někdo rozstřílí zadek na bojišti, Kapitán se musí vyrovnat se ztrátou své životní lásky a novou dobou, stejně jako s úlohou velitele týmu, který má zachránit celou planetu. Thor bude mít dost práce s Lokim, který se ho bude všemožně snažit distancovat od jeho nových pozemských kámošů. A Hulk? Bruce Banner v lidské formě bude spíš za otloukánka, navzdory faktu, že všichni vědí, že ho nesmí naštvat… Starkova hláška na jeho účet ostatně hovoří za vše. Přesto je zelený obr trumfovým esem Shieldu v boji s jakoukoliv přesilou. Nikdo nedisponuje nekonečnými schopnostmi. Až na Hulka. Čím víc ho naštvete, tím silnější je. Nehledě na to, že v šachové partii by Banner potrápil i Starkův mozek. Jen pro zajímavost - Hulka bude mluvit Lou Ferrigno. Hezký odkaz.

Po dvou spíše rozjívených Iron Manech tu každopádně máme výhled na trochu pokornějšího Starka. Ale snad až v úplném závěru. Downeyho vtipkování by totiž v nejvypjatějších scénách určitě chybělo.

Mimochodem, kameraman Avengers - Seamus McGarvey (Sahara, Pokání, Sólista - alespoň už víte, proč jsou exteriéry tak prosluněné… na tom McGarvey ulítává) - v jednom z rozhovorů naznačil, že kus filmu je točen na iPhone 4S. A že je jeden z těch záběrů i v teaseru. Pak to tak trochu popřel... ale pomineme-li otravný product placement, jedná se velmi pravděpodobně tady o Thora v protislunci. Nic proti iPhonům, ale radši je uvidíme před kamerou než za ní. 

Bitvy se v Avengers nebudou odehrávat jen na bázi muže proti muži, ale dočkáme se i leteckých soubojů. Tohle je Quinjet - transportní stíhačka, kterou vyrábí Wakanda Design, firma Black Panthera (ve filmu to velmi pravděpodobně bude Starkův výtvor). X-Mení superletoun to netrumfne, ale má to stejnou funkci. A vypadá sexy, na rozdíl od bachraté Heli Carrier, kterou nám v ukázce pro jistotu neukázali. Její interiér ale nevypadá moc útulně, co?


Shield samozřejmě shání posily kde se dá. Stejně jako mouchy doma neubíjíte kladivem, nešpiní si Thor nebo Iron Man ruce klasickou špionáží. Tady nastupují do hry postavy Black Widow a Hawkeye. Nechceme prozrazovat příliš, ale Scarlett Johansson v těsném kostýmu stačí pohodit rudou hřívou, aby přesvědčila o svých schopnostech (nevěřícím Tomášům pak drtí hlavu stehny, tak bacha). Hawkeye se objevil už v Thorovi a Jeremy Rennerovi stačila jedna hláška, aby si získal divácká srdce. Suchý humor, přesná muška a kostým, upomínající stejně jako v případě Nicka Furyho spíš na Ultimates sérii, to bohatě stačí. V comicsech mají k sobě on a Black Widow hodně blízko (postelově blízko), ale to zřejmě v Avengers nehrozí. Stejně tak Maria Hill, pravá ruka Nicka Furyho (ve filmu si jí zahraje Cobie Smulders) se ve filmu pravděpodobně jenom mihne. 

A když už jsme u Nicka Furyho. Právě Samuel L. Jackson by si tu konečně mohl přijít na své. Jeho hláškový samopal snad účast v mnoha béčkách neotupila a věřím, že mu Whedon napíše dialogy na míru. V předchozích filmech byl vždy tím tajemným mužem v pozadí. Jeho comicsová historie je přitom plná akce a Fury rozhodně není jen ukecaným hlavounem. Záběr s bazukou dokazuje, že Fury opráší své zkušenosti a aktivně se zapojí do boje. Jinak by si ostatně respekt diváků i podřízených získával těžko. Fury je velmi zajímavá postava a je potřeba, aby Jackson ke svému kázání, jež patentoval už v dobách Pulp Fiction, přidal i nějakou tu ránu.

Nejdiskutovanější scénou celé ukázky je ale samozřejmě souboj Thora a Kapitána Ameriky. Ti dva se vlastně ani moc neznají, takže nemají důvod se rvát na život a na smrt, tím spíš, že jsou oba celkem kliďasové. Že by byl Thor ve skutečnosti Skrull? Moc komplikované, navíc Skrullové své předlohy často zabíjejí. Navíc umí superschopnosti jen napodobovat a nikdy tak nedosáhnou jejich plného potenciálu - falešný Thor by nikdy nemohl máchat Mjolnirem, protože by ho nebyl hoden. Mnohem pravděpodobnější je opisování z Ultimates série, kde Loki šponuje paranoiu uvnitř Avengers pomocí iluzí a halucinací. Thor si klidně může myslet, že útočí na někoho jiného a Kapitán tak bude mít plný štít práce. Vibranium naštěstí úder Thorova kladiva dovede absorbovat.

Z akčních scén vidíme v ukázce jen náznaky, ale jejich atraktivita bude spočívat i v tom, že si Whedon musí poradit s velkou paletou různě silných hrdinů. Máme tu dva bohy, zeleného obra, superatleta, chlápka v hi-tech brnění a dva špičkové špióny v té nejlepší formě. Kromě velkých záporáků tak musíme počítat i s množstvím pěšáků pro ty slabší výkonnostní třídy.

Tohle poměřování sil je vždycky zábava, zvlášť v případě Tonyho Starka. V comicsu byl schopen postavit i brnění, které odolalo souboji s Hulkem. Tady se drží kompaktního modelu (vypadá to, že dojde i na jeho kufříkovou verzi) a může létat mezi mrakodrapy jako Neo. Kdo z nás by to nechtěl zkusit? Tonyho aviatika je ale většinou opepřena nějakou tou raketou za zády, takže není o co stát. Zajímavé jsou ovšem i jeho souboje mimo pohodlí obleku, ke kterým dochází nebezpečně často. V jedničce ho napůl odstrojil Jeff Bridges v adrenalinovém finále, tady ho bere pod krkem osvobozený Loki. A odhazuje ho jako hadrovou panenku.

Takhle to vypadá, když si na krk pověsíte ženskou. Loki mimochodem po Scarlett (pokud to není zbytečně matoucí přestřih) zálibně kouká. Že by jí trochu poplet hlavu? V comicsech  randí spíš s Hawkeyem. Uvidíme, co z toho bude.

 Zkáza Helicarrieru a Kapitán s aktualizovanou výzbrojí:

"Když Zemi nedokážeme ochránit, buďte si jisti tím, že ji pomstíme."

Vážná hláška v závěru ukázky naznačuje, že bude naší týmovce pořádně téct do bot. Klipy promítané za zavřenými dveřmi mluví i o tajemném signálu z vesmíru, který pomůže rozluštit Bruce Banner (Nick Fury pro něj nechal poslat i kvůli jeho vědeckým schopnostem, nemyslete si). Takže se točíme znovu kolem kosmické kostky, nebo nás opravdu čeká mimozemská invaze? Whedon drží v ruce poslední trumf a fandové jsou na něj krátcí, protože za ty dekády přetékající comicsovými sešity, se toho událo tak moc, že si mohou producenti vybírat i ze značně šílených premis. Spíš než velké odhalení zcela nového nepřítele očekávám uklízení před vlastním prahem a dotažení postav do finálních rysů. Pod tlakem se totiž každý vybarví. A jakmile bude všechno srovnáno do latě, může se v samotném závěru objevit nějaká intergalaktická jobovka. Myslíte si, že Marvel půjde ještě dál než ke Skrullům a začne řešit comicsové Titány, Stvořitele a Věčné, tj. extraligu nevypočitatelných schopností? Nevím, nevím jestli na tuhle vertikální hierarchii seženou peníze. Fantazie fandů nicméně pracuje na plné obrátky a co nenajdou v kině, to si doplní v zažloutlých comicsech z eBay.

Jen ten první už asi neseženete. Kopie v dobrém stavu se naposledy prodala za čtvrt milionu dolarů. Za to by člověk pořídil Starkovu Audi R8 V10. Ovšem v Avengers bude Tony sedlat  zbrusu nový koncept od Acury.

A teď hurá do komentářů, trumfovat se, kdo má víc načteno.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace