Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Nový měsíc


ikona
imf
mz skalpel
Na žádost většiny jsme byli nuceni sepsat Průvodce Stmíváním pro začátečníky. Připravte si kapesník, poteče krev! 

Fanoušci předlohy a pedanti, kteří už už mají na jazyku, že jdeme s křížkem po funuse, nechť prominou, ale tohle je zkrátka nutnost. Upíři klepou na dveře (my zas na čelo) a jejich teen řádění už se rozmohlo i do televize (Vampire Diaries), takže je záhodno se na jejich další listopadové řádění připravit. Česnek a stříbro nechte doma, první díl vezměte rychloposuvem a zabořte tesáky do šťavnatého traileru. Je v něm spousta zábavných věcí, ze kterých se vám udělá šoufl. Pokud máte silný žaludek, můžete si tu horskou dráhu dát několikrát. My vybíráme jen to nejhorší:

Zatímco v teaseru to vypadá, že Edward opouští Bellu kvůli tomu, že se na oslavě narozenin řízla do prstu (což způsobilo mírné vykolejení Edwardova bráchy Jaspera, následný rozbitý klavír a spoustu dalších nepříjemností), trailer odkazuje k upíří šlechtě. Jmenují se Volturi a pocházejí z Volterry v Itálii. Je jim hrozně moc let, bydlí ve starém zámku a musí sedět na ohromně nepohodlných židlích, zatímco američtí upíři se vozí v Porsche a žijou normálním životem. Není divu, že Volturi jsou zapšklí strážci morálky, dopadli byste stejně, kdyby vás nutili dělat kastelány.

Volturi šéfuje Michael Sheen (Frost z Frost/Nixon, ale taky vlkodlak z Underworldu nebo králík z Burtonovy Alenky v řiši Divů - zkrátka muž mnoha tváří a srstí), který umí z člověka dotekem vysát všechny vzpomínky. Takže mj. přijde na to, že Bella ví o upírech až nebezpečně moc. Ale to všechno se stane na konci filmu, nikoliv na začátku, jak je tu naznačováno. Spoilery ale v téhle slátané love story nemusíme řešit, ostatně i Stephenie Meyer se přiznává k tomu, že Nový měsíc je jen vata mezi Stmíváním a Zatměním (Eclipse - třetí díl). Důležité je vědět, že s Volturi je děsná nuda - ostatně patří mezi ně Dakota Fanning (má schopnost vyvolávat v lidech bolest - vyzkoušeli jsme několikrát, takže nám to můžete věřit) a Cameron Bright (potlačuje schopnosti jiných - stejně jako postava, kterou hrál v X-Men 3). Fakt žádná veselá parta!

Ale zpátky do lesa. Edward tu Belle řekne, že už se nikdy nesmí vidět a že to bylo všechno fajn. Moc dobře ví, že všude kolem je spousta jiných upírů a divé zvěře, ale to mu nebrání odpelášit na nejbližší strom, zatímco Bella ulehá na zkřehlou půdu a je jí fakt blbě od žaludku. To pak následuje doma, ve škole, na kroužku pletení, takže nepochybujeme o tom, že z toho Chris Weitz udělá pěknou koláž.

Bella samozřejmě Edwarda pořád miluje a navíc zjistí, že když se věnuje adrenalinovým radovánkám a zahrává si se životem, zjevuje se jí Edward jako nepodařený hologram ze Star Treku. Lepší než nic, pomyslí si, a začne zkoumat, jak by se mohla přizabít. Tady vstupuje do hry kamarád Jacob, dobromyslný indián s motorkou. Stačí to trochu rozjet a Edward se objevuje u silnice častěji než patníky. Jacob si dělá naděje, ale vy byste chodili s někým, kdo dobrovolně hrál ve Žraločákovi a Lávovce?

Kategorii nejblbější pád z motorky sice na MTV Awards ještě nezavedli, ale za výstavní držkopád přesto tleskáme. Z dřívějších ukázek jistě víte, že vede k prvnímu a zdaleka ne poslednímu svlékání trička. Taylor Lautner (Mr. Žraločák) kvůli filmu nabral patnáct kilo svalů, takže se těšte na skupinové steny. Tím spíš, že se svlékne i parta jeho nejbližších kamarádů (Chippendales by se měli mít na pozoru) a pozadu nezůstane ani Edward:

Někdy mezitím Bella, poučená z toho, že motorky plodí jen modřiny, nikoliv smrtelné krvácení do mozku, zkouší skákat ze srázu do rozbouřené vody, aby mohla alespoň na chvíli umřít a sejít se se svým Edwardíkem.

Funguje to, ale fanynky varujeme, že pokud dáte po premiéře filmu hlavu pod vodu, uvidíte ve vaně maximálně vánočního kapra a koupací kachničku. Stephenie Meyer nešťastnou lásku bez okolků korunuje sebepoškozováním, takže všechny emo upírky si mohou v komentářích vykřičet hlasivky, ale tenhle způsob návodu zdá se mi býti poněkud nešťastným. Bella ovšem alespoň na chvíli získá pleťovku svého miláčka.

Zatímco Edward, poháněn zprávami o jejím skonu (tomu říkám autorská klička), uhání do Itálie, aby místní šlechtěné upíry přesvědčil o nutnosti eutanázie, v kanadských lesích (ať už titulek ve filmu mluví jakkoliv, svůj oblíbený listnáč ze Stargate a X-Files poznám) začíná být trochu těsno.

Na další vycházce Bella natrefí na upírského Will.i.ama z Black Eyed Peas (podoba je neskutečná), kterému Edward v jedničce zabil kámoše, a Jacob definitivně potvrzuje, že je velký zvíře - jako bychom dost polopatických nápověd nedostali už v prvním díle - a promění se ve vlkodlaka. Všichni indiáni jsou zjevně vlkodlaci a snaží se to neúspěšně maskovat nadměrným požíráním stejků. Will.i.am je chvilku fackuje, ale pak si ustele, načež ho pravděpodobně jeden z nich sežere. Jinak si nedovedu představit, jak se z průměrně velkého Žraločáka dá zmutovat ve vlkodlaka o velikosti VW Polo. Bumblebee sice taky nerespektuje zákony fyziky, ale tady ten nepoměr zvířete v porovnání s indiánskými kamarády v člověčí podobě přímo mlátí očima o zem:

Pointa filmu je tak brutální, že se budete chytat za hlavu. A nebudete sami. Krvavý sport po upírsku spočívá v tom, že protivníka vezmete a vší silou s ním máchnete o mramorovou podlahu. Edward je nesmrtelný a navíc hrozně macho, takže musel až za šlechtou, aby ho milostivě zabila. Zní to jako Romeo a Julie plus nadbyteční vlkodlaci. Žraločák nakonec samozřejmě ostrouhá, naplňujíc zlaté pravidlo romantické komedie o tom, že slušňáci vždy skončí poslední.

Co z toho plyne? Že po listopadové premiéře budou z kina vybíhat dva typy lidí:

Vám patří výraz na spodním obrázku a je to tak dobře. Přes všechny argumenty o košatosti předlohy a síle emocí, které z ní pryští je totiž základní dějová osnova Twilightu (bráno pohledem na všechny čtyři knihy) tak blboučká, že by se rovnou mohla přejmenovat na Deníky červených rezáčků. Což nutně neznamená, že byste si s jejím knižním vydáním, které čtenáře mlátí desetistránkovými niternými monology a úvahami postav, nemohli úspěšně krátit cestu MHD, ale proč proboha takhle generickou story tlačit na plátno, kde z ní opadá pocitová omáčka jako listí na podzim, a zbudou jen šetřivé kulisy, mizerní herci a pocit jak po lobotomii.

Série navíc stihne ve své dobrosrdečnosti semlít i celkem slušné herce. O fyzickém a psychickém rozkladu Kristen Stewart už, myslím, byla řeč (Twilight s ní dělá totéž co drogy s Lindsay Lohan), ale tentokrát nám do foroty přibude Michael Sheen, režírující Chris Weitz a nebo... ne, těch ostatních mi vážně líto není. Robert Pattinson a Taylor Lautner navždy zůstanou jen výkřiky do prázdna - první z nich se umí tvářit jako že žvýká citrón nebo jako že žvýká ostnatý drát. Jinými slovy může závidět i Seagalovi. Druhý má pak důtku nejen za Žraločáka, ale taky za fakt, že se rozhodl hrát deltovými svaly místo těch mimických. Ne že bychom zaváděli dvojí metr - Stathamovi to dovolujeme v případě, že každých deset minut někoho ubije k smrti holýma rukama. Nový měsíc ovšem slibuje pouze dvě akční scény, což se vyrovná unylosti jedničky (ta má finální bitku a upíří baseball).

Ale berme to z té lepší stránky. Stmívání je dopsané, takže když budeme hodní a Summit Entertainment rozdělí závěrečný díl (Breaking Dawn) jen na dva filmy, bude mučení u konce v létě 2012. Pak ovšem nastane konec světa, což přivádí na mysl zásadní otázku. Opravdu chceme poslední okamžiky našeho bytí trávit s tímhle?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (223)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace