Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: X-Men: First Class


ikona
KarelR
matthew vaughnmz skalpeltémax-men
Teaser X-Menů rozebraný do posledního detailu. 

Mutanti se letos v létě vrací do kin a mají hodně co žehlit. Poslední vzdor byl sice slušným završením původní trilogie X-Men, kvalit prvních dvou dílů ale ani zdaleka nedosahoval. Omnoho bolestivějším zklamáním byl potom předloňský Wolverine, který se po pěkném úvodu změnil v béčkový CGI fest, v němž Hugh Jackman kromě vrtulníků porcoval i umyvadla. Proč to bylo tak bolestivé? Protože trailer vypadal solidně. A mimochodem… byl dost podobný tomu, který si dnes prohlédneme do nejmenšího detailu.

Správně, X-Men: First Class začalo svoji kampaň až překvapivě podobně jako Wolverine. Mladé verze známých hrdinů, pomalá hudba a důležitý voice-over, spousta problikávajících mutantů… Člověk by málem řekl, že se jelo přes kopírák. Vůbec to ale nevadí, protože nový režijní počin Matthewa Vaughna (Hvězdný prach, Kick-Ass) budí pozitivní dojmy nejen výstavbou teaseru, ale především samotným materiálem. Je dost retro? Ano. Ale fór je v tom, že z něj paradoxně čiší příjemně moderní stylizace.

Na „První třídu“, prequel mutantí trilogie Bryana Singera (tentokrát jen produkuje) a Bretta Ratnera (bůh ví, kde je mu konec), je zkrátka radost pohledět. A ještě zábavnější je podrobně zkoumat každý záběr teaseru. Člověk totiž brzy zjistí, že dojem „no, to nám toho moc neukázali“ je naprosto mylný. Už v tuhle chvíli toho o filmu možná víme až příliš. Nevěříte? Tak si to pojďme rozplést pěkně od začátku.

TEASER X-MEN: FIRST CLASS S ČESKÝMI TITULKY

A startujeme rovnou u dvojice hlavních hrdinů X-Men: First Class. Profesor X a Magneto se nám připomínají svými nejvýraznějšími proprietami – kolečkovým křeslem s výrazným x-kovým motivem a helmou, která činí jejího nositele odolným proti čtení myšlenek.

Následně se jasně projevuje, že se nacházíme ve stejném vesmíru, v němž si hráli Singer a Ratner. Předchozí (respektive následující) dobrodružství Patricka Stewarta a Iana McKellena rozhodně nebudou ignorována, ačkoliv je již nyní patrné, že tenhle prequel nebude s původní trilogií kompatibilní úplně ve všem. K prohřeškům proti kontinuitě se ale vrátíme na jiných místech tohohle článku.

Tady máme naše duo lídrů. Sirotci Charles Xavier a Erik Lehnsherr byli dlouho přáteli a snažili se řešit mutantí otázky bok po boku (veřejnost o "novém druhu" zatím ještě neví). „První třída“ nám nabídne pár scén z jejich dětských let (zatímco byl Charles bohaté a geniální dítě, Erik se potýkal s holocaustem), zaměří se ale především na dobu po jejich setkání. Ve filmu budou s tvářemi Jamese McAvoye a Michaela Fassbendera nejdřív pracovat bok po boku, po čase ale zjistí, že jsou příliš rozdílní na to, aby mohli takhle pokračovat. Jejich těžko slučitelné charaktery jasně ukazují už první záběry – zamyšlený Charles v obleku a zasmušile se tvářící Erik celý v černém. Den a noc. Dobro a zlo.

To je ale budoucnost – v našem případě pokročilejší fáze filmu. Na začátku budou Charles a Erik spolupracovat, což je důležité především pro prvního z nich. Charlesovi totiž bude kromě pleše chybět i jeho křeslo. Dostane se do něj do konce filmu? A přijde o vlasy, které v comicsu ztratil už na škole? James McAvoy si kvůli filmu hlavu neoholil, tak uvidíme, jak to celé dopadne. Teoreticky nemusíme vidět ani jedno (vždycky jsou tu pokračování), ale bylo by trochu divné, kdyby se prequel k těmhle věcem nevyjádřil.

Ale zpět k záběru samotnému. Charles a Erik jsou očividně na návštěvě vězení, pravděpodobně kubánského Guantanama, kam se dostali díky svému napojení na CIA. Jak uvidíme později, Charles se věnuje spíše vědeckému bádání, Erik by ale podle slov Matthewa Vaughna měl být nefalšovaný James Bond. Právě bondovkám z šedesátek se prý budou jisté části filmu trochu podobat, zbytek má pak čerpat nápady hlavně z nejpovedenějších restartů posledních let – Casina Royale a Star Treku.

X-Men: First Class by tak vlastně měla být špionská retro sci-fi, což je hodně zajímavý mix. Její klidnější momenty se budou v každém případě odehrávat v X-Mansion, Charlesově rodinném sídle, jež se pomalu mění v „Xavierovu školu pro nadanou mládež“ a sídlo jeho X-Menů. Důvěrně jej známe z předchozích filmů a zelený porost ještě v šedesátých letech nemělo. Nebo se držel jen na zadní straně budovy.

Příliš velkých změn se za ty roky nedočkal ani interiér, jehož retro nádech taktéž minimalizuje fakt, že jsme na něj zvyklí z minulých filmů. Poprvé se v něm nicméně můžeme pokochat hrstkou nových postav… z nichž jsou úplně nové jen dvě. Z comicsu X-Men: First Class sice zbyl filmu jen název a pár nápadů, i přes vyhození Jean Grey nebo Scotta „Cyclopse“ Summerse (v tomhle filmovém vesmíru ještě nežili) se to v něm ale bude hemžit starými známými.

Kým přesně? Zleva stojí Erik Lehnsherr (budoucí Magneto), Alex Summers (Havok), Raven Darkholme (Mystique), Hank McCoy (Beast) a Sean Cassidy (Banshee). Na gauči se potom usídlili Charles Xaver (Profesor X) a dr. Moira McTaggert, expertka na genetické mutace, která mezi mutanty nepatří. Je to ale Charlesova věrná kolegyně (a možná nejen to…), takže se jí nebojí brát do party.

Poslední zajímavá věc na tomhle záběru je pistole, kterou drží Erik. Hodně se spekulovalo o tom, jak k ní přišel. A nejjednodušším vysvětlením se zdá být, že ji používal na startování závodů. Jak vidno, máme před sebou nečekaný sraz uprostřed dne a Erik, Alex a Sean vypadají, jako by narychlo dorazili z běžecké dráhy. Proč? Protože se v televizi objevil důležitý projev.

A má ho na svědomí prezident Kennedy. V tuhle chvíli už musí být všem jasné, že se nacházíme v šedesátých letech, v době kubánské raketové krize. Chcete-li to přesně, je 22. října 1962 a JFK právě pronáší slavnou řeč o tom, že jestli Rusové nepřestanou rozmisťovat rakety po Kubě, se zlou se potážou. Ano, příběh X-Menů se tentokrát bude odehrávat na pozadí skutečné události – během (a okolo) třinácti dní, které studenou válku málem proměnily ve válku opravdovou. Nakonec se tak ale nestalo, za což mohla... malá skupinka značně neobyčejných jedinců?

Vaughnův film nicméně nebude zdaleka jen o politice a hrdinských činech. Trochu odlehčení nabídnou sličné dámy, kterým se věnuje hned další úsek teaseru. Tou první je slavná předchůdkyně nafukovacích pannen, jejíž jméno Foxové úzkostlivě tají. V tomhle záběru si s ní nejlépe rozumí Alex Summers, ačkoliv je to Charles, kdo si za jejího doprovodu razí cestu do temné místnosti. Co se v ní bude dít? To asi ani nechcete vědět. Charles pravděpodobně našel to pravé místo, kde by mohl… postavit Cerebro.

Výrazně živelnější potěšení než plastová kamarádka by mu určitě nabídla Emma Frost, svůdně přezdívaná Bílá královna. Jedna z nejvýraznějších záporaček x-menovského univerza (občas ale byla i hodná) se objevila už ve spin-offu s Wolverinem. Na její zbytečné skoro-cameo ale musíte rychle zapomenout. Tady nám kontinuita trochu nesedí, jelikož se Emma (která stejně jako Charles ovládá telepatii) objevuje o víc než dekádu dříve v jakési speciální cele. Je o něco starší, jako vždy oblečená v bílé a má sex-appeal January Jones. Nebýt to PG-13 comics, dalo by se sázet na to, jestli Vaughn tenhle odkaz na Základní instinkt dotáhne až do konce...

Další slečnou na holení je Angel Salvadore (později Tempest) v podání Zoe Kravitz. Tahle dvaadvacetiletá mutantka se chlubí především křídly, která si na tělo schovává jako tetování. A krom létání zvládá i pár věcí, které ve filmu těžko uvidíme. Rození dětí pět dní od početí a zvracení kyseliny? Možná příště.

Angel by tak do příběhu mohla zasáhnout jen jako krátké rozptýlení (vidíte správně – je nahá), které si Erik s Charlesem dopřejí při tajné (?) návštěvě sídla Hellfire Clubu. Tenhle luxusní podnik, který vlastní bohatá padoušská organizace, by měl ve filmu hrát důležitou roli. A pokud se v něm podobně předvede i zkušená Emma Frost, má Vaughn u některých už teď vyhráno.

Pokračujme ale v mutantí přehlídce. Tady se blíže seznamujeme s dalším géniem, Hankem McCoyem, kterého hraje vycházející hvězda Nicholas Hoult (Singer ho právě obsadil do hlavní role jeho fantasy Jack the Giant Killer). Lahvička, kterou má Hank v ruce, mu brzy nadělí modrou srst a doladí zvířecí pudy, díky čemuž si vyslouží přezdívku Beast. I přes tenhle handicap se ale stane významným expertem na biochemii, matematiku, politiku a spoustu dalších věcí, jak jsme viděli v Ratnerově Posledním vzdoru.

To Alex Summers je oproti němu tak trochu loser. V comicsu je to mladší bratr Scotta Summerse (ve filmové trilogii ho hrál James Marsden), tady by ale měli mít jiné spojení. Že by otec a syn? Fanoušci nad touhle změnou zatím docela běsní, mladý Lucas Till tak bude mít co dělat, aby je přesvědčil o tom, že tahle drobná změna jeho postavu nijak nedevalvuje. Pořád si bude říkat Havok a bude mu z hrudi vycházet rudý energetický paprsek (v comicsu byl modrý).

Tady máme Ediho Gathegiho jako mutanta Darwina, který umí svoje tělo přizpůsobovat okolí. Gathegi si stejně jako Idris Elba (Heimdall v letošním Thorovi) „užívá“ nadávek, že jeho postava není v novějších comicsech černoch. Upřímně, ačkoliv se X-Meni odehrávají v šedesátých letech, tohle u adaptace haldy papírových sešitů vážně není nějaký zásadní problém.

Znovu dr. Moira MacTaggert v podání Rosie Byrne. Tuhle postavu jsme viděli už v Posledním vzdoru (hrála ji Olivia Williams), tam to ale nevypadalo, že by něco měla s Charlesem Xavierem. A hlavně byla jen o pár let starší, než je tady. V „První třídě“ se tak Moira krapet zrestartuje, což by jí mělo dovolit nějaký pořádný vztah v mladým myslitelem.

A poslední krasotinka. Jennifer Lawrence hraje Raven Darkholme aka Mystique, jíž také dobře známe. Třikrát ji ztvárnila Rebecca Romijn, téměř čtyřicetiletá díra mezi X-Men: First Class a Singerovou jedničkou se na ní ale zřejmě moc nepodepíše. V teaseru zrovna mutuje do svojí nativní modré podoby (jinak se může vydávat za kohokoliv) a absence jejího oblečení docela jasně naznačuje, k čemu se chystá.

Oběť? Buď rudý divoch Azazel, se kterým v comicsu zplodila Nightcrawlera (teleportující se modrásek z X-Men 2) a kterého v „První třídě“ čeká velká filmová premiéra. To ale do příběhu vůbec nesedí (Azazel je výrazně starší a Mystique Nightcrawlera v druhých X-Menech neznala), mnohem pravděpodobnější tedy je, že Mystique do postele láká proměněného Hanka (kvůli člověku by zůstala v lidské podobě). Mladá láska? Dobrá. Ale proč tak suchý pohled?

Po romantice musí logicky přijít trocha akce. Nejspíš někde ve druhé půlce filmu se nově zformovaný tým X-Men vydá na svoji první misi. Poletí na Kubu, aby tam udělal trochu pořádek, což bude ideální příležitost pro ozkoušení Blackbirdu. Tady je to ještě klasická verze SR-71 (v budoucnu bude o dost víc hi-tech), s níž se americká armáda vytasila v roce 1964 a začala ji běžně používat o dva roky později. Co tedy dělá Blackbird ve vzduchu ve dvaašedesátém? Není těžké si domyslet, na čí hlavu ve filmu padne jeho vývoj. A kdo tudíž dostane privilegium ho otestovat v akci dřív, než bude představen veřejnosti.

Když se v něm Erik s Charlesem prvně proletí, budou zároveň zkoušet i nové týmové obleky. Jde o lehce upravené spandexy z původních comicsů, ze kterých si Cyclops bude o čtyři dekády později dělat srandu. Nemusíte se ale bát, X-Meni v nich ve filmu moc času nestráví, takže by nemělo hrozit přesycení jejich trochu cheesy lookem.

Nosit ho bude i Blackbird pilotující Hank, nyní už proměněný v chlupatého Beasta. Tuhle jeho podobu důvěrně známe z Posledního vzdoru (srst si v něm navlékl Kelsey Grammer), hnidopichové tu ale hned poukazují na další chybu v kontinuitě. Dr. Hank McCoy měl totiž cameo v X-Men 2 a modrý ještě rozhodně nebyl.

To je ale jen detail, filmové hrdiny čekají mnohem větší problémy. Jako třeba spousta raket mířících směrem na Kubu.

Tahle sice Blackbird mine, z fotek placu ale víme, že bude tenhle souboj ještě chvíli pokračovat (spoiler - klikejte na vlastní nebezpečí!).

Někteří X-Meni si také půjdou zaplavat, jmenovitě třeba Sean Cassidy jinak zvaný Banshee. Irský mutant ve filmu nebude Ir (další terč fandovského rozhořčení) a zahraje si ho nováček Caleb Landry Jones. Schopnost? Sonický řev, se kterým možná bude slavit úspěchy i při boji pod vodou.

A přesouváme se k asi nejlibovější scéně teaseru. Michael Fassbender nasazuje výraz charismatického tvrďáka a dělá z Erikovy procházky po Kubě menší masakr.

´

Poprvé ho vidíme používat jeho schopnost, takřka neomezenou manipulaci s kovy, díky níž se zbavuje nebohého vojáka. Někdo to možná nepostřehl, ale uniformovaný Kubánec si právě bodl do břicha vlastní nůž, což by Charles asi těžko schválil. V tuhle chvíli to tedy vypadá, že už Erik na jeho diplomatické myšlení zvysoka kašle. Kde měli Britové Bonda, tam za Američany frajeří Magneto.

Malá odbočka k Hankově proměně v Beasta.

A jsme konečně u záporáka. Kevin Bacon si střihl slavného padoucha Sebastiana Shawa, který umí absorbovat kinetickou energii a přeměnit ji v hrubou sílu. Navíc má pod palcem dříve zmiňovaný Hellfire Club, ve kterém si užívá společnosti svého pobočníka Janose Qeusteda aka Riptidea (dokáže se pekelně rychle točit a střílet ostny, hraje ho Alex Gonzales) a Emmy Frost. Ta právě předvádí svoji druhou schopnost - přeměnu do diamantové formy, v níž je hodně těžké jí ublížit. Proč má na sobě jen spodní prádlo? Netuším. Ale nebudu se zlobit, když zrovna tohle budeme muset přežít bez vysvětlení...

Tady se nejspíš nacházíme ve výzkumném středisku CIA, kde Hank předvádí svoje zvířecí schopnosti. Úplně nalevo si můžete všimnout Olivera Platta, který hraje tajemnou postavu nazvanou „muž v černém“.

Hankovy přemety, jak se zdá, oslní Raven, která v tuhle chvíli ještě není Magnetovou pravou rukou, ale jen mladou dívkou…

… toužící po lásce. A přestože má kolem sebe bandu hezounů, získá si její sympatie brýlatý intelektuál. I tenhle záběr nahrává teorii, že nás čeká modrý mezidruhový sex. Pravděpodobně se ale odehraje mimo přítomnosti kamer, aby nikdo nepřišel o zrak. Určitě v tom filmu nemá prsty Cameron?

Alex Summers aka Havok předvádí svoji schopnost, která je velmi podobná Cyclopsově. Při bližším pohledu si můžete všimnout, že k sobě dva vrchní záběry nepatří. V jednom má Alex bundu a ve druhém x-menovský spandex.

Další důkaz toho, že má Erik moc rád nože. Tady zvládne zlikvidovat chlápka u baru, vytáhnout mu nůž z břicha a udělat s ním druhému díru do ruky. Po takovém masakru není těžké pochopit, proč si s mírumilovným Charlesem časem přestanou rozumět.

Budoucí Profesor X má ale mnohem víc starostí, než jen Erikovy násilné excesy. Snaží se dát dohromady Cerebro – přístroj, pomocí kterého by mohl najít všechny mutanty na světě (modří už vědí, zda se mu to podaří). Testovací fáze je ale dlouhý a často i bolestivý proces, i když má po ruce nejmodernější blikající technologie.

Představovačka Azazela, Nightcrawlerova comicsového tatínka, který pracuje pro Shawa. Hraje ho režisérův oblíbenec Jason Flemyng (zatím se objevil ve všech Vaughnových filmech) a samozřejmě se umí teleportovat a likvidovat ozbrojené kravaťáky (podobně, jako to prováděl jeho synáček v X-Men 2). Za Azazelem můžete mimochodem vidět i „plně diamantovou“ Emmu Frost a vpravo se nalézá jedna z vedlejších postav, která určitě potěší hodně filmových fanoušků. Teleportovaného nešťastníka totiž hraje Glenn Morshower, pravidelný návštěvník Bayových Transformerů a agent Pierce z 24 hodin. A když je tu Pierce, Jack Bauer nemůže být daleko, aby v nejhorším zachránil další den. Právě mu jsou… mínus čtyři roky.

Azazel v akci.

Tady se na chviličku zastavíme. Michael Fassbender prohlásil, že bude mít Magneto ve filmu dvě helmy. Tohle je ta první, která vzbudila dost negativních reakcí na jedné z nedávných fotek z filmu. Díky ní se z Erika Lehnsherra stane Magneto, protože si jejím nasazením začne poprvé chránit svoje myšlenky před Charlesem. Tím dá jasně najevo, že už mu nevěří, jejich přátelství bude zničeno a stanou se doživotními soky. Tenhle jednoduchý záběr ale skrývá jeden zásadní zvrat, jehož vyzrazení těm, kteří se chtějí nechat v kině překvapit, doporučuji přeskočit.

SPOILER

Není velké překvapení, že bude X-Men: First Class pojednávat především o rozpadu přátelství Charlese a Erika. Ve filmu začnou jako přátelé a skončí jako nepřátelé. Jestli ale tvůrci chtěli důkladně tajit, jak k jejich rozkmotření dojde, neměl se tenhle nenápadný záběr objevit v teaseru. Na první pohled je to sice neškodná momentka s helmou. Na ten druhý už si ale můžete všimnout toho, že ji drží někdo v černém obleku a má za sebou slečnu v bílém.  S ohledem na zbytek stopáže není valných pochyb o tom, že tou slečnou je Emma Frost a helmu drží Sebastian Shaw.

Měl by to tedy být on, kdo Erikovi daruje zásadní část jeho výstroje, umožní mu stát se Magnetem a přivede ho k „temné straně síly“. Podle dalšího záběru se potom dá předpokládat, že Shaw Erika podcení a stane se objetí jeho cesty za větší mocí. A Emma Frost? Ta se buď také nedožije konce filmu, nebo ji Magneto stejně jako Mystique (zlomené srdce od Beasta?) přibere k sobě. Každopádně nás čeká dusná debata v místnosti, v níž Emma seděla v jednom z minulých záběrů. A to byl v tom byl čert, aby se za Magnetem v plné padoušské polní neskrývala zrovna ona.

KONEC SPOILERU

Magneto s pláštěm a druhou helmou, kterou nosil Ian McKellen. Jasný důkaz toho, že do konce filmu oblékne svůj klasický záporácký oděv. A správně jste uhodli, že se nachází v té samé místnosti, kterou dříve okupovala Emma Frost. Že by se zastavil na kus řeči? Ale s kým?

A jak jsme začali, tak také bude pomalu končit. Charles a Erik byli v comicsech od začátku modelováni podle Martina Luthera Kinga a Malcolma X. A nikde to není vidět víc než při téhle debatě. Zabíjení že nevede k míru? Nuž dobrá, můj pacifistický příteli. Ale mír není jediné řešení. Protiútok funguje skoro stejně dobře…

Jak tahle rozprava skončí se asi dozvíme až v kině, nesmíme ale zapomínat na to, že X-Men: First Class nebude jen materiál do filosofického kroužku. Je to zároveň (nebo spíš především) blockbuster, co musí vydělat balík peněz. Matthew Vaughn a Bryan Singer proto slavnostně představují… money shot!

Jak se ta ponorka mohla dostat do vzduchu? Ve filmu, v němž jeden z hlavních hrdinů ovládá kovy, to není problém. Mistr Yoda závidí a Ewan McGregor chce zpátky svůj obličej.

A jsme ve finále. Jestli to někdo do teď náhodou nepochopil: Ano, v X-Men:First Class vážně budou Rusové, velká akční scéna u pobřeží Kuby a tuna CGI. Snad ale obvyklé počítačové šílenství nepřebije dobrý příběh, který musí Vaughn rozhýbat v dost šibeničním termínu. Rok na takhle velký film? Je to trochu odvážné a trochu šílené, materiál ale zatím vypadá nadmíru slibně. Tak držme palce, ať další trailery jen budují důvěru a nakonec dostaneme brilantní mutantí film. Osm let po druhých X-Menech už je sakra načase a něco mi říká, že se Foxové konečně vydali po té správné cestě...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (48)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace